Zombija v vsak dom

25.09.2007 ob 23:00

Živi mrtveci so spet trend. V kinih jih lahko trenutno gledate v kar treh različnih filmih. Znanstvenike pa še vedno zanima primer Felicie Felix–Mentor, ki naj bi bila resnični zombi.

Živi mrtveci, ki jim ljubkovalno rečemo zombiji, so spet aktualni. V prvi ligi. Tako zelo, da jih vidimo na vsakem koraku. Tako zelo, da sem nam zdi, da smo tudi sami postali del njih. Da smo zombiji, grozljivi živi mrtveci, ki človeštvo fascinirajo od samega začetka. Kot vampirji, duhovi in volkodlaki, le da so bolj ogabni in neugledni.

In zombiji so se prvič pojavili na Karibih. No ja, ne ravno pojavili, ampak od tam izvirajo. Tako kot vudu magija, s pomočjo katere se lahko prebudi mrtvega človeka. Fikcija ali realnost? Večno vprašanje, ki še vedno buri duhove.

Še posebej od leta 1937, ko se je pojavila skrivnost Felicie Felix-Mentor, leta 1907 umrle mlade ženske, ki so jo vaščani mnogo let po smrti večkrat videli skakati okoli. In zombi je kot veste zelo štorasta ter počasna kreatura, ki so jo do konca spopularizirali filmi. Številne grozljivke, ki so iz njih naredile zvezde. Del popularne kulture, ki je v novem tisočletju zanimiva bolj kot kdajkoli.

Samo letos so namreč v kinih kar trije filmi o zombijih. Dva trenutno igrata v naših dvoranah, eden pa je pravkar začel svoj pohod v Ameriki. Govorimo seveda o grozljivkah 28 tednov pozneje, Planet terorja in Nevidno zlo 3, kjer živce mrtvece spet lovi Milla Jovovich.

V osemdesetih je zombije več kot odlično v nebo dvignil Michael Jackson z videospotom za svojo pesem Triler, kjer se je kot veste še sam spremenil v enega izmed njih in veselo zaplesal. Krila pa jim je dal kultni režiser George A. Romero v svoji trilogiji Noč živih mrtvecev, Zora živih mrtvecev in Dan živih mrtvecev, kjer so bili tako zelo ogabni, morbidni in krvavi, da smo komaj zadrževali bruhanje. In prav Romero se je dve leti nazaj vrnil še s filmom Dežela živih mrtvecev, kar je jasno, saj je spet ujel trend, ki sta ga leta 2004 znova začela rimejk njegovega filma Zora živih mrtvecev in komedija Shaun od the Dead.

Zombiji so na filmu resda zelo nori, divji, krvoločni in drugačni kot naj bi bili v resnici, kar je že leta 1985 pojasnil znanstvenik Wade Davis v svojih knjigah The Serpent and the Rainbow in Passage of Darkness: The Ethnobiology of the Haitian Zombie. In ravno Davis je prepričan, da zombiji niso le fikcija, marveč da znajo vudu čarovniki človeka resnično prebuditi od mrtvih. Na način, da mu v rano potisnejo poseben prašek, ki pride v krvni obtok in ga obdrži v stanju življenje, pa četudi je dejansko brez zavesti. Strokovnjaki so prepričani, da ima teorija veliko lukenj in da gre le za žive ljudi, ki jih s pomočjo mamil spravijo v čudno stanje, kjer izgledajo kot živi mrtveci.

 

12 komentarjev na “Zombija v vsak dom”

 1. Clovek Clovek pravi:

  Ma od kje ti zombiji? Ker sem mel ravno obsezno debato o tej temi. Ena unih stvari ku se zacnejo kr pojavljat. Psiholoska utvara, samo selekcioniranje informacij. Al pa ne??? Samo moje mnenje ampak ce se gres ze film, zgodovino in popularno kulturo si zacel precej prepozn. Ce gres res nazaj so bli kle ze od samega zacetka odresenja in ustajenja od mrtvih.

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Ma vem, da to ni nova zadeva, toda ker so zdajle hkrati v kinih kar trije filmi o zombijih, sem pač napisal tale blog.

  Upam, da nisi tudi ti eden izmed njih :)

 3. Clovek Clovek pravi:

  Ljudje ki zanikajo obstoj zombijev so po vsej verjetnosti tudi sami zombiji. Taku da ne vem.
  Pa ne mislm da ni nova zadeva ampak so ble te zadeve tud pred Romerom, Serpent and the rainbow, domnevnimi potegavscinami in da ne govorim o Michaelu Jacksonu. Mal bol poglobljeno analizo drugic prosm.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Vem, da so filme o zombijih snemal že pred Romerom, toda on jih je dvignil v nebo. Po njegovi zaslugi so postali del popularne kulture. Zato sem ravno njega omenil. Ker če omeniš zombije na filmu, se vsak takoj spomni na Romera.

  Je pa Jacques Tourneur že leta 1943 posnel kult I Walked With a Zombie.

  Victor Halperin pa že leta 1932 dokaj neznani filmček White Zombie, kjer je igral Bela Lugosi.

  In ta isti Lugosi je potem deset let pozneje posnel še Bowery at Night.

  In potem imaš tudi Halperinov Revolt of the Zombies iz leta 1936 in tako naprej.

  Toda to so pač neznane zadeve, z izjemo Tourneurjeve klasike, seveda.

  Romero pa je splošno znan in zato sem ga omenil zgoraj.

  Kaj bolj zadovoljen?

  Lahko pa še ti kaj dodaš.

 5. teoo pravi:

  emmm…danes zjutraj sem v baru preletel Direkt in če se ne motim je bila natančno ista tema notri. a to si prepisal, al si sam napisal? …ker če človek kopipejsta direkt, je definitivno dosegel new low

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Teoo, če bi pogledal kdo je avtor članka v Direktu in kdo avtor tegale bloga, bi ti bilo jasno, da gre za eno in isto osebo, tako da ne skrbi.

  Nisem nova Mojca Mavec.

 7. Clovek Clovek pravi:

  Pa dej zj kle mene rajcas da ti dopoljnjujem blog:) No dobr je bil res Romero nek na zacetku narodne zavesti. Pa pozabu si na pa Lucia Fulcia med temi neznanimi kuriozitetami :) . Lahko bi povedal da ma vudu prblizn tolk zveze z zombiji kt jih ma Vlad Tepes z grofom Drakulo. Storije in holivud. In folk ki zre popcorn. Navem, mogoc se mal o tem zakaj je to tku ostal v narodovi zavesti. O strahu pred smrtjo, strah pred posmrtnim zivljenjem, zivljenje na nivoju rastline in kolk je zivljenje sploh vredno. In kaj je Romero sploh povedal skoz te filme o danasnji druzbi?
  Anyways, nimam nobenmu drugmu za tezit in se nazgan sm ku prasica in pol tole iz mene leti. Morm se odzvat ku vidm krivico :)

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Uf, točno ja, Feluci in njegov kultni Zombi 2. Huda zadeva. My bad, my bad.

  Drgač pa so te primerjave med zombiji in našo družbo v Romerovih filmih hude ja. Bi se dalo vse sorte povezav najti. A jaz sem raje gledal na gravž, meso in kri, se pravi prvinski zombi freak show, ki ni bil nikjer tako zelo direkten in ogaben kot ravno v Romerovih treh filmih. Četrti Land of the Dead me je pustil hladnega, saj ga je zasenčil rimejk Dawn of the Death leto dni prej.

  Je pa 28 Weeks Later, ki sem ga videl tri dni nazaj, zelo dober. In zombiji so prvič divji ter hitri.

  No vidiš, da ti je šlo :)

  Sicer pa so zombiji najbolj seksi rakrat, ko je človek nažgan, a ne?

  Takrat bi morda lahko poseksal celo kako zombijevko.

  No ja, zase vem, da je ne bi, ti pa mi lahko poveš, če imaš kako izkušnjo na tem področju :)

 9. Clovek Clovek pravi:

  28 days later je v bistvu precej zgori v mojih top 20 filmev, take apokalipse se prou veselim. Weeks pa bo se pocakal, iz spostovanja do izvirnika.
  Ce mas pa ksno zombie woman, vazn da je vlazn.

 10. irena irena pravi:

  uf, i loooove zombies. v grozljivkah me konkretno prestrašijo samo zombiji. okej, včasih tudi duhovi. :)

 11. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Apocalypto, The Passion of the Christ pravi:

  [...] kot pred 2000 leti, ko je božji sin (igra ga Jim Caviezel) vstal od mrtvih in se spremenil v zombija. V živega mrtveca z luknjami v dlaneh. V odrešenika vseh Zemljanov, ki so lahko po njegovi [...]

 12. Recenzije: Proud, Perkins’ 14, Lil’ Pimp « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] že deset let. Potem sledi preobrat, nepričakovan zasuk na teritorij še enega filma o krvoločnih zombijih, ki pravzaprav ne ponudi nič novega. Ki ponudi le klišeje veliko boljših filmov. In zgodbo o [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !