V spomin: Deborah Kerr in Joey Bishop

21.10.2007 ob 22:22

Ta teden sta nas zapustila legendarna in izjemno cenjena igralka Deborah Kerr in kultni komik Joey Bishop. Nje se najbolj spominjamo po filmu Od tod do večnosti, njega pa po nastopih s Frankom Sinatro.

Če ste videli film Od tod do večnosti, ki ga je leta 1953 posnel Fred Zinnemann, potem se zagotovo spomnite dekleta, s katerim se glavni junak Burt Lancaster tako zelo strastno valja po peščeni plaži. To je bila Deborah Kerr, leta 1921 rojena hollywoodska zvezdnica in šestkratna oskarjevska nominiranka, ki nas je ta teden za vedno zapustila v zelo visoki starosti. Rodila se je na Škotskem, v mladih letih pa je sanjala o karieri baletke. Leta 1940 jo je prvič zaneslo na velika platna, toda njene prizore so iz filma Contrabant žal izrezali. Leta 1943 je dobila vlogo v znanem angleškem filmu The Life and Death of Colonel Blimp, leta 1947 pa je zadela terno s filmom Black Narcissus. Končno je trznil tudi Hollywood in ji zaupal ključno vlogo prej omenjene klasike Od tod do večnosti. Čez noč je postala velika in zelo cenjena zvezda. Če ste gledali originalno verzijo filma Kralj in jaz, potem veste kako zelo dobra je bila. Igrala je vse mogoče vloge in skoraj za vsako prejela nominacijo za oskarja. V Heaven Knows Mrs. Allison je bila nuna. V Separate Tables mati. V The Sundowners žena. V komediji Casino Royale pa celo Bondovo dekle. V šestdesetih letih se je naveličala filma in je začela nastopati v tv serijah. Poročena je bila dvakrat, leta 1994 so ji hvala bogu podelili častnega oskarja, zadnja leta pa jo je uničila Parkinsova bolezen, zaradi katere je tudi umrla.

Le dan kasneje nas je zapustil kultni Joey Bishop, član legendarne zasedbe ratpack, kjer so bili kot veste glavni Frank Sinatra, Dean Martin in Sammy Davis Jr. Ker je bil na dan smrti star 89 let, je od vseh članov živel najdlje in bil dolga leta edini preživeli. Leta 1941 se je poročil in ženi Sylvii ostal zvest vse do njene smrti leta 1999. Kariero je konec štiridesetih let prejšnjega stoletja začel na televiziji in se spremenil v enega najbolj popularnih komedijantov Amerike. Pred časom so ga uvrstili tudi med sto najboljših »stand up« komikov vseh časov. Imel je pet bratov, njegovi starši so bili Židje, dokaj redno pa je gostoval v popularnem tv šovu nepozabnega Johnnyja Carsona. V šestdesetih je imel svoj lasten tv šov, brez dvoma pa ste ga ujeli v originalni verziji filma Oceanovih enajst. Na starost so ga napadle razne bolezni, ta teden pa je njegovo telo žal izgubilo dvoboj.

 

2 komentarjev na “V spomin: Deborah Kerr in Joey Bishop”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Arhiv Bloga » Recenzija: The Jacksons pravi:

    [...] skečev in posebnih gostov, kjer so se oglasili tudi Betty White, Dom DeLuise, David Letterman, Joey Bishop, Redd Foxx in recimo Muhammad Ali. Michael Jackson je resda dejal, da se mu je med snemanjem [...]

  2. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Tetsuo: The Bullet Man, The Delta Force pravi:

    [...] Robert Forster, George Kennedy, Bo Svenson, Hanna Schygulla, Robert Vaughn, Shelley Winters in celo Joey Bishop, jebemti. Tu je tudi frajerski Steve James, ki je leto prej Dudikoffu asistiral v Ameriški ninji [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !