Some Children Are Born Bad

10.10.2007 ob 09:08

Nekateri otroci se rodijo zlobni. Pa naj se tole sliši še tako čudno in bedno. Vedno govorimo o nasilju nad otroki. O tem, da jih zlorabljajo, pretepajo in zanje premalo skrbijo. Zanima me, kdaj bo kdo razvil debato v nasprotno smer. V smer, kjer so otroci barabe in izgubljeni primeri že v osnovni šoli. Že v vrtcu.

Pred leti sem delal kot pomočnik vzgojitelja. Imeli smo fanta, ki je bil nemogoč. Nad njim je obupala tudi njegova mama. Bil je zloben, nesramen in brez manir. Za vse mu je viselo dol. Pretepal je ostale otroke, v vzgojiteljice je metal kamenje, mene pa je skušal zmerjati s prascem. Rekli boste, da noben otrok ni slab, če se z njim ukvarjaš in da je prav tak otrok za učitelja izziv. Fuck off, vam rečem. Nimate prav. Nekateri otroci so jebene budale, ki si ne zaslužijo drugega kot klofute. Zavozili so starši, poti nazaj žal ni.

In potem pridem do moje prijateljice, ki uči v šoli. Fajna punca. S toleranco do plafona. Ne pusti se zmesti in svojim učencem dovoli veliko. Radi jo imajo in nikoli ne izkoriščajo njene dobrote. Toda vedno se najde otrok, ki zjebe sistem. Ki se obnaša kot totalni kreten. Kot Denis Pokora, le da nima stila. In ravno moja prijateljica ga je dobila v razred. Počasi zgublja živce. Poba moti pouk, prepeva četniške pesmi, sredi pouka se sprehaja po razredu, slači majico, pretepa sošolce, skratka, počne stvari, zaradi katerih bi si zaslužil klofuto. A učitelj nima več te pravice. Če bi ga udaril, bi se znašel na sodišču. Učitelj nima avtoritete, učenci pa to zelo dobro vedo. Pravijo, da je osnovna šola obvezna. Boli me kurac, če to drži. Takega učenca morajo vreči iz šole. Naj si zavozi lajf, če želi. Učitelj ga ni dolžan poslušati in prenašati. Niti kot izziv, kaj šele za plačo pripravnika. Ne razumem tega sistema. Zakaj mu enostavno ne ruknejo tri ukore in ga izključijo iz šole. Poba je zavožen primer, starše pa boli kurac za njega. In če boli kurac starše, zakaj ne bi še učiteljev in naše družbe. Bedno.

Prepričan sem, da bo tisti otrok, ki sem ga imel v vrtcu, postal ta otrok, ki sem ga opisal v osnovni šoli. In zagotovo se bo kmalu znašel v kriminalu, mamilih in pretepih. In zanimivo mi je, da največ sranja delajo otroci z juga. Nimam nič proti njim, toda zakaj mislijo, da si lahko dovolijo vse. In ravno ti otroci potem zrastejo v mulce, ki se pretepajo v celjskem klubu Escape. Tako kot sem rekel, zavoženo že od začetka in pika.

In spomnim se tistih kurcev, ki so mučili mačke. Z velikim užitkom. In še kaznovali jih niso. Čudno, saj so pokazali, da so na pravi poti za serijske morilce, kjer bodo namesto mačk mučili ljudi.

Otroke imam rad, toda ne vse. Eni mi gredo res na živce. In ti so slabi. V dno duše. Zlobni in hudobni. Kot Macaulay Culkin v filmu The Good Son, ali če hočete, kot Damien v filmu The Omen.

Hudičevo seme. Kurčevi delinkventi pri petih letih. Krivdo dajem na starše. Samo na starše. Oni so zajebali, otroci pa kasirajo. Če so se že rodili slabi, pa jim tako ali tako ni bilo pomoči že v maternici.

Kam so šli pridni otroci, kam so šli kul starši in kam so šli časi, ko so imeli mladi spoštovanje do starejših.

Čuden je ta naš svet. In ravno zato razumem pisanje TineMaline, ki se sprašuje kaj se je zgodilo z odnosom učitelj – učenec. Zdaj je učitelj vs. učenec. Tako daleč smo prišli. Vidijo se kot sovražniki. Kot Nemci in partizani. Ali še boljše, kot partizani in domobranci.

Generacija je šla v kurac.

 

7 komentarjev na “Some Children Are Born Bad”

 1. tinamalina tinamalina pravi:

  Uf… ostro, ni kaj :)

  Strinjam se s tabo glede vloge staršev. Jaz pravim, če otrok doma nima nobenega nadzora in avtoritete, je to zelo zelo slabo. Pojavlja se en trend permisivne vzgoje. To je taka…demokratična vzgoja, kjer je otrok individualc za sebe, ki ima svoje pravice itd. KER smo pač v demokraciji ANE….in ne več v socializmu.

  Ta demokratičnost spremeni tudi delovnike staršev. Velikokrat je otrok po cele dneve sam. Samo tukaj je spet treba ločit – starše, ki kljub odsotnosti znajo poskrbet za svoje otroke, in starše, ki zaradi odostnosti prepuščajo otroke samim sebi.

  Ne bom govorila, kako je v mojem šolskem primeru, ampak lahko rečem, da je velikokrat krivo, da starši ne znajo več obvladat svojih otrok. Da se otroci nikogar in ničesar ne bojijo. In da so sami in izgubljeni.

  Ja, učitelj je zato v razredu, da naredi red. Delno je res. Vendar starši so tudi zato, da otroka pripravijo na primerno obnašanje v razredu. Zato, da se z otroci tudi usedejo in pregledajo, če ima narejeno domačo nalogo. Zato, da znajo otrokov urnik na pamet. Zato, da imajo nadzor nad otrokom in nad tem, kaj počne, ko je v razredu. In tudi zato, da dobi kdaj pa kdaj bogovsko kazen kljub demokraciji, ki nas je na določenih področjih trdo zaj*****.

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Huh, še ena huda tema izpod peresa vedno naostrenega Iztoka ;-) . Vendar glede na teme, ki jih v debati odpreš, morda članek niti nima pravega naslova, saj že sam v tekstu izražaš mnenje, da so za slabo obnašanje otrok krivi starši in ne kakšni dedni faktorji, ki bi nas že ob rojstvu naredili za barabe. Tudi ni kogike v tem, saj bi ob prenašanju tega iz roda v rod sedaj že vse človeštvo moralo biti izprijeno (ali pa nas sploh ne bi bilo več), razen če bi šlo za kakšno čudno in naključno gensko kombinacijo, vendar kot že rečeno, za to ni nobenega pravega znanstvenega dokaza, saj npr. na svetu obstaja veliko dvojčkov, od katerih je en kriminalec, drugi pa vzoren državljan … stvar torej ne drži vode, tako da bo obnašanje otrok v veliki večini odvisno predvsem od vzgoje, v prvi vrsti seveda staršev.

  Starši so namreč tisti, po katerih se otrok zgleduje, saj so njegov prvi stik s svetom. Pri slabi vzgoji bi stvar delil predvsem na štiri vrste otrok: samorastniki, posnemovalci, zlorabljenci in mamini ljubljenčki. (btw, gre za povsem laično izmišljene kategorije).

  Samorastniki odraščajo brez staršev, oziroma povedano drugače, starši nimajo časa, da bi se z njimi ukvarjali. Lahko zaradi službe, morda zaradi stresa, ali pa se jim pač ne da svojega prostega časa nameniti otrokom, zato le ti odraščajo brez usmerjanja, povsem samopašno, kar večinoma vodi do tega, da ne poznajo meje, do katere lahko grejo in mislijo, da lahko storijo karkoli hočejo, ne da bi jih kdo kaznoval. Tudi če jih kaznuje nek tujec (nedružinski član), je za starše to ponavadi že dovolj, toda s tem zgolj nakazujejo otroku, da njegova dejanja ne nosijo posledic pri njegovih odnosih z najbližjimi, kar podre primarni sistem odnosa med dejanji in soočanjem s posledicami.

  Posnemovalci so tisti otroci, ki se učijo slabih lastnosti staršev, naj si gre za nasilje nad šibkejšimi, zaničevalni odnos do drugačnih ljudi, vzvišen odnos do socialno slabše stoječih, ali kar je še takega. Če tako npr. starš zaničevalno govori o neki osebi, bo to pobral tudi otrok in če se vzorec ponavlja, bo otrok to začel prenašati na vedno večje enote okolice. Podobno je tudi z nasiljem v družini, saj je zelo pogost pojav, da bo oče, ki pretepa svojo ženo, tako vedenje prenesel tudi na sina (če seveda ne terorizira tudi njega, kar pa gre potem že v naslednjo skupino).

  Zlorabljenci so tisti otroci, ki živijo v nenehnem strahu, naj si gre zaradi fizičnega, besednega, psihološkega ali bog ne daj seksualnega nasilja. Tak otrok v prvi vrsti čusti strah do okolice in do drugih ljudi, v drugi fazi pa se (zaradi strahu) začne odzivati nasilno, da bi se na ta način zavaroval.

  Mamini ljubljenčki so razvajeni otroci, ki jih straši nikoli ne kaznujejo oziroma jih ne usmerjajo, kaj je prav in kaj ne, temveč jim ves čas gledajo pod prste. Tak otrok razvija občutek superiornosti nad ustaljenimi družbenimi normami, kar prinese do tega, da jih krši brez bojazni glede morebitnih posledic.

  A to je pač teoretiziranje, dejastvo pa je, da zaradi takega ali drugačnega vzroka nekateri otroci odrastejo v navadne pobaline, ki v šoli motijo učni proces in nadlegujejo ter ustrahujejo sovrstnike (in vse večkrat tudi učitelje). Kaj storiti s takimi otroki? No, naj bomo še tako jezni ali obupani nad njimi, jih pač ne moremo prepustiti usodi, saj se bo to kot bumerang vrnilo, ko odrastejo. S takimi primeri bi se morali aktivno uvkarjati, vendar poleg učitljev, psihologov in kar je še tega, predvsem starši. Starši bi morali biti tisti, ki bi morali dobiti navodila od psihologov, kako se ukvarjati in prevzgojiti problematičnega otroka, to pa seveda stane denarja in časa … a to je pač vprašanje, s katero se mora soočiti sodobna družba – kaj nam je najbolj pomembno? Smo pripravljeni nameniti več denarja za na videz nerešljivo problematične otroke?

  Odgovor bi se moral v vsakem primeru glasiti da, kajti naj se sliši še tako obrabljeno, ampak dejstvo je pač, da so današnji otroci prihodnost človeštva. Če obupamo nad enim otrokom, jih bo kmalu 10, nato 100, potem 1000 … in tako naprej. A na žalost bomo pač morali slej ali prej sprjeti dejstvo, da je potrebno za prevzgojo problematičnih otrok, najprej prevzgojiti njihove starše!

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  O glej ga Spooky, kje si se potikal?

  Verjetno spet na kakem eksotičnem kralju.

  Dobro si tole napisal.

  Ja, res je, prihodnost je na otrocih, toda na misel mi pride znani citat tovariša Tita, ki je nekoč dejal: “Ponosen je narod, ki ima takšno mladino.”

  In potem mu je ta mladina zjebala Jugoslavijo in se poklala med seboj.

  To me skrbi. Da smo zajebal. Da nas ne čaka nič dobrega s temi otroci, ki zdaj prihajajo na sceno.

  Ne rečem, da smo mi bili popolni, toda imeli smo vsaj malo spoštovanja. Tele ta mlade pa boli kurac. Da o mamilih in kriminalu niti ne začenjam govoriti.

  Spooky, situacija je res spooky.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Evo, Spooky, spet streljanje v ZDA.
  Še en dokaz za moje pisanje.

 5. spookymulder spookymulder pravi:

  Hja, situacija je zares spooky, ampak kaj nam pa preostane drugega, kot da se s tem soočimo in poskušamo najti neko rešitev. Obupati pač ne moremo, ker potem človeštvo nima več prihodnosti. Morda bi moral še dopolniti mojo misel, da je za prevzgojo problematičnih otrok potrebno začeti s prevzgojo strašev … hkrati pa bi morali začeti tudi s prevzgojo celotne družbe, da bi znova spoštovali človeka in življenje nasploh. Zdi se mi, da nas sodobna družba vse bolj oddaljuje drug od drugega, nenazadnje tudi starše od otrok in obratno. Če vzmamemo primer ZDA, ko si ga ravno omenil, ne gre pozabiti, da se je ta država pač že davno odločila, da ji je kapital bolj pomemben od človeka. Tako orožarska industrija bogati, otroci pa se pobijajo po šolah. Seveda, potem je tu še kup drugi dejavnikov, ampak dejstvo je, da je mladina pač posredno odraz družbe, v kateri odrašča … za to pa ne moremo kriviti njih, temveč si moramo sami naliti čistega vina.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Dear Spooky, najina otroka bosta rešila zadevo :)

 7. reload pravi:

  mah… se strinjam, do neke mere.
  imam 2 mulca 2,5 in 5,5 let. oba sta precej “naporna”. delam 8-9h dnevno, žena 7, se pravi, da sva nadpovprečno časa z njima. nista hudobna, se pa prerivata in prerivata tudi druge v vrtcu…
  Kaj otroci počno, ko so v vrtcu ali v šoli je predvsem odvisno od vzgojiteljev in učiteljev in pika. moja sta v vrtcu, pri dveh totalno nesposobnih vzojiteljicah, “problemov”, kot jih imata onidve z njima, doma NI. Kako naj jaz dam napotke mulcu, kaj v vrtcu lahko dela in kaj ne??? Meni je bistveno, da nista hudobna in da se zavedata kaj sta naredila narobe, če pa ju zeeeloooo preveč plačani vzgojiteljici ne moreta toliko zaposliti, da ne bi delala neumnosti, pol jaz ne morem nič!!! Doma jima naredim plan aktivnosti, oz. ga ponavadi naredimo skupaj in splh ni panike! Nisem pedagog sem pač fotr. onidve pa imata 7. stopnjo in še vedno ne vesta, da otrok pri dveh letih počne vragolije. To pa počne samo takrat, ko mu je dolgčas, tako da si malo zgrešil o rojenih delikventih & stuff… V glavnem se strinjam, da zajebajo tastari, sam trdim tudi, da je danes zeloooo malo dobrih pedagoških delavcev, zadnji so šli pred par leti v penzijo. Otroka lahko zelo nepermisivno, pa še vedno brez klofute pripraviš, do solidnega vedenja, toda predvsem se ti mora ljubiti

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !