IZTOK faking GARTNER

« | | »

Otroci s Petrička

8.11.2007

Otroci s Petrička, ki so jih danes zavrteli na Televiziji Slovenija, mi niso bili všeč. Preveč enoplastni so. Preveč enostranski. Kot tisti blesavi italijanski film o fojbah. Pogovori z ljudmi, ki so po drugi svetovni vojni stanovali v domu na celjskem Petričku. Samo njihova plat zgodbe. Samo njihova resnica. In samo napadi na NOB ter na partizane, ki naj bi jim pobili starše in jim zagrenili življenje. Hm, čudno, da ni nihče povedal zakaj so jim ubili starše. Čudno, da ni nihče povedal koliko partizanov so pobili njihovi starši. In koliko sirot je po drugi svetovni vojni trpelo zaradi domobranskih zločinov. Okej, ne rečem, da niso bili bogi in da se mi niso zasmilili. Toda nič manj se mi niso smilili otroci, ki so jim starše pobili Nemci in domobranci. Tudi ti so namreč živeli po raznih domov. Tudi ti so bili brez otroštva. In tudi ti so bili prepuščeni sami sebi. Vsak pravi dokumentarec mora predstaviti obe strani. Tale žal predstavlja le eno in prav zato izgkleda kot reklama za volilno kampanjo Lojzeta Peterleta, ki bi škofa Rožmana brez dvoma spremenil v svetnika. Tile nesrečniki, ki jih film pokaže, seveda niso krivi za pizdarije med vojno in po vojni, saj so bili takrat otroci, toda jezi me, da niso povedali na kateri strani so bili njihovi starši. Očitno so bili na okupatorjevi, zato ni čudno, da so potem z njihovimi otroki ravnali tako kot so. Sicer pa vse skupaj sploh ni bilo tako strašno, če se spomnimo na milijone Židov, ki so preživeli holokavst. In ko sem malce nazaj prebral nek blog, kjer je nekdo zapisal, da je jokal med ogledom tegale dokumentarca in se vprašal, kako je mogoče, da so partizani tako grdo ravnali s temi otroci, sem bil seveda začuden, da ni jokal tudi takrat, ko si domobranci veliko grše ravnali z otroci partizanov. Tam namreč niso padale le zaušnice, tam so padali noži. Žalostne usode časa, ki ga je pač zaznamovala vojna.

null

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 8.11.2007 ob 00:48 pod Aktualno in brez cenzure, recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

329 odgovorov na “Otroci s Petrička”
 1. FidoDido - 8.11.2007 ob 01:12

  “Sicer pa vse skupaj sploh ni bilo tako strašno, če se spomnimo na milijone Židov, ki so preživeli holokavst.”

  Ti si bolan, vsaj kar se mene tiče je primerjava bolna… prav tako je bolno bolno podpirati krvno maščevanje na otrocih. No, mogoče pa ni bolno ampak samo zelo “slovensko” ali “slovenceljsko” … naj še sosedu krava crkne, prava reč.

 2. iztokgartner - 8.11.2007 ob 01:19
  iztokgartner

  Fido, ni bilo nobene krvi. Nobenega otroka niso ubili na Petričku. Samo grdo so ravnali z njimi. Tako kot v večini domov s sirotami.

  In spet te bom prašal, zakaj ni bolno to kaj so počeli domobranci z otroci in starši partizanov?

 3. Lenka - 8.11.2007 ob 09:10

  You are one big sick fuck!

 4. Ines - 8.11.2007 ob 12:05

  Že ko sem včeraj gledala oddajo, sem kar slutila, da se bodo začeli pojavljati taki komentarji kot je tvoj. Bolno res!

  “Tile nesrečniki, ki jih film pokaže, seveda niso krivi za pizdarije med vojno in po vojni, saj so bili takrat otroci, toda jezi me, da niso povedali na kateri strani so bili njihovi starši.”
  Če si včeraj res gledal film, si lahko videl, da v Teharjih in kasneje na Petričku niso bili samo slovenski otroci, v veliki večini si bili otroci drugih narodnosti. Ja bili so tudi otroci domobrancev, ustašev ….. A so zaradi tega morali biti tako tretirani po vojni? Ej človek božji, to se je dogajalo po vojni!!!!!

  Zgodovino pišejo zmagovalci, to je res. In eno plat zgodovine smo poslušali 50 let. Kaj je zdej narobe, če je prikazana še druga stran?

  Kdor je sposoben prizadet otroka, je izmeček najhujše vrste, tudi če je sicer narodni heroj al kaj jaz vem kateri zaslužni svetnik.

 5. iztokgartner - 8.11.2007 ob 12:44
  iztokgartner

  Ines, ko sem jo gledal jaz, pa sem vedel, da bodo padali tudi taki kot jih daješ ti.

  Žal pač nisem na strani domobrancev in na strani filmov, ki neko temo osvetlijo le z ene strani. Če bi hoteli vedeti pravo resnico, bi morali izprašati tudi partizane in vzgojitelje v tem domu.

  Še enkrat, z njimi so ravnali enako kot z vsemi otroci v sirotišnicah. To želim povedati. Da če bi naredili intervjuje s katerimi koli otroci, ki so izgubili starše in so pač živeli po domovih, bi slišali enake usode.

  In ne poslušamo že 50 let iste strani. Zadnjih deset let poslušamo le zgodovino domobranstva.

  In ne gre za eno plat ali za drugo plat. Gre za dejstvo, da so bili domobranci pizde, ki so se obrnili proti Sloveniji.

  Ne rečem, da tile otroci niso bili bogi. Ne rečem, da se me niso dotaknile izpovedi, ki sem jih videl v filmu. Toda motil me površen prikaz in napada na NOB.

  In teh otrok niso prizadeli partizani, te otroke so prizadele tiste vzgojiteljice, ki so tam delale. Tista “Črna vdova”, ki je z njimi ravnala zelo grdo. A nič manj grše kot vzgojiteljice v kakih drugih domovih.

  To želim povedati. To, da niso njihove usode nič drugačne od katerihkoli otrok, ki so med vojno izgubili starše.

  In še enkrat, bolj bolno je meni to, da skušamo domobrance prikazati kot svetnike.

  In Ines, žal je tako, da otroci plačujejo grehe svojih staršev. Pa čeprav niso prav nič krivi.

 6. mica - 8.11.2007 ob 13:16
  mica

  mislim, da je tvoje razmišljanje iztok, naravnost grozljivo. Pokaže na brezčutnost tistih, ki so si vzeli v roke moč in oblast delati z drugače mislečimi tkao kot jih je pač bila volja.
  Tista črna vdova tega, kar je počela, ni počela sama od sebe, to ji je bilo ukazano, in nič drugaqče.
  Tudi otroci, ki so živeli na petričku, niso bili kr eni, pripeljani v tiste domove na počitnice. To so bili otroci, ki SO IZGUBILI STARŠE na enega najbolj krutih načinov, kar jih je neka skupnost zmožna storiti.
  To so bili otroci, ki so – ne samo na petričku-temveč tudi potem, celo življenje, plačevali za nekakšne “grehe”, ki jih NI dokazalo še nobeno sodišče, izmislili so si jih pač neki krvniki, lačni krvi in pijani od zmage.
  Ta film zame ni toliko film o nečloveških časih, to je film o zvereh, ki se prebudijo v človeku v nekih trenutkih, ki jih, očitno, ne zna obvladovati…..
  Komentarji na ta film pa mi kažejo, da ta zverskost sploh še ni izginila, da le spi, kajti -če te berem-je očitno, da se z njo strinjaš in jo opravičuješ kdove v katerem imenu že.

 7. iztokgartner - 8.11.2007 ob 14:27
  iztokgartner

  Mica, predno ti bom odgovoril, bom zapisal tole. V Franciji so bili tudi ljudje, ki se niso pridružili splošnemu boju proti okupatorju ampak so ustanovili svojo vojsko in se borili zase ter za svoj prav, pa vendar še vedno priti Nemcem. Za razliko od domobrancev, ki so oblekli nemške uniforme. Ravno zato o njih niso posneli nobenega filma, saj bi izgledalo debilno in bi si pljunili v lastno skledo. Rekoč, borili smo se proti komunistom, a nosili smo nemške uniforme. Bedno, a ne.

  In komunistov je bilo v partizanskih vrstah le 10 odstotkov. Po vojni seveda veliko več, saj so obljubljali lepe reči in jasno da zmagali ter zavladali Sloveniji. A to je že druga tema.

  Pa se vrniva nazaj k dokumentarcu, draga Mica. Pričevanje neke ženske, ki je rekla, da sta se brat in sestra potem zapila zaradi tega, je neumno, saj bi se potem morali zapiti tudi vsi ostalo otroci, ki so med vojno izgubili starše.

  Dva moška na koncu, ki sta šla na grob, sta bila res čustvena, toda nič manj od katerega koli moškega, ki bi šel na grob po toliko letih.

  Moški, ki je rekel, da bi rad našel svoje ubite starše ni nič drugačen od kateri koli moškega, ki so mu med vojno ubili starše.

  In zakaj praviš, da so bili prav ti otroci tisti, ki so izgubili starše na najbolj krut način? Vsak otrok, ki je med vojno izgubil starše, jih je izgubil na krut način. In vsak otrok je bil bogi ter nesrečen. Zakaj bi morala biti razlika.

  In Mica, nobena sirotišnica ni Hilton hotel. Povsod so razmere enake. Povsod je kaka “črna vdova”, ki bi z otroki ravnala grdo.

  Poznam ogromno ljudi, ki se spominjajo sirotišnic, kjer so jih mlatili in z njimi grdo ravnali. Samo zato, ker so bili pač otroci brez staršev. In s temi so pač ravnali enako kot z drugimi.

  Ne govorim, da se mi ne smilijo. Jasno, da se mi in da je to grozna stvar, toda želim povedati, da mi gre na živce ta napad na partizane in na obsodbe, da so bili partizani rablji in krvniki, domobranci pa svetniki in borci za boljši jutri.

  In kot sem že rekel, otroci plačujejo grehe svojih staršev. Grozljivo, a žal je tako. Še posebej, ko je šlo za vojni čas.

  In če je bil tvoj oče med vojno na nemški strani, je jasno, da tebe kot njegovega otroka po vojni niso gledali prav lepo.

  In Mica, ničesar ne opravičujem. Grozno mi je vse skupaj. A moti me, da je tako enoplastno in da so se vam prav tile zasmilili bolj kot vsi ostali. Vsi otroci, ki so bili vojne sirote so našpukali. Ta film pa pravi, da so bili najbolj bogi tisti, ki so jim življenja uničili partizani.

  Čudna klima je v Sloveniji, Mica. Klima, ki želi povedati, da so bili partizani zločinci, domobranci pa heroji.

  Tega ne bom kupil nikoli.

 8. Ines - 8.11.2007 ob 15:00

  Iztok!
  Ne vem zakaj sklepaš, da opravičujem “belčke” in njihovo koloboracijo. Nikakor! Moji stari starši so bili partizani.
  Kako pa veš, da niso hoteli izprašati partizane in vzgojitelje. Vzgojiteljica ga. Agica je dala izjavo. A misliš, da bi “črna vdova”, če je sploh še med živimi, hotela dati izjavo ali pa tisti, ki so likvidirali civile v Teharjih. Očitno samo ti hočeš videti eno stran.
  Ti otroci pa niso trpeli samo v sirotnišnicah, šikanirali so jih v šolah, kazali s prstom nanje, češ to so sovražniki. Zaznamovani so bili kar nekaj časa.
  In kje si ti v tem filmu videl napad na NOB? Res me zanima.

 9. mica - 8.11.2007 ob 15:01
  mica

  Iztok, to JE bil film o otrocih s petrička, to NI bil film o VSEH otrocih, ki so med in po vojni iz kakršnihkoli razlogov ostali sirote.
  In zato NE bi bilo smiselno, če bi avtor filma na kakršen koli način tlačil vmes še karkoli drugega, ker bi bilo pač-žal-izven konteksta.

  in TO, kar se je tem otrokom dogajalo- redki med njimi so imeli za starše domobranske očete, JE zločinsko dejanje, vredno, da ga obsojamo in NE opravičujemo, češ, saj so bili “oni drugi še hujši”!!!
  In ko se potem “spotakneš” ob dva hm..solzava moža, ki objokujeta svoje starše, češ, da sta podobna pač vsakemu, ki izgubi najdražje, pa je pritlehno brez primere…..
  Ko nam umre kdo od bližnjih poanvadi vemo, KJE je ta človek pokopan, ZAKAJ je umrl…Misliš, da sta tista dva moška VEDELA, ZAKAJ so nune starše zverisnko ubli?
  Močno dvomim, ker sem prepričana, da se o razlogih za to sprašujeta še dandanes.

  Pa še nekaj je: celo v zaporih še tako zakrknjeni zločinci izražajo do tistih, ki so storili kaj hudega otrokom, gnus in odpor…..

 10. bojan - 8.11.2007 ob 15:27

  V veliki meri so se povojni poboji vršili zaradi maščevanja in osebnih zamer.
  Poznal sem gospo, ki se pred vojno ni hotela poročiti z poznejšim funkcionarjem, ampak z nekom drugim. Ta ji je brez sojenja umoril moža in otroke. Njo je pustil živo, zgolj z razlogom; “da boš trpela”.
  Njen mož in otroci niso imeli nikakršne veze z domobranstvom.

 11. iztokgartner - 8.11.2007 ob 15:34
  iztokgartner

  Ines, na začetku so govorili o zločinih partizanov in to me je zmotilo. Če sta bila tvoja starša partizana, pa jih vprašaj kaj se takrat dogajalo, pa ti bosta povedala. Vem, da so imeli ti otroci težave tudi kasneje, a žal je bilo tako. Tega ne bomo mogli nikoli spremeniti. Bil je tak čas.

  Mica, nisem rekel, da bi moral film pokazati še druge otroke. Rekel sem, da so usode drugih čisto enake in da tile niso bili zato nič bolj bogi od ostalih. Morda sta pa vedela zakaj so jima ubili starše. Morda zato, ker so bili pač na nemški strani. Žal sta potem tudi onadva plačala po krivici te grehe. In kako veš kdo je imel domobranske starše in kdo ne. Si bila zraven? Med vojno so ubili ogromno staršev in ogromno otrok ne ve kje so njihovi grobovi. Če bi naredili dokumentarec o otrocih, ki so jim starše ubili Nemci in ki so se potikali po taboriščih, bi bilo še huje. Verjemi. Vsi otroci so med vojno nastradali. In nikjer nisem rekel, da se tile ne smilijo in da mi ni grozno kaj se jim je zgodilo. Jasno, da mi je, saj so plačali za nekaj, kar niso bili prav nič krivi. A moti me, da misliš, da so bili partizani največje pizde, domobranci pa angeli, ki so se borili proti rdečim.

  Obe sta tale film gledali le z vidika tega, da so prikazali usode ljudi, ki so trpeli. Ki so jim kot otrokom storili hudo krivice. Jasno, da se vama smilijo. In tudi meni so se. Tudi sam se nekajkrat zadrževal solze pri njihovih izpovedih.

  Nisem taka zver kot mislita. Želim le povedati, da me moti to jebeno poveličevanje domobranstva in zaničevanje partizanov, ki so tudi v tem filmu prikazani kot navadne barabe, ki so pobijali starše in posiljevali ženske.

 12. Matej - 8.11.2007 ob 15:35

  Iztok,
  praviš, da je bilo poročanje enostransko. Morda res. Očitno si bolj vajen na stotine borčevskih in partizanskih oddaj, kjer dogodkov ne opisujejo zgolj s svojega zornega kota, brez pretiravanj, temveč objektivno, upoštevajoč tudi vrednote nasprotnikov. Saj partizanske izpovedi so takšne, kajne?

  Kar pa se tiče trditve, da je bilo v partizanskih vrstah le 10% komunistov, morda res. Ampak prav teh 10% je tvorilo ideologijo in usmerjalo način “boja” proti nasprotniku. Saj res, koliko procentov domobrancev pa misliš, da je bilo dejansko krvoločnih, koliko pa je bilo takšnih, ki se je pač (upravičeno, kot se je pokazalo v naslednjih desetletjih) balo in se borilo proti komunizmu?

  Teoriji o ločenosti komunizma in partizanstva, bi lahko več prispevali tudi borci, če bi recimo za vodjo svoje veteranske organizacije izbrali nekoga, ki je šel v gozd iz dejansko narodno osvobodilnih nagibov in je po vojni pošteno opravljal svoje prejšnje delo naprej in se ni umazal s sodelovanjem v režimu. Dokler pa jih bo vodil nekdo, ki je bil po vojni še dolga leta tajnik Edvarda Kardelja …

 13. iztokgartner - 8.11.2007 ob 15:36
  iztokgartner

  Bojan, verjamem, da so bili tudi taki primeri. In da so ogromno ljudi pobili brez razloga. Toda v vseh državah so jih. Tak čas je bil, tega ne bomo spremenili.

  Me pa zanima če si po drugi strani poznal tudi koga, ki so mu domobranci pobili družino ali kakega prijatelja?

 14. iztokgartner - 8.11.2007 ob 15:40
  iztokgartner

  Matej, pustiva partizanske oddaje in filme, ki so nastali v prejšnjem sistemu. Tale film je bil posnet zdaj, ko so časi drugačni. Prav zato sem pričakoval obe strani in bil prav zato razočaran.

  Ne zanima me koliko domobrancev je bilo krvoločnih. Vem samo to, da so nosili nemške uniforme in da to zame ni boj proti komunizmu, marveč sodelovanje z okupatorjem.

 15. likard37 - 8.11.2007 ob 15:40
  likard37

  Kako so bili lahko otroci pristranski, nestrpni ? Kako je bila lahko zgodba dojenčkov, ki so jim starše poklali, ker so imeli nemško zveneči priimek, enoplastna. Kako lahko intelektualec modro ugotavlja, da je klima pri nas čudna, po tem ko v isti sapi izdavi kaj tako bolnega ?!?!

 16. iztokgartner - 8.11.2007 ob 15:42
  iztokgartner

  Likard, pristranski in enoplasten je bil film!
  Klima, kjer mi neko govori, da sem bolan zaradi tega, ker ne podpiram domobrancev, je zame zelo čudna.

 17. likard37 - 8.11.2007 ob 15:49
  likard37

  Aj, se pravi, če bi zadevo posnel bolj širok avtor in bi poleg zgodbe o otroku, ki so ga uničili navrgel še podatke o njegovemu fotru, ki je bil pokvarjen domobranski sovdat, potem bi bila pa zgodba većplastna in zločin bi bil še komaj kaj grozljiv? In če boš že pojasneval, še to me zanima: Kateri bedak praviš, da podpira domobrance? Naj poenostavim vprašanje; Kaj pa je to domobranec??

 18. katarina - 8.11.2007 ob 15:55

  iztok: vse žrtve so grozne, vse so nepotrebne in vsi preživeli so trpeli. to je jasno kot beli dan. židovski otrok ni trpel nič manj kot domobranski, partizanski, nemški. otroci so otroci, pri tem pobijanju niso imeli prav nič zraven. so pa imeli njihovi starši. njihova odgovornost bi morala bit, da bi mislili na otroke in se “izognili” svojim prezgodnim smrtim. – žal je to lahko reči, težko uresničiti. so umirali na vseh stvareh, njihove “dolgove” pa so plačevali njihovi otroci. realnost. kruta in hladna.

  pred kratkim je bil tudi film o žrtvah partizanov, ko so le-ti morili kar tako, ker nekdo ni hotel biti z njimi ali je bil drugačen ali kaj tretjega. za noeno žrtev ni opravičila. vsi, ki so pobijali kar tako, bi morali biti kaznovani in vse žrtve, ki so umrle kar tako, bi morale dobiti zadoščenje. pa ne bo nikoli tako. oz. mogoče bo, ko bodo vsi partizani in domobanci mrtvi. ampak res vsi. potem bomo pa lahko brskali p oarhivih in odkrivali kaj vse so počeli naši dedje, kdo izmed njih je bil likvidator, koga so umorili.

 19. iztokgartner - 8.11.2007 ob 16:02
  iztokgartner

  Likard, domobranec, po moje, švabobranec, je človek, ki je med drugo svetovno vojno stopil na stran okupatorja in se lagal, da se bori proti komunistom, ki jih je bilo med vojno v partizanih le 10 procentov. Jasno, saj je mislil, da bodo Nemci zmagali in da bo po vojni živel kot v pravljici. Po njegovem so se namreč tudi Nemci v Sloveniji očitno borili le proti komunizmu med partizanskimi vrstami.

  No, pa mi ti povej, kaj je zate partizan?

  Katarina, odličen komentar. Končno eden, ki razmišlja s svojo glavo.

 20. likard37 - 8.11.2007 ob 16:12
  likard37

  Hvala za vprašanje! Zame je partizan človek, ki sovraži stanje v katerem se je vsled dogodkov , ki nanje ni imel vpliva znašel. Želi si čimprej oditi domov, živeti s svojo ženo in skrbeti za svoje otroke in dom. Opozoriti te moram, da je opis popolnoma enak za domobranca. Če pa me vprašaš, kaj o ljudeh , ki so kreirali dogodke v tistih mračnih časih, pa se zadeva drastično spremeni. V mojih otroško – rosnih letih so mi uspešno vbili v glavo, da so bili eni slabi in drugi dobri. Potem ko so se mi možgani nekoliko odtajali sem udspel napredovati kvečjemu do te mere, da sedaj mislim, da so bili oboji slabi, zelo slabi. lp!

 21. ponpet - 8.11.2007 ob 16:18
  ponpet

  film je govoru o otrocih s petrička. ker si je izbral eno temo, je bil enoplasten.

  zločin, storjen nad temi otroci, pa je grozljiv. in pika.

  tega zločina niso nardil “partizani”, in zanj niso krivi “domobranci” – ampak mi vsi skup. ta zločin je eden večjih madežev, ki leži na vseh nas. zato se ga trudimo spucat – vsaj tolk, kokr ga lahko. in bi blo lepo, če po njem – in po trudu za očiščenje – ne bi raznorazni idioti sral.

 22. iztokgartner - 8.11.2007 ob 16:18
  iztokgartner

  Likard, pri vsaki vojni si vojaki želijo domov k ženam in komaj čakajo, da bo sranja konec. Vprašanje, ki se pojavlja, pa je seveda to, zakaj se eni borijo na dobri, drugi pa na slabi strani.

  In tudi partizani so po vojni naredili napake. Tega ne oporekam. Toda hujše se mi zdijo napake, ki so jih med vojno storili domobranci.

  Pred in po je zame ključnega pomena.

 23. iztokgartner - 8.11.2007 ob 16:21
  iztokgartner

  Ponpet, ta zločin ne leži na mojih ramenih in z njim nimam ničesar.
  Zakaj za vraga moramo nenehno brskati po preteklosti.
  Sedanjost me skrbi, preteklost je za nami.
  Pustimo mrtvim večni pokoj in jih ne vlečimo nenehno iz grobov.
  In tvoji narekovaji pri domobrancih ter partizanih so povem odveč.
  Saj vemo kdo je bil kdo, mar ne.
  Prvi so se borili za svobodno Slovenijo, drugi pa so bili izdajalske barabe, ki so dušo prodali okupatorju.

  In Ponpet, zločina ne spucaš, če ga nenehno vlačiš po zobeh.

 24. jan_ko - 8.11.2007 ob 16:32

  Na Gorenjskem niso rekli partizanom partizan, ampak TITOVCI ali pa celo GOŠARJI. Iztok, iz tvojih prispevkov je razbrati, da so bili domobranci in partizani enaki, oz. domobranci še hujši.
  Prosim povej mi; Kdo je več civilnega prebivalstva pobil? Kje so množična grobišča na katerih so domobranci pobijali civilno ljudstvo (kot Teharje, Rog,..)? Dejstvo je, da so partizani pobijali vse tiste kdo jim je bil nevaren (velike kmete, izobražence, duhovnike), predvsem tiste, ki so jim bili nevarni!

 25. iztokgartner - 8.11.2007 ob 16:43
  iztokgartner

  Janko, povej mi kdo se je med vojno boril proti Nemcem in kdo je osvobodil Slovenijo?

 26. likard37 - 8.11.2007 ob 16:43
  likard37

  Iztok Gartner, stvari povem menda zelo enostavno. To delam bolj ali manj zato, ker tudi razmišljam bolj preprosto. Sem pa v svojo definicijo enih in drugih zelo prepričan in zelo težko mi gre v glavo, da mlajši, izobraženi ljudje razmišljajo tako zelo drugače. Ne razumem, kako lahko nekdo tako poenostavi zadeve kot, da bi jih moral definirati za čitanko za prvi razred. Ti ljudje, g. I G so bili zmanipulirani, mobilizirani, prisiljeni in zavedeni. Eni in drugi. S strani vojske, župnika, komunistov, djakona i djavola. Informacij niso imeli. Kar so jih imeli so bile prilagojene potrebam in zelo pod kontrolo. Odločitve niso bile prepuščene ljudem, če pa že, zaboga razmišljajte logično in se postavite v tisti čas, niso bile še zdaleč ne lahke. Premlevanje vseh dogodkov vedno znova in znova pa tudi sami vemo, da ne vodi nikamor. Za veliko tega nimamo pogojev, nimamo kompetenc ali preprosto o marsičem nimamo pravice soditi. Predvsem pa bi morali že enkrat dojeti da v teh časih to nima smisla, zelo evidentno je po mojem, da z vedno novimi konfrontacijami glede vse bolj oddaljene preteklosti določene sile v politiki na prefinjen način znova manipulirajo z nami in na tem gradijo svoje položaje. Lep pozdrav, se ne grem več. Dare

 27. iztokgartner - 8.11.2007 ob 16:45
  iztokgartner

  Dragi Dare, prav imaš, dovolj bo.
  Brez zamere.

 28. jan_ko - 8.11.2007 ob 17:14

  Iztok, če je tvoj odgovor PARTIZANI, se vprašaj. Zakaj so PARTIZANI po vojni pobijali SLOVENCE? Zakaj so PARTIZANI zamenjali- prodali del SLOVENIJE tujcem?
  Star sem 30 let in še v Jugoslaviji mi je stara mama pripovedovala kako je bilo, ko so PARTIZANI prišli v vas,… v šoli so nas učili čist kontra. Ampak šele sedaj nekako dojemam vse skupaj.

 29. iztokgartner - 8.11.2007 ob 17:18
  iztokgartner

  Janko, meni je moja oma očitno povedala vse drugače kot tebi tvoja. Katera je imela prav?
  Če ne bi bilo partizanov, Slovenije sploh ne bi bilo, saj bi bili pod Nemčijo ali pod Rusijo, ki ji je, koker se spomnim, prav Tito rekel ne, hvala.

  Ti je stara mama povedala kaj je bilo, ko so v vas prišli Nemci in domobranci?

  Pa ne boš menda zdaj rekel, da so Slovenijo osvobodili domobranci in da so se partizani dejansko borili na nemški strani?

 30. bojan - 8.11.2007 ob 17:35

  “Bojan, verjamem, da so bili tudi taki primeri. In da so ogromno ljudi pobili brez razloga. Toda v vseh državah so jih. Tak čas je bil, tega ne bomo spremenili.
  Me pa zanima če si po drugi strani poznal tudi koga, ki so mu domobranci pobili družino ali kakega prijatelja?”

  Ja, poznal sem in ne trdim, da se drame niso dogajale na obeh straneh.
  Povedati sem hotel, da so bili pobiti po krivici in ne tako, kot ti trdiš. Napisal si, da bi te otroke morali vprašati na kateri strani so bili njihovi starši. V večini na nobeni.
  To, da so po krivem pobijali tudi v drugih državah, ni opravičilo. Da so bili taki časi, tudi ne. Zgodila se je svinjarija in to na naših tleh, nedolgo nazaj. Takih stvari ne gre pozabiti in prav je, da snemajo filme, kot je ta.
  Zgodovina mora biti napisana taka, kot je, ne pa, tako, kot so učili nas/mene.

 31. iztokgartner - 8.11.2007 ob 17:51
  iztokgartner

  Bojan, kje sem napisal, da so jih pobili, ker so si to zaslužili? Nikjer.

  In kako veš, da niso bili njihovi starši na nobeni strani? Si jih poznal?

 32. jan_ko - 8.11.2007 ob 17:58

  Iztok, v naših koncih smo (so) bili pod Italijani. Verjel ali ne, Italijani so pomagali preživet. Dajali so jim hrano, … Ko so pa partizani prišli v vas so pa odnesli, kaj je bilo mogoče. Pred vojno je bila naša štala polna, po vojni po vojni je pa bila samo ena boga telica v njej. In še to bi partizani odpeljali, niso se ozirali na lačna usta v hiši, ampak se je stara mama ulegla na prag štale in rekla “samo preko mojega trupla”.
  Osvoboditev Slovenije, kdaj je bila osvobojena?
  Slovenijo je osvobodila SLOVENSKA VOJSKA , Janez Janša, … to je bila zame slovenska vojska. Slovenci v Jugoslaviji nismo bili svobodni. Še v 80-letih so bile rampe, dvignili so ti jih le, če si imel dovolilnico.
  Vprašaj se, kje bi bili (po napredku) in kako bi živeli SLOVENCI sedaj, če ne bi takratna oblast pobila vse, ki so jim bili nevarni, in če bi bili SLOVENCI že od 45 leta naprej SVOBODEN narod. Ravno te “oblasti nevarni ljudje” so iz nič ogromno naredili po svetu.
  PARTIzani so se borili PARTIJo, komunizem, socializem in če malo širše pogledaš po svetu,…. kje so (razvoj, možnost napredka) te države ki so imele ali pa še imajo partijo, komunizem, socializem?
  OK. še o TITU, to sem nekje zasledil (ne spomnim se je), da je TITO kratica za Tajno Internacionalno Teroristično Organizacijo.

 33. vickyha - 8.11.2007 ob 18:04

  ti si bolna in neumna oseba, ki nič ne ve o zadevah ki so se zgodile po vojni… kako butaste imaš…. prvič to ni bilo med vojno amapak po vojni, torej v svobodni in prelepi Jugi, drugič so vse krivice ki so se zgodile partizanom in njihovim privržencem bile že milijonkrat povedane, napisane in napinjene, vsak ki je vsaj malo dišal po partizanih še danes dobiva penzijo in še marsikaj…… Ti kljudje še nikoli niso imeli možnosti tega na glas povedati. Po vojni si izginil samo če si mislil drugače ali pa če komu (kakemu komiju, npr) nisi bil všeč.. Kako bolno, ko praviš na ketri strani so bili njihovi starši…… Niso bili vsi partizani/komunistu , ki so bili proti okupatorju, butec oziroma niso se proti Nemcem borili samo partizani. Nekateri pa niso naredili nič. Ja nič.

 34. iztokgartner - 8.11.2007 ob 18:04
  iztokgartner

  Janko, ti to vidiš tako kot vidiš, jaz pa pač vidim drugače.
  To je vse, kar lahko rečem.
  Je pa vseeno malo smešno, da praviš, da druga svetovna vojna ni bila vojna, vojna za Slovenijo pa.

 35. vickyha - 8.11.2007 ob 18:07

  pa še to ; naj ti bo jasno, da partizani niso osvobodili Slovenije (res si indokritniran) – Nemci so kapitulirali. To pa je kar razlika…… Tudi če se nihče ne bi boril v hostah (pa ne pravim da se niso! in tudi ne pravim, da med njimi ni bilo herojev) dames na tej zemlji prav gotovo ne bi govorili nemško. Dej se malo izobrazi izven Jugo zgodovine, boš bolj seznanjen.

 36. vickyha - 8.11.2007 ob 18:10

  me zanima kakšen bi bil tvoj komentar, če bi tvoje stare starše takole zverinsko pobili??? Bi potem še vedno jezik stegoval ????

 37. iztokgartner - 8.11.2007 ob 18:11
  iztokgartner

  Vickyha, ti že veš.
  In ne stegujem jezika. Samo povem, kar se mi sporno pri tem filmu.
  To pa ne pomeni, da se ne zavedam kako hudo je bilo tem otrokom takrat.

 38. vickyha - 8.11.2007 ob 18:12

  kaj pa če res vem?

 39. katarina - 8.11.2007 ob 18:16
  katarina

  mimogrede: je kdo bral knjigo o Črni roki? se kdo spomni Urha? čakite, vse svinjarije domobrancev, plavo in belosrajčnikov ter črnorokcev še pridejo na svetlo. to bo veselo …

 40. iztokgartner - 8.11.2007 ob 18:17
  iztokgartner

  Če veš kaj se v resnici godilo med vojno, pa mi le povej. A ne po pripovedovanju, marveč po lastnih izkušnjah. S tem, da moraš potem biti stara vsaj 70 let.

 41. iztokgartner - 8.11.2007 ob 18:19
  iztokgartner

  Uf ja, Katarina, Črna roka ja, ko so dali na hišo svoj znak in je to pomenlo, da bodo vse poklali. O tem naj posnamejo dokumentarec.

 42. vickyha - 8.11.2007 ob 18:23

  nihče ne govori o MED VOJNO jaz govoim PO VOJNI. (tudi tebi Katarina) Ali res misliš, da je verodostojnost samo na strani tistih, ki so stari 70 in več ket? MOrda pa imam ali poznam koga, ki vsak dan doživlja traume zaradi povojnih zločinov. Po vojni je v Jugi (dobri, stari) bilo umorjenih več nedolžnih civilistov kot so jih vsega skupaj med vojno pobili Nemci, Italijani in belogardisti, pa še paritizani. Lasten narod so pobili, dojenčk,e mlade punce, fante….. pa kako bi bilo TOLIKO izdajalcev ????

 43. iztokgartner - 8.11.2007 ob 18:25
  iztokgartner

  Tako kot sem rekel, o tem kaj je bilo po vojni ne bom govoril. Ostajam v debati kaj je bilo med vojno, saj se mi zdi, da se ravno za vojne čase ne ve kaj se je dogajalo očitno.

 44. NINA - 8.11.2007 ob 18:26

  Ok, saj se mi je zdelo, da bo film sprožil take polemike.
  1. dejstvo: domobranci in belogardisti so bili kolaboranti, ergo so sodelovali z okupatorjem – definitivno, o tem ne more biti nobenega dvoma.
  2. dejstvo: partizani so se borili proti okupatorju, a žal na kocu izvedli zverinsko maščevanje nad četniki, ustaši, domobranci itd.
  3. dejstvo: med pobitimi v povojnih pobojih so bili resda tudi zločinci, o tem tudi ni dvoma, a ti bi morali biti privedeni pred sodišče in biti obsojeni po formalni poti.
  4. nedvomno je bilo takih zgodb, kot so otroci s Petrička, v času II sv. vojne in po njej veliko in VSE, PRAV VSE so obsojanja vredne. Nihče nima pravice maščevati se na tako okruten način nad tisoči nedolžnih civilistov, samo zato da si poteši željo po krvi. Tako ravnanje je pritlehno in podtikanja, čes da kaj so pa oni drugi delali niso nobeno opravičilo ne za eno ne za drugo stran. Tisti, ki so umrli in/ali trpeli zaradi povojnih pobojev, so bil ljudje, s svojimi sanjami, mislimi, strahovi in bolečinami, ki bi jih nedvomno doživljal vsak, ki bi se znašel v taki situaciji kot ti otroci. In tudi če so bili nekateri od njihovih staršev res izdajalci, ni nobenega opravičila, da so komunisti po vojni svojo jezo znašali nad otroci, ki vendarle niso bili ničesar krivi.
  Iztok, zelo očitno je, da tega ne moreš dojeti, zato mi je zelo žal, kajti taki ljudje, kot si ti, bi prvi stali v vrsti, ko bi se bilo treba maščevati na nedolžnimi.

 45. vickyha - 8.11.2007 ob 18:27

  ti boš meni govoril o lastnih izkušnjah, ja ti……. koliko si pa star, lepo te prosim…………… Pa tak novinar. . ves rdeč in enostranski, ti si pa res novinar ja, mogoče za Udbo.

 46. vickyha - 8.11.2007 ob 18:30

  Nina, tako je, takšni ljudje kot je (oočitno) tale Iztok Gartner – po njegovem pisanju sodeč – so bili tisti, ki so brez čustev izvajali najhujše. Le upamo lahko ,da se kaj takega ne bo ponovilo.

 47. iztokgartner - 8.11.2007 ob 18:35
  iztokgartner

  Vickyha, jasno mi je zakaj se je po vojni dogajalo to kar se je, glede na to kaj se je dogajalo med vojno. Le poglej Hirošimo in Nagasaki, ki so ga Američani zravnali z zemljo. Samo zato, ker so jim Japonci napadli Pearl Harbor. To pa je bila res svinjarija. In boli me kurac za politiko. Nisem na nobeni strani. Če bi me poznala, bi to vedela. Povem samo to, kar mislim. Sicer pa, kaj se tok repenčiš? Sem ti stopil na žulj?

  Nina, napačno misliš, jaz še muhe ne bi ubil. Samo tole me pa res pogreje, ko gre za domobrance in partizane. Se pa strinjam s tem kar si napisala.

 48. Tanja - 8.11.2007 ob 18:37

  Iztok!
  Že nekaj let se imaš za nekega filmskega kritika. S svojimi ponesrečenimi opazkami in kvazi znanji se smešiš in nas zabavaš.
  Včerajšni film je predstavil povojne dogodke in ‘čistke’ ljudi, ki so se med vojno skrivalni po gozdovih ( ne mislim na prave partizane, ki so bili bitke ) in so z vstopom v KP postali kralji sveta. Celo Celje je polno gramoznih jam, v katere so metali ljudi brez sodnih procesov, na podlagi umazanih in zavistnih sosedov…
  Imaš se za tako inteligentnega človeka, skoraj z nadnaravnimi lastnostmi pa ne priznavaš, da se pokaže še druga plat medalje. Pred nekaj meseci je bila oddaja z nasprotnimi mnenji in zgodbami. Me čudi, da nisi odprl foruma na tisto temo…
  Folk, dajte ljudem mir in naj povejo svoje življenjske nesreče, žrtve in se že enkrat nehajte deliti na leve in desne!!!

  P.S- kaj pa praviš na izjavo dr. Drnovška na otvoritvi Onkološkega inštituta, da je prava medicina le uradna? In to iz ust frajerja, ki je v Indiji na naše stroške kadil neke pipe, nosil vence na glavi v stilu Julija Cezarja… In s takom neumnim govorjenjem je hotel dati brco Lojzetu?

  Povej, kaj so te povsod odj…li pa si zdaj odprl svoj blog, da nam težiš še tukaj?

 49. vickyha - 8.11.2007 ob 18:46

  Tanja, res je ,Celje se še ni ohladilo od povojnih grozot, hribi, gramozne jame, kot praviš in gozdovi pa tiho molčijo. Sram me je, da me nami mirno in brezvestno živijo taki kot take naš blogar in širijo takšnele neumnosti, socer pa, kaj moremo, razlgledanost in srčna kultura, pa empatija niso nekaj, kar bi lahko dal nekomu, ki tega – pač nima.

 50. jan_ko - 8.11.2007 ob 18:51

  Iztok, oprosti, ampak nisem napisal da 2. svetovna vojna ni bila vojna.
  Prosim te, da mi odgovoriš na moja vprašanja, ki sem ti jih zastavil?
  Lahko pa tudi sam sebi odgovoriš. Praviš, da si svoboden novinar, tako da imaš tudi ti možnost, da raziščeš kaj se je v resnici dogajalo. Ljudje, ki so bili priča dogodkom pred, med in po vojni so še živi, beli, rdeči in črni,… Obišči jih, pogovarjaj se z njimi in imaš lepo možnost, da tudi ti zapišeš resnično zgodovino SLOVENSKEGA NARODA.

 51. NINA - 8.11.2007 ob 18:53

  Iztok, mogoče res ne bi nikomur ničesar naredil, ampak ne morem se znebiti občutka, da za tvojim pisanjem tiči neko opravičevanje dejanj, ki so bila prikazana v filmu. Dejstvo je, da je bil to film o Otrocih s Petrička, kot pove sam naslov. Če si filmski kritik, bi ti moralo biti jasno, da film ne more govoriti o ničemer drugem, če je že naslov tak kot je. Če bi hotel režiser podati primerjavo z drugimi dogodki, bi pač že naslov drugačen.
  Ne strinjam se s tabo, da je film pristranski – menim, da podaja zgodbo ljudi, ki so kot otroci doživljali svojo kalvarijo in vsak od njih je poglavja zase. Ne vem, kaj bi lahko vzgojitelji sploh povedali o teh otrocih – kot sam praviš, da bi morali predstaviti tudi njihova mnenja. Kakšno mnenje sploh lahko ima dostojanstven človek o nedolžnem, še neodraslem bitju, ki so mu ubili starše in ga prepustili rejniškim družinam in raznim prevzgojnim domovom?

 52. radovednez - 8.11.2007 ob 18:54

  Meni je najbolj fascinantno, kako so vsi, ampak resnični vsi komentatorji, vključno z avtorjem bloga 100% prepričani, da do potankosti poznajo dogajanje v in po drugi svetovni vojni. Za to “resnico”, ki naj bi jo poznali, so se pripravljeni skregati bolj kot za katerokoli dejanje, ki so ga storili sami, v svojem življenju. To resnico so seveda “posvojili” na podlagi ustnega izročila. Tisti med njimi, ki pa so prebrali o tem celo kako knjigo, pa seveda “držijo boga za jajca”. Knjig o tem je bilo napisanih na stotine. In tudi če jih prebereš 10, ne pomeni, da veš karkoli resničnega iz tistega obdobja. Skratka, to je postala tema, na katero se spoznamo vsi.

 53. bojan - 8.11.2007 ob 19:02

  Ne, tistih nisem poznal, bržkone si jih ti.

  Vidim, da ne bomo prišli nikamor. Sprave še dolgo oz. nikoli ne bo, pa bo treba živet tudi s tem.

  Smrt fašizmu svoboda narodu, kajne Iztok.

 54. vickyha - 8.11.2007 ob 19:08

  očitno tudi ustno izročilo, dragi Radovednež, ni povsem brezpredmetno, a ne? Ali pa mogoče vsi lažejo, saj v končni fazi je veliko tistih, ki so se jim te krivice zgodile (pa so morali do nedavnega molčati) še zelo živih in med nami. Nihče od tistih, ki tega niso doživeli, ne ve vsega, ampak stvar ni v odtenkih detajlov, dejstvo je, da so bile storjene velike krivice, ki šele danes, po tolikih desetletjih počasi kukajo na plan. Ali pa morda ti misliš, da si kar vsi zmišljujejo? (nekateri tudi trdijo, da ni bilo holokausta…….)

 55. radovednez - 8.11.2007 ob 19:12

  @Iztok

  O tistem času žal vem zelo malo, pa še tisto kar vem, nisem prepričan da vem pravilno. Različnih zgodb je nešteto. Imeli pa smo tudi 50 let enoumja, v katerem so se informacije nenehno prirejali obstanku totalitarne oblasti.

  Vidim pa, da ti veš zelo zelo veliko o tem času, saj si se postavil v nekakšno vlogo vseveda in razsodnika.

  Kdaj in kje se je začel znotraj partizanov izvajati revolucionarni boj proti lastnemu narodu? Kdo so bili glavni akterji? Kdaj se je začela izvajati kolaboracija in s tem boj proti lastni državi? Kdo so bili glavni akterji? Kaj je bilo prej? Kolaborantska izdaja ali partizanska izdaja? To je zelo pomembno vprašanje. In kako je možno, da je na desettisoče Slovencev priseglo zločincu Hitlerju? Je res možno, da je tolikšen del Slovencev izgubil kakršnokoli razsodnost? Če pa že je vse to res – česa so se ti ljudje tako bali, da so prisegli samemu hudiču? In kako vemo, da so v vseh tistih jarkih resnično kolaboranti, če pa nikoli ni bilo nikakršnega sojenja, ampak se je pobijalo kar cele vasi? Kako lahko nek namišljeni filmski kritik po 50 letih s tako lahkoto trdi, da tam vmes ne leži družina, ki je sovražila Nemce, a se tudi ni želela sprijazniti z drugo vrsto totalitarizma – komunizmom? In je plačala ceno upora z življenjem? Upora proti nacionalizaciji oz. kraji zemlje, za katero so garali celo življenje?

  To so odgovori, na katere ne upam odgovorit. Če tudi ti nanje ne moreš odgovarjati nanje drugače kot po občutku, oz. po tem kar si izvedel na ulici in v učbenikih, ki so izšli v času totalitarne oblasti, bodi raje tiho. Iz spoštovanja do tistih, ki v tistem času niso bili ne komunisti, ne kolaboranti, žal pa so morali svojo pokončnost plačati s smrtjo.

 56. katarina - 8.11.2007 ob 19:16
  katarina

  resnica je torej samo ena. in to je ali smo iztokova ali samo vickyha-ina, ali samo ninina …. zdaj se boste prepirali, čigava je prava ali bolj prava. tako kot se verniki prepirajo čigav bog je bolj božji.

  bojan … kar se mene tiče, sprave nikoli ne bi smelo biti in je ne bo. kakšna sprava neki. bi se ti spravil s svojim sovražnikom? ali nekom, ki bi ti pobil domače (ni važno na kateri strani)? jaz ne bi in bi terjala oko za oko, zub za zub. sorry, tko to gre. moja soseda, ki so ji domobranci ubili moža (bil učitelj in zaveden slovenec) in ostala celo življenje sama sovraži domobrance. ima prav.
  šolarji iz bleda, ki so jim partizani odpeljali in likvidirali očeta sovražijo partizane. imajo prav. torej … kakšna sprava? med kom? mah ni govora. že to, da si upajo postavit nagrobnike enega poleg drugega partizanske in domobranske je zame osebno višek kretenizma. so pokopališča dovolj velika, pa naj bo en ov enem koncu, drugo v drugem. nihče od nas ne bi hotel bit pokopan zraven sovražnika je tako? torej?
  mi se gremo neko spravo in odpuščanje, ki se v jajcih nismo bili, ko so se naši dedje pobijali.
  in tukaj pametujete vsi skupaj kdo ima bolj prav. počakajte. saj bo spet kakšna vojna, pa boste potem pametovali, ko boste v njej.

  (iztok, sorrx, sem se malo razkurila) :)

 57. radovednez - 8.11.2007 ob 19:17

  Sprava bo možna šele, ko se bomo opredelili do zgodovine. In obsodili vsa izdajstva – kolaboranstvo in zlorabo partizanstva za revolucijo.

  Dokler pa se hoče del zločincev prikazati kot junake, sprava enostavno ni mogoča. In si je tudi na zaslužimo.

 58. radovednez - 8.11.2007 ob 19:18

  “resnica je torej samo ena. in to je ali smo iztokova ali samo vickyha-ina, ali samo ninina …. ”

  Resnica je najbrž mnogo kompleksnejša, kot si mi upamo predstavljati….

 59. katarina - 8.11.2007 ob 19:22
  katarina

  ja radovednez. kaj je bolj res, da je kozarec na pol poln ali na pol prazen? recimo. in vsake oči imajo svojega malarja.

 60. vickyha - 8.11.2007 ob 19:36

  Katarina :
  kako ne razumete ljudje, saj ni važno kdo gleda iz katerega zornega kota, tu gre za ljudi ki so bili oškodovani in ki se jim je zdodila krivica, če so jim pobili starše. S kakšnega zornega kota pa vi, Katarina to vidite? A če bi vas ubili neki fanatiki, recimo, a bi bilo umestno, da bi potem vaše otroke tretirali kot žrtve, samo z vidika in v odvisnoti od določenega zornega kota ?
  (seveda politično obarvanega) Žrtev je žrtev, ne glede s katerega zornega kota ali političnega stolčka jo gledamo, Vam in vsem Vašim privržencem.

 61. radovednez - 8.11.2007 ob 19:41

  S tem zadnjim se seveda strinjam. Takšna dejanja kažejo na hudo zafrustriranost izvršiteljev, ne glede na politično pripadnost.

 62. radovednez - 8.11.2007 ob 19:45

  Kar pa se meni zdi najbolj krivično, pa je to, da se enostavno razdeli ljudi na dva pola, pozabi pa se na tiste najbolj pokončne. Kje se omenja tiste, ki niso bili ne kolaboranti, ne revolucionarji, ampak so le ljubili domovino? Tistih, ki niso prenesli ne Nemcev, ne komunistov, ampak so si želeli svobodne Slovenije? Mnogi so si želeli tretje opcije, ki je nihče sploh ne omenja – svobode! A ko so se rešili fašistov, jih je pobil sosed.

 63. radovednez - 8.11.2007 ob 19:48

  “in vsake oči imajo svojega malarja.”

  To pa je neumnost, ki jo od tebe ne bi pričakoval. Ta dejanja morajo objektivno ovrednotiti zgodovinarji. Ne moreš pobiti tisoče ljudi, potem pa reči, da imajo vsake oči svojega malarja.

 64. katarina - 8.11.2007 ob 19:49
  katarina

  vickyha: ja kaj se mpa jaz napisala? čisto isto.

 65. katarina - 8.11.2007 ob 19:50
  katarina

  radovednez: in zgodovinarji so nepristranski? eh, daj no daj …

 66. radovednez - 8.11.2007 ob 19:52

  @katarina

  Misliš, da se ne bi dalo sestaviti mednarodno ekipo strokovnjakov?

  Repe-ta in Dežman-a bi morali že zaradi ugleda rezultatov distancirati.

 67. katarina - 8.11.2007 ob 19:55
  katarina

  ne vem. mogoče. ljudje, ki bi to pregledovali vsekakor ne bi smeli biti nikakor “obremenjeni” z našo zgodovino.

 68. iztokgartner - 8.11.2007 ob 20:20
  iztokgartner

  Dragi moji, očitno se še vedno ne razumemo najbolj. Usoda otrok s Petrička se me je dotaknila isto kot vas. Tudi sam sem imel solzne oči, ko sem včeraj gledal njihove pretresljive izpovedi. A zmotilo me je to, da so partizane prikazali kot največje prasce, domobrance pa kot heroje. In zmotilo so me tudi vaši komentarji, kjer želite NOB pokazati kot lažen boj. Kot boj komunistov za prevlado po vojni. In vidim, da ste vsi ponoreli ter da pri nas res vlada čudna klima, da mora človek po novem paziti kaj reče. In nikakor ne zanikam dejstva, da tem otrokom ni šlo zelo slabo zaradi situacije, v kateri so se znašli. Tega nisem nikjer zapisal. In tudi nisem zapisal, da mi je vseeno zanje. Da jih ne maram in da so si to zaslužili. Tega nisem zapisal in ne vem od kje ste to pobrali. Zapisal sem le, da niso le oni bili bogi in da jih je doletela zelo podobna usoda otrok, ki so v vojni ostali brez staršev. Če bi film govoril le o njihovi usodi in partizane pustil pri miru, bi mi bil všeč. Tako pa še posebej na koncu počil tiste napise, kjer sem bil res razkačen.

  Sem pa prepričan, da so se vsem ti otroci zasmilili večinoma zato, ker naj bi jih zajebali partizani. Če bi jih Nemci, me ne bi nihče tako napadel. To pa me skrbi. In sicer to, da vsi tako zelo uživate ko se kaj slabega pove o partizanih in kaj dobrega o domobrancih.

 69. iztokgartner - 8.11.2007 ob 20:22
  iztokgartner

  In ja, Bojan, prav si napisal: Smrt fašizmu, svoboda narodu!
  Ali če hočeš po domače: Smrt izdajalcem, slava tistim, ki so streljali na Nemce.

  Katarina, ti pa se kar jezi. Sem se ustrašil, da sem sam v tej čudni vojni :)

 70. NINA - 8.11.2007 ob 20:25

  Katarina, jaz ne zastopan nikakršne “resnice” … Popravek, moja resnica je samo ta, da je vsako takšno dejanje obsojanja vredno, ne smemo pa zaradi tega kriviti vseh pripadnikov strani, na kateri je bil zločin storjen. Osebno menim, da bi do sprave moralo priti in mislim, da to ne bi bilo tako težko, če ne bi nekateri sovražili kar vse povprek. Moja družina je bila v drugi sv. vojni na vseh možnih straneh, moj ded je svojo zgodbo končal v Teharjah, drugi ded je komaj ušel smrti kot neprostovoljno mobiliziran pripadnik nemških sil (v stari Jugo vojski so ga zajeli kot vojnega ujetnika in ga odpeljali na prisilno delo v Nemčijo, kjer so ga proti koncu vojne preprosto oblekli v vojaka in poslali v Normandijo), stari strici in tete pa so bili v partizanih. Ej, takih zgodb je bilo na tisoče, in ne vem, kako se sploh lahko nekdo postavlja na eno ali drugo stran in potem še tako zlahka govori, da sprave ne bi smelo biti. Celo marsikateri od tistih, ki so v vojni izgubili najbližje, bi si najbolj želeli, da se stvar enkrat za vselej razčisti in da se z njo končno pomirimo. Vi žal ne.

 71. iztokgartner - 8.11.2007 ob 20:27
  iztokgartner

  Tanja, ain’t nothing to it, gangsta rap made me do it

 72. NINA - 8.11.2007 ob 20:31

  Iztok, kje si zasledil, da uživam, ko se kaj dobrega pove o domobrancih in slabega o partizanih? Nisem nikjer zapisala, da boj Prtizanov proti okupatorju ni bil povsem opravičljiv in pohvale vreden in da jim ne gre zasluga za nič. Menim samo, da tvoja kritila filma ni povsem na mestu, ker je film pač govoril o enem izmed številnih zločinov, ki so se zgodili v tem (po)vojnem času, o konkretnem zločinu, zato režiserju ne bi bilo smiselno vpletati še drugih dogodkov. Film ni bil narejen s tem namenom.

 73. iztokgartner - 8.11.2007 ob 20:40
  iztokgartner

  Nina, poglej na konec mojega odgovora na tvoj prvi post. Tam sem zapisal, da sem strinjam s tabo.

 74. john.doe - 8.11.2007 ob 20:51

  Nihce si po moje ne zasluži kej tazga. To kar se je dogajalo na Petričku je totalna oslarija. Sem pa zvedel da je bila črna vdova iz Ljubečne. Pa hecn je najbolj to, da se o tem ni nč govoril. Le zakaj se po tolikih letih vse to spravlja v javnost. Sinovi partizanov so še danes živi, ki so bojda res počenjali iste svinjarije kot njihovi očetje. Celo eden živi na Prekorjih zakaj se to nikoli nihče ne pozanima. Zakaj ihče ne definira resnično stvari kot so. Treba je malo vprašati starejše ljudi, ki so to res doživeli, ne pa da mi debatiramo o tem

 75. simonarebolj - 8.11.2007 ob 20:56
  simonarebolj

  Otroci s Petrička je dokumentarni film o otrocih s Petrička. Zakaj bi morali ob tem še posebej opominjat, kakšne grozote so počeli nekateri domobranci partizanom in njihovim otrokom, ne vidim razloga. Gartner celo zapiše, da ni nič tako groznega, kar so ti otroci doživeli, saj so trpeli tudi otroci partizanov???!!!!! potem še celo nadaljuješ, Gartner, zakaj dokumentarec ni povedal, kakšne zločine so storili njihovi starši????!!!! Veš zakaj? Ker sploh ni pomembno!!! Zato!!! Ker so bili samo otroci!!! In še danes so samo otroci, ki svojih staršev niso nikoli zares spoznali, ki so jim uničili identiteto, priložnost za normalno življenje, vse … vse iz maščevanja nad odraslimi. Zmagovalci pišejo zgodovino in seveda smo o grozotah okupatorjev in njihovih sodelavcev izvedeli že veliko in marsikaj, sicer ti ne bi mogel opomnit na grozote s strani domobranstva. Za Otroke s Petrička se pa preprosto leta in leta ni vedelo, da sploh obstajajo!!! Kapiš?! Ne gre za to, da bi bili vsi partitzani grdi! Gre za to, da so tudi nekateri partizani bili zelo grdi in da gospod velečastni Tito pač niti slučajno ni bil mister popolnosti. To je vse. Samo poskus zavedanja, da ne gre samo za črno-beli svet, četudi je ena plat bolj črna od druge … sive.

 76. iztokgartner - 8.11.2007 ob 20:58
  iztokgartner

  John, prav imaš. Tale debata je brez haska. Še sam sebe sem vprašal zakaj sem tako trapasto obremenjen s to preteklostjo, glede na to, da me takrat še v očetovih jajcih ni bilo.

 77. simonarebolj - 8.11.2007 ob 21:11
  simonarebolj

  “Sem pa prepričan, da so se vsem ti otroci zasmilili večinoma zato, ker naj bi jih zajebali partizani. Če bi jih Nemci, me ne bi nihče tako napadel. To pa me skrbi. In sicer to, da vsi tako zelo uživate ko se kaj slabega pove o partizanih in kaj dobrega o domobrancih.”

  Kakšen strel v prazno in podtikanje!!! Otroci so otroci! Pa če so jih mučili partizani ali Nemci! Globoko verjamem, da večina ljudi še vseeno ni tako pokvarjena, da ne bi tako občutila ob takih pričevanjih! Seveda pa ravno pričevanja slednje vsaj v določeni meri spodbijajo!

  In ni res, da so bili v dokumentarcu domobranci prikazani kot heroji! To si si gladko izmislil ali pa utemelji!!!! Kje je bilo tako prikazano? Jaz o domobrancih, starših teh otrok nisem slišala nobenega mnenja, nobenega pričevanja.

 78. iztokgartner - 8.11.2007 ob 21:16
  iztokgartner

  Simona, kar vprašaj vse tele, ki so me tukaj napadli, če bi šlo za dokumentarec o otrocih, ki so jim starše pobili Nemci. Prepričan sem, da ne bi bilo tolko hude krivi.
  Pa naj povedo po resnici.

 79. tinekr - 8.11.2007 ob 21:16
  tinekr

  Res mi je bil hud dokumentarec in zelo dobro je bila predstavljena ena plat, ker drugo pri takem naslovu sploh ni pomembno. Otroci so vedno nedolžni in tile imajo hude posledice kot je bilo videti na posnetkih.
  Iztok Gartner, tole temo si pokomentiral kot neki čudak brez občutka.

 80. iztokgartner - 8.11.2007 ob 21:19
  iztokgartner

  Tinekr, očitno me je tema razkurila. Sem najprej razmišljal, da ne bi smel tako napisati, po tehle napadih komentatorjev pa vidim, da sem kar prav naredil, saj mi je sedaj jasno, da so za mnoge partizani pizde, domobranci pa junaki.

 81. mica - 8.11.2007 ob 22:34
  mica

  Iztok, če dobro prebereš komentarje, NIHČE ni govoril o tem, da bi bili domobranci svetniki, TI si bil tisti, ki je te floskule vedno znova in znova vlekel iz rokava.
  VSAK NORMALEN ČLVOEK se je ob filmu zgrozil ZATO, ker je bilo pokazano, kako so se zmagovalci PO vojni znašli CELo nad ubogimi otroki, ki niso bili NIČ krivi.
  mjaščevanje jim je zaslepilo razum, da so jih odvzeli staršem in jim s tem uničili življenje.
  In če že ravno hočeš, bom še enkrat ponovila: nekoč sem delala intervjuje med zaporniki in celo tistim, ki so bili obsojeni za umore, so se taki, ki so se znašali nad otroki, milo rečeno gravžali in se z njimi niso želeli družiti.
  Kaj pa ti in še nekateri?
  Išejo se opravičila, na tisoče razlogov, da bi ljudstvo “razumelo” povojne krvnike, ki so pač- po tvojem, to kar so storili, “morali” storiti…..

  ja, imaš prav, ljudje postajajo negotovi, kajti nenehno se odkrivajo nova in nova grobišča, tudi v naši neposredni soseščini. itak se je ves povojni čas VEDELO, kdo so bili morilci, a se o tem NI smelo govoriti na glas. Ker pa grobišč nekako nikjer “ni bilo”, se je tudi ljudski glas potuhnil, češ, saj mogoče pa ni bilo res, mogoče se motimo, če ni nobenih dokazov…..

  A dokazi so ves ta čas, ko se je povzdigovalo le eno resnico in tlačilo drugo, spali….Sedaj so se “prebudili” in tisti, najbolj enostranski, so nenadoma psotali zmedeni, prestrašeni in prizadeti.
  kajti niso bili vajni, da bi NJIM kdorkoli kdajkoli karkoli očital!

  Pred meseci so recimo na Cerkljanskem pričeli na glas govoriti o skupini partizanov, ki so jih zverinsko pobili njihovi lastni tovariši. O tem se je sicer ves povojni čas vedelo, a so bili ljudje tiho.
  Za mnoge tovariše je bila na glas povedana resnica strašen šok….

  Pred dobrim letom /ali malo več/ sem naredila tv prispevek o ženski, ki so jo mkot 3-mesečnega otroka na krut način odvzeli materi zaradi ENEGA SAMEGA VZROKA: mati jo je nesla h krstu.
  grozljivo. Na srečo obstajajo dokumenti, partijski zapisi, sodna odločitev sodišča v novi gorici in še marsikaj…..Pa se to ni dogajalo takoj PO vojni, temveč v letu 1956……
  Žal se dogaja , da se počasi odkriva kruta resnica, da je bilo PO vojni pobitih VEČ ljudi kot jih je padlo MED vojno.
  mar ni to strašen podatek?!

 82. iztokgartner - 8.11.2007 ob 22:40
  iztokgartner

  Mica, to kar si zapisala je vsekakor grozljivo in da človeku misliti.
  A vseeno se mi zdi, da je čas, da gremo naprej in da nam brskanje po takšni preteklosti ne bo prav nič koristilo. Samo skregalo nas bo.

 83. mica - 8.11.2007 ob 22:48
  mica

  mogoče tole, kar bom še napisala , ne sodi sem, a vendarle….

  pred leti je eden izmed tistih, za katerega se je vedelo, da je po vojni storil veliko grdega, obesil. Bil je popolnoma zapit, precej časa je preživel v ustreznih bolnišnicah, občasno pa se ga je sredi noči slišalo, ko je tulil kot zver.
  Njegov nečak mi je nekoč dejal, da se jim je, kljub vsemu, strašno smilil, ker je revež zelo trpel, ker je imel vest in mu ta ni dala dihati…..

 84. Marcos - 8.11.2007 ob 22:49

  Tole si po mojem mnenju preveč poenostavil. Bistvo ni v tem, kaj so njihovi starši naredili, temveč to, da so zaradi napak staršev trpeli tisti, ki niso imeli nič zraven. Film govori predvsem o travmah otrok, ki so jim pobili starše. Seveda sta to počeli obe strani, v tem primeru pa je bila to pač premoč zmagovalca.

 85. iztokgartner - 8.11.2007 ob 22:54
  iztokgartner

  Mica, ob tehle tvojih zapisih se zavedam, da res ne vemo kaj se je dogajalo in da je bilo resnično veliko tragičnih zgodb po vojni. Ena takšnih so tudi ti nesrečni otroci s Petrička. V to se ne bom spuščal, ker res ne vem kaj se je dogajalo točno. Kar vem pa ostaja dejstvo, da so se partizani borili proti okupatorju, domobranci pa so nosili nemške uniforme.

 86. iztokgartner - 8.11.2007 ob 22:57
  iztokgartner

  Marcos, vem ja. In sem tudi zapisal, da je najbolj tragično to, da otroci plačujejo za grehe staršev.

  Morda je ta o njihovih starših res odveč, priznam.

  A kot sem že povedal, razjezilo me je to, da so bili bogi predvsem zato, ker so jim nesrečo povzročili partizani.

  Morda sem bil še vedno pod vtisom škofa Rožmana, ki ga hočejo oprati krivde.

 87. francafranc - 8.11.2007 ob 23:29

  kako ste slovenceljni, ste zadovoljni s svojim zdravjem (mentalnim)?
  francozi so šli skozi kri Hugenotov, Čehi skozi zublje grmad Husitov, Nemci skozi katarzo nacizma. Le slovenceljni se sprenevedate in mečete v isti koš povojne poboje, vetrnice in smetišča pri Kranju, pa Hrena zamenjujete s Trubarjem.
  Moji so padli že leta 1941 pod Pohorjem, z mamo smo otroci iz Gaberja gradili protitankovske jarke leta 1945 pod nemškimi kopiti, na dvorišču so se izmenjevali ustaši, četniki, kozaki in partizani. V cerkvi svetega Urha pri Ljubljani niso ‘ordinirali’ ‘naši’ ampak ‘vaši’ z molitvijo na ustnah in globokim katoliškim usmiljenjem kot nekoč španski inkvizitorji.
  Vse, kar se je zgodili izhaja iz gneva preteklih 150 let našega zorenja liberalizma in reakcije klerikalizma, ki je samo zapoznela slika bojev med guelfi in ghibelini in jo zato občutimo kot nacionalno travmo. Zgodovina je vse to pri drugih že videla, za nas pa je polpretekla zgodovina predvsem bolečina posameznika.
  Kaj že pomeni tisto …’naj prvi vrže kamen,kdor je čist …?
  Katero orožje je že blagoslovil papež? Nacionalni interesi katere države so že nad interesi ostalega sveta? Zakaj ste obstali in kje ste pravi komunisti, ste se vsi spreobrnili ali ste ‘taktat’ samo blefirali …?
  Ja, kaj pa film? Profesionalno narejen, po meri naročnika in kliče po še enem profesionalno narejenem filmu. Z drugega zornega kota.
  In ne mečite kamenja, ne da bi se sklonili in ga najprej pobrali.

 88. NINA - 9.11.2007 ob 00:05

  Iztok, ti sam si si očitno vtepel v glavo, da je sporočilo filma to, da so bili otroci ubogi, ker so z njimi tako kruto ravnali partizani. Marsikdo drug, vključno z mano, ti je hotel povedati, da partizanstvo kot tako tukaj ne igra ključne vloge. “Glavno vlogo” v filmu igra otroško trpljenje … tako kot bi v filmu o nacističnem holokavstu bilo predstavljeno trpljenje pomorjenih Židov, v filmu o Jasenovcu trpljenje Srbov, Romov in drugače mislečih itd.

 89. iztokgartner - 9.11.2007 ob 01:00
  iztokgartner

  Nina, nisem dejal, da je to govoril film, rekel sem, da sem to razbral iz komentarjev, ki so jih zapisali bralci tega bloga.

 90. vickyha - 9.11.2007 ob 01:19

  Iztok Gartner. Povsem kar tule piše, res si pokvarjen in sram tej je lahko, da si tako brez dostojanstva in prave morale. Tako misleči kot ti so otrokom s Petrička uničili mladost. Hvala bogu, da to prihaja na dan, da se začne javno pisati resnica, čeprav je za otroke s Petrička pozno. Kopica komentarjev na tvoj bolan blog bi ti morala biti v jastno dokazilo, da si brcinl v temo. Nehaj govoriti že enkrat o partizanih in domobrancih, nehaj za vsako ceno iskati priliko za pranje partizankanske časti. To zgodbo poslušamo že od leta 1945 in je tule res ni treba. Pusti tem ubogim ljudem, naj imajo vsaj trenutek sekunde pod soncem, da svet izve za grozne krivice, ki so zgodile njim. Iztok Gartner, za božjo voljo, whothefuck are you – v imenu vseh žrtev tega filma, utihni že enkrat!

 91. iztokgartner - 9.11.2007 ob 01:28
  iztokgartner

  Vickyha, who the fuck are you, da sploh pišeš po mojem blogu. Pojdi drugam in nehaj težit ter se raje vprašaj o svoji primitivnosti.

  Si dokaz, da nisi jokala za otroci, ampak se veselila, da so bili partizani slabo prikazani.

  Hinavska si, hinavska. Poglej se v ogledalo in se vprašaj kaj je tvoj namen.

  Ali žalovati za otroci, ki so jim uničili mladost, ali se veseliti, da so partizani prikazani kot barabe?

  Jaz, da sem jim uničil mladost? Se ti meša? Takrat me še na svetu ni bilo.

  In če bi dobro prebrala vse moje komentarje bi ugotovila, da mi je zelo žal zanje in da sem tudi jaz jokal ob njihovih tragičnih izpovedih.

  Ampak na kurac pa mi gre, da se najdejo potem taki kot ti, ki pluvajo po partizanskem boju proti okupatorju.

  Ti pa bi itak raje živela pod Nemci a ne?

  In pokvarjen sem zato, ker ne priznam, da so nas med vojno pred Nemci rešili domobranci?

 92. bojan - 9.11.2007 ob 05:28

  Dajmo, prosim ločit NOB od tega pogovora, prav tako partizanščino.
  NOB je bila borba proti okupaturju, torej Nemcem, Italijanom in domačim izdajalcem (belogardisti). Do vsem vse lepo in prav. Sam podpiram NOB in sem ponosen tudi na svojega deda, ki je padel. Mojo babico in takrat mojega 8 mesečnega očeta, so odpeljali Italijani na Rab.

  Tukaj govorimo o pokvarjenih celicah (VOS). ki so delovale po vojni in res delale zelo hude zločine, s Kardeljem na čelu. Morija brez sojenja, poniževanja, itd.

  Dragi Iztok, vem, da si bister človek in ima vsak pravico do svojega mnenja, nenazadnje je to tvoj blog, vendar poizkusi doumet.
  POVOJNI POBOJI, ki se se izvajali samo iz ene strani, so največja svinjarija, kar jih je bilo v novejši zgodovini.

 93. rabarbara - 9.11.2007 ob 08:03

  Ne vem, kaj tu nekaterim ni jasno. Film je govoril o otrocih s Petrička.
  Govoril je o dejstvih. Da niso povedali na kateri strani so bili njihovi starši?
  Seveda so povedali. Starši so bili na napačni strani. A to ni nobeno opravičilo
  za poboje, ki so se zgodili in za to, kar se je zgodilo s temi otroci. Vojne
  je bilo konec. In so pravila, kako se ravna z vojnimi ujetniki. In kakšno
  opravičilo za vraga je to, da so isti počeli tudi gestapovci in domobranci.
  To ni nobeno opravičilo, to samo pove, da so vsi v istem košu. Da so vsi
  zločinci. Da je zločinec škof Rožman in da je zločinec Mitja Ribičič pa še
  kdo, ki je prekleto dobro vedel za povojne poboje in jih celo naročal.
  In nikakor ne morem razumeti, da nekateri Slovenci povojne poboje še
  vedno opravičujejo. Za kaj takega ni opravičila pa kdorkoli je to počel.
  Mene osebno je film zelo pretresel, tako kot so me pretresle Črne bukve
  pa še kaj, kar sem prebrala ali videla o zločinih, ki so jih počeli Nemci,
  domobranci ali še kdo….
  In zakaj se vse do osamosvojitve o tem ni spregovorilo? Zakaj se je to
  skrivalo? Iztok, si se to kdaj morda vprašal?
  In strinjam se z Bojanom, da so povojni poboji največja svinjarija naše
  novejše zgodovine, za katero ni nobenega opravičila.
  In še nihče ni bil za to postavljen pred sodišče. In tudi ne bo, sem prepričana.
  Nekje sem prebrala, da je Slovenija menda na vrhu po številu pobitih ljudi
  po koncu druge vojne v Evropi.
  Dobro bi bilo, da bi si film ogledali vsi, ki pogrešajo socializem, komunizem
  in Jugoslavijo. In tovariša Tita.

 94. vickyha - 9.11.2007 ob 08:56

  Vsem ki komentirate : kot vidite, se z Iztokom Gartnerjem ne splača razpravljati, saj v svojem blogu in nadalnjih komentarjih zelo oćitno pokaže, da je pač indoktriniran v eno smer, in je vsaka bitka z njim že vnaprej obsojena v črno-belo pravljico ki jo poslušamo že 70 let. Človek nima sposobnosti objekitvnega razmišljanja, zato nima smisla. Suma sumarum vsega kar je napisal je jasna : Tako kot vsi zagrizeni pristaši in ustanovitelji komunizma, tudi on očitno opravičuje na nek način te najvječje povojne zločine v naši domovini po vojni, saj jih obravnava iz določenega zornega kota. (ko se sprašuje na kateri strani so bili njihovi starši. itd…) To pa samo po sebi pove dovolj. Nadalnji komentar ni potreben. ——————
  Lep dan!

 95. iztokgartner - 9.11.2007 ob 13:01
  iztokgartner

  Bojan, prav si napisal in vem kaj želiš povedati, zato ti ne bom prav nič oporekal.

  Rabarbara, tudi ti veš kako in kaj. In tvoja primerjava med Rožmanom in Ribičičem je takšna kot je, le da Mitja ni nikoli paktiral z okupatorjem.

  Smo pač država kot vse druge. Se pravi država, kjer se je po vojni zgodila cela kopica takih in drugačnih packarij.

  Vickyha, ni problem v meni, marveč v tebi. Ti si začela grdo napadati in žaliti. Jaz sem le svoje mnenje podal, ti pa si napadla mene osebno. In premlad sem, da bi lahko imel oprane možgane in da bi se obremenjeval s čim takih kot praviš. Si pač predstavnica ljudi, ki ne marajo komunizma in partizanov. Enako bi potemtakem lahko rekel zate, mar ne. Saj s tem ni nič narobe. Vsak ima svoje mnenje in če se z njim ne strinjamo še ne pomeni, da ga moramo tako grdo napasti.

 96. iztokgartner - 9.11.2007 ob 13:05
 97. Rado - 9.11.2007 ob 13:12
  Rado

  Trpljenje skozi katerega so morali iti otroci je grozljivo in neopravičljivo. Brez vsakega dvoma!!!

  Film sam pa name ni naredil posebnega vtisa.

 98. webmaher - 9.11.2007 ob 15:41

  eni ste pa res “bolni” …in ta današnja politika še 100000000X bolj, ker najlažje je tekoče probleme reševati z zadevami, ki z današnjim življenjem nimajo nobene veze…in ljudje se začnejo med sabo “pobijati z besedami” za nekaj kar se je zgodilo že davno in večine nas sploh ni bilo zraven…to naj rešijo zgodovinarji (ampak ne tipa Dežman)…namesto da bi nas skrbele bedne plače in penzije, obubožano zdravstvo, in politika, ki nas hoče vse bolj “disciplinirati” in imeti pod kontrolo…jebeš tako demokracijo in ljudi…

 99. Gvavapeče od informacij - 9.11.2007 ob 19:41

  Te teme me vedno čisto razkurijo, ker kao »domobranci« vedno govorijo kako so jih po krivici pobijali in še kakšne bolj bizarne razloge navajajo, kot da so jih kr na suh pobijal in podobno (vedno to v nekih semi-avtobiografijah razlagajo kakšni super agresivni prasci, k majo na vesti največ umorov, sploh v zadnjih 2 mesecih ko so čistili teren), partizani pa trdijo da so se borili proti okupatorju in da so zato pobijali (46 let zaščite vsakega prepriča, da ma prav J)……. zgodbe imajo pa precej globje korenine in definitvno zgodba ni »belo-rdeča« ampak ima precej drugih nijans (Tukaj bi dodal, da se ne strinjam z »domobranci« in bi me lahko tipično označili za partizanskega tipa, sem pa mnenja da so bili navadni slovenski fantje in možje zavedeni v zločin proti svojemu narodu; najprej civilom in šele potem partizanom. Zavedli so jih pa ljudje, ki najbolj zaupali. Po mami sem iz »domobranske« familije, po očetu pa iz partizanske. Noben družinski član ni nikoli bežal iz slovenije, čeprav je bilo splošno znano, da podpirajo »tabele«. Dolenjska pač…. J).

  In potem se v letu 2007 najdejo razni elementi, k so še vedno mentalno nekje v časovnem obdobju 1939-1945 in izkoriščajo naivnost in splošno nerazgledanost ljudi in predstavljajo razne enodimenzijske patetične zgodbe (Patetične zaradi namena in načina zaradi katerega so pripravljeni. Z samimi »tragičnimi« zgodbami ni nč narobe, če bi kdo dejansko kaj poučnega iz njih potegnil…da bi recimo rajš komu pomagal, ne pa noge podstavljal ipd…figurativno seveda). Ko gledam razne diskusije, se ne morem znebiti občutka, da gre za neko »politično« sponzorirano nestrpnost med ljudmi, ta tip divide and conquer mentalitete je vedno bolj izrazit.
  Folk pa kr naseda….mislim noro. Zadnjič me je popadla ena prijateljica, ker se nisem strinjal z njo, da je treba domobrancem postaviti spomenike….sem za obeležja (Tipa: Tukaj leži ta in ta, umrl tega in tega…in adijo, nisem pa za spomenike (Tipa: Tukaj je umrl ta in ta, junaške, mučeniške in ne vem kakšne smrti vse….konec koncev so delali proti slovencem) in od tega ne odstopam, pa če vsi rečejo da sem »komunajzer«.

  Še bolj kot razne prozorne partizanske epopeje in junaške zgodbe me pogreje to, da takoimenovani »tabeli«, »domobranci« skratka vsi….k so leta 45 in kasneje bežali v države, proti katerim so se dajansko vsa medvojna leta borili (v bistvu malce komična situacija) pridejo nazaj in nam vsem, k smo vsa ta leta preživeli v komunizmu, kjer smo mel na izbiro dve žajfe, dva masla, črn in bel kruh, nobenga luksuza, redukcije elektrike…sej ne rečem, da nisem lih tko zrasu velik in močan J… potem pa pridejo nazaj v domovino in bi spet isto delal in nam neki pametoval kaj je prav in sral po glavi.

  Btw: to da sami še najbolj zaslužni, da smo bili fakin 46 let pod tardečimi noben ne omeni. En normalen narodni odpor bi organiziral in politično vakum po 2. svetovni vojni nebi noter potegnu komunistov. U najslabšem primeru bi bili »tardeči« ena od političnih opcij….za primer glej Francijo. Ne, moral so za zaščito vere, nemcem rt nastavt, svoje pa z ustrahovanjem in pobijanjem pehal direktno v partizane 5 let (osebno sem mnenja, da se slovenski partizani niso lih pretirano borili proti nemcem, par večjih bitk lokalnega tipa in to je to. Dejasko so bile okupacijske sile na teritorju tako majhne, da prav velikih bitk niti ni moglo biti. Nemci so preko gestapa in raznih lokalnih agentov in podpornih skupin – domobranci, vaške straže – cel teritorij brez panike držali v šah mat poziciji. Če bi vojna trajala še 5 let, nebi bilo nobene razlike v smislu partizanske zmage Partizani so bili neke vrste »support group« za vse tiste, k niso imeli možnosti iti kam drugam. Jebiga 5 let je blo treba preživeti in to v hosti, v dvoje, troje gre pa lažje…).

  Omemba zaščite vere zahteva dodatno pojasnilo (lahko vzamete to kot zanimivost in izhodišče za nadaljne študije zgodovine svojega naroda, da ne boste klobasal nesmisle. Ljudje, pa ne samo pri nas, so pred 2. svetovno vojno precej prej vedeli da bo »počl«).

  Leta 1937 je bil takratni slovenski narodni poslanec; mislim da je bil tudi SHS senator (imena se ne spomnim, literature se mi pa ne da prebrskavat J. V medvojnih letih je bil ravnatelj Škofijske gimazije in organizator ene od bolj krutih kvizlinških frakcij, ki je operirala na teritoriju Slovenije) v Vatikanu, kje je po navodilu škofa Rožmana s takratnim papežem preigraval možnosti sodelovanja cerkve s partizani aka komunisti v smislu narodnega odpora, vendar je bila direktiva odločen NE! in posledično se cerkev in vsi njeni »agenti« niso mogli obrniti na drugega kot nemce in italjane. Tisti, ki vam je znana zgodovina boste vedeli, da je bil Pij XII precej zagret skrivni »fan« naci režima, kar je logično, če pomislim, da se jim prav fajn nebi godilo na teritorijih, ki bi bili pod komunisti. Da to drži, lahko vidite tudi iz tega, da v zahodni evropi, ni blo lih prav veliko »cerkevnih« kvizlingov, ampak ravno nasprotno bli so v sržu narodnega odpora….no dost zgodovine za dons, žolč je pa tudi že vs steku…. J

 100. samoroginja - 9.11.2007 ob 19:57

  Jaz pa pravim, BRAVO Iztok! Končno nekdo, ki si v teh “železnih” časih upa razmišljati tudi tako. Se v celoti strinjam s teboj.

 101. milan - 9.11.2007 ob 21:38

  Men se pa zdi, da če tole bere kakšen politik, ki rad dela zdraho, se samo smeje in pravi, LEPO SE GNOJI LEPO , ŠE BOMO ŽELI KRVAVO ŽETEV.

 102. mufti - 9.11.2007 ob 22:07

  Neverjetno! Kako lahko danes leta 2007 nekdo piše takšne umotvore. Pa NOB pravljice. Pa kdo lahko še temu verjame. Na Štajerskem in v Prekmurju ni bilo belogardistov pa vseeno so tudi tu “revolucionarji” po koncu vojne pobijali s polno paro. Ne vem kako bi naj bili otroci odgovorni za kakršnakoli dela svojih staršev, vsaj civilizirani narodi kaj takega ne poznajo.

 103. Golcom - 9.11.2007 ob 22:44

  Šele ob teh kometarjih se lahko vidi primitivizem Gartnerja in njegovega intelektualne omejenosti… žalostno a resnično – “le čevlje sodi naj Kopitar”…

 104. iztokgartner - 9.11.2007 ob 23:27
  iztokgartner

  Mufti, otroci niso odgovorni, otroci v takih primerih našpukajo. In to je najbolj tragično, da nastradajo zavoljo svojih staršev.

  Golcom, le čevlje sodi naj kopitar? Sem morda jaz koga po vojni ubil? Se ti je zasukalo? Po tvoje pa sem primitiven zato, ker ne odobravam domobranstva? In intelektualno omejen, ker ne priznam, da so bili partizani barabe?

 105. mufti - 10.11.2007 ob 07:21

  Dragi Iztok Gartner, ti otroci niso nastradali zavoljo svojih staršev ampak zaradi Tita, Kardelja, Kidriča, Mačka in ostalih množičnih morilcev. Mogoče ti ni znano, da je komunistično vodstvo tako Slovenije kot Jugoslavije preživelo vojno praktično brez praske, kot talca so ustrelili le Tomšiča. Tako nekega motiva za maščevanje niso imeli, bolj je šlo za rop in krajo premoženja ubitih.

 106. MOJCA - 10.11.2007 ob 09:02

  Filmski kritik, publicist, tv voditelj, svobodni novinar, divje zaljubljen v Tino, voditelj prireditev, moderator, glasbenik in nekoč pred davnimi davnimi časi tudi ginekolog.

  ČE BI VSE TO BIL V RESNICI NEBI PISAL TAKŠNIH BEDARIJ. Vprašaj druge kakšno zgodovino so učili včasih. NAJBOLJ PA ME ZANIMA PODATEK KOLIKO
  NEMCEV JE IZGUBILO ŽIVLJENJE V BOJU S PARTIZANI.
  Mi ga znaš ti dati?????????

 107. vickyha - 10.11.2007 ob 10:31

  MOJCA : saj vidiš, da tale naš junak IZTOK nima pojma o ničemer, kar naprej govori kako da ne more soditi niti o otricoh s Petrička, ker da ne pozna podrobnosti, zraven meša tudi NOB inse postavlja na stran enih, druge obsoja. itd……… Prosim vas, saj take izjave stavki res niso vredne nadaljevanja te debate, ki že meji na brezupno in slepo prepričevanje nekega, zelo površno izobraženega in ne preveč intelegentnega samooklicanega kvazi inelektualca, ki kot noj drži glavo v pesku in trmasto vztraja pri svojih trditvah. Nihče ne more dati tistega česar ne poseduje, tudi Iztok Gartner ne.

  Ali cje kdo pomislil, da je morda tip samo željan MALO POZORNOSTI ? (pa na kakršenkoli že način) Če je bil to tvoj motiv Iztok, potem si zmagal. Čestitamo!

 108. štefi - 10.11.2007 ob 15:25

  Vickyha, pa kaj se tolk repenčiš, blog je Iztokov. Za svoje bolne komentarje si pa naredi svoj blog pa tam pljuvaj kolkr hočeš.
  Iztok je svoje razmišljanje napisal brez pljuvanja po ostalih komentatorjih, ti
  (pa še nekateri) pa se spuščate zelo nizko in kar udri po njem osebno.
  Daj se ženska vprašaj malo o svoji lastni kvaliteti preden začneš tolčt po drugih.
  Ne bi ti škodlo. In ja, strinjam se z Iztokom.
  In od pamtiveka se je na našem planetu dogajala svinjarija, vsepovsod, na vseh kontinentih in se še vedno dogaja.
  Človek je največja žival in vedno vidi samo svojo plat resnice.
  Pejte mal dlje v zgodovino, bolj na široko poglejte, pa ne samo v Slovenijo ampak širše. Boste videli, da za 2000 let nazaj in še dlje ni čistih bitk, vedno so krivice, vedno so poboji, taki in drugačni, še danes se dogajajo in še se bodo.
  Pa kaj vam je folk,a ste čist zaslepljeni al kaj?
  Za nazaj se ne da spreminjat zgodovine, to je dejstvo. Lahko pa umirite svoje hormone in jo ustvarjate za naše bodoče rodove lepšo.
  Ampak to je težje, ane?
  Lažje se je repenčit za nazaj ko vas sploh še ni bilo.
  Tko, zdej sm se spihala.
  Mir vsem!

 109. webmaher - 10.11.2007 ob 16:02

  to mi deli Štefi, odlično ;-)

 110. francafranc - 10.11.2007 ob 17:15

  Film o otrocih s Petrička je odprl staro-novo slovencljsko luknjo. pa je takop lepo narejen, skoraj srčkano, če ne bi na koncu malo prišepetavali …
  Kdaj ste nazadnje prebrali Biblijo, pa Prešerna (no, tudi tisto o ‘Sosedobi Ančki’), pa Kapital, pa Slovensko ustavo ???
  Iz večine veje strašno sovraštvo do tistih ‘ta drugih, ta rdečih’. Kje je sedaj vaše krščansko (katoliško) usmiljenje, pa odpuščanje, PA … Najraje bi vse drugače misleče, čuteče in verujoče dokončno odpisal, izbrisal …
  Molite Mariji pa Jezusu, pa vsem svetnikom in mučencem, kje pa imate Boga? Še na jeziku ga nimate več.
  V Sloveniji je že nekaj eksorcistov; pravite, da jih je premalo. Ali pa je že preveč tistih, ki nosijo luč.
  Nasvidenje v naslednji vojni !

  Iztok, podpisal si se s polnim imenom in priimkom, torej si dec. Tudi svoje stališče si pošteno obrazložil in ga iskreno zagovarjaš. Si pa pred sindromom, da v neskončnost odgovarjaš tistim, s katerini dialog ni mogoč. Ker so pač ‘ginekologi’. Usmeri svojo energijo drgam, uživaj sonce in mladost. Sveta ne boma spreobrnila, sebe pa lahko prevrnema, če bo klima tu pri nas še naprej takšna. Ali pa se odselima in naj imajo svoje ‘na zdravje’ in jokajoče matere in sinove.
  FRANC, 1941

 111. jani - 10.11.2007 ob 19:08

  mislim da bi morali psihopate imet v ustanovah zaprtega tipa..sej vas ni zadost,iztok,2% v vsaki populaciji…sam kaj hudiča imate vsi dostop do interneta?človeku gre na bruhanje ko vas bere,fašisti!

 112. jani - 10.11.2007 ob 19:54

  in seveda ..mene pa prav zanima kaj so počeli domobranci z otroki partizanov…dejmo,saj si novinar…boš že izbrskal!

  medtem pa uživaj v nadarjenem partizamskem peresu :)

  Jože Javoršek – Spomini na Slovence – 3.knjiga !

  ” Obisk s Kontrolno komisijo partizanskega taborišča nad Belo krajino ( okoli 22.julija 1942 ) …………………”

  ” Ko smo stopili v taborišče , smo vsi trije osupnili: bilo je čisto podobno skrivnemu shajališču iz Bizetove opere Carmen. Vsepovsod so se pasli samotni konji , čudne ženske v širokih krilih so z razpuščenimi lasmi posedale po parobkih. Neka stara ženska je bila privezana na kol natanko tako , kakor poznamo grozljive jedkanice o mučenju čarovnic iz davnih vekov. Pod žensko je dogoreval ogenj. Bila je najbrž že mrtva. Duh po ožganem človeškem mesu me je silil na bruhanje. Na poseki v bližni ognjene martre je na konjski odeji ležal popolnoma nag človek. Dvigal je napol sivo glavo in hlipal in ječal in skušal izreči prošnje besede, a mu je zmanjkovalo moči. Glava mu je padla na odejo , a jo je spet onemoglo dvignil in spet hlipal kot riba na suhem. Z grozo v srcu sem ugotovil: suhorski župnik Janez Raztresen. Kaj počnejo z njim ? Ahac ( Dušan Pirjevec ) je stal ob nagem človeku z okrvavljeno črepinjo v rokah in nas srdito gledal. Začutil sem , da bi nas v hipu pobil, če bi imel v rokah orožje , a v rokah je imel samo ostro stekleno črepinjo. In spet se je zgodilo nekja podobnega kot na Cinku: Brilej je potegnil Ahaca k sebi , ga prijel za roko in skupaj s Strmeckim so odšli kot zarotniki za grmovje.
  ……………………………………………………………
  ” Kaj pa je bilo s cigani ? Slišali smo , da si dal postreliti precejšnje število ciganov…
  - Cigani so najnevarnejša bitja v Beli krajini. Vsepovsod se potikajo. Italijani natanko vedo , da za nekaj lir povedo vse , kar vedo. Postali so poklicni vohuni. Vsi . Vsi zapored.”

  če te še zanimajo partizanski podvigi loh citiram tud svetino,tud tam so opisani biseri…mnjam!

 113. milan - 10.11.2007 ob 20:26

  Saj ni treba v zgodovino. Ko bo ponovno prišlo do sranja, bom izbrskal z neta vse vaše naslove ,tko od belih , kot od ta redčih, da bom vedu, pred kom naj se skrijem.

 114. Hopcefizelj - 10.11.2007 ob 22:00

  Hudirja, vsaka individualna zgodba je enostranska. Res je, sirote so bile na obeh straneh, tudi s partizanskimi sirotami se ni kaj prida lepo ravnalo. Ampak ti so imeli vsaj to prednost, da jim niso metali pod nos, da so “izdajalci”, “izdajalski pankrti”, izrodki in podobno. Pa tudi črvov jim verjetno niso nalašč pred očmi metali v hrano, da bi jo obogatili z beljakovinami.

 115. iztokgartner - 11.11.2007 ob 00:28
  iztokgartner

  Stefi in Francafranc, hvala za podporo in za to, da razmišljata s svojo glavo.

  Jani, malo si se zmotil, fašisti so med drugo svetovno vojno ubijali Slovence. In fašisti so bili Slovenci, ki so se obrnili proti Sloveniji. Mi smo le generacija, ki s s tem nimamo nič in ki se ne pustimo zavesti takim kot ste vi.

 116. iztokgartner - 11.11.2007 ob 00:30
  iztokgartner

  In Jani, nisem noben partizan, sem le človek, ki razmišlja s svojo glavo in ki ve kdo se je med vojno boril proti Nemcem. Nikoli pa nisem zanikal, da so ga partizani lomili po vojni. Tak čas je bil, jebat ga. V vseh državah je bilo tako. Slovenija ni nobena izjema. V vsaki državi so po vojni ubili ogromno število ljudi. A v nobeni državi ne govorijo tako veliko o tem kot pri nas. To me je vedno čudilo.

 117. iztokgartner - 11.11.2007 ob 00:34
  iztokgartner

  Vickyha, mislim da je lovljenje pozornosti v resnici tvoj glavni namen, saj dvomim, da bi lahko bil kdo v resnici prepričan, da so se med vojno domobranci borili proti Nemcem, partizani pa so klali nedolžne ljudi.

 118. iztokgartner - 11.11.2007 ob 00:35
  iztokgartner

  Pa naj še enkrat ponovim enega izmed svojih zgornjih komentarjev, ki ga očitno niste prebrali, saj še vedno brez razloga napadate.

  Gre pa takole:

  Dragi moji, očitno se še vedno ne razumemo najbolj. Usoda otrok s Petrička se me je dotaknila isto kot vas. Tudi sam sem imel solzne oči, ko sem včeraj gledal njihove pretresljive izpovedi. A zmotilo me je to, da so partizane prikazali kot največje prasce, domobrance pa kot heroje. In zmotilo so me tudi vaši komentarji, kjer želite NOB pokazati kot lažen boj. Kot boj komunistov za prevlado po vojni. In vidim, da ste vsi ponoreli ter da pri nas res vlada čudna klima, da mora človek po novem paziti kaj reče. In nikakor ne zanikam dejstva, da tem otrokom ni šlo zelo slabo zaradi situacije, v kateri so se znašli. Tega nisem nikjer zapisal. In tudi nisem zapisal, da mi je vseeno zanje. Da jih ne maram in da so si to zaslužili. Tega nisem zapisal in ne vem od kje ste to pobrali. Zapisal sem le, da niso le oni bili bogi in da jih je doletela zelo podobna usoda otrok, ki so v vojni ostali brez staršev. Če bi film govoril le o njihovi usodi in partizane pustil pri miru, bi mi bil všeč. Tako pa še posebej na koncu počil tiste napise, kjer sem bil res razkačen.

  Sem pa prepričan, da so se vsem ti otroci zasmilili večinoma zato, ker naj bi jih zajebali partizani. Če bi jih Nemci, me ne bi nihče tako napadel. To pa me skrbi. In sicer to, da vsi tako zelo uživate ko se kaj slabega pove o partizanih in kaj dobrega o domobrancih.

 119. jani - 11.11.2007 ob 01:50

  nič se nisem zmotil,,fašist je zame vsak ki ne zmore živet z drugačemislečim in za to svojo travmo uporablja vsa sredstva…sicer pa so fašisti po poreklu in ideologiji,tako kot nacisti, iz socialističnega legla…sam da se to premalo ve:)

  v sloveniji kakih fašistov ni bilo,jebi ga…pa kokrkol obrneš stvari,bili pa so ljudje ki so imeli poln kurac partizanskega sranja,beri pobijanja popolnoma nedolžnih ljudi, ki so dejansko zaprosili okupatorja za orožje. in da se bo vedelo.čist navadni kmečki ljudje,brez kakršnihkoli strank in cerkve, so šli k lahom naj jih zaščitijo al pa dajo flinte…
  lažen boj..hja..velika večina fantov je šla v partizane na nateg o borbi proti okupatorju,zatorej težko rečemo lažen boj,vendar pa…ta boj so vodili ljudje ki jih je vodila in usmerjala tretja država,država ki jih je imela na plačilnem seznamu kot svoje agente….partizani da so ga lomili po vojni?a med vojno pa ne? kako se reče zakolu in mučenju šestih ljudi,med temi 4 ženske,ena noseča,ena stara 16 let…verjetno kratkočasenje al kaj?in to samo v naši vasi,jebemumast..to ni izdaja?to ni lomljenje?res, da to dojameš rabiš odprto glavo,ne pa plombirano vsaj 30 let

  in v nobeni državi po vojni ni bilo pobitih toliko ljudi kot v slovenji…niti po številu,niti proporcionalno…to,to je resnica ki vas peče in vas bo še pekla!

 120. jan_ko - 11.11.2007 ob 10:32

  Iztok žal ne zna gledati objektivno na dogajanje med in po 2. svetovni vojni in do tukaj ni nič narobe. Ponaša se pa s tem, da je svobodni novinar in filmski kritik in če je to res, potem je pa verjetno zelo slab svobodni novinar, filmski kritik,…. Ma škoda se je z njim otrujat, itak nima smisla, še na tistih neka vprašanj, ki sem mu jih zastavil ne odgovori.
  Jani, a je bilo tisto taborišče nad Brezovo Rebrijo?

 121. štefi - 11.11.2007 ob 13:35

  Jani, a tvoja glava pa ni bla plombirana? Najbrž ima še vedno plombe (več, ne samo eno), pod plombami pa cel kup zbrkljanih podatkov.
  Daj se najprej sam odplombiraj, uredi zmedo podatkov, pol pa piš.
  Sam najbrž se temu upiraš ker bi blo preveč dela, pa bi zmanjkalo časa za komentiranje.
  Jan_ko, mal se zamisli nad besedo SVOBODNI novinar. To pomeni, da Iztok lahko piše svobodno o vseh temah ki ga zanimajo, o njih diskutira…itd
  Svobodni novinar pač ni podrejen nobeni inštituciji in ideologiji, ti pa bi ga rad strpal kr v eno vrečo, pa zavezal ane. Razen če bi blejal kot ostale novonastale ovce, pol bi bil pa ta prav, ane. Kje tu vidiš besedo svoboden, bemu. Trapec!
  Kaj je pa objektivno al pa subjektivno je pa itak relativna stvar, odvisno od zornega kota. A misliš da je samo tvoj kot pravilen? Hm, daj se malo zamisli preden kaj napišeš, ker se preveč blamiraš.

 122. jan_ko - 11.11.2007 ob 15:00

  Štefi, novinarji in filmski kritiki naj bi pisali objektivno, to pa nikakor ne more biti odvisno od zornega kota, ampak mora biti nepristransko!
  Na tem blogu si pišemo mnenja o Otrocih iz Petrička. Pa, če pravite, da domobranci niso bili čist nič boljši, oz. še slabši, napišite kje so domobranci trpinčili otroke partizanov? Kje so domobranci pobijali po vojni?
  Prepričam sem, da Jani dobro ve kaj piše.

 123. iztokgartner - 11.11.2007 ob 15:03
  iztokgartner

  Janko, domobranci so med vojno zverinsko poklali veliko družin, ki so bile tako ali drugače povezane s partizani. Si pozabil na Črno roko?

 124. Martin - 11.11.2007 ob 15:19

  Mislim, da ima vsak pravico do osebne, enoplastne resnice. Resnice. Zagotovo ti otroci niso nikogar poklali. To, kar tukaj producirate, je propaganda in nima s pravicami otrok, ki so jih trpinčili deklariranih človekoljubi, popolnoma nič. Povsem enako je s krščansko moralo. Pustite že enkrat napiflane pamflete pri miru in odrastite.

 125. Martin - 11.11.2007 ob 15:21

  In še enkrat, ker bolj slabo razumete: VI VZGAJATE SVOJE STARŠE? BI VI PREVZELI KRIVDO ZA NJIHOVO RAVNANJE? Res ste voli.

 126. iztokgartner - 11.11.2007 ob 15:27
  iztokgartner

  Franc, hvala za podporo. Eh, ne bo se nama treba odseliti. Strasti se bodo pomirile, midva pa tako veva kako je bilo v resnici, tako da ni panike.

 127. MOJCA - 11.11.2007 ob 16:08

  Franc, hvala za podporo. Eh, ne bo se nama treba odseliti. Strasti se bodo pomirile, midva pa tako veva kako je bilo v resnici, tako da ni panike.

  TO JE ZATE TO. INTELEKTUALEC KOT VEČINA V NAŠI DEŽELICI. TUDI BOG NAM NE MORE POMAGATI. IN TU ZMAGATE. KAR NI VAŠE JE KAKO ŽE IMENUJETE “KLEROFAŠISTI” TU NEKJE ALI NE?
  AMPAK JAZ MISLIM Z SVOJIMI MOŽGANI (NE GLAVO), KI PA NISO TAKO PRAZNI SAJ UŽIVAM V ZELO DOBRI “PENZIJI”.

 128. jan_ko - 11.11.2007 ob 16:10

  Iztok, na konkretno vprašanje pričakujem konkreten odgovor.
  Odgovor s vprašanjem, pa zame ni odgovor, ampak le obramba.
  Partizani sami (tisti s puškami, ki so se skrivali, bežali in tudi borili), verjamem, da niso imeli slabega namena, da so se borili za boljši jutri, … Samo kaj, ko je Stalin poslal tistega zaj…..ga Rusa k nam, da je zamenjal Josipa Broza. In tudi mi smo po 2. svetovni vojni postali ena mala Sovjetska zveza, … in kaj je še hujše, kot vse kaže nam bo še vedno vladal Stalinov podmladek, ker večina Slovencev še vedno verjame v našega malega Stalina.

 129. MOJCA - 11.11.2007 ob 17:53

  Vse to je pihanje proti vetru. Toda ti si razgledan in poznaš zgodovino. Poznaš “ŠARHOVO” zgodovino? Jaz sem namreč njihov potomec. In mi je jasno kaj so bili “partizani partizani” in kaj so bili “partizani komunisti”. To ni samo zgadovina to je naša dota in to se mora enkrat za vselej doreči. Ne poniževati tiste ki niso bili ne za ene ne za druge bili so samo za svojo svobodo, zemljo, jezik t.j. za svojo domovino.

 130. Janko - 13.11.2007 ob 22:20

  Ti si resno bolan. Slučajno zašel na tvojo stran in gledal dokumentarec. Pa kaj tebi ni jasno, da so vsi poboji naravnost grozljivi. Še enkrat preberi kaj si napisal in se resno zamisli. Vsaka namerna smrt je strašen zločin. Zločini gredo ponavadi pred sodišče. VSI zločini! Priznaj, da kar se je dogajalo se ne bi smelo zgoditi. Ni važno ali so ubijali partizani ali domobranci ali kdorkoli. Pomembno je, da so dokazi o ljudeh, ki so dali ukaze in te je treba kaznovati. Tvoj komentar se bere kot, da poboji niso grozljivi. Ne da se mi brati vseh tvojih komentarjev spodaj, samo se mi zdi da se tudi nekaj opravičuješ. Če slučajno narobe razumemo tvoj tekst ga spremeni. Če ti toliko ljudi reče, da si bolan, bi se jaz na tvojem mestu zamislil. Ni čudno da gre slo v to smer kamor gre, če pa starši vzgajajo take otroke…

 131. vickyha - 13.11.2007 ob 23:22

  Se strinjam z Jankom in ostalimi 99-timi.

 132. iztokgartner - 14.11.2007 ob 00:51
  iztokgartner

  Vickyha, jasno da se strinjaš.

  Janko, če boš še enkrat prebral moj tekst in moje komentarje, boš ugotovil, da sem želel povedati, da take dokumentarec žalostno usodo otrok uporablja za propagando domobrancev. To mu zamerim in to mi je bedno.

 133. mica - 14.11.2007 ob 12:37
  mica

  iztok, da ne boš preveč žalosten, danes sem pripraivla strašno dober borovničev sladoled.
  pa te povabim na eno porcijo

  :-)

 134. iztokgartner - 14.11.2007 ob 12:48
  iztokgartner

  Mica, povabi raje Vickyho, ona je bolj vročekrvna, sladoled pa ohlaja jezo :)

 135. borste - 15.11.2007 ob 00:57
  borste

  Ej, ljudje, okoli tako lepega filma o nedolžnih bitjih, ki jih je večino za vse življenje zaznamovalo rojstvo napačnim staršem, se je vnela tako krvava bitka med recimo partizani in recimo domobranci.
  Pa recimo da sem jaz partizan in da si to tudi Ti spoštovani Iztok Gartner. Upravičeno se nama zdi, da domobranci dajejo NOB v nič. Ob tem čutiva sveto jezo, saj veva, da se je takrat slovenski narod prvič tako množično in organizirano boril zase in to na strani DOBREGA. Najina jeza pa izvira tudi iz dejstva, da se je v imenu tega DOBREGA počelo tudi ZLO in tega ne moreva razumsko predelati. Ne moreva razumeti, da so najini junaki delali tudi ZLO. To ZLO je po koncu vojne brez sojenja pobilo neugotovljeno število ljudi, njihove otroke pa odpeljalo ali v posvojitev ali v Petriček oziroma v sirotišnice. Film je zgodba o teh otrocih, ki jo pripovedujejo sami. V njem nisem zasledil niti trohice pristranskosti. Je izjemna priložnost za nas partizane, da se soočimo z ZLOM v nas, kot je tudi priložnost za domobrance, da se spomnijo, kaj se zgodi, če prodaš dušo hudiču. Grehe obojih plačujejo otroci s Petrička. Grehe obojih odplačujemo še danes vsi Slovenci, ker nismo sposobni sprave. Sprave v tišini, vsak sam zase. Grehi naših prednikov ležijo kot težko breme na duši naroda. Vsi smo otroci s Petrička, kot tisti gospod, ki ima še pri šestdesetih letih občutek, da mu nekaj manjka, pa ne ve kaj.

  Spoštovani soborec, želim si, da bi prišel čas, ko domobranci ne bodo povsod videli udbomafije in sil kontinuitete, ko partizani v desnih strankah ne bomo videli narodnih izdajalcev in nazadnjakov in ko bomo vsi v filmu Otroci s Petrička videli žalostno usodo otrok in si rekli, nikoli več ne bo Slovenec moril Slovenca brata.

  Naprej zastava Slave!

 136. rabarbara - 17.11.2007 ob 14:13

  @borste: Ta tvoj komentar pa je najboljši sploh od vseh 135-ih.
  Prav imaš, šele ko bomo to zmogli, eni in drugi, bomo lahko
  končno zakorakali v boljšo prihodnost.

 137. strojnik - 17.11.2007 ob 14:27
  strojnik

  Sem se uglavnem površno strinjal, skoraj, do tega stavka “Očitno so bili na okupatorjevi, zato ni čudno, da so potem z njihovimi otroki ravnali tako kot so”. Kaj ni čudno… :shock: :evil:
  @borste: Si me rešil dosti tipkanja… ;)

 138. outsiderka - 18.11.2007 ob 14:57

  o

 139. iztokgartner - 18.11.2007 ob 21:07
  iztokgartner

  Borste, odlično napisan komentar.

 140. enadanica - 19.11.2007 ob 17:33

  Šele danes vidim ta blog. Šit ej – zgodovina je vsak dan drugačna! Že v OŠ sem vedela (so mi povedali doma), da vojna ni bila črno-bela, da so znali biti tudi partizani “žleht” (v stilu: partizani so nam vse pobrali, Nemci pa hišo zažgali, trije otroci smo bili še čisto majhni), da tudi domobranci niso bili vsi slabi (sredi noči s prišli, 16-letni fant je moral pa z njimi – al so bli eni al drugi…), ampak, da so zdaj že strani zamenjali, to mi gre pa na bruhanje!!!! Ni čudno, da so ob obletnici v Normandiji praznovali med drugimi tudi Italijani (so blazno zmagali v 2. svetovni vojni), naših pa ni bilo!!! Zločini po vojni in med njo so bili zločini, partizani so pa vseeno bili osvoboditelji. Vse drugo so odtenki: grozljivi, boleči, razno razni – ampak v hosto niso šli za to, da bi spravili otroke v sirotišnico. In kakor grozno in nepravično in strašno je bilo vse skupaj, se nobena stvar ni zgodila posebej – vsaka je imela svoj izvor in razlog v drugih strašnih stvareh. Mi pa zdaj o vsem skupaj govorimo od tukaj – s točke v 2007!!

 141. Kavelj 22 » Slednjič Petriček - 24.11.2007 ob 10:32

  [...] Der Postbote nam je končno dostavil težko pričakovanega Petrička. Veliko je bilo že napisanega, od žalostink, kritike kakovosti filma do plehkih izpadov. [...]

 142. GRIMreaper - 20.02.2008 ob 10:29

  iztok popolnoma prav imaš.

 143. grimReaper - 27.02.2008 ob 10:46

  Smrt izdajalcem, slava tistim, ki so streljali na Nemce.
  Dodal bi samo naslednje: Smrt nehvaležnim podganam ki ne spoštujejo spomina na Partizane

 144. vickyha - 27.02.2008 ob 11:07

  take podgane kot si ti, grimRAPER bi bilo treba iztrebiti, ne pa nedolžne otroke. Ashole.

 145. grimReaper - 27.02.2008 ob 15:19

  Smrt nehvaležnim podganam ki ne spoštujejo spomina na Partizane

  ti witch jedna pa bod tih in pejt rajš Josefu Mengeleju ***** sesat v grob

  Aja pa poleg tega da si mutava si tudi nepismena, v zadnji besedi ti manjka s.

 146. vickyha - 27.02.2008 ob 15:47

  Oh……. sorry, asssssshole. Your’s is bigger than I thought. hehehehehehhehee

 147. g-bangin all nite - 27.02.2008 ob 15:56

  Ni se mi treba opravičevat ker si retardirana;
  Now listen to daddy, be good and take your pills
  bwahahahhaha

 148. g-bangin all nite - 27.02.2008 ob 16:22

  ne zamert domobranki, je pač pozabla vzet predpisana zdravila za njeno napredujočo shizofrenijo :)

 149. iztokgartner - 27.02.2008 ob 21:30
  iztokgartner

  G-Bangin, ne daj se. Tudi tole vojno bomo dobili. Tako kot tisto leta 1945.

 150. g-bangin all nite - 28.02.2008 ob 08:37

  NOB 4 ever, respect the heroes

 151. g-bangin all nite - 5.03.2008 ob 15:37

  borste je rekel:
  “Grehe obojih odplačujemo še danes vsi Slovenci, ker nismo sposobni sprave. Sprave v tišini, vsak sam zase. Grehi naših prednikov ležijo kot težko breme na duši naroda.”
  Heroji NOB so bili veliko bolj državotvorni od domobranskih kvizlingov, v imenu sprave tudi njih potomci pripravljeni da se zadeva zaključi, vendar ne na račun tega da bodo domobranci jokali in omaleževali spomin na NOB.
  Let`s face it, če ne bi blo NOB tudi domobranci danes ne bi imeli samostojne države. Tako jo pa imajo in pljuvajo po ljudeh ki so med 2.sv vojno za SLOVENIJO dali svoje življenje. Fuj, domobranske podgane se ne menjajo. Kje je deratizator?

 152. tirsh - 29.04.2008 ob 23:56

  avtor članka je kreten

 153. David Pelko - 30.04.2008 ob 00:16

  Iztok, nisem bral komentarjev, tako da ne vem kam ste prišli, ampak kar se tvojega prispevka tiče, stari mimo si ustrelil. Enostranskih partizanskih zgodb in filmov smo toliko pregledali, če si bil pionirček še v strai Jugoslaviji veš, da so se enostranske proslave kar naprej vrtele, tako da zgodba otrok iz Petrička ne more biti enostranska zgodba.

  Poleg tega sploh ni pomembno kaj so bili njihovi straši! A so si otroci zaslužili tako ravnanje “rdečih humanistov”?

  Dragi Iztok. Moja rodbina (več mojih starih stricev, tet, …) je umiralo v Auschwitzu, eden od njih je bil ustreljen v celjskem piskru (ubili so ga Nemci, ker je bil pokončen Slovenec in je sodeloval s partizani, čeprav je bil globoko veren), mojega starega očeta so Nemci nasilno deportirali na rusko fronto, stara mama je vseskozi sodelovala s partizani že od leta 1941 in ne tako kot večina ostalih “hrabrih” borcev, ki so se partizanom priključili šele 1944 leta, ko se je vedelo da bo Hitler izgubil.

  In kaj se je zgodilo po Vojni z mojo rodbino? Nič, še preganjati so jih hoteli nekaj časa, vendar so zaradi vseh dobrih dejanj na koncu imeli “samo” mir in to samo zato, ker so pač bili verni in vere v boga niso hoteli zatajiti. Oblast so pa po vojni prevzeli predvsem razni ljudje, ki niso imeli nič časti, ki so se vrteli po vetru, ki so bili dovolj brezsrčni, da so lahko počeli grozodejstva o katerih lahko ti in jaz samo sanjava in nama nikoli ne bi bilo jasno, da lahko “človek” kaj takega naredi odraslemu, kaj šele otroku.

  Marsikaj sem slišal od svoje stare mame, ki je živela do 1990 leta. To tvoje današnje pisanje je navadna traparija, stari moj. Drži se in malo bolj premisli stvari, preden se lotiš tako resne teme.

 154. iztokgartner - 30.04.2008 ob 21:46
  iztokgartner

  David, če boš dobro prebral vse komentarje, ti bo marsikaj bolj jasno.

 155. jin - 11.05.2008 ob 23:57

  Ej fantič, res ti ni nič jasno! V naslovu pišeš da razmišljaš. Sori, če bi Jozef Fricel malo bolj razmišljal, ne bi počel stvari, ki jih je. Mislim pa da ti ne razmišljaš nič več kot on! Nehi razlivat svojo gnojnico po omrežju. Če si butel si pač butel. Spoki!!

 156. iztokgartner - 12.05.2008 ob 00:01
  iztokgartner

  Jin, pa menda res ne misliš, da bom zaradi tvojega komentarja res spokal?
  Huh, smešno :)

 157. Tjaša - 12.05.2008 ob 19:24

  Danes sem prebrala knjigo Otroci s Petrička in me je zelo razžalostila. Ker me je zanimalo, kaj o tem misli še kdo drug, sem našla tudi tale blog. Presenetilo me je, kako je vse belo! Pa saj to je grozno.
  V glavnem – gledala sem tudi film, ampak knjiga me je pa pretresla. V njej je veliko žalosti, ampak bolj, ko gre proti koncu, bolj je žaljiva do partizanov in kar me je najbolj pretreslo, do partizančkov, kot jih Ott imenuje. To so bili otroci z juga naše bivše države, katerih starši so bili v partizanih in ki so bili v partizanih tudi sami. Ostali so sirote in so jih po koncu vojne pripeljali v Celje, kjer so se pridružili tem otrokom s Petrička. Te otroke imenuje duševni bolniki, ker so (čudno…) trpeli traume zaradi bojev, ki so jih imeli z okupatorjem. Ti otroci niso bili celo vojno na toplem in siti, kot je bil spoštovani avtor knjige Ott, ki je šele po koncu vojne občutil trpljenje (pa ne se zdaj spet vsi usajat, kako je vsako trpljenje napačno, to ste že povedali in ni treba več). Veliko jih je imelo epileptične napade, med katerimi so ležali na tleh, vzklikali “na juriš”, iz ust pa jim je tekla pena. To navaja sam avtor, kot tudi to, da so, ko so ugotovili, da so “partizančki”, kot jih zaničevalno imenuje, ležali nemočni na tleh, ti ubogi otroci s Petrička brcali v njih, v trebuh, glavo, kamor je pač naneslo.
  Znašali so se nad njimi, ko so le imeli priložnost.
  Ljudje, ne pozabit, da ni bila zabava biti štiri leta v gozdovih, imeti uši, biti lačen, spati na tleh. Imela sem čast spoznati pravega partizana, ki se je boril od začetka do konca vojne. Ko gledam svojega sina in pomislim, da je bil star ravno toliko, 17, ko je šel v partizane, me strese. Lahko si samo želim, da tega ne bi nihče več doživel. Če pa bom, pa upam, da bom takrat zbrala pogum in se borila na pravi strani, ne pa na strani okupatorjev, pa se potem tolkla po prsih. Ja, tudi to piše v knjigi, da je Ottov oče bil domobranski oficir in je vsak dan prišel domov na toplo, k svoji družini. Halo? In kateri partizan se lahko pohvali s tem? Karkoli že napišete, ne morete izbrisati dejstva, da so bili domobranci zavezniki okupatorja in pika. Otroci s Petrička pa žrtve. A ne edine in ne najbolj uboge.

 158. iztokgartner - 12.05.2008 ob 20:17
  iztokgartner

  Tjaša, končno spet nekdo, ki razume zakaj se pravzaprav gre.

 159. anticepec - 17.05.2008 ob 13:37

  Ti si pa res en bolan psihopat. In kaj so imele žene domobrancev z udejstvovanjem njihovih mož v domobranskih vrstah, da jih je bilo treba pobiti in jim vzeti otroke? To trpljenje so povzročili komunizlni, ki so takoj in z veseljem prevzeli in še izpopolnili vse nacistične metode – od koncentracijskih taborišč do lociranja in uničenja razrednega sovražnika (zamenjaj Jud v nacistični retoriki s kapitalistom pa si v komunizmu tvojega mesarja Tita).
  Otroci niso nikomur storili nič hudega in nobenega razloga (razen prirojenih duševnih bolezni pri vpletenih komunizlnih) ni, da bi se nad njimi maščevali zaradi morebitnih grehov njihovih očetov – ampak verjetno ravno tako ni bilo nobnega razloga, da so pobili njihove matere – pa te to nič ne moti.

 160. anticepec - 17.05.2008 ob 14:42

  Pa mimogrede – ime tvojega bloga je očitno oksimoron…

 161. iztokgartner - 17.05.2008 ob 14:50
  iztokgartner

  Anticepec, preberi tudi komentarje, pa boš videl, da ni vse tako kot misliš. Jasno, da mi ni vseeno za te otroke, kakor mi ni vseeno za otroke komunistov, ki so jih pobili domobranci. Prav zato me moti, da je samo ena stran prikazana. To pa seveda ne pomeni, da podpiram te zločine nad temi nesrečnimi otroki. Ne lomi ga no.
  Otroci itak nimajo ničesar z vojno, pa vedno najbolj nastradajo. To je hudičevo žalostno.

 162. anticepec - 17.05.2008 ob 15:09

  Ne na tem mestu težit z otroci komunistov, ki so jih pobili domobranci – otroci ki so bili deportirani na Petričku niso imeli nič s tem in nekakšno opravičevanje enega z drugim je do konca pritlehno in na nivoju branjevke, ki poskuša prodat gnilo solato.
  Na to temo pač odpri nov naslov (sicer smo bili od prejšnjega režima 60 let zasuti s tovrstno tematiko).

  PS: Komunisti so med vojno pobili več Slovencev kot vsi kolaboranti skupaj (to so uradni podatki), po vojni pa…

 163. iztokgartner - 17.05.2008 ob 15:18
  iztokgartner

  Anticepec, vidiš, prav zaradi takih izjav, da so komunisti med vojno pobijali Slovence in da so bili kolaboranti v bistvu mačji kašelj, ne morem tega filma dojemati na pravi način. Pravzaprav ste ga prav takšni kot si ti zasmetili z neumnimi izjavami.

 164. anticepec - 17.05.2008 ob 15:26

  To niso moje izjave, to je uradna statistika druge svetovne vojne – dostopna pri uradnih slovenskih virih. Če tebi to predstavlja problem, potem se pač še naprej ukvarjaj s komunističnimi vražami in pravljicami in naokrog trosi izjave v stilu “pa kaj če so slabo ravnali s temi otroci, saj so s komunističnimi tudi”. Saj to si verjetno tudi želel, kaj se tukaj more – direktorji starih slovenskih firm so še vedno v veliki meri trdorokci iz prejšnjih časov, ti pa verjetno odvisen od sponzorskih sredstev.

 165. iztokgartner - 17.05.2008 ob 15:29
  iztokgartner

  Anticepec, a ni prav nova oblast menjala vse stare direktorje?
  Sponzorska sredstva? Za kaj pa? Za pisanje bloga? Joj, ko bi bilo to res, bi bil pa resnično vesel in bi napisal še kaj hujšega ter se prodal za denar.
  Uradni slovenski viri? Ta pa je dobra :)

 166. anticepec - 17.05.2008 ob 15:39

  A v tvojem Celju so kakšnega direktorja zamenjali? A res? A to še zaradi česa drugega kot zaradi starosti?
  Uradni slovenski viri, točno tako. Če že poskušaš uresničevati nekakšno svojo politično-ekonomsko agendo s svojim res skrajno pritlehnim komentiranjem tragične usode veliko ljudi, potem se vsaj pozanimaj o dejstvih, ki ti jih bo najverjetnejo kdo pomolil pod nos. Po uradnih podatkih so največ Slovencev med vojno pobili okupatorji, nato komunisti in na koncu kolaboranti (vsi kolaboranti skupaj pa manj od komunistov). To so dejstva, ostalo so pa filozofske razprave neinformiranh, kamor očitno sodiš tudi sam.

 167. dare - 17.05.2008 ob 15:51
  dare

  Dokumentarec so posneli pač o otrocih s Petrička. Avtorji so hoteli prikazati strahote, ki so se godile tam. To so storili na strogo dokumentaren, suhoparen in tako najbolj prepričljiv način. Kaj na bi po mnenju IG (ki je poleg vsega menda tudi strokovno blizu TV ju ipd.) vtaknili vmes med pričevanja, da bi vsaj malo osvetlili drugo stran , tega pa ne vem. In kaj za vraga naj bi bila druga stran. Komu in za koji kurac koristi takšnemu neopisljivemu zlu iskati primerjave v drugemu ravno takšnemu nizkotnemu in zverinskemu početju. In balinanje o tem , cepec (alikakože) kdo je pobil več ljudi?!? Ja, se ti pa ljubi. A ne veš , da se ljudi sploh ne sme pobijat??

 168. iztokgartner - 17.05.2008 ob 15:55
  iztokgartner

  Anticepec, v Celju ne poznam nobenega res starega direktorja. So že vsi v pokoju. Tudi tisti iz Cinkarne.
  Ničesar nočem dokazovati in prepričevati. Le moti me, da hočete prikazati le eno resnico. Resnico, ki je aktualna za današnji čas. Nikoli nisem rekel, da so bili partizani angelčki. Tudi oni so imeli svoje grehe. Toda to je kapljica v morje napram zverinskim in izdajalskim rečem, ki so jih počeli domobranci. Prav zato na nek račun razumem partizansko jezo po vojni.
  In da ne bo pomote, med partizani je bilo le 10 odstotkov komunistov, zato so ocene koliko naj bi jih pobili prav ti, zelo blesave. In le zakaj bi komunisti med vojno pobijali Slovence, če so to veliko bolje opravili Nemci, Italijani in domobranci.

 169. iztokgartner - 17.05.2008 ob 15:58
  iztokgartner

  Dare, vem da so posneli dokumentarec le o teh otrocih. In res so se dogajale grde stvari, za katere je prav, da si je pove na glas. Toda povsem razumem takratno oblast, da je to storila, saj je bilo sovraštvo za domobranske zločine storjene med vojno preveliko. Otroci niso bili čisto nič krivi, to pa je pri vsem skupaj še najbolj grozno.
  Druga stran? Ja kakšni varuhi s Petrička, morda sorodniki tiste grozne babe, kak otrok, ki mu je domobranec ubil starše. Vsaj to. Vsak pravi doku mora namreč imeti dve strani. Če jih nima, izpade neverodostojno.

 170. dare - 17.05.2008 ob 16:05
  dare

  Saj menda v principu razumem tvojo dilemo. Mi je pa tudi čisto jasno, da ljudje za takšne stvari kar nekako nočejo slišati ničesar, kar bi vsaj dišalo po opravičevanju zločinskih dejanj. Prebral sem npr. tudi o Fritzlu , da je siromak podvojena osebnost in da je le njegov alter ego počenjal grdobije pa da je tip imel težko mladost po bla bla bla…..pa meni verjemi, da večine ljudi to ne zanima! Nazadnje lahko pridemo do ugotovitve, da sploh ni zločinov in zla. Le razloge za nekakšna neracionalna dejanja poiščemo pa ne bomo mogli več komu česa očitati! Sicer pa, lep pozdrav in očitno dober zapis, da ti še po več kot pol leta kapljajo komentarji :) !

 171. iztokgartner - 17.05.2008 ob 16:08
  iztokgartner

  Dare, ma pri vojnih časih je vedno pizdarija, kjer nastradajo nedolžni. Tega se ne da spremeniti.
  Fritzl je druga tema, pač psihopat, ki je svojo pravo naravo skrival za podobo vzornega človeka.
  Glede komentarjev po tolikem času pa sem tudi jaz vedno znova presenečen.
  Očitno jih najdejo preko googlea :)

 172. anticepec - 17.05.2008 ob 16:17

  V Sloveniji vse funkcionira po družinskem načelu, dvomim da je Celje izjema… Sicer se pa človek res vpraša, zakaj so komunisti pobili toliko Slovencev – konec koncev so uradni podatki nedvoumni.
  Kar se je dogajalo po vojni – v času “prve slovenske vlade”, ki naj bi jo vsi častili in ob njeni obletnici padali v trans in doživljali ekstaze – se pravi masovni masaker na naših tleh – ni bil rezultat “jeze partizanov” ampak zgolj sistematično odstranjevanje vseh dejanskih in potencialnih političnih nasprotnikov in cepljenje ljudi s strahom – po ukazu intelektualca Tita. In to cepivo res dobro drži, očino še daleč v povojne generacije.
  Zakaj ni bilo intervjuja s tisto gnusno zločinko, ki je zlorabljala otroke? Verjetno je že crknila (nekje na internetu sem zasledil, da se je zapila in naredila svetu uslugo s samomorom), vprašanje če avtor filma ve kdo je v resnici bila in vprašanje če si njeni živeči sorodniki želijo biti izpostavljeni kot sorodstvo takšne kače. A naj bi zato vsi kar molčali?

 173. iztokgartner - 17.05.2008 ob 16:24
  iztokgartner

  Anticepec, stari moj, ti si totalno neobjektiven in iz vsakega tvojega stavka seje sovraštvo proti partizanom in komunistom. Stvari po vojni so več kot jasne, o tem ni dvoma. Toda jezi me, da ti niso jasne stvari med vojno. In prav je pri vsem tem najbolj bedno. Da se še vedno delate kot da ne veste kdo se je med vojno boril proti Nemcem, kdo pa jim je lizal rit.
  Zdaj pa končujem najino debato, ker se mi ne da več. Ti misliš svoje, jaz svoje, skupne poti pa tako ali tako ne bova našla.
  Tebi je bil diktator in baraba, meni pa pop zvezdnik, ki se je družil s Sophio Loren in Kirkom Douglasom.
  Jebat ga, taki smo. Ti so obremenjen s preteklostjo, jaz nisem. Čudno, glede na to, da se mi zdi, da nisi star 80 let.
  LP

 174. anticepec - 17.05.2008 ob 16:40

  1. Stvari niso niti jasne niti črnobele. Tudi kar se tiče partizanov ne, malo bolj so jasne kar se tiče domobrancev – ti so ga nedvomno zasrali s kolaboracijo. Edini nedvomni borci za svobodo so bili TIGRovci, ki pa jih je celo en profesor na kovačnici komunizma označil za teroriste – jasno, ker so se borili proti okupatorjem že takrat, ko so Tito in njegova drhal v okviru pakta Hitler-Sralin bili še zavezniki nacistov.

  2. Nekdo ki da nalog za brutalni pokol par stotitsoč ljudi, je zločinec in to ne glede na svoj morebitni smisel za garderobo, škampe na buzaro in drage žure ki jih na tuj račun prireja. Sicer smo pa ljudje različni, nekatere pač rajca kri na debelo.

 175. iztokgartner - 18.05.2008 ob 01:41
  iztokgartner

  Anticepec, da ne pozabim še na eno podobno temo, ki te utegne zanimati.
  Evo ti povezave:

  link

  Mi je pa smešno, da si se prav danes, ko so imeli spomin na borbo NOB s Stanovnikom in Pahorjem ter partizani na čelu, oglasil in stopil na domobransko stran. Čudno naključje, ni kaj.

 176. anticepec - 19.05.2008 ob 14:34

  Do zdaj sem imel občutek da obvladaš branje – v svojem komentarju sem zapisal, da so ga domobranci zasrali s kolaboracijo in da je torej njihova vloga še najmanj nejasna (torej očitno ne pozitivna).
  Odkod si ti izpeljal da sem prestopil na domobransko stran? Že vem, to je retorika “intelektualcev” formata George W. Bush, Sralin, Hitler, Fido itd. – “kdor ni z nami ta je proti nam”.
  Mimogrede – tvoje sklicevanje na NOB, Pahorja in Stanovnika (kot zaklinjanje pionirčkov in mladincev v starih časih, da so “na liniji”) je res deplasirano in smešno, drugič ne pozabi omenit še Kučana, drugače bi znala tvoja srenja posumit, da si “sa puta Titovog skrenuo”.

  No zdaj bom pa jaz rekel over&out – ne zgolj zato, ker mi tvoji šibki argumenti ne predstavljajo nobenega izziva, ampak tudi zato da ti ne bom dvigoval števila obiskov.

 177. iztokgartner - 19.05.2008 ob 14:48
  iztokgartner

  Anticepec, si dobil občutek, da potrebujem dvigovanje števila obiskov?
  Tvoj stavek, da so domobranci zasrali s kolaboracijo, je tak, kot da bi rekel, da so nacisti zasrali s holokavstom.
  LP

 178. Pero - 11.06.2008 ob 17:04

  ta trditev seveda ni dokazana pred javnostjo, zato
  naj naredijo “partizani” kaj podobnega da se bo verjelo, sigurno pa je neke vrste fikcija, da se dela antipropaganda, pa tudi dokazov ni toliko
  nobenega nočem prizadet samo povem svoje videnje in mišljenje

 179. tommb - 18.06.2008 ob 05:36
  tommb

  hmmm … na tale film me je opozoril znani a kontroverzni slovenski zgodovinar M.F. , ki me je prepričeval kako me bo ta film ganil in mi “odprl oči” … WTF ?! … ta film je ena sama zlagana kvizlinška propaganda, ki je izkoristila žalostno usodo teh otrok, ki dejansko niso bili nič krivi. Ustvarjalci tega filma so obsodbe vredni, ker so si drznili za propagando kolaboracije izkoristiti to zgodbo!

 180. tommb - 18.06.2008 ob 06:51
  tommb

  ekhmmm … da vržem kost … če bi se vojna končala drugače in bi zmagali ta črni, takega filma ne bi bilo, ker bi oni enostavno pospravili tudi otroke.

 181. iztokgartner - 18.06.2008 ob 14:21
  iztokgartner

  Tommb, končno spet nekdo, ki stvari razume tako kot je treba.

 182. potnik - 18.06.2008 ob 14:46

  Pa saj če bi zmagali domobranci bi tudi izvajali povojne pobje. Saj vemo kaj so počeli borci proti komunistom na Hrvaškem (ustaši). Sicer pa hvala Bogu, da so zmagali komunisti in preprečili, da bi Slovenija postala konservativna katoliška država.

 183. iztokgartner - 18.06.2008 ob 15:12
  iztokgartner

  Potnik, huh, grozna misel tole z zmago domobrancev.

 184. Zaba - 23.07.2008 ob 00:44

  Domobranci niso matrali otroci, prosim, odprite ne partizanske knjige in vam bo jasno kaj in kako so na ucili, skozi 60 let. Za vas je samo po sebe razumljivo kar se vas ni doletelo da ni res. Morda ko bos 60 let izven rodne zemlje se potem ponovno pogovorimo

 185. bLuur - 23.07.2008 ob 04:22

  Zelo znano se mi zdi tvoje mnenje boogeyman.
  Celo odloču sm se da bom z tabo držau in ne bomo pustili da na oni pojejo NAŠO večerjo,ker pol ni smisla kako naj živima brez da bi jedla?Kam gre ta svet a vas lahk prosim da pustite mojo in bogeymanovo večerjo pr mir in si kupite svojo svoj dinner.Lahko vam celo kai priporočam: Neki takeg za use? :
  http://img275.imageshack.us/img275/1803/govno02439zv.jpg

  Upam da boste zadovoljni z uporabo pribora.

  Hvala za MIIIIR.

 186. tommb - 23.07.2008 ob 08:14
  tommb

  sicer nisem najbolj razumel kaj si zelel(a) povedati, a zagotovo obstaja razlog za vso diasporo in dvomim, da je večina žrtev komunizma. To je kot je povedal Predsednik RS t.i. selektivni spomin in so pozabili, da so sami kolaboranti tistih, ki so dejansko prinesli zlo in strahote nad našo zemljo in celoten svet. Nikar se ne prezentirajte kot mučeniki, zato majo ekskluzivno pravico vaše žrtve!!! Smrt fašizmu!

 187. spookymulder - 23.07.2008 ob 10:08
  spookymulder

  @tommb:
  Kvizlinška propaganda? Gre za film, ki prikazuje zelo žalostno zgodbo nekih otrok, ki je bila do danes več ali manj zamolčana. Če bi npr. posneli film o domobranskem otroškem taborišču – bi bila to nemara komunistično-partizanska propaganda? Ne, gre za zgodbo, ki je morala biti povedana, ne zato, da bi kogarkoli obtoževali (kot povedo tudi danes še živeči “otroci s Petrička”), temveč da se iz te zgodbe nekaj naučimo, morda predvsem to, kako zmotno je sistem v teh otrocih videl neko nevarnost in kolektivno krivdo za morebitne vojne zločine njihovih staršev.

  Predvsem žalostno pa je to, da nekaterim ti otroci (oziroma film o njih) še danes najprej potegnejo asociacijo na kolaborante, fašizem, domobrance … nekateri očitno v svojih glavah še vedno bijejo 2. svetovno vojno.

 188. tommb - 23.07.2008 ob 11:52
  tommb

  @spookymulder: Tisti otroci so takrat res bili nič krivi, a so imeli, je v nasprotju otrok katerih so pobili njihovi starši toplo posteljo, obrok in streho nad glavo.
  Tale film, pa je tudi na neutralne gledalce naredil podoben vtis, kot so ga zapustili od komunistov režirani partizanski filmi.

 189. spookymulder - 23.07.2008 ob 16:34
  spookymulder

  @tommb:
  Uf, ja, pa res, otroci s Petrička so bili na pravih počitnicah. Heh, take cinične izjave so dajali tudi nacisti, ko so govorili, da pošiljajo Žide v “delovne” tabore. OK, tudi če so starši otrok iz Petrička bili vojni zločinci, po kakšni logiki so morali za njihove domnevne grehe plačevati njihovi otroci?

  Film pa lahko pri vsakem pusti drugačen vtis, pač odvisno, na kakšen način je obremenjen s preteklostjo. Oziroma kot sem že rekel, bi se ti tudi film o domobranskem otroškem taborišču zdel ideološko usmerjen ali pa bi se ti vendarle zdelo, da se je takim otrokom zgodila krivica?

 190. tommb - 24.07.2008 ob 10:59
  tommb

  @spookymulder: Zakaj moje komentarje interpretiraš tako? Še enkrat preberi moj post nad svojim, pa če ne boš razumel še enkrat … Nikjer ni cinizma v njem! Nikjer nisem napisal, da bi morali tisti otrociplačevati “domnevne” grehe svojih staršev! Skrajno neokusna je samo tvoja primerjava s pošiljanjem Židov v “delovne” tabore. Jaz iz žrtev vojne, kar pa so tudi Otroci s Petričkega nikoli ne bom zbijal šal. Ve se kdo je zakrivil vojno in kdo se mu je priključil in kdo je izdal lasten narod in tukaj ne moremo govoriti o nikakršnih “domnevnih”(grehih), ker so to zgodovinska dejstva, ki pa se jih zadnje čase očitno zelo želi prikriti.

 191. spookymulder - 24.07.2008 ob 11:48
  spookymulder

  @tommb:
  Problem je samo v tem, če se to domnevno prikrivanje vidi že praktično v vsakem grmu, tudi v takem dokumentarcu, kot je Otroci s Petrička, ki je pravzaprav ravno obratno od priktivanja, saj je bila njihova tragična usoda do sedaj zamolčana. Si se morda že kdaj vprašal zakaj? Zakaj je tako napačno in hudo, da se pokaže njihova zgodba? Mar ni prav, da se iz tega nekaj naučimo, da se kaj takega ne bi ponovilo?

  Oziroma naj ti vrnem vprašanje: zakaj ti ta film intepretiraš kot “zlagano kvizlinško propagando”? Film nikjer ne pravi, da so imeli domobranci prav, ali da je bil partizanski boj napačen ali neupravičen, temveč samo prikaže zablode sistema po vojni, ki je tudi v otrocih videl državne sovražnike in jih skušal prevzgojiti po svojih merilih.

 192. tommb - 24.07.2008 ob 12:03
  tommb

  Zame je to zlagana kvizlinša propaganda zato, ker je kot sem že v prvem komentarju napisal ta žalostna zgodba prikazana enostransko. Vsa pričevanja so prikazovala grozodejstva slovenskih braniteljev, nad ubogimi kvizlingi in kolaboranti. V bistvu je žalostna zgodba teh otrok bila izkoriščena samo in izključno zato, da bi se v maniri te vlade, kjer Predsedniki DZ v samem državnem zboru ponosno preberejo domobransko prisego diskreditirala NOB in zasenčila nizkotna izdaja kolaboracije.

 193. flowersun - 24.07.2008 ob 12:42

  Ne bi dosti komentiral samega filma, ker je zame to popolnoma diletantski primer dokumentarca: crno- bela tehnika, sneg … v bistvu je vse, kar dokumetarni film ne bi smel bit. O otrocih me je prizadelo slednje – kako so govorili o hrani- nekateri so bili prvic lacni. ja, govorimo o koncu vojne in vprasanje kako si lahko prvic lacen sele leta 1945 medtem ko je vojna zacela leta 1941? ni opravicil, za to kar se je dogajalo po vojni, a ni opravicil niti za to, kar se je dogajalo med njo. in crno beli filmi alla tale nam ne nudijo sprave, nudijo nam kvecjemu novo brezno.

 194. spookymulder - 24.07.2008 ob 12:45
  spookymulder

  Uf, čakaj malo, hočeš reči, da bi bila zgodba Otrok s Petrička kaj manj tragična, oziroma bi se nam zdelo prav, da jih je doletela taka usoda, če bi zraven povedali tudi to, da so med vojno domobranci pobijali ljudi? Vidiš, ravno v tem se kaže to (prikrito) prelaganje grehov staršev na otroke, kot da je bolj razumljivo in sprejemljivo, da so bili otroci maltretirani, če so bili (njihovi) starši izdajalci.

  Ampak ta palica ima dva konca, saj bi potem moral prav ob vsakem omenjanju partizanstva omeniti tudi na tisoče izvensodnih pobojev, ki so se zgodili po vojni. A v tem seveda ni logike. Zato ker nek običajen partizan, ki se je boril proti Nemcem, verjetno ni imel nobene neposredne zveze z OZNO in njenimi dejanji. Kot tudi Otroci s Petrička nimajo nobene zveze z dejanji domobrancev med vojno.

  Ampak ravno v tem je težava, da zaradi demagoških nasprotij ljudje ne znajo pogledati posamezne primere in izluščiti, kaj je bilo dobro in kaj slabo, temveč v vsakem partizanu vidijo povojnega klavca, ali pa film Otroci s Petrička navezujejo na branje domobranske prisege v parlamentu!?!

  Nič, to kar se je zgodilo Otrokom s Petrička ni bilo prav in to je dejstvo, ne glede na vse take in drugačne “okoliščine”. Kdor ima ob njih lažjo vest, če si zraven predstavlja zlobne domobrance, pa naj pač upa, da ne bo zopet prišel čas, ko bi nekdo s takim ali drugačnim “opravičilom” z njegovimi otroki počel podobno.

 195. spookymulder - 24.07.2008 ob 12:54
  spookymulder

  @flowersun:
  O diletantstvu filma zgolj toliko, da je na festivalu slovenskega filma minulo leto prejel nagrado za najboljši film, glasbo in montažo, kot tudi lanskoletnega viktorja za dokumentarno tv-oddajo.

  In morda bi namesto opravičil in sprave raje skušali najti neko pomembno lekcijo zgodovine, da se take reči ne bi več dogajale, tega pa seveda ni mogoče doseči, če zgodbe ostanejo zamolčane.

 196. tommb - 24.07.2008 ob 12:58
  tommb

  Ne, ne govorim o usodi teh otrok, ampak govorim o enoplastnem prikazu te zgodbe. Vojna je bila in vojna dela krivice. Zanima me kaj bi ti storil, ko bi stal pred morilcem svoje žene, otrok, matere, očeta ?

  In tvoj zaključek dopolnjujem, da se strinjam, a vseeno do te zgodbe ne bi prišlo, če ne bi bilo te vojne, kdo pa jo je bil na strani okupatorja, pa se ve, torej so posledično bili starši teh ubogih otrok sami krojači usode svojih otrok … žalostno, a resnično in kot je povedal malo višje flowersun taki filmi nimajo namena sprave, ampak ustvarjanja novih sovraštev.

 197. spookymulder - 24.07.2008 ob 13:39
  spookymulder

  @tommb:
  O enoplastnem prikazu katere zgodbe? Zgodbe o vojni? To pač ni zgodba o vojni, temveč o usodi otrok, ki so imeli z vojno zgolj toliko, da so postali njene žrtve. Ne glede na to, kdo je povzročil vojno, kdo je pobijal ter kdo je imel prav in kdo ne, ni bilo prav, kar se je zgodilo otrokom s Petrička. Vsa dogajanja med vojno lahko navajamo kot izgovore za to kar jih je doletelo, nikakor pa za opravičilo ali izboljšanje slabe vesti.

  Film ti tako prikaže zgrešeni miselnosti takratnega sistema napram njim. Sistema, ki je bil prepričan, da je prav, če se jih maltretira in “prevzgaja”, glede na to, kdo so bili njihovi starši. Vidiš, ravno to je tista kolektivna krivda in prenašanje grehov na otroke, ki jo tudi sam ves čas (nezavedno?) omenjaš.

  Pa recimo, da hipotetično rečemo, da nekdo nekoga ubije. Se ti res zdi prav, da sedaj zaničujemo morilčevega otroka, ker je morilec moral vedeti, kaj bo povzročil s svojim dejanjem, oziroma je bil krojač usode svojih otrok, kot si sam dejal. Oziroma, če so starši otrok delovali napačno, moramo potem tudi mi posnemati njihove napake in tako kot oni krojiti zlo usodo otrokom?

  O spravi pa zgolj toliko, da je nikoli ni moč doseči, dokler so posamezni dogodki zamolčani, saj “tiha” krivica vedno ustvarja zgolj nove in nove zamere ter sovraštva. Zgodba Otrok s Petrička je morala biti povedana, da se iz nje nekaj naučimo za prihodnost, da se to ne bi ponovilo, ne pa da iščemo izgovore, zakaj je prišlo do tega. Če je stvar slaba je pač slaba, soočanje s tem pa je dobro tudi za narodnoosvobodilno gibanje, da se pogleda v ogledalo in se loči dobro od slabega, prav zato, da ne bodo tisti partizani, ki so se zares borili za svobodo, ves čas stali v senci tistih, ki so po vojni delali take in drugačne slabe stvari.

 198. tommb - 24.07.2008 ob 13:44
  tommb

  No vsak ima svoje mnenje, tako kot tebe moji argumenti niso prepričali, je enako tudi obratno.
  Sprava —> ne vem kako si jo predstavljaš? Tako, da nikoli ne bomo potegnili črte in začeli na novo? Ali bo sprava po tvojem mnenju takrat, ko bodo okupatorja in njegove sodelavce rehabilitirali, tako kot so že Rožmana? No potem si jaz sprave ne želim …

 199. spookymulder - 24.07.2008 ob 13:48
  spookymulder

  @tommb:
  Še odgovor na tvoje vprašanje, kaj bi storil, če bi stal pred morilcem mojih bližnjih. Iskreno povedano ne vem in upam, da ne bom nikoli postavljen pred tako dilemo. Impulzivno bi dejal, da bi se hotel maščevati. Razumsko gledano pa ne vem, če sem sposoben nekomu namensko vzeti življenje, ne glede na to, kaj je storil. Vsekakor pa vem, da se ne bi želel maščevati otrokom in drugim sorodnikom morilca.

 200. spookymulder - 24.07.2008 ob 14:20
  spookymulder

  @tommb:
  Spravo si predstavljam tako, da prestopimo miselno oviro črno-belih delitev na dobre in na slabe (na obeh straneh) in se povedo zamolčane krivice, da se iz njih lahko učimo, kaj je prav in kaj ne. Na novo brez zgodovine tako ali tako ne moremo začeti, saj bi to lahko pomenilo, da bomo ponovili stare napake. Zgodovina na koncu vedno pove svoje, četudi vmes morda dobi čudne deviacije. Važno je, da ne iščemo izgovorov za slaba dejanja. Četudi je bil Rožman kolaborant, to ne opravičuje napak v postopkih njegove obsodbe. Rožmana tako nihče ni rehabilitiral, temveč je sodišče zgolj razveljavilo njegovo nekorektno izvedeno obsodbo. Verjamem, da to marsikdo (na eni in na drugi strani) interpretira kot opravičevanje kolaboracionizma, toda če je sodišče v njegovi sodbi našlo postopkovne napake, vendar ne more tudi dandanes to še vedno opravičevati in tako ponavljati napake iz preteklosti. Vsaj jaz si ne želim takih (povojnih) sodišč. Skratka, sodba proti Rožmanu je bila slaba (ne vsebinsko, temveč postopkovno) in je iz današnje perspektive edino pravilno, da se jo razveljavi, kar pa vseeno nikakor ne opravičuje njegovih morebitnih slabih dejanj. Da se navežem na začetek: za spravo je potrebno predvsem to, da ne vztrajamo pri nečem slabem, da bi prikazali druge slabe stvari.

 201. Franci - 24.07.2008 ob 14:23

  Precej otrok iz zgodbe niso bili vojne sirote.
  Bili so PO VOJNI SKUPAJ S STARŠI zaprti v taborišču Teharje. Otrok samih v Teharje pač vendarle niso zapirali.

  Sirote so postali šele, ko so njihovi starši nekega dne PO VOJNI izginili neznano kam.

  In “izginila” jih ni neka neorganizirana podivjana banda, ampak oblast. In to ne na osnovi sojenja/dokazov, kot to oblasti počnejo, temveč na način podivjane bande.
  V miru. Brez sojenja. Brez utemeljitve razloga.

 202. Hotimir - 24.07.2008 ob 15:19
  Hotimir

  Iztokgartner ima popolnoma prav in večina tule ga noče ali ne zna razumeti. Poanta je v tem, da se s spremembo oblasti ali sistema, ni spremenilo nič. Zopet enostransko prikazovanje, zopet samo ena resnica. In dokler bodo ljudje svobodo ali demokracijo razumeli le na način, da je treba ob spremembi oblasti misliti takokot reče oblast, smo daleč od demokracije. Zgražamo se nad balkanom, ampak po tehle odzivih vem, da bi se v sloveniji tudi danes, dogajale podobne svinjarije kot so se dol. Še vedno bi se pobijali nasprotimisleči in še vedno bi bilo veliko izdajalcev. Pa ne me zdej zmerjati za komunajzerja. Moj foter je bil pošten mobiliziran nemški vojak in sam sem jih kot otrok tudi nekaj požrl na račun njega. Ampak ne on ne jaz ne marava izdajalcev, konkretno belogardistov, ki so krivi za vsako dodatno nepotrebno vojno in povojno žrtev.

 203. spookymulder - 24.07.2008 ob 18:22
  spookymulder

  @Hotimir:
  Zelo se bojim, da imaš povsem prav, ko praviš, da bi se ob primernih okoliščinah vse skupaj lahko zopet ponovilo. To pa zato, ker ljudem primanjkuje sočutja in ker ne znajo ceniti človeškega življenja, kot največjo vrednoto, temveč raje sledijo nekim političnim ideologijam in stereotipnim delitvam na dobre in slabe, celo na nivoju otrok.

 204. tommb - 24.07.2008 ob 22:07
  tommb

  hmnmmm spookymulder … še vedno gledaš na tematiko s “selektivnim spominom” (kot je to označil Predsednik) in pripisuješ “stereotipne delitve”. Če bi prebral Iztokov tekst in moje poste, bi videl, da nas večina sočustvuje z zgodbo teh otrok, obsojamo pa način prezentacije te zgodbe. Ti si pa nas po Janševistično obsodil vsega mogočega, celo tega, da ne znamo ceniti človeškega življenja … tako podlih in nizkotnih insinuacij nekoga, ki ima očitno oprane možgane si ne dovolim in zato se distanciram od nadaljne diskusije s teboj glede te teme.

 205. spookymulder - 24.07.2008 ob 23:13
  spookymulder

  Sočustvovanje pogojeno z iskanjem izgovorov je bolj slaba uteha.

  Prezentacija zgodbe Otrok s Petrička je bila korektna, saj namen filma ni bil prikazati celotno vojno dogajanje, ker to tudi nikakor ne bi opravičevalo ravnanja takratne oblasti napram tem otrokom. Tudi povojna oblast in njihovo početje ni imela veliko skupnega z legitimnim, upravičenim in časti vrednim partizanskim bojem ter ideali osvoboditve Slovenije, zato je toliko bolj žalostno, da zavoljo ideološkega vztrajanja absolutne nezmotljivosti ene strani, pravi partizanski borci za svobodo še vedno tičijo v isti barki s povojnimi zločinci, katerih nesprejemljiva dejanja se skuša opravičiti z napakami in zločini drugih. Ni logike!

  Jaz nisem nikogar, še najmanj tebe ali Iztoka obsodil, da ne bi znala ceniti človeškega življenja. Napisal sem, citiram: “Ljudem primanjkuje…”. Debata s Hotimirom je bilo mišljeno širše, na nivoju družbe. Če si se v teh besedah našel sam, je to tvoj problem in tvoja interpretacija. Toliko bolj žalostno in vredno samorazmisleka.

  Si me pa ti neposredno obtožil “Janševizma”, selektivnega spominjanja, nizkotnega insinuiranja, opranosti možganov … tako da povsem razumem, če po tem ne želiš več komunicirati. Tudi mene bi bilo sram, če bi nekoga tako neutemeljeno obtožil kaj takega, zgolj na podlagi neke komunikacije na blogu.

  Kar se mene tiče, sem se vedno pripravljen pogovarjati, četudi ima sogovornik povsem drugačen pogled na svet. Če so se ljudje prenehali pogovarjati, nikoli ni prineslo nič dobrega. Upam, da ni to tvoja ideja sprave … ali bo po moje, ali pa se ne bomo več pogovarjali! Žalostno!

 206. iztokgartner - 25.07.2008 ob 21:59
  iztokgartner

  Zaba, kako pa ti veš kaj je res? Se torej partizani med leti 1941 in 1945 niso borili proti okupatorju? So nas tudi to učili narobe?

  Tommb, vidim, da sva na isti valovni dolžni. Tudi jaz namreč nisem v teh otrocih videl ne vem kakega mučenja. Pač dom kot vsak drug. Tudi “navadni” se v podobnih domovih niso imeli ravno kot v hotelu. A ti so pač bili posebej bogi, saj so jih tja spravili partizani. Vidiš, tak prikaz me je pojezil in zato tega filma nisem kupil.

 207. iztokgartner - 25.07.2008 ob 22:01
  iztokgartner

  Hotimir, lepo, da nas je vsaj nekaj, ki štekamo kako in kaj.

 208. spookymulder - 26.07.2008 ob 07:47
  spookymulder

  @Iztok:
  Hmmm… zanima me, če bi enako (o zgolj vsakdanjem domu za otroke brez mučenja) mislil tudi, če bi ga med vojno vodili domobranci, malčki pa ne bi bili potomci domnevnih izdajalcev.

  Ampak dobro, tudi če imeš prav in je takratna oblast dejansko tako ravnala tudi z drugimi otroki, si vsekakor tudi ti zaslužijo svoj film, takratna oblast pa dodatne graje in zgražanja, če je tudi “svoje” otroke vzgajala na tak način! Taka vzgoja otrok se mi namreč ne zdi primerna in humana … ampak ne vem, Iztok, ti si bolj doma v vzgojiteljskih vodah in lahko verjetno bolj merodajno poveš, če se ti to zdi normalno?

 209. tommb - 26.07.2008 ob 09:59
  tommb

  ehhh vsa sreča, da ni bilo obratno, torej dom, ki bi ga med vojno vodili domobranci. Ker takega filma ne bi bilo, domobranci, bi namreč pobili tudi otroke.

 210. tommb - 26.07.2008 ob 10:01
  tommb

  ampak … potem danes ne bi bilo več o čem žolčno diskutirati, saj bi v skladu s svojo filozofijo imeli etnično in ideološko očiščen narod, saj ne pozabimo, da so prisegli kolaboracijo z hitlerjevo vojsko …

 211. tommb - 26.07.2008 ob 10:05
  tommb

  @Iztok ja sem med prebiranjem med tvojega bloga z zadovoljstvom ugotovil, da nisem poslednji mohikanec v svojem razmišljanju in stališčih. ;-)

 212. iztokgartner - 29.07.2008 ob 02:11
  iztokgartner

  Spooky, kot ti je rekel Tommb, takega doma ne bi bilo, saj bi domobranci pobili tudi otroke.

  Tommb, hvala bogu, da tudi jaz nisem edini. Toda skrbi me, da nas je čedalje manj, čeprav bi nas moralo biti čedalje več.

 213. Jože - 19.08.2008 ob 09:57

  Neverjetno kako je povojni šolski sistem spral možgane. Iztok, ti si živ dokaz tega. Imam občutek, da bi ti in tebi podobni brez oklevanja ta trenutek vzeli v roke mitraljez in z nasmehom na ustnicah kosili po golih z žico zvezanih nemočnih telesih, ki se v danem trenutku niso strinjali z zločinskimi postopki komunistične partije. Malo se zamisli nad svojo praznoto v glavi. Kako je lahko toliko tisočev zavednih slovencev izdajalcev samega sebe!? Zakaj? Malo je treba logično razmisliti, ne pa blejati v en glas z ostalo naučeno čredo. Doma sem iz manjše vasi, v kateri so po končani vojni ostali skoraj brez vseh moških prebivalcev. Vsi so bili osvobojeni življenja po “osvoboditvi”. Prebivalci so v strahu pred nerazumljivim partizanskim terorjem (nerazumljivimi nočnimi likvidacijami morebitnih nesomišljenikov) iskali zatočišče pri italijanih. A misliš da so jih imeli morda radi? Okupatorje… Zakaj pa? Zakaj bi toliko slovencev ljubilo okupatorje? Se ti ne zdi da je tukaj nekaj močno nelogično?

  Resnica je naslednja: KOMUNISTI ZLORABILI NESREČO NARODA V PODLE NAMENE PREVZEMA OBLASTI TER SVOJIM NEDOUMLJIVIM TERORJEM NAMENOMA ZASEJALI STRAH KI JE VZBUDIL ORGANIZIRAN ODPOR. TEGA SO POTEM KRVAVO ZATRLI. S TEM SO SE POD KRINKO NARODNEGA IZDAJSTVA “LEGALNO” ZNEBILI VSEH POTENCIALNIH NASPROTNIKOV. TEGA SE NISO SPOMNILI SAMI, TEMVEČ SO SE NAUČILI NA TEČAJIH V SOVJETSKI ZVEZI.

  Nikakor pa ne enačim partizanov in komunistov. Tudi veliko partizanov je bilo med žrtvami komunistov (ki jih je bilo v bistvu peščica). Seveda je tudi “domobranska” stran v tistih burnih časih zagrešila marsikatero nečednost, vendar to ne spremeni resnice o vzrokih za “državljansko vojno”.

  P.S. Če si se že odločil pametovati v obliki blogov, bodi vsaj malo pozoren na pravopis. Tudi na ta način veliko poveš o sebi. Zelo veliko.

 214. iztokgartner - 19.08.2008 ob 14:38
  iztokgartner

  Jože, enako bi lahko jaz dejal zate, dragi moj. In dodal, da bi ti brez panike poklal otroke partizanov. A ha, torej, če te prav razumem, so komunisti na skrivaj paktirali s Hitlerjem in naredili umetno vojno, da so lako potem prevzeli oblast. Stari moj, možgane so sprali tebi.

 215. Jože - 19.08.2008 ob 15:26

  Iztok, prvič nisem noben “stari” tvoj. Drugič iskreno se ti opravičujem, če sem te morda s svojim pisanjem užalil ali prizadel (iz tona v odgovoru sem očitno te). Vendar sem ob branju tvojega sestavka o tebi pač dobil tako mnenje. Izjave kot npr. “….Očitno so bili na okupatorjevi, zato ni čudno, da so potem z njihovimi otroki ravnali tako kot so. Sicer pa vse skupaj sploh ni bilo tako strašno, če se spomnimo na milijone Židov, ki so preživeli holokavst.” vse povedo. Se pravi da sploh ni čudno oz. bolje povedano je prav da se je z otroci tako zgodilo (z njihovimi ničvrednimi starši pa sploh). Žalostno, da tako misliš, drugega ne morem reči. Nima smisla.
  Tega o klanju otrok partizanov sploh ne bom komentiral, si pač reagiral tebi primerno.

  Ja, komunisti so grobo izkoristili vojno v svoj prid. Zelo prav jim je prišla, saj jim je omogočila odlične pogoje za izvedbo revolucije.
  Tudi z okupatorji so sodelovali če jim je tako kazalo. A veš, da jim brez pomoči italijanskega topništva (in topničarjev) nikoli ne bi uspelo osvojiti Turjaškega gradu v katerem so bili domobranci? Velikokrat pa so okupatorske sile uporabili kot posrednike pri pobojih. Drugače si ne morem razlagati npr. primera zakaj je v sosednjem kraju peščica partizanov iz varne razdalje “napadla” mimoidočo italijansko kolono čeprav so jih vaščani na kolenih prosili, naj tega ne storijo. Partizani so se po nekaj strelih umaknili na varno, italijani pa so se kruto maščevali nad vaščani, jih veliko pobili druge pa odpeljali v taborišča. Zakaj???
  Takih primerov je še veliko. Sicer pa ne vem če je sploh smiseln s tabo razpravljati, tako ali tako ne boš razumel.

  Želim ti lep dan.

 216. iztokgartner - 19.08.2008 ob 15:38
  iztokgartner

  Jože, ne gre za to, da bi me užalil, toda ta zgodovina ima očitno dve resnici, zato je res neumno, da omenjaš da bi nekdo lahko koga ustrelil. To je podlo in neumno. In s tem kažeš, da si res na čudni stopnji komunikacije. Ljudje imamo pač različna mnenja in to je to. Nekateri zato, ker smo osebno vpleteni, drugi zato, ker so pač prepričani v svoj prav. Očitno nisi prebral nobenega mojega komentarja, marveč le osnovni tekst, ki je morda res malce pregrob, če ga ne razumeš pravilno. Tega o komunistih ne bom kupil. Vem, da so ga posrali za povojne poboje in da so naredili vse, da bi prišli na oblast (sicer pa, le kdo ne bi v tistih časih), toda teorija, da je bil boj proti okupatorju le krinka, je bedasta in tako hudo debilna, da me res boli glava in da je vsako nadaljevanje najine debate povsem odveč.

 217. tommb - 19.08.2008 ob 18:26
  tommb

  Je pa paradoks, da so prav okupatorji in kolaboranti omogočili komunistom, da so prišli na oblast. Brez 2WW ne bi bilo revolucije, oz. ne bi uspela…
  Iztok, priporočam ti, da se ne odzivaš na tovrstne provokacije, ki jim botruje selektivni spomin.

 218. spookymulder - 19.08.2008 ob 21:31
  spookymulder

  Pravzaprav sedaj veliko bolje razumem (vendar seveda ne odobravam) tiste Srbe, ki so se po aretaciji Karadžića zgrnili na ulice in protestirali. Če človek ne razume, da je zločin pač zločin, ne glede na vse okoliščine in morebitne “dobre” namene, potem bo pač sledil svojim vzornikom, ne glede na to, kaj so storili drugi strani. Vedno se lahko najde 1000 izgovorov, zakaj je nekdo nekaj storil, ampak za 100.000 pobitih po vojni preprosto ni opravičila, tako kot ga tudi ne more biti za vse grozote, ki so jih domobranci počeli med vojno. Na žalost številni še vedno na stvar gledajo, kot da je priznanje lastnih napak opravičilo za slaba dejanja drugih, ampak to seveda ni res. Vojna je izpridila obe strani, tako kar se tiče posameznikov, ki so postali klavci (na eni in na drugi strani), kot tudi glede idealov, ki so se sprevrgli v skrajnosti. Žalostno je gledati, kako močno ti skrajni pogledi tudi po več kot pol stoletja še vedno delijo našo družbo. Dokler bomo iskali samo zmagovalce, bomo vsi ostajali poraženci!

 219. tommb - 19.08.2008 ob 22:39
  tommb

  ne gre za iskanje zmagovalcev! Gre za iskanje tistih, ki so 2WW-svetovno morijo začeli in vseh tistih, ki so se jim pridružili, sedaj pa bi radi zadevo prikazali v drugačni luči!

  Medtem, ko ste nekateri švicali na Jadranu, sem bil v enem od številnih KZ lagerov Nemcev. Tistemu znanemu, kjer na vratih piše sporočilo “Arbeit macht frei” in morda bi bilo dobro, da bi vsi zagovorniki okupatorja in kolaborantov izkusili samo mesec dni tega, kar so počeli v tem lageru od leta 1933 – 1945.

 220. dare - 19.08.2008 ob 23:35
  dare

  Zanimivo, kako vse naleti na odziv in na nasprotno dokazovanje , le pameten in realen komentar ne. Preberite vrstice spookymulderja malo više! Zadeve so lahko tako enostavne! Samo eden bi vam moral povedati, da se ljudi pač ne sme pobijati, posiljevati ali mučiti. Ne odraslih , ne otrok. Evo, amen! Ne sme pa gotovo! Kdor se tega ne drži je pa pač kriminalec! Kaj hudiča tukaj še lahko ostane nejasno??!

 221. spookymulder - 20.08.2008 ob 01:02
  spookymulder

  tommb, zelo lepo, da si si šel ogledat, kje in kako so umirali ljudje. Spomin na te grozote je namreč potrebno ohranjati, da se iz tega naučimo, da takega trpljenja in smrti ne zasluži prav nihče. To je predvsem potrebno za naslednje rodove, da ne bodo nadaljevali naših napak in napak naših prednikov.

  A vseeno po mojem ni pravično do tamkaj umrlih ljudi, da bi sedaj njihova smrt spodbujala nek revanšizem. Veš, morda bi tudi tebi kdo lahko zaželel, da se greš potit na Goli otok, da greš izkopavat kosti iz tankovskih jarkov okrog Celja ali v Kočevje iskat množična grobišča. Jaz ti tega ne želim, kot tudi ne želim nikomur drugemu, da bi podoživljal strahote druge svetovne vojne, ne glede na njihova prepričanja, pa če so zmotna ali ne. Zdi se mi namreč, da je nasilno vcepljanje nekih idej že preživeta zadeva, kar bi nas morale naučiti prav grozote 2. svetovne vojne.

  Zato popravljam oziroma dopolnjujem svojo izjavo o iskanju zmagovalcev z naslednjo mislijo: dokler bomo iskali zmagovalce ali poražence, bomo vsi ostali poraženci zgodovine.

 222. iztokgartner - 20.08.2008 ob 04:19
  iztokgartner

  Spooky, ti še vedno ne veš, zakaj se pravzaprav gre. Nikoli nisem dvomil v pizdarije po vojni. Moti pa me, da dvomimo v pizdarije med vojno. Samo toliko.

  Tommb, včasih se mi da, včasih se mi ne da :)

  Dare, vse je jasno in o tem beseda sploh ne teče tukajle.

 223. Rado - 20.08.2008 ob 06:17
  Rado

  Vsako zgodovinsko dejanje je potrebno presojati v duhu tistega časa, ko se je dejanje samo zgodilo.
  Kulturno – zgodovinski – situacijski okvir je pomemben.

  S standardi 21. stoletja presojati nekaj, kar se je zgodilo po 2. svet. vojni, po najbolj travmatični izkušnji, največji moriji doslej, je povsem deplasirano.

  Sveta preproščina, ki jo je brati v Daretovem in Spokymulderjem komentarju daje slutiti, da pravega življenja sploh nista spoznala, da sta najbrž odrasla v vato zavita.
  Življenje namreč ni nekaj sterilnega, življenje se dogaja tudi sredi umazanije. Kaj naj zdaj z dekretom prepovemo obstoj vseh bacilov?

 224. spookymulder - 20.08.2008 ob 11:16
  spookymulder

  Ne vem no, morda pa res živim v vati, kajti dejansko je res, da nisem živel med drugo svetovno vojno in zatorej ne morem dejansko povsem natančno vedeti, kaj in zakaj se je takrat dogajalo. Logično je, da je razlika med tem, kako na določene dogodke gledamo danes in kako so jih razumeli takrat. Ampak ravno v tem je poanta, torej da se nekaj naučimo iz napak v preteklosti in to uporabimo v perspektivi našega časa, ne pa z mentaliteto 2. svetovne vojne. Res je, situacijski okvir je pomemben, vendar zgolj za razumevanje, ne pa za opravičevanje slabih dejanj. Če nekdo stori nekaj slabega so vse okoliščine, ki so do tega privedle (tudi slaba dejanja drugih ljudi), pomembne zgolj za razumevanje, ne pa za izgovor ali olajševalno okoliščino. Prav tako je res, da življenje ni zgolj teorija, temveč gre velikokrat za zelo umazano zadevo, vendar ne vidim smisla v tem, da bi se še naprej mazali z blatom, ki so ga izkopali ljudje izpred pol stoletja. Naj torej še naprej mešamo umazanijo in se obmetavamo z bacili, da bodo to počeli tudi naši otroci ter njihovi predniki? Strah me je misli, da bodo naši otroci še vedno obremenjeni s temi vprašanji, namesto da bi vsi skupaj spoznali in priznali, da vojna dela žrtve in zločince na vseh straneh in da ne glede na to, kdo je imel bolj prav, so bili vsi poraženci, tako kot smo poraženci tudi mi, če dovoljujemo, da nas spori iz 2. svetovne vojne še vedno delijo.

 225. tommb - 20.08.2008 ob 12:22
  tommb

  Spooky žebljico na glavico!!! In prav zato je tale film bil sporen in nikakor ne v duhu sprave, o katerem desničarji veliko govorijo …

 226. spookymulder - 20.08.2008 ob 13:00
  spookymulder

  Morda je res sporen za tiste, ki to razumejo kot opravičevanje domobranstva (čeprav v filmu o tem dejansko ni besede, tako da gre lahko kvečjemu za osebne interpretacije posameznikov), ne more pa biti sporen iz stališča, da so slaba dejanja nedopustna, ne glede na to, kdo jih počne in ne glede na to, kaj je počela pred tem druga stran. Po mojem je bilo prav, da je bila njihova zgodba povedana, predvsem nam v svarilo, da se ne bo kaj takega znova ponovilo.

 227. Rado - 20.08.2008 ob 13:18
  Rado

  “Res je, situacijski okvir je pomemben, vendar zgolj za razumevanje, ne pa za opravičevanje slabih dejanj.”

  Zelo se strinjam gornjo mislijo Spoky.
  Tudi nisem imel v mislih opravičevanja, ampak zgolj prvo. Revanšizem obstaja, je obstajal in bo obstajal. Tudi, če se ga ne da opravičiti. Preprosto je del odziva ljudi v ekstremnih situacijah.
  Več o tem: http://rado.blog.siol.net/2008/06/04/povojni-poboji-komunizem-ali-revansizem-kratka-razjasnitev-pojmov/

 228. Antonio - 29.11.2008 ob 16:11

  Iztok Gartner:
  “Fido, ni bilo nobene krvi. Nobenega otroka niso ubili na Petričku. Samo grdo so ravnali z njimi. Tako kot v večini domov s sirotami. ”

  Na Petričku so ubili tri otroke. Ko so pobegnili, so jih ulovili in jih pripeljali nazaj. Nato so jih mučili in ustrelili.

  Iztok, preberi knjigo Otroci s Petrička, Ukradeno otroštvo. Ti bo jasno še marsikaj.

 229. IZTOK GARTNER - 30.11.2008 ob 22:23
  IZTOK GARTNER

  Antonio, tri otroke? Huh, se spominjaš koliko so jih ubili njihovi starši?
  Morda bom prebral knjigo, ko bo čas. A dvomim, da bom spremenil mnenje.

 230. Antonio - 5.12.2008 ob 21:09

  Glej, tukaj ne govoriva o času med vojno. Kdo je koga, o tem se lahko razpravlja. Dejstvo je, da so partizani pač bili na strani zmagovalcev v vojni.

  Gre za nekaj drugega – za hud vojni zločin. To je bistvo. Nihče ne more in ne sme enostavno pobiti moške, ženske, starce in otroke, ker so pač med vojno bili na napačni strani ali so otroci tistih, ki so bili na napačni strani.

  Glede na to, da si celjan – lahko se zamisliš, koliko zgradb je postavljenih na kosteh, koliko kosti so že kmetje preobrnili pri oranju njiv… spominski park na Teharju stoji tam, kjer je bilo taborišče. Kam vse so jih vozili na usmrtitve pa živ bog ne ve.

 231. IZTOK GARTNER - 5.12.2008 ob 23:10
  IZTOK GARTNER

  Antonio, zavedam se vsega, kar si rekel, toda treba je razumeti situacijo, kjer se je to dogajalo. Po vojni je vedno tako, da so stare zamere in da najebejo povsem nedolžni. Žalostno, a resnično. A vseeno me moti, da se nikomur ne smilijo otroci, ki so ji pobili domobranci. da vedno vsi govorijo o ljudeh, ki so jih partizani. In zato mi je tale dokumentaredc slab. Ni pravičen, nima obeh strani. Pika.

 232. Antonio - 9.12.2008 ob 12:48

  No, o otrocih ki so jih pobili domobranci po pravici povedano ne vem nič.

 233. IZTOK GARTNER - 9.12.2008 ob 16:16
  IZTOK GARTNER

  Se mi je zdelo.

 234. Antonio - 11.12.2008 ob 22:26

  Bi pa rad kaj izvedel… bom poiskal literaturo. Nikoli ni dobro gledati samo ene strani in verjeti samo eni resnici. Konec koncev je bila vojna in za tisto po vojni so partizani morali imeti močan razlog. Je pa dejstvo, da je to težak vojni zločin in da je Tito bil vojni zločinec, nedvomno. Pa še marsikateri drugi partizan. Tako je pač bilo, takšna je vojna.
  Sem pa vesel da sva padla v debato… saj sva leta nazaj oba hodila na IKE )) Ampak takrat o internetu ni bilo ne duha ne sluha ))

 235. IZTOK GARTNER - 11.12.2008 ob 22:33
  IZTOK GARTNER

  Antonio, a IKE? Opa, to pa je kul. Kdo pa si? Sva se konkretno poznala? Glede pobojev, ma saj veš, da so jih domobranci med vojno ubili zelo veliko. Recimo pripadniki Črne roke in podobno. Pa še tukaj med komentarji je kar nekaj tega navedenega. Po vojni pa je bila res pizdarija. To si partizani ne bi smeli dovoliti, a očitno so se maščevali. Tito je bil že okej, saj ni bil sam kriv za vse, je imel ekipo, ki je včasih delala tudi mimo njega. Če bi bil tak prasec kot hočejo nekateri pokazati, potem na njegov pogreb ne bi prišlo toliko ljudi in ne bi bil tako cenjen po vsem svetu.

 236. Antonio - 14.12.2008 ob 09:50

  IKE, IKE ))) Ja, ‘konkretno’ sva se poznala )) Trenutno sicer ne živim v Celju, ampak če se kje srečava ti pa povem da sem ‘Antonio’. To je drugače samo nick, ne moje pravo ime.

  Glede pobojev in Tita – v knjigah katere sem do sedaj prebral (Otroci s Petrička, Teharske žive rane) je večkrat poudarjeno, da po vojni se nedvomno posamezniki maščujejo nad posamezniki. V to ni dvoma in za to se ne da kriviti oblasti. Ampak – pobiti tisoče – e, to je bilo pa organizirano. Ne more biti drugače. Postaviti taborišče, določiti lokacije za ubijanje… pa tisto v Slovenski bistrici – potem ko so jih leta ‘45 pobili v zaklonišču Impola, so jih tri leta kasneje odpeljali v tovarno bakra in trupla v tamkajšnji peči zažgali. To je bilo organizirano, dirigirano. Tudi v Celju je nekdo moral dati ukaz, da je Cinkarna začela odpadke nalagati ravno na grobišče – kosti domobrancev in ostalih so danes 40 metrov pod odpadki Cinkarne. To je bilo načrtno in mislim, da je to ukazal Tito in nihče drug.

  No, če se srečava v Celju bodo kakšne bolj vesele teme ))))

 237. Mare - 14.12.2008 ob 10:56
  Mare

  Res je, 50 let smo poznali samo eno plat zgodovine. Ampak to še ne pomeni, da moramo sedaj ponovno po istem kopitu spoznavati samo drugo plat. Tisti, ki eno plat že poznamo in imamo sedaj možnosti spoznavati tisto drugo, si bomo že lahko (če bomo tega sposobni) ustvarili neko širšo sliko naše pretekle in polpretekle zgodovine. Kaj pa mlade generacije, ki so se rodile po razpadu Jugoslavije? Mar si oni ne zaslužijo spoznati zgodovine take, kot je bila? V celoti in ne samo ene plati.
  Čas bi že bil, da začnemo na vso stvar gledati celostno, sicer bomo večno tavali v temi. Čas bi že bil, da nehamo delati dokumentarce, ki ne zajamejo širše slike. In predvsem je že čas, da nehamo izkoriščati trpljenje ljudi (in predvsem otrok) za dokazovanje nekih osebnih prepričanj in za nabiranje političnih točk. To nima nobene zveze niti z resnico, niti z zgodovino in je zgolj manipulacija.
  S tem sicer ne želim reči, da je omenjeni dokumentarec zlagan, ali da si otroci iz njega ne zaslužijo našega sočutja, ali da je bilo ravnanje oblasti in posameznikov po vojni primerno. Daleč od tega. Želel bi zgolj, da kot narod že enkrat odrastemo in dobimo eno zgodovino in ne dveh ali treh. Kajti z zamegljeno zgodovino se nam tudi v prihodnosti obeta megla.

 238. Antonio - 14.12.2008 ob 13:29

  Mare, popolnoma se strinjam. Idealiziranje ni nikoli primerno in resnično. Resnica je vedno nad vsem in je običajno siva, nikoli črno bela.

 239. Arbiter_universale - 14.12.2008 ob 15:21

  Jaz ne morem razumeti kaj ljudje vidijo v zgodovini. Razen v zgodovini znanosti, filozofije in psihologije. To so vede, ki lahko človeku pomagajo odrasti in spoznati kdo je in kako naj postopa v PRIHODNOSTI. Brožanje bo temni zgodovini ni še nikomur nič dobrega prineslo. Raje naj broža po SVOJI temni zgodovini. Namreč to je edino kar lahko zares razume, če se potrudi. Drugače pa ne bo vedel nič in bo ponavljal zgodovinske napake.
  Howgh! Tako je govoril Arbi in da ne pisnete več!

  LP,Arbi

 240. Antonio - 15.12.2008 ob 08:49

  Ogromno ralogov je za to, da se človek pozanima o resnični zgodovini. Prvi je ta, da se zgodovina še preveč rada ponavlja. Druga je, da resnica mora priti na dan že zaradi resnice same – v nasprotnem primeru živimo v temi laži. Resnica je, kakor sem že omenil, vedno siva. Nam so v šolah lagali o idealnem obnašanju partizanov itd… niti besedice pa o tem, kako so obračunali s svojimi sovražniki po vojni in s tem postali težki vojni zločinci. Če so ustaši, četniki in belogardisti napravili največ zločinov med vojno samo, saj so bili takrat dominantni, so jih partizani po vojni nedvomno ujeli.

 241. Arbiter_universale - 15.12.2008 ob 14:17

  Pa bom takole vprašal. Ali tebi res (čisto zares) kaj pomenijo povojni poboji? In zakaj ti to kaj pomeni?
  Splošne resnice na dan, partizani, domobranci, življenje laži,…je to res pomembno zate?
  Če je to tvoja služba, potem bi te razumel.
  Kaj bi se spremenilo, če bi vedel resnico o vsem tem? Bi bil duhovno bogatejši?

  LP,Arbi

 242. IZTOK GARTNER - 16.12.2008 ob 01:03
  IZTOK GARTNER

  Antonio, ne pozabi, da so ji Angleži pobili še več. Če me srečaš, me le pocukaj za rokav. Bova kakšno rekla o najini osnovni šoli. Tole je preresna tema za veseli december.

  Mare, bojim se, da je sedaj važna le druga plat in da se na prvo pozablja in da se jo želi izničiti. To pa seveda pomeni, da bomo spet tam kot smo bili. V enoumju.

 243. Antonio - 17.12.2008 ob 12:05

  >>>> Kaj bi se spremenilo, če bi vedel resnico o vsem tem? Bi bil duhovno bogatejši?

  Točno tako.

  >>>> Če me srečaš, me le pocukaj za rokav.

  Bom, bom ))) Nikoli si ne boš mislil, kdo sem ))

 244. IZTOK GARTNER - 17.12.2008 ob 12:18
  IZTOK GARTNER

  Mater si skrivnosten. No ja, pa naj bo :)
  LP

 245. Antonio - 17.12.2008 ob 14:51

  Skrivnostnost je moj middle name.

 246. pač ena - 5.02.2009 ob 14:37

  Iztok, res je, da nisem prebrala vseh komentarjev, ker jih je malo preveč…Mislim, da bi bilo dobro, da najprej prebereš knjigo Otroci s Petrička od Ivan-a Ott-a in bi uvidel, zakaj je tudi tako vse prikazano v filmu: Ivan je bil tam in vse to doživljal, a misliš, da bi lahko po tem kaj lepega napisal o partizanih?! Film pa je posnet po njegovi knjigi.
  In še to: V kateri vojni do sedaj so se dogajale lepe stvari in to iz obeh strani, pa katerakoli že je “prava”?!
  Če si ti pač na strani komunizma, dobro. Ampak v to ne rabiš prepričevati ostalih, da je to eno in edino pravo mišljenje.

  Lp
  pa brez zamere

 247. IZTOK GARTNER - 9.02.2009 ob 00:06
  IZTOK GARTNER

  Pač ena, nisem na strani nobenih, povedal sem le, da mi ta film ni kul, ker je pokazal samo stran enih. To je vse.

 248. krayzie - 11.02.2009 ob 01:57

  včerj je bil spet predvajan ta dokumentarc. žal si ga nisem v popolnosti ogledal. morm ga nekje dobit. sicer vem, kje lahko kupim original, obenem bi pa imel tudi knjigo. khm…

  vseeno mislm, da bi jst point vidu v tem, da sploh ni vazn kaj si, a si bil tardeč, tabel, ali karkoli. nedolžni vedno nastradajo. žal so bli v tem primeru otroci. res je, film je predstavljen enostransko, ampak jebiga, če ne vidiš pointa, potem je tvoja “recenzija” brezvezna. par kurčevih desetletij se je govoril o komunističnih herojih, prikritih resnic.

  žal mi je za padle poštene borce, za nedolžne pobite, še toliko bolj za njihove otroke.

 249. milena (Mica) - 11.02.2009 ob 06:21

  Iztok, po TEJ tvoji logiki, bo tudi Fritzl komot lahko rekel, da se ne počuti krivega, ker je posiljeval hčer, KAJ PA JE BILA TAM, KJER JE BILA, kaj pa se je rodila kot ženska in ga s tem izzivala…..Po tej tvoji logiki bi bili vsi aresti prazni, ker je vsak od zločincev “imel” kakšen razlog, da je pač delal grozodejstva, ki jih je delal.
  Včeraj sva se pogovarjala z Miranom Zupaničem in jaz mu verjamem, da NI hotel narediti propagandnega filma kot mu ti očitaš.
  POKAZAL JE LE KRUTO USDODO NIČ KRIVIH OTROK- v tem je bistvo.
  NIKAKOR NE V TEM, KAJ SO “HUDEGA” -hipotetično – storili njihovi starši in ostala žlahta.

  BISTVO JE V TEM, DA PA ČLOVEK LAHKO PADE TAKO HUDIČEVO NIZKO IN SE MAŠČUJE NIČ KRIVEMU OTROKU.

  Bojim se, Iztok dragi, da se da tvoje pisanje razumeti tudi drugače: da bi ti- če bi bil na mestu takratnih zmagovalcev- ravnal ENAKO. ker če ne bi mogel pobiti poražencev, bi se pa lotil njihovih otrok.

  :-(

 250. špelcaa - 11.02.2009 ob 09:36

  Okej, sam da pripomnem, če res natančno spremljaš dokumentarc, lahko ugotoviš, da je bilo večina teh družin kar tako preseljenih v Sloenijo in starši niso bili niti na strani domobrancev, niti partizanov, niti nobenih drugih… Res je, da so obstajale izjeme, vendar večina staršev je bilo ubitih zaradi nepravega priimka…! Zato se mi zdi žalostno, da se nekdo, ki smo jih večina Slovencev smatrali za junake, pokaže v isti luči kot ostali vojni zločinci!! Je pa res, da je odvisno s katerega konca Slovenije smo… Ker moja stara mama je rekla, da ko so prišli Nemci v vas, so bli do vseh prijazni, Italijani pa so jim vse pobrali! Partizani so bili pač v naših krajih dokaj prijazni… Čeprav je ona sama dejala, da so tudi oni počeli grozovite stvari, tako kot “belčki”. Že, če si kaj narobe rekel, so te smatrali kot izdajalca, pa to mogoče nisi bil! Tako kot pravijo: Če je vojna, je vojna za vse. In vsi počnejo grozote, ki jih človeštvo ne bi smelo poznati in videti!!!!

 251. IZTOK GARTNER - 12.02.2009 ob 18:36
  IZTOK GARTNER

  Krayzie, vidim point, ampak vseeno me je pojezilo, da gre samo za eno stran. In to v času, ko se partizanskih zasluh dejansko sploh več ne upošteva.

  Mica, tvoj strah je popolnoma odveč in zadnji odstavek tvojega komentarja je naravnost trapast. Jebat ga, pač nisem na strani domobrancev, zato se mi takile filme ne morejo vsesti v dušo. Pa četudi gre za usodo otrok, ki res niso bili popolnoma nič krivi. In Mica, me res zanima, kaj bi rekla na film, kjer bi kazali usodo otrok, ki so ji mučili domobranci? Verjetno, da gre za komunistično propagando, a ne?

  Špelca, res je, vojna je čas, ko ga vsi tako ali drugače polomijo. In prav zato nimam pojma, zakaj se iz tega dela tak big deal. Verjetno samo zato, da se še dodatno očrni partizanski boj.

 252. spookymulder - 12.02.2009 ob 19:31
  spookymulder

  Iztok, jezi te lahko predvsem to, da revanšiste, ki so po vojni pobijali civiliste ali otroke zapirali v taborišča, ves čas tlačiš v isti koš s partizani, ki so se med vojno dejansko borili za svobodno Slovenijo. Treba je pač jasno ločiti med slednjimi in med tistimi, ki so po vojni pravico vzeli v svoje roke, za kar ni nobenega opravičila. S tem ko partizane in revašiste vedno omenjaš v enem in istem stavku in sprevrževana dejanja enih skušaš omiliti z legitimno vojno za svobodo drugih, delaš poštenim partizanim medvedjo uslugo. In ravno zato smo priča aktualnim poskusom izkrivljanja zgodovine o tem, kdo se je zares boril za svobodno Slovenijo – ker se je revanšiste ves čas skrivalo za partizani, v strahu, da bi obsodba prvih očrnila dela drugih, so vsi skupaj zapadli v medlo sivino kolektivne krivde. A to ni pošteno do partizanov, ki so dali (oziroma so bili pripravljeni dati) svoja življenja za našo domovino, zato moramo prenehati zlorabljati njihovo žrtev za opravičevanje slabih dejanj kriminalcev in ravno zato je edino pravilno, da Otroci s Petrička v zgodbo ne tlačijo narodno osvobodilnega boja, ker bi bila to žalitev za poštene partizane, ki se zagotovo niso borili za to, da bi se po vojni zlorabljalo otroke.

  In veš zakaj se iz tega dela (in se mora delati) tak “big deal”? Zato, da si pridemo na jasno, da nobena dejanja (niti vojna, niti to, kdo se je boril na pravi in kdo na nepravi strani) ne opravičujejo maltretiranje otrok, zato da se to ne bi še kdaj v prihodnosti ponovilo.

 253. Beno Tilnik - 12.02.2009 ob 21:44

  Gartner, če je tvoja površnost pri fimskih ‘recenzijah’ v resnici prav zabavna pa je površnost v resnejših temah vsaj neokusna, če že ne nevarna.

  Vojni zločini ali zločini proti človeštvu so pač resna zadeva. In zločin je zločin, ne glede na to katera stran ga je storila, kakšni so bili njeni motivi ali, bolano, za katero stran navijamo. Ti, navijači, ste najbolj nevarni. Banalna primerjava z nogometom – dve nasprotni strani igrajo po pravilih (in običajih – vrnejo žogo nasprotniku). Prekrški so sankcionirani, medtem ko pri posebej hudih poškodbah (youtube; Da Silva Arsenal) tudi navijači na tribunah zgroženi obsojajo pretirano ali nepotrebno agresivnost tudi svojega igralca. Seveda je tudi nekaj kretenskih huliganov, ki zaradi srepe navezanosti na ’svoje ljubljence’ temu celo ploskajo. Vidiš v zgodovinskih debatah si ti, Gartner, kretenski huligan. Izjave kot so ‘Jebat ga, pač nisem na strani domobrancev, zato se mi takile filme ne morejo vsesti v dušo. Pa četudi gre za usodo otrok, ki res niso bili popolnoma nič krivi.’ ali tiste, ki jih je pri neki drugi temi izbrskal Spookymulder so roko na srce plod popolnega idiota ali brezvestnega sadista. Vojni zločin je kršenje mednarodnega prava ter pravil in običajev vojne. Vsak vojni zločin. Ne glede na to za katero stran ali kakšne ideale režeš vratove. Ne smemo iskati ne olajševalne okoliščine, ne razumevanja, ne razlogov zakaj si je to zaslužili. Gre za zločin. Pika.

  Pa naj ti še na primeru pojasnem – jaz bi ljudem, ki okoli klobasajo take kot so, ’seveda so vsi vedeli, da tudi 18 letniki’, treba je razumeti zakaj so jih podavili in zmetali v luknje’, ‘logično je, da so jim uničili otroštvo, kaj so pa bili njihovi starši’, z veseljemzabil pest prav v sredino bedaste buče. Pa je ne. Ker ne smem. Ker se to ne dela. Ne samo zaradi zakonov. Ne le zaradi običajev. Ker ni prav. Pika.

 254. IZTOK GARTNER - 15.02.2009 ob 20:44
  IZTOK GARTNER

  Spooky, odličen začetek komentarja. In prav to me jezi, da ljudje tega dvojega ne ločijo. Super si povedal.

  Bentilnik, no, naštej mi vsaj eno filmsko površnost v kaki moji recenziji?
  Glede tvojega nadaljnjega komentarja, resnično nimam pojma, kje si razbral reči, ki si zaslužijo take stavke? Jaz jih namreč nisem nikjer zapisal, zato ne vem, če morda ne potrebuješ očal. Zelo površno me bereš, dragi kolega.

 255. Beno Tilnik - 16.02.2009 ob 14:41

  Gartner, v debato o tvojih ‘recenzijah’ se ne mislim spuščati, ker bi to pravno pomenilo, da jih kot take obravnavam in da bi jih nenazadnje moral prebrati. Ob zgolj pomisleku na slednje se mi sveder št. 13 v mojem kolenu zdi precej bolj prijetno in izobraževalno početje. O kakovosti ‘opisov filmov, ki jih videl’ pa nenazadnje govorijo komentarji in razburjenja bolj kredibilnih gledalcev.

  Glede tvojega zgodovinskega terorizma pa sem tvoj juristični cvetobir povzel po Spookymulderju v debati pri Fantu v črtasti pižami. DEnimo “…toda jezi me, da niso povedali na kateri strani so bili njihovi starši. Očitno so bili na okupatorjevi, zato ni čudno, da so potem z njihovimi otroki ravnali tako kot so.” “Pa četudi gre za usodo otrok, ki res niso bili popolnoma nič krivi”. Grozno je, da je o obdobju, o katerem se ne morejo zediniti zgodovinarji, vse popolnoma jasno osebkom, ki vlečejo svoje poznavanje dogajanja na ozemlju Slovenije iz partizanskih filmov in ‘rekla-kazala’ gostilniških debat.

 256. IZTOK GARTNER - 16.02.2009 ob 14:49
  IZTOK GARTNER

  Bentilnik, aha, se pravi kritiziraš nekaj, kar sploh nisi prebral. Lepo, da priznaš.
  Glede Petrička, če ti ni jasno, zakaj so tako ravnali z njimi, potem ti ni jasno nič. In ja, samo ti lagko pomisliš, da s tem, ko pravim, da mi je jasno, odobravam tako ravnanje.
  A ja, predvidevam pa, da ti svoje znanje za razliko do mene vlečeš iz resničnih dogodkov, katerim si bil priča, mar ne?

 257. Beno Tilnik - 16.02.2009 ob 22:38

  Obnov filmov človeka, ki klifhengerja primerja s Hitchcockom res ne mislim prebirati. Ni pa treba brat obnov, da naletiš na tvoje cvetke.

  Pa naj si za konec brcanja v brezno tvoje navijaštvo, drznem postaviti še čisto hipotetična aplikacija tvoje logike. Glede na to, da je nacistična nemška oblast, edina prava oblast v tej državi, Jude prezirala in sumila o njihovi genetski manjvrednosti, je popolnoma jasno, da se je zgodil holokavst. In naj se ne delajo žrtve tudi njih otroci, saj so dobro vedeli kaj so njihovi starši… Pa tudi Stalinove čistke je potrebno razumeti. Saj je vendarle šlo za tiste, ki bi se pa morda nekoč ne strinjali s tedanjim despotom. In lepo vas prosim, o usodi tistih otrok sploh ne mislimo diskutirati, saj je vendarle jasno kaj so bili njihovi starši…

 258. IZTOK GARTNER - 16.02.2009 ob 22:47
  IZTOK GARTNER

  Bentilnik, in če ti rečem, da so to storili tudi Maltin, Ebert in Štefančič ter da je Cliffhanger uradno proglašen za enega boljših predstavnikov svojega žanra?

  Točno tako, vse to se da razumeti, toda to ne pomeni, da ni vredno ogabnega obsojanja in šoka, da se je sploh zgodilo.

  Kolega, če neko reče, da razume Hitlerja, še ne pomeni, da je na njegovi strani in da podpira njegova dejanja.

  Kaj tukaj ni jasno, pizda no?

 259. Beno Tilnik - 18.02.2009 ob 22:09

  Če bi mi to rekel, bi ti odvrnil, da se malce zmišljuješ, malce ne razumeš, kaj je prodajno spisan tekst in da imata klifhenger in Hitch toliko skupnega kot piščanec po ptujsko in mali korejec Xiao, ki zbira znamke (samo glede tvoje primere o ptičih – netopirji v votlinah so tam, ker tam morajo biti, ptiči v Ptičih so tam, ker jih tam ne bi smelo biti). Ker tega nisi rekel, ne bom rekel nič. Kljub temu, da piševa.

  Glede ostalega pa – krasno. Sva torej istega mnenja. Vsak vojni zločin ali zločin proti človeštvu je gnusno dejanje za katerega ne obstaja nobeno opravičilo, olajševalna okoliščina ali, bognedaj, razumevanje (tole sem zapisal, ker verjamem, da se malo slabše izražaš in si pri da ’se da razumeti’ mislil na psihološki moment, ki bi mogoče lahko pojasnil vzgib za zločin, nikakor pa ga ne sme in ne more osmisliti, ker je ta v svojem bistvu nesmiseln). Tudi, ali pa predvsem, glede na to, da gre za dogajanje v našem dvorišču, poboje ob in po koncu druge svetovne vojne pri nas. Lepo, da se enkrat strinjava.

 260. Beno Tilnik - 18.02.2009 ob 22:14

  Aja, da ne pozabim…

  “…da je Cliffhanger uradno proglašen za enega boljših predstavnikov svojega žanra?” Tale je pa prav klasičen Gartnerizem.

  Kje in kdaj je bila ta uradna proglasitev, koliko je drugih boljših predstavnikov in katerega žanra (glede na to, da pred časom odkril nek borilni-karate-’ne smejo nastopati azijsci’ žanr, predvidevam, da je to verjetno borilno-akcijski-pretežki plezalci-cast iz Severnih obzorij-Stalone zmaga žanr).

  Prajsles.

 261. IZTOK GARTNER - 19.02.2009 ob 00:54
  IZTOK GARTNER

  Beno, res je, tokrat se končno strinjava. Žal pa je moralo za to pasti 260 komentarjev :)

  Glede Cliffhangerja, skoraj vsi prestižni kritiki so mu podelili zelo visoko oceno in omenili tudi primerjave s Hitchockom. Če boš bral knjige, kjer se govori o zelo dobrih trilerjih iz devetdesetih, je prav ta na samem vrhu. Pa zakaj se sploh kregava o tem filmu? V svoji recenziji sem pač omenil tudi to znano dejstvo in povedal, da mi zares dober v svojem žanru. Kot Bloodsport v svojem.
  Res mi je blesavo, da se spuščaš v debato, ker se res ne spoznaš na reči in meniš, da če nek film v svojem žanru velja za zelo dobrega, pač ne more biti dober tudi zate, ker so ti pač recimo všeč klasike in veliko bolj kvalitetni filmi. Cliffhanger jasno da ni kvaliteten film v splošnem pomenu te besede in se glede tega ne more primerjati s Hitchevimi mojstrovinami, toda to ne pomeni, da ni odličen v žanru akcijskega trilerja, kjer je opaziti tudi nekaj Hitchevih prijemov, kar je za take vrste film zelo pohvalno.
  In ja, ne gre za noben prodajno spisan tekst, gre za recenzije znanih kritikov, ki povedo, če jim je kateri film všeč. To je vse.

 262. Sly Dog - 20.02.2009 ob 13:53

  Čak mal stari. Kok to misliš “Cliffhanger jasno da ni kvaliteten film v splošnem pomenu te besede”. Ka si ti mal nor al ka ti je? To je tak ko da bi reku da te CHUCK NORISS ne more prefukat ko pa vsi vemo da te lahka. VSAK filem kjer igra SLY, je naj-bolši.
  DA SE MI TAKOJ UPRAVIČIŠ ZA TO KAR SI NAPISU!!!!!

 263. IZTOK GARTNER - 20.02.2009 ob 22:42
  IZTOK GARTNER

  Sly, dober sarkazem :)

 264. Tone - 21.02.2009 ob 21:01

  Iztoku!
  Glede tega, kako je bilo pri francozih in pri nas: Neko nedeljo zvečer je bi po oddaji “Zopet doma” intervju oz pogovor G Ambrožiča z generalom (nisem čisto prepričan) Ladom Ambrožičem -Novljanom. Seveda je tekla beseda o domobranstvu in general je rekel , da je bilo pri nas pač tako kot je bilo, da bi bilo drugače, če domobranci ne bi vzeli orožja od okupatorja (GLEJ GA ZLOMKA) tako kot Novakova skupina. Citat:”Seveda smo se mi borili proti njemu”…(konec citata)
  Seveda smo se borili proti njemu, seveda smo se borili proti ……(poičšči odgovor). Da, na žalost je bilo drugače kot drugod v Evropi in to mora biti jasno.

 265. IZTOK GARTNER - 22.02.2009 ob 20:27
  IZTOK GARTNER

  Tone, hm, vojna je vojna, povojni čas pa je povojni čas. In res je, pri nas je bilo drugače, pobili so jih veliko manj kot v drugih državah.

 266. MANJA - 27.02.2009 ob 18:46

  Samo bežno sem preletela tole stran in pravzaprav so tele debate nonsenzne, kajti čas v katerem živimo, prinaša drugačne čistke. Tako prefinjene, v katerih ne ubijejo človeka s kroglo, temveč ga mrcvarijo v njegovi biti. Ubiti v njem življenjsko energijo ne pa življenja samega… In sprašujem vas vse brez ozira na kateri strani je kdo; KOLIKO JE VREDNO NAŠE ŽIVLJENJE? KOLIKO JE BILO VREDNO NEKDAJ IN KOLIKO JE SEDAJ TUKAJ IN ZDAJ?
  Vse se zgodi z razlogom, pa če je ta razlog še tako banalen, še tako krut in absurden, še tako podel, nizkoten in gnusen…
  …lahko rečem le to, da čas, ko se vsem ljudem dogajajo slabe, grozljive, hude reči je čas, ki je nujno potreben, da se zavemo,kdaj ti časi minejo in kaj lahko mi storimo zato, da si lahko drugemu naredimo trenutke lepše kot so bili. Vsak se kdaj ne strinja z mnenjem drugega in vsakdo ima pravico povedati to kar misli, vendar pa je največja krutost človeka v tem, da obsoja. Tega nimamo pravice početi, kajti na svetu je toliko resnic, kolikor ljudi in tudi ljubiti ne znam jaz tako kot ti. Izkušnje imamo različne, imamo različna znanja in vedenja o stvareh, dogodkih, ki jih nismo doživeli, poznamo pa jih zgolj iz pripovedovanja naših mam in očetov, babic in dedkov. In v čem je tu slabost? Vsakdo izhaja iz sebe in to je preprosto naša pravica,ki si jo egoistično lastimo. Vendarle imamo čustva, ki pogojujejo naše odzive.
  Lahko sočustvujemo z ljudmi, ki so doživeli grozote, ne moremo pa prevzeti njihove bolečine ali tistega s čemer so se spopadali – se spopadajo. Ne moremo prevzeti niti njihovega zadovoljstva, ko voljno in zadovoljno doživljajo lepote življenja.
  Vsekakor pa si vsako življenje zasluži svojo knjigo, film, pesem ali samo nek način pozornosti.
  Naj življenje postane vrednota in ne predmet lomljenja kopij zaradi tega, ker različno mislimo.
  Za enkrat so to še samo misli, in če si nimamo povedati kaj vzpodbudnega, bom rekla kakršnemukoli poskusu degradiranja: NE, HVALA!
  In moj komentar na vse vaše komentarje je, da ima vsak po svoje prav. Smo le bitja, ki tukaj izmenjujemo mnenja, ne pa da kažemo svoje možganske potenciale in navidezne mišice ki streljajo v postavljene ob zid leta….
  ….katerega že? 1945 ali 2009?

 267. IZTOK GARTNER - 27.02.2009 ob 22:09
  IZTOK GARTNER

  Manja, pošteno povedano, a vendar je malce čudno primerjati te povojne poboje in domobranske zločine z rečmi, ki naj bi se dogajale danes.

 268. MANJA - 27.02.2009 ob 23:28

  Poglej, vsak sistem prinese čistke, sistem pa ustvarjajo ljudje, ki si želijo moč. Imamo ljudi, ki poznajo različne načine izražanja moči, ki ne izbirajo sredstev za doseganje svojega cilja.
  Poznam človeka, ki gestapovsko funkcionira v tem sistemu in bo naredil par generacij “čustvenih razvalin”. Pa samo zato, ker je njegov ego tako potreben stati na piedestalu občudovanja in moči,da je pripravljen zanj “sekati glave”.
  Sedaj ni domobrancev in partizanov in ustašev in četnikov, sedaj so mali domobranci, pa mali partizani, pa mali četniki in mali ustaši. Sedaj samo mislimo, da ni nasilja, pa je, vendar ga ne želimo opaziti.
  Ne reci, da ne veš, o čem govorim in ne reci da ti tega ne vidiš.
  Če boš rekel to, potem naj te vprašam koliko si star, da se spomniš samo partizanov in domobrancev? Po sliki sodeč, bi ti priprisala, da si o vojni samo slišal, nisi pa je doživel. In zakaj vendar v tebi takšna borbena zagrizenost dokopati se do resnice, če o njej samo slišiš in bereš, nisi pa je doživel? Mar želiš ti namesto nekoga poravnavati račune?
  Jaz računov, ki jih želi poravnati oče ne bom mešala s tem, kar želim poravnati jaz. Lahko pa samo sočustvujem z njim, ker je ostal brez očeta, ki mu ga je vzelo Nemško taborišče.
  Slišala sem slabe in dobre zgodbe za nemce in partizane,saj v naših koncih nismo imeli opravka z domobranci.In kaj naj sedaj? Grem poizvedovati, kdo od partizanov je colt držal na očetovih sencih pri njegovih osmih letih,ker ni hotel povedati, kam je mama skrila klobase, ko je imela preko zime za nahraniti 5 lačnih otrok? Dogodki so tudi tem ljudem pustili posledice, ki so včasih hujše od takojšnje smrti.
  Ljudje so trpeli in bodo trpeli dokler bo nasilje. Žene in otroci vseh, ki so bili boje so trpeli zaradi strahu za svoje drage in zaradi strahu za lastno življenje. Tisti pa, ki so se borili…. sem prepričana, da so se v svoji ideologiji ZA SVOBODO. In ničesar drugega ni pomembno.Vsi so želeli svoj boljši jutri in v tem boljšem jutri je mnogo slabega. A kot je v vsakem dobrem nekaj zla, tako je v vsakem zlu nekaj dobrega. Odvisno je samo, na kaj se poskusiš osredotočiti.
  Če te zanima politika, boš iskal politično ozadje. Če si bolj socialen tip, boš iskal socialnega, če te pa zanima dramaturška zasnova; reciva kar tega filma o otrocih s Petrička,takrat pa boš govoril o dramaturgiji, žanru ali kaj jaz vem čem še vse.
  Pa da se vrnem na vojne čase in povojne poboje…
  Ali je ta boj bil pravičen ali ne, ne moreš odločati ti, ki takrat najbrž nisi bil niti v samih sanjah koga, niti jaz…
  Kajti jaz ne vem, kako je druga svetovna vojna izgledala, kdo je bil bel in kdo črn, kdo je bil zli in kdo dober. Jaz samo vem, kaj nas je učila zgodovina in vem tudi to, da vsak sistem zgoovino malce ali močno priredi, da lahko funkcionira in zdrži tisto življenjsko dobo, ki jo pač ima zavoljo pogojev in sposobnosti zasnove svoje ideologije. In tako kot niso bili vsi nemci slabi, tako niso bili tudi vsi partizani samo dobri.
  Stvari so zelo preproste, če nebi bili skomplicirana bitja. Kako enostavno je reči; TI SI PRASEC!Toda ta stavek zaboli in spomin nanj ostane še dogo potem, ko tega ne mislimo več. In tudi če rečemo potem: OPROSTI! tistega, kar smo izrekli ne moremo nikoli več izbrisati.
  Zatorej se ne čudi, kako lahko tiste poboje in domobranske zločine primerjam s tem danes. Zato, ker so krvni davki preprosto del vsakega sistema, kateremu ljudje, ki se pustijo voditi, nasedajo, da se lahko peščica njih hrani, pa mi telebajski tega niti ne opazimo, kako nas žejne vodijo preko vode.
  Ali niso včasih čarovnic zažigali na garmadah? Ali si niso šli včasih gladiatorskih iger, ali niso bile včasih kolonialne vojne, ali ni bila tudi navsezadnje vojna čisto tu, malce nas je oplazila, lahko pa bi bila morda kakšna srebrenica ali vukovar tale naša mala Slovenija. Toda ne, mi se še vedno ukvarjamo s partizani in domobranci, pa belčki pa čem še, povej mi ti s katerimi še?
  Veš v kakšnih obdobjih kot je sedaj, pridejo takšne stvari izjemno prav?
  Takrat, ko želi peščica tistih zgoraj skregati množico ljudi, ki so spodaj. Ko se bodo oni spodaj ravsali za obrano kost do krvi, oni zgoraj se bodo pa lepo smejali in si manili roke, češ, kar naj naredijo selekcijo sami med sabo, naš čas pride potem.Ljudi skregaj in potem vladaj!!!
  Balaševič je rekel; Sve je isto, a sve su ostalo nianse.

  Lep večer!

 269. IZTOK GARTNER - 28.02.2009 ob 01:22
  IZTOK GARTNER

  Manja, še vedno menim, da se psihično nasilje nekega alter ega, kateremu se lahko vendarle umakneš in menjaš službo, ne more primerjati s tem, da ti nekdo zverinsko pokolje celo družino z nožem.
  Vem kaj skušaš reči, a vseeno ne sprejmem primerjave v tako resnem smislu. V prenesenem, ali še bolje, v simboličnem pomenu, pa jo seveda takoj.
  Ne iščem resnice, samo temo sem odprl, ker so me zanimali odzivi ljudi in mnenja na to tematiko. In seveda, ker sem moram povedati nekaj očitkov na račun tega hvaljenega filma.
  Tudi poračunati nimam s kom, ker sem res premlad za ta del zgodovine. A vendarle mi ni vseeno, da so o partizanih širi take grde laži in neresnice. Navsezadnje je bil med njimi tudi moj pokojni dedek, ki sem ga zelo spoštoval.
  Saj ne odločam, le mnenje povem.
  Žal mi je, a krvavih davkov ne moreš tako pavšalno primerjati med seboj.
  Drži, čarovnice so zažigali, gladiatorje pa metali tigrom, toda to je še vedno zelo fizično in neizogibno.
  No evo, vidiš, Srebrenica je bila krvavi davek. Menda ga ne boš primerjala s Slovenijo?
  In drži, toda nianse so zelo pomembne, še posebej če gre za primerjavo poboja 20 tisoč ljudi in psihičnega nasilja, ki ga fura kretenski šef.

 270. MANJA - 2.03.2009 ob 03:57

  Sprejemam tvoje mnenje. Tudi jaz sem napisala komentar, da izmenjujemo mnenja. Bi ti pa rekla, da je prav, da spoštuješ svojega dedka, vendar pa niso bili vsi partizani kot tvoj dedek in tudi tvoj dedek ima ali je imel kakšne skrivnosti, za katere ti nikoli nisi izvedel.
  Ljudje smo tako dobri kot slabi, zatorej bomo o teh modrovanjih in izmrnjavi mnenj, še posebej pa o življenjskih resnicah nedvomno vedeli največ, ko bomo stari kot vsi naši stari starši. Saj veš, kaj opisuje Hermann Hesse v Siddharti.
  O psihičnem nasilju pa sledeče…
  si že slišal kdaj kakšno psihično mučeno ženo, ki je rekla, da bi lažje prenašala fizične bolečine, kot da je neprestano na preži, kaj si bo izmislil bolni um. Seveda je lahko zadeva tudi obrnjena.
  Sicer pa se strinjam s tem, kar praviš v prvem stavku.
  Moje razmišljanje pa je o dobrem in slabem sledeče. Bilo bi čudovito, da bi slabih, groznih in pokvarjenih stvari in odnosov ne bilo in da bi dobro premagalo zlo, toda to se ne bo nikoli zgodilo iz enega preprostega razloga; zdrav um si ne more nikoli izmisliti tako nemogočih stvari, kot si jih lahko boln, ker preprosto bolna razmišljanja niso del zdravega mentalnega dometa.
  Saj veš, ko kdaj rečemo; PA KAKO SI LAHKO KAJ TAKO NEDOUMLJIVEGA KDO SPLOH IZMISLI.
  A jaz še vedno verjamem, da so v osnovi vsi ljudje dobri…
  Pa lep večer

 271. IZTOK GARTNER - 3.03.2009 ob 00:30
  IZTOK GARTNER

  Manja, bil je mlad kurirček in pesnik, kar pomeni, da ne more imeti skrivnosti.
  Mojo babico je fašistom izdala nekak domobranska prasica in je malo manjkalo, da je niso ustrelili.
  Sem slišal, a to je rekla na pamet. Če bi ji mož recimo odrezal roko, mi verjemi, da bi bila še bolj na tleh. Kruto, a resnično.
  Vsi, da smo v osnovi dobri? Hm, ni šanse. Nekateri se kot zlodeji že rodijo. Ali pa jim malo manjka, da to postanejo. To pa zame pomeni, da že osnova ni bila dobra.

 272. MANJA - 3.03.2009 ob 18:01

  Iztok, posamezniki ne moremo v globalu spremeniti sveta, lahko pa spreminjamo sebe tako, da je življenje z nami vsaj prijetno, če že ne lepo. Današnji dan šteje, čeprav vem, da brez preteklosti nebi bilo niti današnjega, niti jutrišnjega dne. Vojne niso začeli “majhni” ljudje, vojno so začeli ljudje z blaznimi ambicijami, zatorej “majhen” človek toliko težje dojema nonsenze, ki se dogajajo in zato ravna tudi tako, da se kdaj sramuje lastnih dejanj. Ni vse zgolj v tem, da je človek že v osnovi slab. Slabega naredimo ljudje. Mnogo stvari se zgodi zaradi spleta okoliščin, nagon po preživetju pa dela svoje. Nikogar ne branim s tem, da ne bo pomote. Slišala sem za grozote, moji starši in stari starši so bili del njih, nekaj se jih iz vojne ni niti vrnilo, pa se nebi rada ponavljala. Toda kaj pridobiš s tem, če želiš izvedeti resnico ali jo dokazati?
  Resnic na svetu je toliko kot ljudi in razlika med resnicami je samo v zornem kotu iz katerega gledamo na dogodek ali neko dejstvo. Raziskovanje resnice pa dostikrat za sabo vleče nesnago preteklosti in zbujanje bolečine, ki ranijo naša čustva, saj vendar nismo brezčutni. Vendar pa moje vztrajanje na kaznovanju ne bo obudilo nobenega tistih ljudi, ki so padli ali kako drugače po krivici izgubili življenje.. Že dovolj velika kazen za ljudi, ki so delali grozote je ta, da morajo s tem živeti vse svoje življenje in verjemi, da je zanje bolje, da še dle živijo, kajti njihovi dnevi so dolgi in noči še daljše. VEST PEČE

 273. Niko - 5.03.2009 ob 05:31

  Odličen film in zaslužena Prešernova nagrada za režiserja! Motijo se tisti, ki so ta film ocenili kod razdvojevalen. Ta film bo pripomogel k narodni spravi. Moji predniki so bili v partizanih in na to sem ponosen. Sem pa hkrati zelo vesel, da vidimo tudi zgodbe druge strani. Ne čutim potrebe, da bi zdaj morala partizanska stran pokazati še film o svojih lastnih sirotah. Take filme smo že videli. Poleg tega so zgodovinska dejstva jasna in jih je nemogoče spremeniti. Partizani so se borili proti Hitlerju, bili so na pravi strani in so zmagovalci 2. svetovne vojne.

  Zaradi tega filma se ne počutim ogrožen. Nasprotno, vesel sem, da so ti nesrečni otroci lahko povedali svoje zgodbe. Končno! In, zaradi tega se tudi jaz v naši Sloveniji počutim bolje. Tudi če je film pokazal en sam zorni kot, pa kaj potem. Saj zgodovina ne bo sodila dogajanj samo po enem filmu. Saj ta film ni edino pričevanje. Saj ljudje to vedo. Saj vsi vemo, koliko talcev so pobili Nemci in kako visoka je bila cena druge svetovne vojne.

  Slovenski narod je en sam, ne moremo in ne smemo se deliti. Ravno taki filmi nas zližajo, potrkajo na naš človeški čut in opozorijo na naše skupne vrednote. Naša usoda je bila in bo skupna. Živel slovenski narod in njegov boj za enotnost in resnico.

 274. IZTOK GARTNER - 5.03.2009 ob 20:04
  IZTOK GARTNER

  Niko, k spravi? Ni govora. Taki filmi strasti samo dodatno razpihujejo.

 275. blitz - 5.03.2009 ob 20:15
  blitz

  Iztok, kdo je kriv za propad Trobčeve kmetije? Trobec, ker je ubil tista dekleta? Ali policija, ki ga je ujela in sodišče, ki ga je spravilo za zapahe?

 276. IZTOK GARTNER - 5.03.2009 ob 20:18
  IZTOK GARTNER

  Blitz, zakaj se delaš pametnega.

 277. blitz - 5.03.2009 ob 20:43
  blitz

  Iztok, ne gre za pametovanje. Gre le za tvoje sprevračanje logike po vzoru konvertita, predsednika ZZB. Če kdo razpihuje strasti, so to zločinci in ne tisti, ki o zločinu pišejo.

  Sem vseeno mislil, da boš dojel poanto.

 278. IZTOK GARTNER - 5.03.2009 ob 20:45
  IZTOK GARTNER

  Če je zločin star 60 let in so zločinci mrtvi, le kdo bo potem razpihoval strasti, če ne prav tisti, ki o njih še vedno govorijo in pišejo?

 279. vikingvin - 5.03.2009 ob 20:54

  Zakaj se prepirate, ko pa nihče ne ve, kako je bilo?

  Tisti, ki so vedeli, so že mrtvi.

  Zakaj sejete gnev drug na drugega?

  Grobišča so dejstvo. Pika.

  Objekti na grobiščih so dejstvo. Pika.

  Živi smo in pika. Komunizem ni preživel.

  Nacizem tudi ne. Iz obojega je zrasel kapitalizem.

  Iztok – prav imaš. Res so se na čuden način borili proti
  Hitlerju – če so mu pa prisegali z dvignjeno roko na
  štadionu v Bežigradu. Ob zastavi s kljukastim križem.

  A njih je bilo le 12.000. Pljunek v morje morije.

  Pojdi k svoji bejbi, kot bom jaz storil in ugasnil škatlo.
  Klinc pa tole sovraštvo z obeh strani. LP, bassšpiler ;)

 280. IZTOK GARTNER - 5.03.2009 ob 20:59
  IZTOK GARTNER

  Odličen predlog, kolega :)

 281. mica - 5.03.2009 ob 21:03
  mica

  Blitz, kakšno neumno vprašanje si postavil Iztoku. Valda, da so bila kriva dekleta, kaj pa so se nastavljala tam okoli.

 282. IZTOK GARTNER - 5.03.2009 ob 21:05
  IZTOK GARTNER

  Mica, če ostanemo v sarkazmu in te parafraziram, valda so bili krivi domobranci, kaj pa so se prodali okupatorju.

 283. david.pelko - 5.03.2009 ob 21:09

  Pa saj so se partizani tudi prodali. A smo po drugi svetovni vojni dobili samostojno državo? NE!

 284. IZTOK GARTNER - 5.03.2009 ob 21:10
  IZTOK GARTNER

  David, kdo pa je rekel, da so bili samo Slovenci partizani?

 285. blitz - 5.03.2009 ob 23:09
  blitz

  Iztok, ali si torej mnenja, da je potrebno zgodovino prepustiti zgodovini in nehati prikazovati oddaje o Stalinovih, Hitlerjevih in Mussolinijevih zločinih? Saj gre le za razpihovanje sovraštva do Rusov, Nemcev in Italijanov, storilci pa so itak že mrtvi.

  Pa greva še naprej, saj ni podpihovanje sovraštva edini greh, jaz bi prepovedal še nasilne filme, ker vzpodbujajo nasilje in bebave polnočne kvize, ker poneumljajo narod.

 286. Pavzanias - 6.03.2009 ob 15:14

  Obsojam zločine. Verjamem v in želim živeti v družbi s civilizacijskimi normami. Mislim, da se kvazi politiziranje, ki ga je kar nekaj na tem forumu odmika od najpomembnejših točk problematike povojnih pobojev.
  VSI imajo PRAVICO do dostojnega groba, živi kulturni civilizirani ljudje pa imamo DOLŽNOST da prikrite stvari razkrivamo in jih ustrezno ovrednotimo.
  Iztok, ene resnice nikoli ne bo, zato kdo je kriv in kdo ne ni ravno produktivna debata. Svetujem ti obnovo Sofoklejeve Antigone.
  Sprave ne bomo našli na osebni in subjektivni ravni. Je nemogoče. Že če pogledam komentarje, je to jasno. Iskati je treba uradno “spravo” in začeti obsojati zločine te in tudi drugačne vrste. Vsak s kančkom razuma si ne želi, da bi se kaj takega ponovilo.
  Kar se filma tiče, to so osebna pričevanja ljudi, ki nazorno kažejo stisko, ki so jo preživljali. In kdor stiske omalovažuje tako da jih primerja s stiskami “druge strani”, gleda in razlaga zelo sprevrženo sliko saj ravno tako skrbi za komunikacijo, ki razdvaja politično in ne zbižuje človeka v kulturnem to je civilizacijskem smislu.
  Film mi je dal vsebino, da premišljujem v vprašanjih človeške narave, da se sprašujem, se lahko kaj takega ponovi, kako to preprečiti….
  Čeprav nerad, a mogoče pomaga. Iztok,lepo da razmišljaš na glas, a prej le kaj premisli. Stori kaj za prihodnost in se iz zgodovine kaj nauči, nestrpnost rojeva le nestrpnost.
  LP

 287. Žogca - 6.03.2009 ob 19:59

  Ta film oziroma dokuemntarec se vrti samo pred volitvami. Takrat pa tudi po trikrat na teden. Žal je nauk njihovih usod popolnoma izgubljem v politiziranju, za katerega se izkorišča.

 288. mina - 6.03.2009 ob 20:26

  Veliko je bilo tule povedanega, samo eno stvar bi dodala, Nemci in ostali okupatorji NISO pobijali civilistov (razen Židov, ampak Židje ne spadajo v ta kontekst), okupatorjem sploh ni bil cilj pobijanje, bila je vojna in v vojni padajo žrtve. In pod Nemci JE bila hrana in Nemci SO rihtali hrano Slovencem, da niso pocrkali od lakote. Po kapitulaciji okupatorja se je začela velika revščina in pomanjkanje. To so dejstva. To mi je povedala stara mama, ki so ji vsi bratje in sestre padli med vojno, tako da si lahko predstavljaš, da ni ravno ljubiteljica Nemcev, vendar pa je kljub temu realna in povedala stvari tako kot so. Ko so v vas prišli Partizani, so vsakič pokradli vse, kar je bilo in jih pustili brez vsega. Totalni absurd pravzaprav, okupatorji so jim hrano dajali, partizani pa jemali. Nemci se tudi niso imeli navade izživljati nad civilisti.

 289. blitz - 6.03.2009 ob 20:39
  blitz

  mina, mislim, da tokrat malo pretiravaš. Že res, da je bila hrana, a Nemci so streljali talce. Denimo 100 civilistov za enega nemšega oficirja. Ali kar vso vas. Da ne govorimo o Kragujevcu in Kraljevu. Ne bi bil tako prizanesljiv z njimi.

  A povojni poboji so še vedno nepopisno strašen zločin.

 290. Rado - 6.03.2009 ob 21:01
  Rado

  Retorično vprašanje:

  Ali je ta zločin še vedno enako strašen, če se ugotovi, da je šlo za poboj ustaških klavcev, ki so bežali iz Jasenovca?

 291. Žogca - 6.03.2009 ob 21:47

  “Nemci in ostali okupatorji NISO pobijali civilistov.”

  Ne vem, koliko nesramnosti Iztok dovoli na blogu, ampak ženska, tebi se je zmešalo, do konca odfuzlalo.

 292. Žogca - 6.03.2009 ob 21:48

  “Ali je ta zločin še vedno enako strašen, če se ugotovi, da je šlo za poboj ustaških klavcev, ki so bežali iz Jasenovca?”

  Ne, ni. Za tistega, ki ve, koliko nedolžnih ljudi je umrlo v Jesenovcu.

 293. Žogca - 6.03.2009 ob 21:49

  “In pod Nemci JE bila hrana in Nemci SO rihtali hrano Slovencem, da niso pocrkali od lakote.”

  Pa otrokom so delili bonbone in čokolade, a ne?

 294. Žogca - 6.03.2009 ob 21:50

  “Nemci se tudi niso imeli navade izživljati nad civilisti.”

  Širše so bili poznani po svoji humanitarni dejavnost. :roll:

 295. Johanson - 6.03.2009 ob 21:54

  Tovrsten bebec v teh časih? Očitno je mogoče.

 296. Jest - 7.03.2009 ob 02:00

  Ob pogledu na tele komentarje mi je kar malo hudo. Spomnim se začetka 90-ih. Slovenci smo stopili skupaj in se odločili za skupno državo. A zdej pa tak prepir. A bi se avtor izvornega prispevka lahko poigral z mislijo, kakšen bi bil razplet, če bi Slovenci stopili skupaj že davnega leta 1941? Če bi že takrat imeli demokratično oblast, bi verjetno bi bil Videm Videm in ne Udine.

 297. MANJA - 7.03.2009 ob 08:20

  Naša zgodovina je povezana s Karantanijo, a karantanci nimajo kaj dosti z današnjo mentaliteto ljudi. Vmes se je zgodilo toliko sprememb, ki so ta majhen narod tlačile, da v svoji biti ohranjamo zgodovino preteklega hlapčevstva.
  In ker so za vse narode, ki so imeli takšno zgodovino, značilna razmišljanja v skrajnosti, tako tudi pri nas ni nič drugače.
  Nas ne bo uničil svet, mi se bomo uničili sami, ker nismo sposobni preprostih diskusij in dogovorov, ki bi pripeljale k nekemu cilju, temveč le nekaj križem kražem govorimo in se brez potrebe zapletamo v dogodke o katerih nimamo nobene lastne izkušnje.
  Ste kdaj razmišljali, kako boste dali naravo na haaško sodišče, ko nam jo bo pošteno zagodla? Saj se bo res samo branila proti vsem zločinom, ki jih počnemo LJUDJE v njenem kraljestvu, a ko bo udarila zares, bodo trupla vsepovsod. Vsaj tu se menda zavedamo, da jo delamo jezno in besno sami. Pa to bi nam ljudem lahko nekaj sporočilo o nas samih, kako hitro se lahko naš dober namen spreobrne v najslabšega, ne da bi se tega sploh zavedali.
  Ljudje smo navadne zgage! Prepiramo se za “oslovo senco” in namesto, da bi s svojim odnosom vsaj poskušali narediti svet boljši, razvnemamo strasti, ki nobenim odnosom niso v korist.
  Vsak človek ima svoje prednosti in pomanjkljivosti in tako je tudi z narodi in njihovimi idejami.
  Kot posamezniki imamo do vsega stvarstva preprosto dolžnost, da mislimo in delamo s trezno glavo.
  Ne pozabimo, da smo v svojem življenju na tem mestu samo na obisku in obnašajmo se kot gostje, ki bodo za sabo pustili dober pečat.
  Smeti postajajo problematika in hkrati izziv sodobnega časa.
  Recikliranje je preprosta beseda za uporabo starega v novi obliki.
  Kaj ko bi poskusili z reciklažo svojih misli in iz vse navlake preteklosti naredimo nekaj koristnega zase, zate, za nas, za svet…?

 298. mina - 7.03.2009 ob 08:55

  @ Blitz
  Sem še enkrat prebrala in je res izpadlo blesavo.
  Kar sem hotela povedati, je bilo tole:
  Dokler so bili pod Italijani, je bilo hudo pomanjkanje vsega, ko so prišli Nemci, je bila situacija malo boljša, daleč od kakšnega blagostanja, vendar boljša, včasih so dobili celo meso, (prav Nemci so jim ga dali) kar je bil že cel praznik. Vsakič, ko so prišli Partizani, so jim pobrali vse do zadnjega in ljudje so hrano skrivali pred njimi, sicer sami ne bi imeli nič za jest. Moja stara mama je bila takrat otrok (najstnica) in je bila z vojno in sovraštvom in nepravicami verjetno manj obremenjena kot kakšen odrasel (kar pomisli na današnje najstnike, vse jim je gladko, saj je bilo takrat drugače, vendar najstnik je še vedno najstnik) zato je partizanom to kar zamerila. Lačna je bila. Kar mi je hotela povedati, je to, da Nemci niso bili samo slabi in da niso pobijali kar vsevprek. In ja, nisem sploh razmišljala o Jasenovcu.
  Kar sem pa hotela povedati o ubijanju, Nemci so ubijali med vojno, povojno pobijanje pa ima popolnoma drugačno konotacijo, to ni več vojna, to je maščevanje. Težko sicer sodim, kako je bilo takrat in kaj jih je vodilo v to morijo, mogoče bi mi danes pametni takrat čutili in počeli enako, vendar ne moreš tako kot Iztok, okupatorji so grdi in jih dajmo obsojat, vsi ostali so pa dobri in so samo vrnili okupatorjem, kar jim gre in so si torej za tisto povojno mučenje sami krivi. Oprosti, tele Iztokove nebuloze so na stopnji 5 letnega otroka, žalitev za inteligenco odraslega. In kakšni njegovi zapisi med tolko razpizdijo, da v afektu napišem totalne bedarije. Tip je resnično umsko zaostal.

 299. IZTOK GARTNER - 7.03.2009 ob 15:09
  IZTOK GARTNER

  Blitz, še ena neumna primerjava. Pri Stalinu in Hitlerju se nič ne lažejo in ne potvarjajo zgodovine, pri naših rečeh pa je stvar povsem drugačna. Le toliko.

  Pavzanias, povem to, kar mislim. Če sem zaradi tega nestrpen, pa bog pomagaj.

  Mina, Nemci niso pobijali civilistov? Je tole del tvojega stand up šova?

  Jest, žal je bilo leta 1941 preveč ritoliznikov.

 300. Pavzanias - 7.03.2009 ob 17:32

  No, saj to je spoštovanja vredno a vendarle ne vem če se je pametno zagovarjati na Boga. Če preprosto nimaš motiva za diskurz in ohranjaš svoje mišljenje na podlagi višje sile, je več kot očitno, da te nekaj močno omejuje. Verjetno je to nekašna nesigurnost, ki ti je še pač ni uspelo prerasti.
  Držim pesti, v upanju, da ne potrebuješ več slinčka.
  Pa še to, da le ne bo spet odgovora, kjer nekdo brani sebe ali svoje mnenje kot stekel pes ampak je sposoben napredka. Bog s teboj!:)

 301. IZTOK GARTNER - 8.03.2009 ob 18:20
  IZTOK GARTNER

  Pavzanias, kje za vraga si našel Boga?

 302. MArko - 9.03.2009 ob 13:34

  Dragi IZTOK GARTNER in njemu podobni, če nebi bilo takih kretenov kot si ti in tvojih partizanov, domobrancev, fašistov in komunistov, bi bil svet veliko lepši!
  Samo na žalost živim obkrožen s takimi psihopati!

 303. Pavzanias - 9.03.2009 ob 13:38

  ZTOK GARTNER pravi:
  Če sem zaradi tega nestrpen, pa bog pomagaj.
  Pavzanias, kje za vraga si našel Boga?

  Vrag, pa bog. Besednjak, ki očitno kaže na tvoje kulturno ozadje. Goveja župca…. lepo. Ah, prepusti se, pa boš manj “negotov”.
  Upanje umre zadnje :)

 304. IZTOK GARTNER - 9.03.2009 ob 15:31
  IZTOK GARTNER

  Marko, si predstavljaš kako lep bi bil, če ne bi bilo nacistov, fašistov in domobrancev.

  Pavzanias, nisem vedel, da je človek, ki omenja vraga in boga na tak način, kmet. No, zdaj vem. Hvala, da si me podučil.

 305. saso - 9.03.2009 ob 23:59

  vsi skupaj pozabljate, da se je domobranstvo začeko z vaškimi stražami, se pravi s stražami kmetov, ki so ponoči varovali svoje vasi pred bando iz hoste, ki ja hodila krast njihove pridelke. da, tako se je vse skupaj začelo in ti kmetje, če so hoteli zaščititi svoje družine in imetje so za orožje prosili okupatorja. žalostno a resnično. DEJSTVO PA JE, DA SO Z REVOLUCIJO V SLOVENIJI ZAČELI SLOVENSKI KOMUNISTI ! ! ! ! OKLICALI SO SE ZA EDINE, KI SMEJO ORGANIZIRATI UPOR PROTI OKUPATORJU IN VSA NAVODILA SO DOBILI IZ GNEZDA KOMUNIZMA – SOVJETSKE ZVEZE:
  Ivan Maček-Matija je bil profesionalni revolucionar tako kot nekateri drugi vodilni slovenski komunisti, izšolan v Sovjetski zvezi, na Leninski šoli, kjer so se šolali poklicni revolucionarji v okviru Kominterne (komunistične internacionale). Tja je odpotoval avgusta 1935, šolanje za poklicnega revolucionarja pa je končal junija 1937. Na tej šoli je, o čemer se v Sloveniji še vedno premalo ve, poučeval Edvard Kardelj, daleč najpomembnejši človek slovenske komunistične revolucije (taktik, strateg, koordinator, dajalec ukazov tako rekoč za vse, kar se je med vojno in po njej dogajalo v Sloveniji).

  Slava vsem ki so se borili za svojo domovino, tako partizanom kot tudi domobrancem in plavi gardi oziroma četnikom. Mogoče veste da so v Srbiji izenačili partizane in četnike – oboji so se borili za srbijo. Tudi pri nas so se vsi borili za Slovenijo, eni za komunistično Slovenijo in drugi proti komunistični Sloveniji.
  Bomo kdaj imeli toliko poguma in poleg partizanskih ulic imeti tudi domobranske ulice ???

 306. IZTOK GARTNER - 10.03.2009 ob 00:52
  IZTOK GARTNER

  Saso, upam da s tem ne upravičuješ zverinskih pobojev, ki so jih izvajali domobranci. In ja, se proti komunizmu boriš tako, da paktiraš z okupatorjem in računaš, da bo zmagal, vmes pa pobijaš partizane, kjer je samo 10 odstotkov komunistov?

 307. Pavzanias - 10.03.2009 ob 12:44

  Lepo da priznaš, a mislim, da si le na pol poti. Namreč, ni problem biti kmet, problem je, da se pretvarjaš biti nekaj kar nisi.
  Menim pač, da si zabredel v politikanstvo, ki napaja (po mojem ovira) tvoj intelektualni napredek. Res ti priporočam obnovo Antigone, malo splošne razgledanosti nikoli ne škodi.
  Mogoče sem šel predaleč z analizo tvoje narave, te pač ne poznam dovolj, je pa res, da po tvojih površnih komentarjih ne moram ravno gojiti pozitivnega odnosa do tvojega znanja, tudi moralnega.
  Govorjenje na pamet je resda zabavno, vendar brezciljno in zato neproduktivno.
  Želim ti sporočiti, če želiš produktiven pogovor moraš iztopiti iz svoje malenkostne narave, če pa rad “bluziš” pač “bluzi” naprej. Imaš vso pravico, ampak nimaš pa izziva.
  P.S. jaz imam rad govejo juho :)

 308. Vrag Voranc - 10.03.2009 ob 12:59

  Iztok, kako lahko na tem blogu dopuščaš take špekulacije kot jih je napisal ‘Jest’ v komentarju 296?

  “Ob pogledu na tele komentarje mi je kar malo hudo. Spomnim se začetka 90-ih. Slovenci smo stopili skupaj in se odločili za skupno državo. A zdej pa tak prepir. A bi se avtor izvornega prispevka lahko poigral z mislijo, kakšen bi bil razplet, če bi Slovenci stopili skupaj že davnega leta 1941? Če bi že takrat imeli demokratično oblast, bi verjetno bi bil Videm Videm in ne Udine.”

  Slovenci italijanskemu mestu Udine pravimo Videm, Furlani pa Udin. Treba je povedati, da v Vidmu nikoli v zgodovini ni živela slovenska skupnost!!!

 309. IZTOK GARTNER - 12.03.2009 ob 01:58
  IZTOK GARTNER

  Pavzanias, zanimiva analiza, ob kateri sem se pošteno nasmejal.

  Vrag, naj bodo, magari za zanamce :)

 310. pips - 3.05.2009 ob 05:14

  Edini, ki opravičujejo poboje, so komunisti ki so jih izvajali, njihovi ideološki nasledniki (saj vse njihove zgodbe temeljijo na NOB pravljicah in jih torej resnica močno ogroža) in praznoglavi apologeti, ki ne morejo pozabiti kaj so jim povedale tršice ko so bili stari 6 let.
  Domobranski zločini so ravno tako obsojanja vredni in bi bilo treba zločincem soditi.

 311. IZTOK GARTNER - 4.05.2009 ob 21:43
  IZTOK GARTNER

  Pips, kdo opravičuje poboje?

 312. david - 23.06.2010 ob 01:03

  iztok verjetno si provokator ali pa kak idoktriniranec ki je srce izgubil na kkšni zares spolitizirani fakulteti.kako bolan mora biti človek da lahko zagovarja taka dejanja?Vsaj toliko kot tisti ki so jih počeli.
  Upam da nikoli ne boš imel lastnih otrok ker si jih človek ki zagovarja tak absurd kot je kaznovanje otrok in dojenčkov na tak brutalen način zaradi grehov staršev ne zasluži.
  to sploh ni politično vprašanje to je vprašnje človečnosti ne glede na smer vetra po kateri se kdo obrača v politiki-ki je in zmerom bo k…. nasankali pa bodo vedno-otroci.Pri otrocih se ne sme zgovarjati na razne interpretacije politike,zgodovine,…

 313. IZTOK GARTNER - 23.06.2010 ob 01:09
  IZTOK GARTNER

  Uf, stara tema. Vidim pa, da nisi prebral komentarjev, kjer sem pojasnil vse kar je bilo potrebno, še posebej dele, ki mi jih tako blesavo in pavšalno očitaš. Kljub stavku, ki ga zapišem že v uvodnem zapisu:

  Okej, ne rečem, da niso bili bogi in da se mi niso zasmilili.

 314. AliVeste - 2.07.2010 ob 13:00

  Ali veste,

  da sta Kardeljeva žena in sin naredila samomor? Borut Kardelj (pesnik) je ves čas vedel resnico o svojem očetu – predstavljajte si, da je vaš oče idejni vodja največjega pomora Slovencev vseh časov? Da se je tega UČIL v Rusiji. Učil se je iztrebljanja lastnih sonarodnjakov.

  Kakšo je bilo to breme za sina – oče, neko vodilo, po katerem se otrok zgleduje, je največji morilec in low life kar jih je v Sloveniji kdaj živelo? Potem so ga pa v šoli učili, da naj se zgleduje po modrostih svojih prednikov, svojih očetov? Kakšno trpljenje je ta človek doživljal, ker mu je bil oče napolciviliziran krvnik lastnega naroda?

  Moralna etika mu enostavno ni pustila volje do preživetja. Vprašajte se sami, kako bi vi odreagirali, če bi to “opico” Vi imeli za očeta?

  Lep pozdrav

 315. Dajana - 2.07.2010 ob 15:05
  Dajana

  Ja, veliko slovenskih fantov je naredilo samomor. Zelo veliko sinov pesnikov. In Kardeljev sin tudi. Čeprav… ni bilo prav… kaj pa je tvoj oče kriv za tvoje življenje?

 316. IZTOK GARTNER - 2.07.2010 ob 15:25
  IZTOK GARTNER

  Ali Veste, si predstavljaš kako se je šele moral počuti sin kakega Leona Rupnika.

 317. Dajana - 2.07.2010 ob 16:47
  Dajana

  Aha. Kaj pa sin kakšnega Hitlerja?

 318. IZTOK GARTNER - 2.07.2010 ob 16:58
  IZTOK GARTNER

  Dajana, Hitler ni imel otrok.

 319. Dajana - 2.07.2010 ob 17:02
  Dajana

  Ne, saj jih nikoli ne bi mogel narediti. Jih je imel pa Miloševič, pa Tito (ups, ti si na drugi strani), za Stalina ne vem napadet, za Castra tudi ne… V glavnem – Slovenci strašno strašno trpijo zaradi sindroma “očeta” – kot vsak človek, ki ima takega očeta. v bistvu poznam kar nekaj otrok – moških – ki so naredili samomor in so imeli izredno avtoritarnega očeta.

 320. IZTOK GARTNER - 2.07.2010 ob 17:15
  IZTOK GARTNER

  Titovi otroci so kul, kolkor vem, pa zelo ponosni na očeta. Upravičeno.
  Hitler pa je bil, kolikor mi je znano, gej, kar pomeni, da je bila Eva Braun le krinka.

 321. alfred - 12.08.2010 ob 14:19

  “nemcev se već nitreba bati ker jih većne bo!Ostali so še pa samo ostanki ostnkovIšćejo .Išćejo okostja Živeče morilce pa pustijo naprej lepo živeti. Mojega očeta so 1946 umorili ker je bil po nnarodnosti nemec. Takoimenovani borci dobivajo še danes već kot 800 evrov penzije za ubijanje nedolžnih ljudi.Meni kot žrtev pa mi je komisija za popravo krivic odobrila enkatni znesek v višini 800 evrov . To lahko trdim da je na celem političnem aparatu v tej smrdlivi sloveniji sama komunistična mafija .Saj mariborske ulice za 90% nosijo imena morilcev ,nihšće pa jih ne upa odstraniti. Saj udba dela naprej samo pod drugo taktiko! KAK DOLGO ŠE???

 322. polonika - 26.08.2010 ob 21:38
  polonika

  Grozno, ko berem komentarje in ne premorejo resnice po tolikih letih. Sramota Gantar, ti si sramota. Ti otroci niso bili otroci živov ali hrvatov. TO SO BILI SLOVENSKI OTROCI. Lastni otroci. Otroci tega naroda. Že v šoli so tako nahujskali druge otroke proti njim, da so jih ti drugi otroci tepli, mlatili, vanje metali stvari in s prstom kazali nanje, ko so se učili o vsemogočni Sovjetski zvezi. IN TI, SI SE DANES TA MOŽGANOSPRANSKI OTROK, ki kaže na te otroke in jih obsoja. SRAM TE NAJ BO V DNO SRCA. Sramota za slovenski narod. Spranjeglavec.

 323. polonika - 26.08.2010 ob 21:45
  polonika

  Sramota,…. ti si sramota za cel slovenski narod. Pridobi si srbski državljanstvo, ker si slovenskega ne zaslužiš.

 324. IZTOK GARTNER - 26.08.2010 ob 21:57
  IZTOK GARTNER

  Predno se oglašaš na mojem blogu, ti dete zmedeno, se nauči vsaj pravilno pisati moj priimek :)
  In nikar ne pozabi, niso le domobranci Slovenci, da ne bo pomote.

 325. David - 26.08.2010 ob 22:07

  Iztok, otroci iz petrička so…. ne boš verjel, popolnoma nedolžni OTROCI, kapiraš, OTROCI??? Še enkrat ponavljam: popolnoma nedolžni OTROCI. In prav je, da se izve za vse svinjarije tistih, ki so 40 let izvajali propagando o tem, kako fajn so bili. Ker niso bili, ne vsi in ne vedno.

 326. IZTOK GARTNER - 26.08.2010 ob 23:12
  IZTOK GARTNER

  Stari, tole je stara tema, niti ne vem kaj vse sem pojasnil v komentarjih. Treba bi bilo še enkrat vse prebrati, ne le zapisa, tudi vse komentarje.

  Zavedam se, da so bili otroci, toda nič manj otroci niso bili tudi otroci padlih partizanov in katerekoli vojne sirote. Nobenemu se ni godilo dobro.

 327. Renata Kobe - 27.08.2010 ob 19:09

  Iztok, your definition of “domobranec” is very narrow minded.
  It seems that you are a poster boy for those who had control over the nation for such a long time.

 328. commonsense - 27.08.2010 ob 20:18

  matr, iztok, tokrat pa kapo dol, da se ti ljubi s takimi tipi ukvarjat. ampak tam nekje zgoraj pa se mi zelo zdi, da simonarebolj v resnici ni bila simona rebolj. ni njen stil, in mnogo premalo črk.

 329. Antonio (Iztokov sošolec iz OŠ) - 27.02.2014 ob 14:47

  Quote:

  Fido, ni bilo nobene krvi. Nobenega otroka niso ubili na Petričku. Samo grdo so ravnali z njimi. Tako kot v večini domov s sirotami.
  In spet te bom prašal, zakaj ni bolno to kaj so počeli domobranci z otroci in starši partizanov?

  EndQuote

  Ni res, tudi ubili so enega, ki je pobegnil iz taborišča in so ga vrnili nazaj in ustrelili.

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !