Happy Birthday: Jean Claude Van Damme (plus debata o ostalih akcijskih junakih)

18.10.2007 ob 12:34

Huh, tipo jih ima že 47. Začel je dobro, sedaj pa je padel v drugo ligo. Tako kot Seagal, Lundgreen in še kdo. Že leta 1984 ga nisem zgrešil v filmu Breakin’, kjer je migal med gledalci ob plesnem dvoboju na ulici. Kako je prišel v ta film mi še zdaj ni jasno, saj ni nikjer niti besede o tem. Na začetku osemdesetih je srečo najprej poskusil v Hong Kongu, nato pa je odpotoval v Los Angeles in s pomočjo Chucka Norrisa dobil delo v nekem klubu. Chuck mu je potem zaupal še majhno vlogico v svoji uspešnici Missing in Action, toda Jean Claude je moral počakati do leta 1988, ko je posnel Blood Sport.

Mojo osebno karate klasiko, ki me drži še danes. Joj kako kul je bil. Pa kako je mlatil svoje nasprotnike. Kot Bruce Lee, le da je bil bolj čeden in še bolj kul. Tako sem mislil pri svojih štirinajstih, ko sem videl ta film. Leto 1989 je prineslo Cyborga in Kickboxerja, leto kasneje Death Warrant in Lionhart, leto 1991 pa Double Impact, kjer je prvič zaigral dve vlogi. Hollywood je končno trznil in mu leta 1992 zaupal Univerzalnega junaka. Film, ki ga je ponesel zelo visoko. V družbo Sylvestra Stallonea in Arnolda Schwarzeneggerja. Leta 1993 je posnel Hard Target in čez lužo pripeljal Johna Wooja, leto kasneje pa je bil Timecop in še enkrat ujel visoke hollywoodske standarde. Polom Street Fighterja mu je načel kariero, prestižna akcija Sudden Death pa ga žal ni vrnila na pota stare slave. Slaba poteza je bil tudi leta 1996 posneti The Quest, ki ga režiral kar sam, potem pa je šlo še slabše. No ja, Maximum Risk, zelo dobri Double Team in Knock Off so bili še vedno pravi in visokoproračunski kino filmi, toda ker niso prinesli dovolj denarja, je Jean Claude počasi padel v drugo ligo. Leta 1999 je poskušal srečo z nadaljevanjem Univerzalnega junaka. Ni mu šlo, zato je padel še nižje. Tako zelo, da zadnja leta sploh ne vemo, da snema filma, saj jih snema le za video. Nič kaj obetavna zadeva za igralca, ki se je leta 1993 v filmu Nowhere to Run strastno mečkal z Rosanno Arquette. In igralca, ki je priletel kot meteor. Kot novi akcijski junak, ki bi moral trajati malce dlje. Verjetno so ga zmatrali tudi osebni problemi z alkoholom, ki so načeli tudi njegov sicer popolni izgled. Pa tista njegova špaga, hudo, ni kaj. Poročil se je kar petkrat. Za Blood Sport je dobil 70 tisoč dolarjev, za Street Fighterja pa kar 6 milijonov dolarjev. Ironično, ravno Fighter mu je nekako uničil kariero.

 

30 komentarjev na “Happy Birthday: Jean Claude Van Damme (plus debata o ostalih akcijskih junakih)”

 1. actooon pravi:

  A ni faca tip? Taki smo mi – tehtnice! He he he.

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Uf, Actooon, a tudi ti znaš narediti špago? To majo punce baje zelo rade:)

 3. actooon pravi:

  Će bi naredio špagu, bi i ja postal punca.

 4. recognize pravi:

  blood sport.kickboxer,cyborg itd..to so ble klasike ko sm biu mali!

 5. Escobar pravi:

  ja leta 2003 se je vrnu nazaj na sceon z filmom In Hell, ki je men osebno eden boljših zaporniških filmov, Wake of Death je tud izredno koolska akcijada, ki bi lahk kamot prletela v ikna, … so velik slabšega šunda sukal pr nas leta 2004 …. za STV je pa sploh izredno pošten film men …secon in command, hard corps so mi bli slabši, Until Death je bil spet pošten film … border patrol je tak tak … zle zadn film ga pa raztura … in Žan pokaže da zna igrat … J.C.V.D. je izredno dober film in tud čez 2 ooo ljudi se strinja da je vredn ocene 7.8 … noben njegov film še ni dobil tak visoke ocene :)

  ga raztura žan še zmerom …. pa s tableti in kokainom je tud mel probleme … pa dvakrat je poskušo nardit samomor … to sn bral nekje tud …

  men osebno najbolji karate film od njega je pa Kickboxer …tud edini dober v seriji …

 6. Escobar pravi:

  ja pa Univerzalni vojak 3 je tud v pre-produkcjiji .. .celo dolphija majo namen klonirat :) ….

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, ne vem no, tile novejši mene niso prepričali. Niso ravno katastrofa, so pa daleč od najboljšega Van Dammea. Border Patrol še nisem gledal.
  Universal Soldier 3? Upam, da bo veliko boljši od dvojke.

 8. Escobar pravi:

  ja js srčno upam da bo … dvojke zle nazadne ko sn jo gledu, je nisn mogu dokončat … ja JCVD si že gledu? … mislim van damme joče u filmu :) pokaže čustva, pokaže ga kot povprečnega človeka s problemi … men se je full dopadu film … ni njegov standard kung fu film …

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  JCVD še nisem gledal. Si bom enkrat vzel cajt. No ja, saj Van Damme ni tako strašno slab igralc, je pa res, da je začel nastopati v zelo povprečnih filmih, ki pridejo le še na DVD. Jebat ga, akcijski žanr je že nekaj let v hudi krizi. V času, kjer je glavni Bourne pa nima Van Damme kaj iskati. Meni to ni kul, a tako je. Steven Seagal ima iste probleme.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Da ne pozabim, Replicant mi je bil zanič. Veliko boljši je Double Impact. Derailed je bil enako slab in preveč povprečen. Za In Hell se strinjam, da je zelo dober glede na ostale nove filme. Veliko boljši od Death Warrant, kjer je bil akcijski junak. Tokrat je le navaden možakar. Presenetljivo dober mi je bil tudi The Order. Wake of Dead mi je zanič. Inferno je še slabši. The Hard Cops pa mi je tudi zelo zanič.

 11. Escobar pravi:

  ja JCVD je čisto drugačen film … film o van dammu k se znajde u hudo težki situaciji (kej več bi bli spoilerji), poleg tega je broke, pa se bori za skrbništvo nad hčero … utrujen od slave in bednih filmov, k jih snema, zato se vrne u belgijo …. kjer se začnejo težave … še zmerom pokaže da zna karate, sam v čist drugačnem kontekstu k smo ga vajeni … film je v večini francoski … res mene je zlo presenetu …

  drgač pa js vrjamem, da bi se van damme v kakem blockbusterju znajdo isto dober, ko vsak matt damon in josh harttnet … sam možnosti mu nočejo dat … steven seagal je pa z predzadnim filmov zlo navdušu … tale kiil shot je pa tak za bruhat in tok zaendrek, da se še stevenu gre na bruhanje zraven … sploh se mu ne da niti govorit več … ne da se mu brcat več, fight scene so posnete z dvojniki … vsak udarec je pokazan iz petih zornih kotov … ko enga vrže čez izložbo, to vidimo 6x, ko brcne enga čez okn iz 5ga nastropja to vidimo 6x … tak da niti do polovice filma nisn pršu ….

 12. Escobar pravi:

  men je tud double impact izredno dober, derailed že zlo dolg nisn gledu, sam vem da ni bil dober, to se gre neki na vlaku če se ne motim … mene pa ta the order ni prepriču … wake of death je pa men izredno kool film … inferno? je to on z danny trejom … v neki puščavi k hoče samomor naredit … men ej bil kool ko sn bil mali … zej ga pa že dolg nisn gledu … nazadne vem da mi je bil ušeč …mene tud hard corps ni prepriču … sreč da ni kak dmx not bil … kr pol bi blo pa za bruhat :) …je pa until death mi full fajni … če se ne motim je to ta, k igra dirty policaja, k je na drogi, pol pa koma in prebujenje jadilijadili revenge and shit … copy paste scenarij … sam mi je bil ušeč …

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Derailed je beden rimejk filma The Cassandra Crossing, kjer Vam Damme na vlaku rešuje z virusom okužene potnike.
  Meni je bil The Order kul. Kot da bi gledal Indiano Jonesa. Pa še legendarni Charlton Heston noter igra.
  Inferno je tisti s Trejom ja. Verjetno najslabši Van Dammeov film. Kljub temu, da ga je režiral John G. Avildsen, režiser Rockyja.

 14. Escobar pravi:

  eh men se pa zdi po spominu kr solidn film … verjetno najslabši film od van damme-a je black eagle …vsaj za moje pojme …. ka praviš pa na second in command?

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, Black Eagle je res slab, ja. Tam je bil še totalni začetnik. Saj res, si ga opazil med publiko filma Breakin, kjer celo malo pleše.
  Second Command še nisem videl.

 16. marko pravi:

  njegovi filmi so zakon.Ni pa prav,da pri nas v Sloveniji imamo samo nekaj original dvd filmov,saj zbiratelji njegovih filmov bi želeli imeti komplete:BLOOD SPORT,KICKBOXER…

 17. Escobar pravi:

  breakin? .. ne viš tega filma pa nisn gledu — je to tist k je gay karate teacher … prva njegova vloga?

  drgač sn pa pogledu inferno predvčerišnjim … se strinjam s tabo … je res zelo slab film … pa se mi je včasih dober film zdel.

  čeprav danny trejo se mi klub temu noter dopade, to je ena izmed svetlih točk filma, poleg van damme-a … sama zgodba in ostali igralci so pa za en drek … :) pa če jamie pressley je lušna kot zmerom :)

 18. marko pravi:

  zanima me ali bomo v nasih kinih(PLANET TUŠ,KOLOSEJ)videli film JCVD?

 19. Escobar pravi:

  zdi se mi da je več vrjetnosti, da bi dmx dobil oskarja za najboljšo glavno moško vlogo, kot da bi u naša kina dal van damme-a … škoda, sam se mi zdi da je kr tak … kr je film vredn kina …. čeprav če bojo ljudje pričakoval tipičnega van damma boto zlo razočarani pri ogledu filma.

 20. Escobar pravi:

  a u monaco forever je gay karate man :)

 21. marko pravi:

  sem vidu na amazonu nemškem in angleškem,da imajo vse filme od van damma a kaj ko je vse brez slovenskih ali hrvaških podnapisov.ko bi vsaj vedel ali imajo avstrijski dvd-ji slo podnapise.Kuj bi jih sel v avstrijo kupit.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, zdi se mi, da so nanj pozabili tudi v Sloveniji in da bodo tile filme v DVD izdaji še dolgo časa potovali do nas. JCVD v naša kina ziher ne bo, saj je premalo znan in spet izdan le na videu. No ja, morda pa se zgodi čudež.

  Escobar, Breakin je film o brakdanceu, saj veš, Turbo pa Ozon. In Van Damme se pojavi za 10 sekund in med publiko, ki gleda en nastop, malo zamiga. A ni bil zadnji od njega v naših kinih Knock Off iz leta 1998? Takrat se je pravzaprav končala njegova slava, kar pomeni, da je začel filme snemati le še za DVD tržišče. Kariero je hotel rešiti z drugim delom Universal Soldierja, pa je bil prav tako hud polom. Potem pa je šlo res navzdol. No ja, isto kot s Segalom in z ostalimi mišičnjaki. Mater no, če je imel še Stallone problem, kaj ga pol ne bo imel Van Damme.

 23. Escobar pravi:

  ja sej to je žalost izzy …. za mene so sly, šwarzi, van damme, štefan seagal in bruce willis prave akcijske legende, ne vin diesel, matt damon, dwayne johnson, john cena, pa ne vem kaki wrestlrji še ….

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, meni je Dwayne še faca, dober igralec je in me ne moti. Pa zakon mi je bil v The Rundown, kjer na začetku sreča Arnolda Schwarzeneggerja, kateri mu kao preda titulo nove akcijske zvezde.

  Johna Cene pa sploh ne poznam.

  Matt Damon pa itak kr neki v teh filmih. Pač tipček, ki je brez efektov nula in ki mu ne verjamem, da bi se upal koga počiti v resnici. Vin pa je prepotenten, zato je z njegovo kariero skorajda konec.

 25. mgerencer pravi:

  Ne smemo še pozabiti na malce pozabljena Michaela Dudikoffa in Erica Robertsa :) Pa recimo Davida Bradleya. Huh, to so bila treši osemdeseta :)

 26. mgerencer pravi:

  aja, pa še dva “ta črna”: Action Jackson in Steve James – tip iz Ninje 2, ki je umrl, star 41 let :(

 27. Escobar pravi:

  ja sej men je dwayne tud kool …. sploh tist ko svojo obrv dvigne :) … rundown je bil res dober, konec koncev igra not christopher walken, k mi je en najljubših igralcev, sam ko zej zadne čase same komedije izbira, sej niso ble slabe, sam to ni to, dwayne je bik, nej igra u akcijah, kjer je velik pretepov, strelanja, spektakularnih eksplozij in nerealnih car chase-ov itd itd :) :) to js pogrešam …. zato pa mi je bad boys 2 res tak kool film da seos … 3 car chase-e je mel film, nabit z akcijo in s komedijo …. res srčno upam na trojko

  http://www.imdb.com/name/nm1078479/ tole je john cena, sej ma komi dva filma, en je The Marine … za bruhat slab film, se mi zdi da če bi mogu zbirad med rebelde, pa tole akcijo … zberem rebelde :)

  drgač pa akcijski žanr je u pizdi zadne čase …

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mgerencer, no ja, Roberts ne sodi v to kategorijo. Pač samo Best of the Best je imel in ni bil nek karate junak. Dudikoff pa je druga zgodba, pa četudi baje ni znal skoraj nič v resnici. Če smo v osemdesetih pa je treba dodati še Cynthio Rothrock, edino karate bejbo, ki je res razturala.
  Za Jamesa pa nisem vedel, da je umrl tako hitro in da je sploh umrl. Rak ga je nesel. Mi je bil pa zelo kul tudi v komediji I’m Gonna Git You Sucka, kjer je igral tipa po imenu Kung Fu Joe. Zelo kul igralc.

  Escobar, o Bad Boys 2 sva že govorila. Tudi meni je noro dober. Akcijski žanr je v krizi, ja. Prav zato sem bil tako zelo vesel vrnitve Brucea Willisa in Sylvestra Stallonea.

 29. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Best of the Best pravi:

  [...] Samo Hung, Ralph Macchio, Jackie Chan, Sho Kosugi, Michael Dudikoff, Dolph Lundgreen, Brandon Lee, Jean Claude Van Damme, Steven Seagal in Cynthia Rothrock, če omenim le najbolj [...]

 30. Kulti in klasike: Bloodsport « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] 28 letni Jean Claude Van Damme je imel pred Krvavim športom, poleg klasike Enter the Dragon morda najboljšim karate filmom vseh [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !