Recenzije: Halloween 3, 4, 5, 6

3.11.2007 ob 15:42

Halloween III: Season of the Witch

Leta 1982, se pravi leto dni po Noči čarovnic 2, je Tommy Lee Wallace posnel Halloween III: Season of the Witch. Katastrofalno slabo, neumno in tretjerazredno grozljivko, kjer se Michaela Myersa vidi le na televiziji, kjer vrtijo original iz leta 1978. John Carpenter, ki je bil zraven kot producent in scenarist, je pač poskušal nekaj novega. Nekaj drugačnega. Nekaj takega, da bi upravičil obljubo o tem, da bo vsako leto posnel drugačen film na temo Noči čarovnic. Okej, toda kaj, ko je film popolnoma pogorel. Nič čudnega, saj je bil res slab. Morda celo najslabša grozljivka vseh časov. Tako zelo slaba, da sploh ne moremo verjeti kaj gledamo. In gledamo skupino krvoločnih japijev, ki morijo vse kar jim pride pod nož. Na prste jim stopi le doktor Daniel Challis (Tom Atkins), ki na koncu pogrunta grozljivi plan. Mračno idejo o tem, da bi roboti zavladali svetu.

Ocena 1

Halloween IV: The Return of Michael Myers

Hvala bogu, da so leta 1988 posneli nov film. Novo veliko vrnitev Michaela Myersa, ki jo je režiral Dwight H. Little. Okej, na koncu drugega dela je MM resda zgorel skupaj s psihiatrom Samom Loomisom, toda oboževalci so ga hoteli nazaj. Oboževalci so zahtevali nov film, kjer se je seveda vrnil tudi Donald Pleasence. John Carpenter in Jamie Lee Curtis sta ostala na hladnem, zgodba pa se vrti okoli njene hčerkice Jamie Lloyd (Danielle Harris), ki jo hoče naš MM čimprej ubiti. V uvodnem prizoru ga naložijo v rešilno vozilo, kjer kljub močnim opeklinam pobije vse bolničarje in se počasi, a samozavestno vrne v rodni Haddonfield. V mestece, kjer spet praznujejo Noč čarovnic in mestece, kjer ga bo seveda pričakal Sam Loomis, ki sedaj šepa in ravno tako zdravi opekline. Halloween IV: The Return of Michael Myers jasno da ne dosega prvih dveh filmov serije, toda vseeno sem vesel, da so ga posneli. Da so nam zloglasnega nemega morilca še enkrat butnili pred oči. In da so zakrpali rane, ki so nastale zavoljo debilnega tretjega dela.

Ocena 3

Halloween V: The Revenge of Michael Myers

Le leto kasneje smo na moje veliko presenečenje dobili novo nadaljevanje. Presenetljivo dobri Halloween V: The Revenge of Michael Myers, ki ga je režiral Dominique Othenin-Girard. Četudi je Mike v četrtem delu na koncu umrl, čeprav smo se ga v bistvu že pošteno naveličali. Streli ga pač niso pokončali, jama v pekel pa ni bila jama v pekel, marveč le kanal, iz katerega se je dalo rešiti na prostost. In kot sem že dejal, peta Noč čarovnic je zelo dober film. Posnet v maniri prvih dveh delov in z atmosfero, ki nam para živce. Žal ne do konca, kjer ga močno polomijo z masakrom na policijski postaji. In polomijo ga tako hudo, da uničijo cel film. Tako močno, da si zaželimo, da smo gledali zadnji del in da nas MM ne zanima več. Ironično, četrti del si je kožo rešil prav z grozljivim in šokantnim zaključkom, petemu pa prav zaključek vzame vse, kar je pred tem tako prepričljivo obračal. In pozor, gospod Myers ima tokrat resnično velik smisel za humor. Še večji kot leta 1978, ko se je oblekel v rjuho in si nadel očala ene izmed svojih žrtev. Tokrat namreč namerno popraska avto mladeniča, ki bi za avto naredil vse, malce kasneje pa si namesto svoje maske nadene njegovo masko in okoli prinaša njegovo razposajeno punco Tino (Wendy Kaplan). In tokrat boste po dolgem času videli tudi njegov pravi obraz. Celo solzico, s katero pokaže, da mu je žal. Da pravzaprav ne ve zakaj je tako zelo jezen na svojo družino in zakaj hoče na vsak način ubiti prav vse sorodnike. Zgodba se nadaljuje tam, kjer se je končala leta 1988. MM spet lovi svojo malo nečakinjo Jamie, ki ji tako kot v četrtem delu pomaga krušna sestra Rachel (Ellie Cornell), v Haddonfield pa tako kot vedno prikoraka tudi neuničljivi psihiater Sam Loomis (Donald Pleasence). Če se spomnite prve in druge Noči čarovnic, potem vam bo jasno, da sta četrta in peta narejeni na zelo podoben način. Prva se je odvijala na terenu, druga v bolnici. Četrta se odvija na terenu, peta pa ravno tako v bolnici, kjer se tako kot Jamie Lee Curtis sedaj skriva mala Danielle Harris. Sekvenca v zračniku trga gate, pokol na seniku pa nas spomni na Petek trinajstega, kjer je Jason Vorhees svoje žrtve velikokrat moril prav med seksom.

Ocena 3

null

Halloween VI: The Curse of Michael Myers

Po šestletni pavzi smo dobili še šesti del. Peto nadaljevanje Halloween VI: The Curse of Michael Myers, kjer naj bi nam pojasnili blesav zaključek prejšnjega poglavja, kjer je Michaela ujel prav doktor Loomis. Na režijskem stolčku je sedel Joe Chappelle, od stare ekipe pa se je vrnil le ostareli in vidno zdelani Donald Pleasence, ki je istega leta tudi umrl. Največ težav so imeli prav z režiserjem, ki je fural svoje ideje in se kregal z vsemi. Kar nekaj prizorov s Pleasencem je izrezal, saj je bil prepričan, da so dolgočasni, nenehno pa se je kregal tudi s producenti, ki niso bili zadovoljni s koncem. Danielle Harris, ki je bila takrat stara že 18 let, je hotela ponoviti vlogo Jamie, toda ker ji niso hoteli plačati 5000 dolarjev honorarja, je dvignila roke. Mali Tommy Doyle, tisti Tommy Doyle, ki ga je v prvi Noči čarovnic pazila Jamie Lee Curtis, bi moral ravno tako še enkrat ponoviti svojo vlogo, toda ker ga niso našli, so izbrali rosno mladega Paula Rudda, ki se ga brez dvoma spomnite iz serije Friends in filma Napumpana. In tole šesto poglavje sage o Michaelu Myersu ni nič posebnega. Še posebej na začetku, ko se rodi dojenček naše Jamie (J.C. Brandy) in ko ugotovimo, da gre za nekakšen kult, ki je na koncu petega dela očitno rešil tudi Myersa, kateri se jasno da spet vrne v Haddonfield in začne svoj morilski pohod. Samo zato, da bi ubil še tega dojenčka in končno odstranil vse svoje sorodstvo.

Ocena 2 in pol

Če povem čisto iskreno, je bilo dovolj že leta 1981, ko smo dobili drugi del in ko se je zgodba čisto lepo končala s prizorom, kjer sta Loomis in Myers zgorela v bolnici. Toda po katastrofalnem tretjem delu, je bilo treba rešiti čast in Myersa privleči nazaj zavoljo oboževalcev in producentov, ki jih je seveda gnala želja po zaslužku. Toda MM je imel v osemdesetih hudo konkurenco pri Jasonu in Freddyju, ki sta mu nekako ukradla šov z boljšimi filmi ter mu pustila le drobiž. Pa vendar Michael Myers ostaja legenda. Eden izmed najbolj strašljivih likov v filmski zgodovini, ki nas vedno znova straši s svojo belo masko in nam kvari Noč čarovnic. Praznik, ki bo za vedno ostal povezan z njegovim imenom.

 

6 komentarjev na “Recenzije: Halloween 3, 4, 5, 6”

 1. urša pravi:

  eiii tstarii ta film iie full zakon js sm se ze poscala!!!!! hehe

 2. Andrej pravi:

  Iztok, ali si pri šestki gledal producentovo ali režiserjevo verzijo?

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem bil pozoren, verjetno kar to originalno verzijo, saj predvidevam, da je bil potem še tako imenovani director’s cut. Je kaj boljši?

 4. Andrej pravi:

  Režiserjeva verzija je meni zeko kul, producentova tudi. Več se dogaja v bolnici, povejo, da je amie zanosila z Michaelom in na koncu so vpletene še neke nadnaravne sile, ki jih prikliče tisti kult.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: 30 Days of Night: Dark Days, Blood Night: The Legend of Mary Hatchet, The Tortured pravi:

  [...] grozljivk, igra njeno hčerko, je seveda v kontekstu, saj je ta ista Danielle Harris igrala že v četrtem in petem delu Noči čarovnic, pa tudi v prvem in drugem rimejku Roba Zombiea. Žal pa se podobnost z Nočjo čarovnic po zelo  [...]

 6. Recenzije: Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre 3, Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] poglavje Teksaškega pokola z motorko je kot tretje poglavje Noči čarovnic. Izjemno slab, butast in nepotreben film, ki žali prva dva dela. Ki nima pravzaprav ničesar [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !