Recenzije: Transformers, Evan Almighty, Vacancy

3.09.2007 ob 18:54

TRANSFORMERS

Zelo zabavna znanstveno fantastična akcijska ekstravaganca, ki se izgubi le v zaključnem, zelo zmedenem in neprepričljivem dvoboju robotov.

Ko sta brata Lumiere davnega leta 1895 izbrani pariški publiki predvajala svoj film o prihodu vlaka na železniško postajo, nista niti sanjala kaj bo Michael Bay 112 let kasneje predstavil ameriškim gledalcem. In predstavi jim film, kjer posebni efekti še nikoli niso izgledali tako zelo divje, noro, tobogansko in adrenalinsko. Tako kot da bi jih posneli na Marsu. V neki drugi galaksiji. Tam, kjer so nekoč živeli naši roboti. Vrhunski kopirni stroji, ki se lahko spremenijo v karkoli se jim zahoče. V tisto, kar sem jim zdi kul. Recimo v avto, letalo, helikopter, tovornjak in tank. Eni so hudobni, drugi prijazni. Za svojo bitko pa so si kot veste zbrali naš planet. Naše nesrečne Zemljane, ki seveda nimajo pojma kaj za vraga se dogaja. In medtem ko predsednik Bush žre kekse, Zemljo čaka huda kriza. Poslednji dnevi, kjer brez idej ostane tudi obrambni minister Jon Voight. Zadnji vzdihljaji, kjer je zaskrbljen celo John Turturro, vodja ekipe Mož v črnem. Edina rešitev je mladenič Shia LeBeouf, nič hudega sluteči najstnik, ki ga prijazni roboti vzamejo za svojega. Ki v njem vidijo možnost za zmago nad hudobno ekipo. No ja, on vidi možnost za zmago pri hlačkah svoje sošolke Megan Fox, toda ker gre za usodo Zemlje in povezavo z njegovim dedkom, ki je pred davnimi časi odkrival Antarktiko, sprejme ponudbo in se priključi pogumni ter skulirani robotski družbi, ki jo vodi gospod Optimus Prime. Da ne bo pomote, filmska ekranizacija kultnih Transformerjev ni le poseben efekt brez duše in globine. Je film, ki spretno meša dramatizacijo, komedijo in dih vzemajoče efekte. In film, ki se mu več kot pozna, da ga je izvršno produciral Steven Spielberg. Tu so namreč vse tiste znane Spielbergove finte, vsi tisti legendarni Spielbergovi prijemi, ki navidez hladno tematiko otoplijo, sprostijo, ji dvignejo kvaliteto in dodajo številne zelo opazne ter nepozabne stranske like. Vse do zaključnega obračuna, ko gre le za visoko oktansko in nepovezano pretepanje robotov, kjer se bodo izgubil tudi najbolj natančni gledalci. Kjer se bi seveda izgubila tudi brata Lumiere, ki sta davnega leta 1895 izbrani pariški publiki predvajala svoj film o prihodu vlaka na železniško postajo in nista niti sanjala kam bo šla njuna zapuščina.

Ocena: 8/10

EVAN ALMIGHTY

Če iščeš Jima Carreyja, vse kar lahko dobiš pa je Steve Carell, počakaj.

Steve Carell, zvezdnik filmov Naša mala miss in Štiridesetletni devičnik, je kul dečko. Toda ne tako kot Jim Carrey, ki je leta 2003 posnel komedijo Bruce Almighty. In ker Steve ni Jim, tudi Evan ne morem biti Bruce. Povedano drugače, kar je manjkalo Bruceu, sedaj Evanu manjka še bolj. Pa četudi ga Bog Morgan Freeman spremeni v Noea. V znanega biblijskega preroka, ki je na svoji ladji pričaral pravo orgijo. In nesrečni Evan, sicer senator v vzponu, mora na svojem dvorišču zgraditi čisto pravo leseno barko, vanjo spraviti neskončno število živali in ljudi prepričati, da jih sredi poletja čaka huda poplava. Premalo zabavna komedija, ki ji plus točke jemljejo še klišeji filmov o živalih. In film, ki ne ve, da je morske scene obvladal Mojzes. Noe je bil namreč le pionir svingerstva.

Ocena: 4/10

VACANCY

Da se po filmu Psiho sredi noči ustaviš v čudnem obcestnem motelu, kjer te pričaka še bolj čuden lastnik, moraš biti res neumen.

Hudo povprečna in zelo klišejska grozljivka, kjer se zakonca Luke Wilson in Kate Beckinsale znajdeta v motelu, kjer goste uporabljajo za tako imenovane snuf filme. Za filme, kjer igralci umrejo tudi v živo. Ker sta tako zelo neumna, da motela ne zapustita že na začetku, si drugega kot glavne vloge v snufu ne zaslužita, zanimivo pa je to, da sta prepričana, da bo gledalcem vsaj malo mar za njuni usodi. Ni ga hujšega od filma, ki žali gledalčevo inteligenco in se obnaša kot da tega ne ve.

Ocena: 2/10

 

4 komentarjev na “Recenzije: Transformers, Evan Almighty, Vacancy”

 1. rok pravi:

  Pozdravljen,

  Redno berem vaše ocene in moram povedati da imava zelo podoben okus. A kar se tiče vaše ocene (prenapihnjena), se ne strinjam.Film takega režiserja kot je Spielberg, (zelo pod nivojem). Kaj me je motilo?!, veliko stvari.
  No, saj sami veste.

  lp rok

 2. Majči pravi:

  Ja mene so tudi navdušili Transformers, zato že nestrpno pričakujem nadaljevanje tega filma.
  Shia Le Bouf je bil ful sexy v tem filmu.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Rok, saj ga ni režiral Spielberg, on je bil le producent. Se mi pa zdi, da je prav zaradi njega film boljši od podobnih akcij, ki nimajo duše.
  Drugače pa me veseli, da bereš moje ocene.

  Majči, v Indiani Jonesu je bil še boljši.

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Get Him to the Greek, Dinner for Schmucks, Perrier’s Bounty pravi:

  [...] bil vse od filmov Little Miss Sunshine in The 40 Year Old Virgin zares všeč praktično nikjer. Evan Almighty, Dan in Real Life, Get Smart in Date Night so vsi po vrsti le povprečni filmski izleti, podobno [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !