Postavljam se v bran Janu Plestenjaku in sem proti tistim, ki ga ne marajo

25.10.2007 ob 01:18

Med komentarji na postu o razsežnostih smrti Tošeta Proeskega sem zasledil tudi nekaj grdih stavkov čez Jana Plestenjaka. Ker mi je kul, mu stopam v bran in bom skušal pojasniti zakaj se motijo vsi tisti, ki mislijo, da ni dober glasbenik, da ima slabo glasbo in da ne poje dovolj dobro. Jana sem spoznal že mnogo let nazaj, ko sem s svojo nekdanjo skupino Dream Team ogreval občinstvo, ki ga je potem do konca zažgal prav on. Že takrat mi je bil faca. Čisto preprost dečko, ki se pač zaveda, da je všeč svojim oboževalkam. S tem ni nič narobe, saj je resnično lep in čeden moški. In tukaj se pojavijo prvi problemi. Nevoščljivost tistih, ki so grši od njega. Ki se v svojem telesu ne počutijo dobro. In taki ga prvi napadejo ter kritizirajo. Okej, ko je začel glasbeno pot, resda ni bil kaj prida. Nekaj blesavih pesmi na prvo žogo in pač nora želja po uspehu, ki ga ni in ni bilo. In okej, priznam, tudi pel ni ne vem kako dobro. Toda igral je kitaro. Naravnost odlično, saj je bil prvak bivše Jugoslavije in se je šolal celo v Združenih državah Amerike. Njegova glasba mi takrat seveda ni bila všeč, saj ni prišel do izraza. Toda potem me je presenetil. Tako zelo, da sem padel na rit. V trenutku ko sem slišal pesem Bodi gola. Zares krasno in z odličnim besedilom opremljeno balado, ki mi je dala misliti. Po zaslugi katere sem ugotovil, da je Jan izvrsten glasbeni avtor. Glasbenik, ki vse pesmi napiše sam. In potem je prišla še Moja Ljubica. Še ena lepa pesmica, ki ji ne manjka prav ničesar. In Jan je postajal čedalje večja zvezda, njegovi koncerti pa so bili nabito polni. Vsi tisti, ki mu očitajo, da ne bi uspel brez mame, imajo morda prav le toliko, ker mu je prav mama nekoč dajala denar, da je lahko v miru ustvarjal in se posvečal le glasbi. Toda na odru stoji sam. Pesmi piše sam. Tu mu mama ne pomaga. Tu gre za veliko karizmo, ki so jo prepoznali tudi poslušalci. In z vsakim albumom je boljši. Solo je bil zelo dober, Od pekla do raja še boljši, Soba 102 pa je najboljše kar je doslej spravil skupaj. Tisti, ki ga še vedno ne marajo, nočejo priznati, da je močno napredoval. Da se je naučil peti, da ima zelo kvalitetno glasbeno produkcijo in da s svojimi besedili prekaša večino slovenskih izvajalcev. Pa še lep je. Zelo lep. Morda najlepši pri nas. Še posebej glede na konkurenco, ki je glede izgleda praktično nima. In ko mi je zapel Barko iz perja ter Angele, sem vedel, da misli resno. Da je dozorel in ga čaka še večja slava. Ko je zapel Nisi moja in Če še enkrat greš, pa se je približal celo Gibonniju. In med komentarji sem zasledil enega, ki pravi, da ne pozna nobene punce, ki bi ji bil Jan všeč. Joj, zgleda da ni bil še na nobenem njegovem koncertu. Tam punce padajo v nezavest in ga zaljubljeno gledajo od začetka do konca.

 

30 komentarjev na “Postavljam se v bran Janu Plestenjaku in sem proti tistim, ki ga ne marajo”

 1. zsazsa zsazsa pravi:

  Delim mnenje, sicer ne poznam skoraj nobene od napisanih pesmi, moram celo priznat, da verjetno poznam samo njegove hite – njegove muske ne poznam kej preveč, po pravici rečeno:) On pa se mi zdi čist skuliran, prizemljen tip…prebrala sem njegovo knjigo, po kateri čutim do Jana spoštovanje, ki ga iz medijev ponavadi ne razberem

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bravo, tudi jaz imam to knjigo. Fajna zadeva, kjer se res vidi, da je kul sto na uro. Jasno, da ga mnogi zaradi tega ne marajo. Je pa res, da je čedalje več takih, ki ga imajo radi.

 3. BlazS pravi:

  Folk pol Slovenije ne mara zaradi pofukane foušije! Samo to je problem. Ko so pa sami si pa pojejo “Dež naj pada….”. Tako delo je treba spoštovat in tisti ki to ne spoštuje je pač retardiran.

 4. simm simm pravi:

  A je dovoljeno brati med vrsticami?

 5. spookymulder spookymulder pravi:

  OK, priznam, po videzu nisem tak latino ljubimec kot Jan in zato verjetno vsaj podzavestno proti njemu gojim neko mržnjo. Upam, da kljub vsemu lahko povsem še nekaj drugih pomislekov, ki ne bodo prihajali iz moje podzavestne zavisti. ;-)

  Torej, Janu ne odrekam, da se spozna na svoj posel. Niti tega, da obvlada kitaro. Pa tudi slab glas mu ne bi mogel očitati. Moti me to, da vse njegove pesmi zvenijo preveč podobno. Če slišiš eno od njegovih pesmi (četudi jo izvaja nekdo drug), takoj veš, da je to njegova zadeva. To se mi je potrdilo zadnjič, ko sem slišal novo pesem od Alye (mislim, da je naslov A veš) in mi je zvenela čisto tako, kot bi jo pel plestenjak (samo z malce drugačnim glasom). In res, ko sem malce pogledal po internetu sem dobil potrdilo, da je prav on avtor.

  Najbolj me torej moti, da pri njem ni nobenih pravih presenečenj … ko si slišal eno pesem, si slišal že praktično vse … malce se spremeni besedilo in melodija, ampak celotni “moment” pesmi je vedno enak (na žalost ne znam razložiti na kakšen bolj oprijemljiv način).

  Če npr. vzamem Iztokove pesmi, ki jim morda marsikdo očita glasbeno strokovnost, je meni vseeno všeč, saj se ne ponavlja, ampak človeka z vsakim komadom znova preseneti. In to je tisto, kar pogrešam pri Janu. Vsi veliki pevci so se preizkusili v različnih žanrih, Jan pa se drži svojih romantičnih balad kot pijanec plota (oprostite izrazu). Hno ja, to je pač del njegovega imidža latino loverja, s katerim greje ženska srca, vsaj meni pa se zdi preveč monoton.

  Ampak priznavam tudi možnost, da me je ob pisanju teh “janokletnih” misli zaslepila lepota njegovih fotografij ;-) . Hmmm… ko smo že pri tem, pa bi si drznil pripomniti, da kolikor se spomnim, se tudi njegov zunanji videz (tako kot njegove pesmi) med vse njegovo kariero ni kaj bistveno spremenil. Hja, tudi to je svojevrstna blagovna znamka.

 6. danijel24 pravi:

  Meni je Jan všeč, bil sem to soboto na njegovem koncertu v Novem mestu in je raztural..

 7. kristina pravi:

  Se popolnoma strinjam z Iztkokom. Jan je odličen kitarist, njegova glasba pa je čedalje boljša. Najnovejši CD je res dober. Je pa res, da verjetno ne bo nikoli pel tako kot Toše, saj je Toše bil res edini…

 8. strojnik strojnik pravi:

  Lepo od tebe. Vsaka pomoč mu bo prav prišla… :mrgreen:

 9. plemeniti pravi:

  Jaz sem Jana vedno zagovarjal. Vsi moji prijatelji so govorili,da ni vreden,da bi ga pes oscal,jaz pa sem zmeraj rekel,da toliko je pa ja vreden!

 10. plemeniti pravi:

  Izvedel sem,da po koncu vsakega Janovega koncerta mama Dora vrne stroške karte,prevoza na koncert,pa še pizzo in pivo časti,Jan pa si misli,kako uspešen je.

 11. Fido pravi:

  Janov videz se je skozi kariero ekstremno spremenil, za njegov videz je namreč kriv stilist v začetku devetdesetih. V bistvu je imel na začetku tudi povsem drugačno glasbo. Trenutno na internetu ne najdem slik, se je pa dala zadeva nazadnje videti v oddaji Nikoli ob desetih na TV Slovenija.

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Plemeniti, vsak pes naj najprej ščije pred svojim pragom, pa bo.

  Simm, žal tokrat med vrsticami ne boš našel nič. Niti prahu, kaj šele kaj drugega.

  Spooky, glede izgleda sem moram strinjati s tistim, kar je napisal Fido, saj dobro vemo, da je imel Jan dolgo časa kratke lase in celo očala. Tudi glede tega, da se ponavlja se ne morem strinjati. Morda osraja v istem fazonu, toda z vsakim albumom je boljši in kvalitetnejši. A saj veš, pri Janu ne bova prišla skupaj, saj sva podobno debato ruknila že na mojem filmskem forumu:)

  Me pa veseli, da si pohvalil moje pesmi. Zdaj pa bi te najraje objel in poljubil. Pa četudi ne zgledaš tako seksi kot Jan :)

 13. Človek Človek pravi:

  Hmm, nikoli nisem bil ljubitelj copycatov, tako tudi v tem primeru nisem. Njegova zadnja dela preveč, vse praveč ličijo na oldies goldies house komade, ki smo jih poslušali leta 95. Vse rife bi lahko poiskal, ampak se mi trenutno ne da, ker nimam volje in smisla za to početje. Ko me bo Jan kdaj zmotil, se bom lotil mogoče tudi tega… Drugače pa je čisto v redu navaden fante, ki je svoj videz usmeril v popularno smer… Nič narobe, človek mora jesti škampe…

 14. actooon pravi:

  Jan Plestenjak je v tej podalpski poplavi nekvalitetne glasbe ena redkih svetlih izjem – v njegovo produkcijo je vloženega ogromno denarja, ker pač denar ima. V glavnem snema v Italiji – z Italijanskimi producenti, ki so eni najboljših na svetu in Italijanskimi glasbeniki, ki so vrhunski.

  Sem povedal dovolj?

  Aja : tip je nekoč študiral in doštudiral kitaro – na eni najprestižnejših akademij v USA. Kateri ? Pozanimajte se, vse pa ne boste dobili na talerju. Vam še babo slečem ?

  Če ste mu fovšni milijonov, bogate mamice, vrhunskih manekenk in fotomodelov, ki jih očitno konzumira – je to vaša stvar.

  Pa še sami zaslužite milijone in porivajte fejst babe… Kdo vam brani ?

 15. actooon pravi:

  Za musko tega žanra so značilni Am / Dm / E7 in podobne harmonije.

  To je v tej latino zvrsti temeljno pravilo.

  Kot v narodnozabavni muski akordacija G / D7 / C6 / G.

  Vsaka muska ima svoja pravila.

  Katere riffe pa naj da noter, če je že vse milijonkrat predrkano ?

  Atonalne? A maj7 -5 ? Dsus4 +5 ?

  Kdo bo to poslušal in kdo bo to kupil ?

  Vedno sem se spraševal, zakaj harmonikarji v narodnozabavnih ansamblih nimajo črnih mrežastih nogavic.

  Verjetno zato, ker so pač neka pravila : narodna noša.

 16. Človek Človek pravi:

  res je actoon se strinjam, da je vse bilo že zaigrano, vendar obstaja razlika med kopijo enega rifa in skupnim izvanjem celega komada.. Nisem rekel, da je skopirana samo kitara, ampak žal vse, od bobna (pa ne samo klasičnega ritma), do kitare… Saj pravim, je dokazljivo, ampak ni interesa, ker bi moral najprej poslušati njegove komade, da se spomnim, kar je že v sami ideji pretežko (ne govorim, da je njegova slaba glasba, meni ne ugaja, to ni nikakršno merilo za nič), potem pa še poiskati med tistimi 25000 ploščami tistega časa, točno tisto, ki je prava… Ampak ko smo ga enkrat gledali na TV, slučajno, smo jo našli…

 17. actooon pravi:

  Lej – VSI v Sloveniji večidel kradejo.

  Janez Zmazek Žan je z Don Mentony Bendom imel hit Morski pozdrav (kaseta iz 1991, Nezaposlenim vstop prepovedan). To je Fine Fine Fine od Status Quo – od začetka do konca ukraden! Niti toliko se ni potrudil, da bi vsaj sredinski solo spremenil! Še solo je isti, ton do tona. To sem nekje 1996. prijavil SAZASu. Poslal sem jim oba posnetka. Kaj so naredili? NIČ. Kot vedno.

  Lahko bi to poslal bendu Status Quo. Nočem, ker bi to uničilo Zmazka po materialni plati. Če pride do take stvari mednarodnih razsežnosti, so pa hude številke. Eno ime, kot je Status Quo, se ne pusti jebati nekemu xy iz Slovenije.

  NIČ NI IZVIRNO – razen moja muska (klikni zdajle na moje ime), ki je 100% improvizirana, nenačrtovana, atonalna, odbita do daske. Pa še fretlesskitaro igram. Fretlessbass je že drek – v vsaki državi ga igra kakih pet ljudi. Preveč.

 18. Človek Človek pravi:

  actoon o Sazasu, a je potrebno sploh govorit? Ja res se krade povsod, o tem ni dvoma, vendar je potem to smiselno postavljati na pedestal? In ni se za bati da Statusi prišli karati nekoga v SLO, saj veš, da se jim ne splača… Grem preverit tvojspace…

 19. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Actooon, če pa tak stručko kot si ti, pohvali Janovo glasbo, potem pa: I Rest my Case

 20. actooon pravi:

  Hvala. Status Quo hoće da me kara! I hoće da me kara bez vazelin…

  Iztok – nisem tak stručko. Hvala Ti. Je pa Jan resnično dober. Pa še lep dec je.

  Moja nekdanja pravi, da starejši ko je – lepši je. Bo že držalo.

  Ni treba priti Status Quo v Slovenijo – mi smo v EU. Drugače to gre. Huje.
  Če smo vstopili v EU, potem smo sprejeli tudi posljedic…

 21. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Moja pa pravi, da ji ni tako zelo seksi kot je meni :)

  Kaj vem, morda mi ne upa povedati, da ne bi bil ljubosumen :)

 22. actooon pravi:

  Ampak je res, da deci postajamo z leti vedno lepši – ko se gube zarežejo v naša čela, ko se koža uniči od cigaret in alkohola, ko zaradi najtežjih udarcev življenja dobimo tuisti kljubovalni izraz na obrazu…. Pri 20tih sem bil sam sebi nek lolek. Zdaj pri 40ih se pa z veseljem pogledam v ogledalo. Kot da vidim nekega zaščitnika, enega starega lisjaka, ki se je izognil že tisočerim pastem.

  Jan bo najlepši, ko bo imel sive lase. Morda bo pa TEDAJ všeč TVOJI DRAGI… LP

 23. BlazS pravi:

  a kot starejši Cavazza ? :D :D :D Hahahaha :D

 24. tinamalina tinamalina pravi:

  Jan… :)
  Hmm….

  Priznam kvaliteto pesmi: Nisi moja, Barka iz perja, Bela, Lepa, Iz pekla do raja, Lolita s 6pack čakurjem in Sobo 102.

  Njegovih verzev a la ”baje da je iz Maribora…”, ”ljubezen je bolezen”, ”dež naj pada”, itd. pa ne bi ravn pohvalila… :)

 25. tinamalina tinamalina pravi:

  Glede izgleda pa… je fletn dečko, verjetno tud ful prijazen, v seksualnem smislu pa si ga ne zamišljam. Te mane pa nima za moj okus… :)

 26. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Morda bi bila presenečena, če bi z njim preživela vročo noč :)
  Glede ljubezni, ki je bolezen, pa ni zdravila, pa je vse okej, pa mi je kul, saj je res tako. Ali kot bi rekel Jan: “Ko te zadane ljubezen, še na dež nisi jezen.”

 27. Milan pravi:

  njegovih pesmi ne poslušam, oz, jih nimam npr. posnetih na cd-jih in to. Proti njemu pa nimam nič. je pevec katerega nekateri radi poslušajo, meni osebno ne sede njegova glasba in to je to.

  Drugače pa menim da ne more biti napačen človek
  saj veste kako pravijo naši bivši južni bratje

  KO PEVA, ZLO NE MISLI :)

 28. mateja pravi:

  vsaka cast za tole..jan je res car.

 29. Zakaj mi je Jan Plestenjak postal najljubši slovenski pevec? pravi:

  [...] ga nisem preveč maral. Ni znal peti, pa še pesmi je imel nekam čudne. Recimo tista Naj stvari so tri. Ali tista, ki sta [...]

 30. janja pravi:

  jan ti si car …………………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cooooooooooooooolllllllllllllllllllllll………………………….tota pesem je cool “baje da je iz maribora” pa čist vse………….fsm………………jan je najboljši pevec v sloveniji……………………….:):):):)
  pošiljam ti cmoka…………..kuj tak…………..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !