Kulti in klasike: The Egyptian, The Center of the World, Bucktown

3.09.2007 ob 13:29

THE EGYPTIAN
zda 1954, drama, r: Michael Curtiz, i: Edmund Purdom, Victor Mature, Peter Ustinov, Jean Simmons, Gene Tierney, Michael Wilding, Bella Darvi, John Carradine

Premalo cenjena in po krivici prezrta mojstrovina.

To je ona, Bella Darvi, fatalka, ki začara faraonovega zdravnika Sinuha (Edmund Purdom), ki potem izgubi, glavo, čast, imidž, dušo, slavo in denar. Nič čudnega, da je njeno vlogo na vsak način hotela dobiti Marilyn Monroe in da je bil v igri za glavno vlogo tudi Marlon Brando. In leta 1928 rojena Poljakinja, ki se je leta 1971 po celi kopici poraznih filmov ubila s plinom, bi lahko kot za šalo igrala tudi Cleopatro, saj je imela vse, kar so takrat imele vse največje zvezde. Ženske, ki kot za šalo obrnejo glavnega junaka, nesrečnega Egipčana, ki se po mnogih letih, po kazni za neumno ljubezen, znova vrne v domačo deželo, izve veliko skrivnost, dobi možnost, da bi postal faraon in se raje odloči za izgnanstvo, za življenje navadnega, poštenega in osamljenega človeka. Še posebej zato, ker mu umre Jean Simmons, ženska, ki ga je ljubila celo življenje in ženska, kateri ni hotel nikoli uslišati njenega hrepenenja. Michael Curtiz, režiser Casablance, je za film porabil dve leti in 4 milijone dolarjev, Peter Ustinov je blestel v vlogi enookega služabnika, Victor Mature v vlogi pohlepnega vojščaka, Gene Tierney pa v vlogi faraonove pohotne sestre. In The Egyptian, sicer presenetljivo provokativen in dramsko izjemno globok epski spektakel, ki spektakel zamenja s kvaliteto in se kot za šalo postavi ob bok največjim predstavnikom žanra, vse do danes ostaja večen, neuničljiv, neponovljiv in edinstveno učinkovit izlet v čas starega Egipta.

Ocena: 9/10

null

THE CENTER OF THE WORLD
zda 2001, drama, r: Wayne Wang, i: Peter Sarsgaard, Molly Parker, Carla Gugino, Balthazar Getty

Pretty Woman? Ne, marveč realnost.

Richard (Peter Sarsgaard) in Florence (Molly Parker). Računalniški strokovnjak, ki bo kmalu postal milijonar in striptizeta, ki v prostem času bobna v nekem bendu. Na mizo pade 10 tisoč dolarjev in ponudba, da gresta na tridnevne počitnice v Las Vegas. Na Devet tednov in pol, na Poslednji tango v Parizu, kjer puter zamenja led v njegovi riti. Pravila so jasna. Ona bo plesala in ga vzburjala, on pa bo gledal in se je ne bo smel niti dotakniti. Toda kemija je prehuda, isker pa je preveč. Seks zamenja ples, na dnevi red pridejo tudi francoski poljubi, ko je počitnic konec, pa nastopi šok. »Zakaj si mislil, da mi je prišlo. Saj si mi vendar plačal. Vse sem igrala. Tako pač je,« Richardu po seksu razloži Florence, ki se potem do orgazma raje pripelje sama. »Sedaj mi je res prišlo. Hotel si videti kako uživam in videl si,« mu razloži, ko nemo in zaprepadeno opazuje njeno početje. Početje ženske, v katero se je zaljubil kot Richard Gere v Julio Roberts. Toda The Center of the World, kjer vam bo prostitutka Carla Gugino razložila nekaj krepkih, ni Pretty Woman, marveč direktna, realna, iskrena in izredno intimna štorija. Drzen portret patološkega razmerja, kjer so orgazmi takšni kot pri filmu Ko je Harry srečal Sally. Zaigrani, narejeni in plačani. Jasno, glede na to, da je za glavnega junaka žensko mednožje center sveta.

Ocena: 7/10

BUCKTOWN
zda 1975, kriminalka, r: Arthur Marks, i: Fred Williamson, Pam Grier, Thalmus Rasulala, Tony King, Carl Weathers, Bernie Hamilton, Art Lund

Presenetljivo prebrisana črnska kriminalka.

Blaxploitation, črno črni žanr, ki je Ameriko usekal v sedemdesetih, natančneje, leta 1971, ko je Melvin Van Peebles posnel film Sweet Sweetback’s Baad Asssss Song, je le redko presegel začrtane okvire nasilja, seksa in trdih, odločnih ter sila pogumnih likov, ki se niso bali nikogar. Ki so se uprli belemu establišmentu in v črno pobarvali klišeje številnih svetlih kriminalk. In pozor, Bucktown, zgodba o tipu po imenu Duke (Fred Williamson), ki se vrne v rojstni kraj in naleti na nesramno zoprne rasistične policiste, preseže prav prej omenjene okvire in se kot za šalo zavihti med najboljše predstavnike žanra. Med majhno številko filmčkov, ki so razmišljali s svojo glavo in nasilju ter seksu dodali še dobro zgodbo in zanimive preobrate. Pam Grier seveda seksa z glavnim junakom, Carl Weathers, znameniti Apollo Creed iz štirih Rockyjev, pa se je na velikih platnih pojavil prvič v dokaj uspešni karieri, kjer je istega leta statiral tudi v filmu Friday Foster, filmu, v katerem sta ravno tako igrala Pam Grier in Thalmus Rasulala.

Ocena: 7/10

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !