Recenzija: Die Hard 4

20.08.2007 ob 22:15

Ko sem lani videl tretjo Misijo nemogoče, sem bil prepričan, da gre za akcijski film desetletja. Četrti Die Hard je dokaz, da sem se zmotil.

Die Hard 4 je mojstrovina akcijskega žanra. Mojstrovina, ki jo lahko kot za šalo postavimo ob bok sorodnim klasikam Die Hard, Lethal Weapon, Speed, Terminator 2, The Rock, Misija nemogoče 3 in True Lies. Ali če hočete, tudi najboljšim filmom o Jamesu Bondu. Recimo filmu Die Another Day, kjer sem pred leti zapisal, da je James Bond poslednji akcijski junak. Na srečo sem se zmotil. Čast po novem pripada Bruceu Willisu, natančneje, kultnemu policistu Johnu McCleanu, ki nas je kot veste prvič obiskal leta 1988, se nepozabno spopadel s teroristom Hansom Gruberjem in nas sesul z enovrstičnico: »Yippee-ki-yay, motherfucker.« Enovrstičnico, ki jo seveda ponovi tudi sedaj. Devetnajst let kasneje, kjer mu nagaja novi psihopat. Bivši državni uslužbenec in kvazi patriot Thomas Gabriel (Timpthy Olyphant), ki skuša izpeljati »razprodajo«. Genialno hekersko invazijo na Združene države Amerike, ki se znajdejo v totalnem kaosu. »11. september je bil le opozorilo,« je prepričan Gabriel, ki očitno ni videl niti enega Die Harda, saj nima pojma kdo je John McClane. Zares izvrstna, adrenalinska, napumpana, frajerska, zabavna, energična in ravno prav nemogoča akcijska poslastica, ki jo lahko brez slabe vesti proglasimo za akcijski film desetletja in upamo, da stari dobri Bruce še ni rekel zadnje besede.

Ocena: 9/10


 

10 komentarjev na “Recenzija: Die Hard 4”

 1. markopigac markopigac pravi:

  Mah, jaz sem film poimenoval analogno vs. digitalno, a kaj ko je vse prevec efektov in skoraj nic mcclanea. sem mislil, da bo willis morda postal kdaj novi dirty harry. nah. nikoli.

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Le zakaj bi postal Dirty Harry, če je lahko John McClane? Ma to so bili drugi časi. Harry je vžgal v sedemdesetih, sedaj pa je čas drugačnih negativcev. In to mene ni prav nič motilo, saj so ujeli trend in vanj vtaknili policaja stare šole. Seveda ne tiste iz sedemdesetih, marveč tiste iz osemdesetih. Kot sem že dejal, meni je bil film zakon in se ne spomnim akcije, ki bi mi bila zadnja leta tako zelo všeč. No ja, razen tretje Misije nemogoče, ki pa sem jo že omenil.

 3. PaucStadt » Live free or Die Hard (2007) pravi:

  [...] O zgodbi ne bom, spisanega je bilo že veliko, priporočam skok sem ali pa sem. [...]

 4. iztok gartner razmišlja na glas » Objave » Die Hard 1-3 pravi:

  [...] LETOS, ko mi je bil spet močno všeč in brez konkurence. Četudi je bil napihnjen s posebnimi efekti in [...]

 5. Iztok Gartner » Recenzija: A Good Day to Die Hard pravi:

  [...] njegovega Johna McClanea niti nisem ne vem kako pogrešal oz. ga nisem bil tako zelo vesel kot pri četrtem delu Die Harda, ki ga je Willis posnel po dvanajstih letih suše. Willis je namreč zadnja leta spet dežurni [...]

 6. E pravi:

  Dober film.Bil presenečen , ker sem mislil da mi film ne bo všeč ,ker sem mislil da še je to eno samo brezvezno nadaljevanje filma kot Lethal Weapon.Mi je zdaj prav žal ,da si filma nisem prej ogledal.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sicer so meni vsa Lethal Weapon nadaljevanja prav tako zakon, ampak tale Die Hard je res pasal. Noro dober film, pa super vrnitev Brucea Willisa takrat.

 8. E pravi:

  Ja res dober film upravičena ocena 9/10.Zanimivo pa ,da so na IMDb ocenili samo 7,3 bi si zaslužil vsaj 8.
  Tole mi je bil noro dober prizor..

  http://www.imdb.com/media/rm3957230848/tt0337978?ref_=tt_pv_md_3

 9. montebuba pravi:

  Tako: Die Hard 4 je dobra akcija, kjer Willis znova pokaže da je eden najboljših, najbolj frajerskih akcijskih junakov. Ponovno se zajebava med akcijo, ponovno postreli vse. Prizor v tunelu na začetku filma (kjer raztura helikopter) in prizor s tovornjakom sta briljantna.

  Žal pa me je razočaral glavni negativec, ki sicer dobro igra računalniškega zlobneža, ampak je premalo agresiven… tudi negativka Maggie Q premalo izkoriščena-razen boja v dvigalu kjer je pokazala nekaj več. Mladi heker Justin Long (spomnim se ga iz Drag me to Hell) je pa kul ravno prav zmeden, prestrašen pa vseeno dovolj pogumen, da dela družbo MCcLANEju skozi film…tudi hčerka Lucy ok.

  V glavnem zelo dober akcijski film ni pa presežek…slabši od prve trojice.

 10. montebuba pravi:

  Aja pa ocena za Die Hard 4: 6/10 :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !