V Big Bangu jim je bila važna prodaja, v Mercatorju pa niso vedeli kdo je Toše Proeski

17.10.2007 ob 00:23

Čeprav sem razmišljal ali naj kupim novi CD Tošeta Proeskega, saj mi je bilo preveč hudo, sem se na koncu odločil za to pogumno potezo. Moral sem ga. Zasluži si, da ga imam v originalu. Sedel sem v avto, v radio vtaknil CD, kjer imam posnete njegove stare komade in se odpeljal priti Big Bangu. Kupil sem tudi Pratim te, zmanjkalo pa je tistega, kjer je pesem Čija si. Dobili ga bodo konec tedna. Prav ste slišali, hotel sem kupiti vse kar imajo. Pošteno me je zadelo. Razmišljal sem, da mi pravzaprav ni umrl še noben tak zvezdnik. Še noben tak, da bi ga imel tako rad in da bi umrl tako zelo nenadno. No in z dvema cedejema v roki pridem na blagajno Big Banga, kjer me prodajalec pogled in zine :”Fino se prodajajo danes tile Tošeti.” Halo, jasno da se, saj je umrl, ti bedak blesavi. Kako lahko gledaš le na prodajo. Kako te lahko zanima le dobiček. In prodajalec je nadaljeval: “Danes smo jih prodali veliko. Novih pesmi ne poznam, a važno je, da gredo v prodajo.” Jezno sem zapustil trgovino in se odpravil proti Mercatorju, kjer sem hotel kupiti še album, kjer je Čija si, se pravi album Dan za nas. Stopim skozi vrata, se sprehodim do prodajalke in vprašam po Tošetu. “Kdo?” me začudeno vpraša. Krava blesava. Le kdo. Toše Proeski. Fant, ki je danes zjutraj, ko si ti še sladko spala umrl na cesti star komaj 26 let. “A ja, sem menda slišala zanj. Nek hrvaški pevec a ne?” mi pove in me razjezi do konca. Ko ji povem zakaj se gre, ji visi dol. Pa kaj če je umrl. Pač je. In žal cedeja nimamo. “Imeli smo Pratim te, zdaj pa še tega ni več,” mi pojasni in že letim skozi vrata v temo. Do mojega avtomobila, kjer se že vrti novi album Igra bez granica. Ni mi šlo. Bil sem preveč žalosten. In da je bila žalost popolna, sem v radio spat vtaknil stari cede in si zavrtel Jedino. Glasnost sem nabil do konca, si brisal solze in se požvižgal na radovedne in začudene poglede mimoidočih. Ja, budale jedne, umrl je Toše Proeski. Moj pevec.

 

24 komentarjev na “V Big Bangu jim je bila važna prodaja, v Mercatorju pa niso vedeli kdo je Toše Proeski”

 1. ksenijaslak ksenijaslak pravi:

  Pozdravljen Iztok. Toše je tudi moj ljubši pevec in tudi jaz bom z jutrišnjim dnem odšla v nakup CD-jev. Ganilo me je… 26 – let, moje starosti…povsem te razumem. Želim ti, da svojo bolečino poskusiš omiliti z poslušanjem njegovih pesmi.

 2. simon79 pravi:

  Torej če nekdo ne pozna Toša, potem je budala? A nisi ravno v prejšnji objavi govoril o neki strpnosti? Jasno, CD-ji se prodajajo, ker je mrtev? Hinavščina brez primere. Ko je bil še živ, so pa vsi veselo kradli pesmi z interneta.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Budala je morda prehud izraz in bi ga moral vzeti nazaj. Sem pač pod vtisom smrti in še vedno žalosten. Želel sem samo reči, da nekdo ki prodaja cedeje, mora obvladati glasbeno sceno in potemtakem mora vedeti kdo je Toše. Tekst je napisan pod vplivom žalosti, zato je tak kot je.

  Glede nakupa pa ne bi rekel, da je hinavščina, marveč le izkazana čast. Magari po smrti.

 4. simon79 pravi:

  Če si mel pesem že prej posneto z interneta, gre po mojem mnenju še zmeraj za hinavščino (v nasprotnem se seveda opravičujem). Kupil si CD in “počastil” pevca zaradi tega, ker je mrtev in ne zaradi tega, ker si ga imel rad in so ti všeč njegove pesmi. No, v bistvu nima veze, ne bi želel, da se razprava spet razvije v nepravo smer, na kar si opozoril že v drugih objavah.

  Se pa strinjam, da bi nekdo ki prodaja CD-je moral vedeti, kdo je Toše Proeski. Ampak ne bi tu o strokovnosti prodajalcev v slovenskih prodajalnah…

 5. zelena pravi:

  Od prodajalca se seveda pričakuje, da bo vedel, kdo je Toše. Je pa neumestno pričakovati ali celo zahtevati (kot to ti), da za njim osebno žalujejo. Morda pa je ravno temu prodajalcu ali prodajalki pred mesecem umrl oče ali mama, pa ni bilo zato nikomur mar in je moral vseeno streči veselo razpoloženim strankam, ki niso prav nič žalovale.

  Ne vrti se vse okrog tebe, Iztok.

  Ob takih postih začenjam vedno bolj dvomiti, da gre za iskreno žalovanje. Iskreno ne žaluješ tako, da na vsakem koraku razglašaš, kako zelo žaluješ.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nisem napisal, da sem pričakoval, da bo prodajalec osebno žaloval. Napisal sem le to kar sem napisal. In kdo je rekel, da se kaj vrti okoli mene? Vrti se okoli Toše. Jaz sem le ena solzica v poplavi reke solza.
  In ja, Zelena, vsak žaluje na svoj način. Jaz sem pač človek, ki svojo žalost rad deli z drugimi, ker bi bila samo zame prehuda. Še posebej, ko gre za ljudi, ki sem jih res cenil in so mi pomenili veliko.

 7. actooon pravi:

  Kreganje okrog oslove sence. On ne bo ničesar več potreboval, okrog avtorskih pravic pokojnika (in avtorskih honorarjev) se bodo preklali zakoniti dediči – kdorkoli že so. Prodajalci v Sloveniji v glavnem delajo za premajhno plačo in nimajo neke čustvene navezanosti – za njih je izdelek pač samo prodajni artikel. In nič več kot to.

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Res je, Actooon, Toše je žal le prodajni artikel. Ampak saj veš kako je to, če nekdo pride nekam nabit s svežimi vtisti in čustvi, pa potem ugotovi, da se drug obnaša neprizadeto. Jasno, da je jezen in se mu zdi blesavo. Pa sta ta prodajalec in prodajalka, ki sem jo omenil, verjetno čisto kul. Samo včeraj sem bil pač tak kot sem bil in sem pač tako odreagiral potem s tekstom na temle blogu.

 9. actooon pravi:

  Vem, Iztok, vem. Tudi jaz imam težke čase (ni pomembno, kaj se je zgodilo). Tu je še smrt Tvojega očeta, ki ni tako zelo oddaljena. Pa zdaj to. Eno z drugim. Popolnoma razumem in zelo možato je, da pokažeš svojo žalost. Posranci skrivajo čustva in se ga raje zapijejo do nezavesti. Zato pa človek JE socializirano bitje – da deli z drugimi to, kar čuti. Čeprav nisem kupoval njegovih plošč in nisem hodil na njegove koncerte (ker sploh ne poslušam glasbe in nikamor ne hodim), se zavedam njegove veličine. In zavedam praznine, ki je zdaj nastala – v srcih velikega števila ljudi. O tem sem prepričan.

 10. zelena pravi:

  “Ampak saj veš kako je to, če nekdo pride nekam nabit s svežimi vtisti in čustvi, pa potem ugotovi, da se drug obnaša neprizadeto. Jasno, da je jezen in se mu zdi blesavo.”

  Če si zaradi tega jezen, potem pač misliš, da se svet vrti okoli tebe. Tudi prodajalec ima svoje čustvene probleme, pa se ti do njega obnašaš povsem neprizadeto. In ga za povrh obremenjuješ še s svojimi bremeni. On je prodajalec, ne psiholog.

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nikogar nisem obremenjeval, to kar sem imel v glavi sem povedal le tukaj na blogu.
  In Zelena, zelo se motiš o meni. Velikokrat se zgodi, da kakega prodajalca, ki je slabe volje, spravim v dobro voljo z lepim pozdravom ali kako šalo. Ni mi vseeno, da je nekdo slabe volje, ki je v moji bližini. Pa zato nisem psiholog, marveč nekdo, ki ve kako je, če nisi dobre volje.

 12. actooon pravi:

  Zelena – Te tudi izjave drugih tako motijo? Tistih, ki so napisali, da je bil Toše paprikaš, da je “crknil” in podobno?

  Je človek pač žalosten in ima to pravico. Nikogar ne sili brati njegovih zapisov!

 13. nada pravi:

  Napisal si pač glede na šokantnost novice……ko sem sedela zjutraj v avtu in so novico povedali na radiu Center sem se morala zaustavit, solze so kar same od sebe privrele na dan…..še ni dolgo tega, ko smo pisali in hvalili njegovo perfektno pesem v slovenskem jeziku….vsaka čast in ob tem sem se spomnila še na Dražena Petroviča, ko me je tudi njegova tragična smrt hudo prizadela……to so naši angeli……..ni me sram solza, me je pa sram neukih, netaktnih osebkov..

 14. Helly pravi:

  meni je tudi žal za Tošeta saj je imel res prekrasen glaspa tudi komade je delal res super. Premlad je da je umrl tako mlad…seveda velja za vse ostale mlade tudi… Prometne nesreče :(
  Res pa je da takoj samo vidijo denar…saj tako je blo pri Nejcu Erazmu enako…samo denar so vidl po njegovi smrti, da se bo ja vse čimbolj prodajal…

  Tisti pa, ki ne pozna Tošeta pa bom samo rekla, da je dost slab…prodajalcu bi pa kej nazaj prbila…

 15. Aljosa pravi:

  Živjo,

  obstajajo veliko hujše zadeve. BTC bo v soboto imel Festival nakupov in zabave, kjer bi moral nastopiti Toše. V torek dopoldan (na dan njegove smrti!) so ga že zamenjali z drugim izvajalcem. Na vprašanje, kako to, sem dobil tole:

  Spoštovani!

  Organizator Festivala nakupov in zabave BTC d.d. obžaluje tragično smrt popularnega makedonskega pevca Toše (Todorja) Proeskega, ki bi moral nastopiti na sobotnem Festivalu nakupov in zabave v BTC Cityju”. Še posebej, ker je bil velik del svoje karijere vezan tudi na slovensko estrado.

  V soboto, 20. oktobra se bodo na večernem koncertu zvajalci še posebej poklonili spominu na preminulega kolega in glasbenega prijatelja. Nastopila bosta bosanka skupina Hari Mata Hari ob 20. uri, ob 19.30 pa Rebeka Dremelj.

  Vabimo vas, da tudi vi prisustvujete koncertu, ki bo v znamenju spomina na Toše Proeskega.

  Z lepimi pozdravi
  BTC d.d., Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

  A niso mogli vsaj za teden prestavit žurko? Še lepše pa bi bilo, če bi jo odpovedal, denar zanjo pa namenili UNICEF-u, čigar je bil Toše ambasadro (al pa Železnikom, pediatričin ipd.)

 16. actooon pravi:

  Saj veš, kako je to – ko nekdo umre, se takoj vržejo na delo hijene. In vnovčijo vse, kar se še da vnovčiti. Sicer pa : svoj kapital so vložili v ta biznis. Vsaj del stroškov morajo pokriti. Sicer pa bodo zdaj itak 100krat več zgoščenk prodali, kot kdajkoli prej. S smrtjo veliki pevec postane legenda. Vem, kako je bilo leta 1981 (decembra 1980 je bil izvršen atentat na Johna Lennona) : Jugoton založba je takoj ponatisnila VSE albume skupine The Beatles. In ker se je toliko pisalo o Lennonu in Beatlih, so prodali za nekaj šleperjev vinilk. Takrat sem jih še jaz začel poslušati, čeprav sem prej poslušal hard rock in heavy metal (7.razred OŠ). Obsedli so me in začel sem igrati kitaro. Kaj veš… če Lennona ne bi počili, morda jaz ne bi bil glasbenik.

  Ma kako vezo ima to zdaj z ubogim Tošetom – in trgovinami? Nikakršno.

 17. Doktor Živago pravi:

  Grozljivka … če bi to meni rekli, bi jim povedala svoje in šla … pa kupila CD kje drugje (saj jih imajo verjetno tudi v Mullerju, Nami in še kje drugje) … mislim, da pa gledajo samo na dobiček, kot pa na spoštovanje do umrlega … je že hudo … sicer pa, kot pišem, tudi v BTCju počnejo nekaj podobnega.

 18. jossy pravi:

  Iztok popolnoma se strinjam s tabo…folk je res čudn….ne poznajo Tošeja…to je pa res skrajno čudo….in enim je prav užitek sedaj služit na njegov račun….tudi sama premišlujem o nakupu njegovih cdjev…ker zadnji teden se v mojem radiu vrti samo še on…velika večina nas še ni dojela da je odšel prav on… res je da ta denar sedaj od prodanih cdjev ne bo šel v njegove roke toda vendar to je najmanj kar lahko storim(o) v spomin nanj… vrnilo ga žal nič ne bo….

 19. strojnik strojnik pravi:

  Malenkost pa le pretiravate. Tudi sam sem se seznanil z njim ob tragediji, njegova glazba pa pač zame še vedno ne pomeni nekih bajnih presežkov. Stvar okusa pač. Če bi se mi šlo, bi lahko naštel kar nekaj pevcev, z večjim občinstvom, za katere pa niste nikoli slišali. Ne se zato tako blazno čuditi, če sicer prijetnega človeka (sedaj ga pač po sili razmer poznam tudi jaz) nekateri niso poznali…

 20. actooon pravi:

  Naštej.

 21. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Strojnik, Actooon ima prav, tudi jaz komaj čakam, da nama poveš, kdo je bil na naših koncih večja zvezda?

 22. actooon pravi:

  Kako je možno, da obstaja kar nekaj pevcev, ki so imeli VEČ občinstva, kot Toše -

  pa da mi NISMO slišali za njih?

  To je taka neumnost, kot da bi rekel :

  ” Vseeno mi je, če kričite na ves glas – glavno, da boste čisto tiho.”

 23. sandra pravi:

  Jst bom pa sam to rekla da se čist strinjam z Iztokom je že 7 mescov mimo pa mi je še zmer ful hudo za njim nekaterih njegovih pesmi ne morem poslušati kr jočem in jočem mislite kar si hočete tud jst in vsi drugi lahko žalujemo naglas ali potiho kakor komu paše jst ga ne morem niti ga ne bom nikdar pozabila. Iztok drži se zakon si

 24. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sandra, hvala.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !