Meryl Streep gara kot nora in si kvari midiž

26.10.2007 ob 19:00

Ne boste verjeli, toda Merly Streep  letos igra kar v petih filmih. Če k temu dodamo, da je lani posnela štiri in da jo drugo leto čakajo še štirje, potem lahko zapišemo, da je ta hip brez dvoma ena izmed najbolj zaposlenih ameriških igralk. Dobil sem občutek, da jo vidim v vsakem filmu. Morda tudi v Petelinjem zajtrku, kjer so njene prizore pač izrezali. Okej, Meryl je resda izvrstna igralka, ki vsak še tako povprečen film dvigne nad oblake, toda kar je preveč je preveč. S tem zgublja veljavo. na preveč koncih hkrati je. In sploh nima glavnih vlog. V filmu je samo zato, da jo imajo. Da se lahko pohvalijo, da v njihovem filmu igra Meryl Streep. In točno tak je tudi Rendition, ki ga pravkar gledamo v naših kinih. Meryl le statira. Prav bojim se, da jo bom videl še v kaki epizodi Naše male klinike, kjer bo igrala mamo Tanje Ribič.

 

11 komentarjev na “Meryl Streep gara kot nora in si kvari midiž”

 1. pavot pavot pravi:

  ”Prav bojim se, da jo bom videl še v kaki epizodi Naše male klinike, kjer bo igrala mamo Tanje Ribič.”

  lol, sm se pa smejala zihr ene pet minut :D

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Hm, Meryl bomo dejansko letos (v naših kinih) videli petkrat, vendar je potrebno upoštevati, da sta bila dva filma (Hudičevka v Pradi, Radijski šov) posneta in v ZDA predvajana že lani, a sta prišla k nam z zamikom. Dejansko je letos Meryl posnela štiri filme (Dark Matter, Evening, Rendition, Lions for Lambs), prav toliko lansko leto, za prihodnje leto ima vsaj zaenkrat na programu prav tako štiri filme, statistika pa je malce drugačna, če gremo bolj nazaj, saj je leta 2005 posnela zgolj en film, še eno leto prej dva, leta 2003 pa sploh nobenega, ker je nastopala v TV nanizankah (Angels in America in Freedom: A History of Us). Leta 2002 prav tako zgolj dva, še eno leto prej pa je zgolj posodila glas v A.I. umetna inteligenca.

  Tako ne moremo gledati samo na statistiko, temveč na samo naravo filmov, saj nekateri filmi zahtevajo precej več priprav, dolgotrajnejšo postprodukcijo in se zato zamakne tudi dejansko leto izdelave (čeprav so npr. igralci prizore posneli že leto dni nazaj).

  Tako se mi niti ne zdi, da je Meryl ena izmed najbolj zaposlenih igralk v Hollywoodu, saj ima neko konstantno povprečje števila projektov, glede na njeno dejavnost v nekem obdobju, je pa resnica, da je očitno zelo iskana, saj je več kot odlična karakterna igralka, ki se zna vživeti v kakršnokoli vlogo, od protagonistke do negativke, tako da si znam predstavljati, da jo predvsem priznani režiserji radi angažirajo, ker vedo, da z njo ne bodo imeli veliko dodatnega dela.

  Tudi v letošnji beri filmov nima nobene slabe vloge, saj vedno pusti svoj značilni karakter, naj si gre za hladno birokratsko negativko v Rendition, angažirano novinarko, ki mora spregledati svoje napake in se upreti sistemu v Lions for Lambs ali pa se povsem prepusti čustvom preteklih ljubezni v romantični drami Evening. Da Meryl v Rendition le statira? Daleč od tega. Če bi le statirala, potem gledalcu ne bi ostala v spominu, tako pa jo kljub minimalni minutaži gledalec lahko iskreno zasovraži in ji na koncu prav privošči, da se sooči s posledicami svojih dejanj, kar je izredno pomemben del v kontekstu moralne zgodbe celotnega filma.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, to, da ima tako velika igralka stranske vloge, mi je trapasto. Tako velike igralke morajo vedno biti glavne. Ker sprejema stranske pa izpade kot da rabi denar in da pač vzame tisto, kar ji ponudijo. Le kje so časi, ko so posebej zanjo napisali scenarij in ji podarili cel film. Zdaj se ona prilagala njim. To me skrbi in to ji zamerim.

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  Le zakaj bi čakala na velike vloge, če pa lahko za proporcionalno isti (ali pa še boljši) denar in precej manja časa sodeluje kar v treh ali štirih in je povseod tako opazna, da zlahka sname tudi kakšno nominacijo za oskarja!?! Hja, tudi snemanje filma je naporno delo, Meryl pa tudi ni več v rosnih letih, da bi brez težav prenašala dolgotrajna naprezanja, tako da jo jaz povsem razumem, če rajši sprejema manjše vloge, seveda če ob tem ne trpi njena igra (in vsaj po mojem občutku letos nima vloge, za katero bi si upal trditi, da jo odigra slabo).

 5. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Gartner ima zanimivo instantno logiko, kaj pomeni bit velik igralec. Da ima glavne vloge in ne sprejme nobenega izziva, ki ga terja tudi stranska, nemalokrat večjega od glavne. Vtis, kakršnega si dobil, daje Streepova samo tebi in tebi podobnim in verjamem, da ji za to res dol visi, ker ne gre za kakšno hoolywoodsko kokoš, katere slava je odvisna zgolj od vsebine tračev.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky in Simona, želel sem le povedati, da je bolje posneti en film na leto, biti glavna vloga in ustvariti presežek, kot pa da jih posnameš 5 in si le stranska vloga. Še posebej, če niso ne vem kako dobri. Tipičen primer je Ugrabitev, ki je sedajle v naših kinih. Okej film, a nič posebnega. Vsekakor pa nevreden tako velike igralke. In to v stranski vlogi.

  In Simona, zame je velik igralec tisti, ki iz malega filma naredi velik film. Meryl zadnje čase to žal ne zna več.

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Hm, OK, ampak a mi znaš našteti kakšen primer igralke ali igralca, ki snema po tem principu (en film na leto + glavna vloga + presežek)?

  Ne vem pa, kaj imaš proti ugrabitivi, saj se vsaj meni zdi odličen film (še posebej končni preobrat), pa tudi Meryl v njem deluje zelo dobro in s svojo igro (in vlogo) več kot dobor služi namenom filma. No, se že veselim tvoje recenzije filma, da vidim, kaj te je tako zelo zmotilo. ;-)

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, o Ugrabitvi malce kasneje.
  O Meryl pa tole. Vedno ko sem šel gledat njen film, sem si le tega zapomnil po njej. Sedaj skoraj pozabim, da je v njem igrala, saj je le del zgodbe, le kanček celote.
  Nisem rekel, da je slaba. Dobra je, a to je premalo. Ni presežka. In to si igralka njenega kova ne bi smela privoščiti. In ravno zato bi bilo bolje, da bi posnela en film na leto, kjer bi bila tako odlična, da bi se jo zapomnil za celo leto. Sedaj si je ne zapomnim. In to me jezi. In Ugrabitev je tak film. Pln različnih likov, kjer enega pač igra Meryl. Tako kot v rimejku filma Manchurian Candidate. Ali če hočeš, tako kot v filmu Prime. In nenazadnje v filmu A Praire Home Companion. In ja, V The Hours jo je zasenčila celo Nicole Kidman. V Hudičevki v Pradi pa je kopirala Glenn Close iz Dalmatincev. To pa ni dobro. In tukaj ne bova prišla skupaj, očitno. Moj problem je pač v tem, da mi najljubša in najboljša igralka zadnje čase igra v zelo povprečnih filmih. Še več, če sem pošten, in če boš pošten tudi ti, dragi Spooky, boš ugotovil, da je bila zadnja njene kvalitete vredna vloga v filmu Mostovi Madison Countyja, ki ga je posnela davnega leta 1995. Vse ostalo je lenarjenje. Upam, da se vrne s filmom Lions for Lambs, kjer je hvala bogu spet glavna.

 9. spookymulder spookymulder pravi:

  Se bojim, da boš tudi pri Lions for Lambs razočaran nad Meryl, saj tudi tam še zdaleč ni glavna, temveč zgolj ena od šestih glavnih likov, sam film pa je razdeljen na tri različne (a med seboj povezane) zgodbe, tako da Meryl vidiš “le” v tretjini filma. Kar pa še ne pomeni, da ne doseže presežka, ampak tu očitno res nimava povsem enakih meril.

  Se pa sprašujem, zakaj potem sploh obstjajo nagrade za stranske igralce, če se lahko igralci zares dokažejo zgolj v glavnih vlogah? Oziroma drugo vprašanje, mora biti velikim zvezdnikom izpod časti, če jih želijo “stlačiti” v stransko vlogo? Če bi bilo temu tako, bi v stranskih vlogah igrali samo na-pol znani (ali povsem neznani) igralci, kar bi bolj težko doprineslo h kvaliteti filma, večina velikih zvezd pa ne bi posnela niti enega filma na leto, ko bi čakali izključno glavne filmske vloge. Hja, zvezdništvo in slava sta zares križ, ampak očitno je še dobro, da Meryl to ni zlezlo v glavo, drugače dvomim, da bi jo sploh še videli na velikih platnih, ker so časi, ko so filme prirejali za vloge zvezd že davno minili. Smo pač družba potrošništva (buy-use-throw away) kjer je bolj malo prostora za ponovno uporabo preizkušenih, a četudi zelo dobrih stvari. In temu principu (in okusu gledalcev) so se morali prilagoditi tudi zvezdniki, da se ne bi znašli na pokopališču filmske zgodovine.

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, porka madona, ne govorim o stranskih in glavnih vlogah. Govorim o Meryl Streep!!!!

 11. spookymulder spookymulder pravi:

  …ki, kakor razumem, bi ji moralo biti izpod časti nastopati v stanskih vlogah in bi morala snemati samo glavne? Ma saj je ni zvezdnice, ki ne bi nastopala (tudi) v stranskih vlogah. Zares ne vidim problema, če Meryl snema veliko filmov, četudi zgolj stranske vloge, če odigra dobro, in vsaj meni se zdi, da temu je tako.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !