IZTOK faking GARTNER

« | | »

Moj intervju: Elena Pečarič vs. Darko Krajnc

11.10.2007

ELENA PEČARIČ

Strup je v majhnih stekleničkah. In Elena Pečarič to več kot dokazuje. Odločna, prebrisana in prepričana, da bo postala nova predsednica Slovenije. Če vas moti, da je na vozičku, je to vaš problem. Nje ne moti in ravno zato je tako zelo samozavestna.

Začnimo sproščeno: kdo vam je skuhal zadnje kosilo?
Sama, s pomočjo asistentke.

Kaj ste nazadnje gledali v kinu?
Zadnjega škotskega kralja.

Kaj vas spravi v smeh in zakaj ste bili nazadnje resnično slabe volje?
Roberto Benigni zna spravljati v smeh in hkrati v jok. S preprostimi besedami zajame vso tragičnost človeškega življenja, deluje katarzično. Resnično slabe volje sem večkrat zaradi situacij v katerih sem nemočna, da bi lahko pomagala, ko zaradi zunanjih dejavnikov (pogostega nedelovanja institucij), ni mogoče udejanjiti preprostih rešitev.

Če bi bili lahko za en sam dan super junak, kako bi se imenovali in kakšne bi bile vaše super moči?
Wonder Woman. Letela bi z vozičkom, s svojimi besedami ter zapeljivimi očmi bi razoroževala vse, ki širijo sovražni govor, ki zlorabljajo oblast, ki ne delajo v interesu državljank in državljanov in v duhu priložnosti za vse. Lahko pa to počnem pet let kot predsednica Elena Pečarič.

Kaj je vaš največji storjeni greh?
Da ne verjamem v grehe, ki jih kot take ne občutim.

Če bi o sebi napisali pesem, kako bi se začel prvi verz?
Na volitve je šla, mlada vsa, Elena.

Bi vas motilo, če bi vas dali na bankovec za 100 evrov in vam sredi Ljubljane namesto Prešerna postavili spomenik?
Počakajte, da zaključim drugi petletni mandat kot predsednica Republike. Potem naj ljudstvo oceni ali sem si kaj takega zaslužila.

Bi se ustrašili in umaknili svojo kandidaturo, če bi za predsednika kandidirali tudi Helena Blagne, Jonas Žnidaršič, Sašo Hribar in NatalijaVerboten?
Ne, le bolj bi se zabavali.

Zakaj naj bi Slovenci volili prav vas?
Za to najvišjo funkcijo sem sposobna in primerna. Moje predsedovanje bo Slovenijo na svetovnem zemljevidu utrdilo kot odprto in demokratično družbo, kjer se na prvo mesto postavlja človekove pravice, enake možnosti in priložnosti za vse, v različnih sferah družbenega življenja. Vzpostavila bom neposreden dialog z državljankami in državljani, da bomo lahko skupaj odpravljali krivične neenakosti v družbi in zastavili projekte za izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji.

Kaj vas moti in kaj vam je najbolj všeč pri drugih kandidatih?
Dejstvo je, da so vsi strankarsko odvisni in da se v preteklosti niso izkazali kot resnični borci za pravice drugih. Všeč mi je, kako se pripravljajo za nastope, kot šolarčki.

Je Janez Drnovšek dober predsednik?
Dober je v tem, da je ljudem pokazal različnost. To je pomembno. Sama bom skušala biti bolj aktivna.

Če boste izvoljeni, boste kaj nagajali Janezu Janši?
Saj si že sam dovolj.

Kakšno je vaše mnenje o problemih meje s Hrvaško?
Menim, da je ta problem vse preveč napihnjen. Pred Slovenijo so trenutno veliko resnejša in pomembnejša vprašanja s področja socialnega varstva, človekovih pravic in zaposlovanja, ki bi jih bilo potrebno reševati, pa se pozornost usmerja drugam. Mostove je treba graditi, ne pa jih rušiti. K reševanju vprašanja meje je potrebno vključiti tudi prebivalce z obeh
strani meje. Slovenija je že politično poenotena, da izhod na odprto morje ni vprašanje, s članstvom Hrvaške v EU pa bo to vprašanje sploh izgubilo na teži. Zdi se, da zaenkrat v obeh državah določenim političnim akterjem ustreza, da je to vprašanje vedno odprto in se ga po potrebi uporabi za pridobivanje političnih točk v tej in oni državi. Saj vidimo, da je ravno to vprašanje paradni konj nekaterih političnih strank in posameznih poslancev. Tu se začne in konča domet njihove politike.

Kaj pa o domnevno prepočasni pomoči vlade pri poplavah?
Pomoč je bila verjetno prepočasna tam, kamor kamere niso zašle, na bohinjski konec, kamniški, celjski. Sicer pa pričakujem, da so ljudje dobili osnovno pomoč in da bodo prejeli dovolj sredstev za kakovostno obnovo.

O inflaciji in zviševanju cen?
Pričakovano, predolgo zamolčano, neustrezno reševano.

O načrtovani privatizaciji zdravstva?
Vsako pretiravanje ima posledice. Ohraniti je potrebno kakovostni javno dostopni temeljni nivo za vsakogar.

Prvih pet stvari, ki jih boste uresničili, če postanete predsednik in kaj vam lahko naredimo, če obljube ne boste držali?
Uredila dostopnost za ljudi z vozički v predsedniški palači in drugih pomembnih ustanovah. Pripravila sveženj zakonodajnih predlogov, ki jih bo Državni zbor obravnaval na izredni seji v roku 6 mesecev, če jih ne bo prej ustrezno popravil/prilagodil.
Ocenila stanje v vojski in pripravila teren za razpravo o postopku umika iz zveze NATO, ki sicer traja kar 20 let. Uredila spletno platformo (portal) po zgledu Drnovška, vendar uradno, ki bo državljankam in državljanom omogočil neposredno komuniciranje z mojim uradom. Poskrbela za sprostitev medijev za otroke in mladino, sedanja medijska klima jim škoduje.

DARKO KRAJNC

Darko Krajnc je mlad. Zelo mlad. V Kristusovih letih. A zato nič manj izkušen od tekmecev. Še posebej, ko pride do besednih dvobojev, kjer mu jezik teče kot namazan. Kjer pove to kar misli in tako, da mu verjamemo.

Začnimo sproščeno: kdo vam je skuhal zadnje kosilo?
Moja punca Tanja.

Kaj ste nazadnje gledali v kinu?
Že nekaj časa nisem bil v kinu, nazadnje pa sem gledal Karavlo, čudovit film ki pokaže kako zlahka je manipulirati z ljudmi in kako grozne so lahko posledice.

Kaj vas spravi v smeh in zakaj ste bili nazadnje resnično slabe volje?
V smeh me spravi dobra družba, v slabo voljo pa nepravičnost, nazadnje, neenakopravnost predstavljanja v medijih pri kandidaturi za predsednika in še preden se je kampanja začela, predvsem imam v mislih apriorno favoriziranje »svete trojice«

Če bi bili lahko za en sam dan super junak, kako bi se imenovali in kakšne bi bile vaše super moči?

Počutim se kot super junak, če komu, ki »je v krizi«, polepšam dan. Posebej imena za to ne rabim.

Kaj je vaš največji storjeni greh?
Nisem spil kave, ki mi jo je prinesla mati.

Če bi o sebi napisali pesem, kako bi se začel prvi verz?
Mož, ki si upa / Veseljak / Rojen na dan zmage

Bi vas motilo, če bi vas dali na bankovec za 100 evrov in vam sredi Ljubljane namesto Prešerna postavili spomenik?
Absolutno. Bi pa zato predlagal katerega od drugih predsedniških kandidatov. Nekaterim bi to zelo godilo, saj se večina očitno počuti utesnjeno v svojem bivanjskem okolju in bi jim z veseljem pomagal.


Bi se ustrašili in umaknili svojo kandidaturo, če bi za predsednika kandidirali tudi Helena Blagne, Jonas Žnidaršič, Sašo Hribar in Natalija Verboten?

Ne , to bi se mi zdela prava ljudska konkurenca.
Zakaj naj bi Slovenci volili prav vas?
Ker sem neobremenjen s preteklostjo in gledam v prihodnost, imam čut za sočloveka. Pa tudi, ker so očitno ostali predsedniški kandidati precej slabši in govorijo ter razmišljajo bodisi o marginalnih vprašanjih bodisi so ta odgovor na preteklost in na ne prihodnost.

Kaj vas moti in kaj vam je najbolj všeč pri drugih kandidatih?
Niso naravni, všeč pa mi je, da si upajo tekmovati z mano

Je Janez Drnovšek dober predsednik?
Določene stvari so dobre, še posebej v drugem delu mandata. V ospredje bi postavil opozarjanje na odnos do okolja in do človekovih pravic. Ni prav, da se nekateri sedaj, ko zapušča predsedniški stolček, do njega obnašajo, kot da je gobav.Je zgleda za njihove potrebe odslužil.

Če boste izvoljeni, boste kaj nagajali Janezu Janši?
Potrebno je sodelovati, ne nagajati. Bom pa kritičen, če bo vlada delala v nasprotju interesom večje kakovosti in boljših pogojev življenja ljudi.

Kakšno je vaše mnenje o problemih meje s hrvaško?
Da bi moral že zdavnaj izginiti s političnega prizorišča in da ni le zato, ker so vse politične opcije do sedaj, vključno z vsemi ostalimi predsedniškimi kandidati, želeli, da se problem ne razreši, ker so kovali politični dobiček. Precej ego-politično se mi to zdi in nikakor, res nikakor ni namenjeno reševanju problemov predvsem obmejnih prebivalcev, ki sedaj največ izgubljajo.

Kaj pa o domnevno prepočasni pomoči vlade pri poplavah?
Vprašanje, če je bila pomoč prepočasna, zdi se mi, da je bila selektivna in namenjena le v tisti del, kjer so brnele kamere. Kdor hitro da, dvakrat da. Vlada se je očitno odločila dati dvakrat a bolj skromno.

O inflaciji in zviševanju cen?
Jasno je, da je bilo v preteklosti preveč dopuščeno trgovcem in da bi moral že zdavnaj biti zamenjan vodja Urada za konkurenco. Vlada je to naredila šele na podlagi pritiskov, toda vzroki tega so nastali že zdavnaj.

O načrtovani privatizaciji zdravstva?
Absolutno sem proti temu kar se sedaj dogaja. Jasno je, da bodo od tega imela ozke skupine zdravnikov in bogati, zato pa bodo plačali tisti z nižjimi dohodki več, oziroma bodo imeli zelo slabe storitve. Pot, ki nam jo sedaj tlakuje vlada gre v smer ameriškega zdravstva, kjer največ služijo zasebne zdravstvene ustanove in zavarovalnice. A bomo sedaj delali biznis iz zdravja, nam je v Sloveniji zmanjkalo domišljije?

Prvih pet stvari, ki jih boste uresničili, če postanete predsednik in kaj vam lahko naredimo, če obljube ne boste držali?
Zahvala vsem volivkam in volivcem. Zahvala vsem, ki mi pomagajo v kampanji, sodelavcem, prijateljem, sorodnikom. Proslavitev in en dan počitka. Prevzem poslov in primopredaja. Pregled kadrovske zasedbe in pogovor z vsemi zaposlenimi v uradu predsednika. Če katere od obljub ne izpolnim, pa grem peš kamorkoli po Sloveniji, po vaši izbiri.

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 11.10.2007 ob 21:30 pod intervjuji. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “Moj intervju: Elena Pečarič vs. Darko Krajnc”
  1. Pris - 11.10.2007 ob 23:42
    Pris

    Pecarič? In to trikrat …

  2. iztokgartner - 12.10.2007 ob 00:04
    iztokgartner

    Hvala za opozorilo. Zgleda, da se je zatipkal č.

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !