Petar Grašo, kdaj se boš vrnil tako kot je treba?

19.08.2007 ob 16:46

Petar Grašo mi je bil nekoč zelo kul. Še posebej v prvem albumu Mjesec iznad oblaka, kjer so me osvojile pesmice Idi, Volim i postojim in recimo Trebam nekoga. Drugi album Utorak je bil še boljši, saj je Petar zapel Ko nam brani, Ljubav jedne žene, Lomi me in seveda Kad ostarim, ki je bila še lepša od Idi. Pa vendar, ker je zapel tudi 92′ in Nevista, sem se ustrašil, da ga bo pri naslednjem albumu polomil na celi črti. No ja, potem ga je polomil pri frizuri, se ostrigel in izgubil imidž. Ko je izgubil imidž, pa je šla tudi popularnost. Osem slovenskih koncertov na teden se je spremenilo v enega, pa še ta ni bil ravno najbolj nabito poln. Potem je sledila štiriletna pavza, lasje so spet zrasli, stari dobri Petar pa je serviral uspešnico Jedina. Ni bilo slabo, toda bilo je daleč od njegovih najboljših pesmic. Album Šporke riči je sicer prinesel 14 novih pesmi, toda nobena ni bila zares dobra. Taka kot sta bila recimo Idi in Kad ostarim. Morda je še najbližje stari slavi skočil s pesmima Najteža rič in Sad te se samo rijetko setim, medtem ko je pri vseh ostalih pretiraval z inštrumenti in kvazi razkošno produkcijo. In sedaj sem ga spet ujel na novem splitskem festivalu, kjer je predstavil balado Niente di te. Pel je v italijanščini in malo tudi v hrvaščini. Ni slabo, je veliko boljše od Šporkih riči, toda zelo daleč od njegovih največjih hitov in meni najljubših pesmic, ob katerih sem nekoč potočil celo nekaj solzic. So z lasmi šle dobre ideje in talent, ali pa preveč pozornosti namenja svoji Danijeli? Škoda.

 

10 komentarjev na “Petar Grašo, kdaj se boš vrnil tako kot je treba?”

 1. markopigac markopigac pravi:

  Petar Grašo je prisel ravno v pravem casu, ko je Tonika records dosegala svoj vrhunec. Po moje pa je tako tudi z njegovim honorarjem. Rekel bi, da se je (vezano na neobdavceno nemsko marko, ki jo je v zep pospravljal v devetdesetih) celo razpolovil.

 2. Eternity pravi:

  Prebrala sem tvojo kritiko, vendar se žal ne strinjam s tabo. Mislim, da ima Grašo še vedno super pesmi, res pa je, da vsi njegovi feni in fenice težko pričakujemo novi album, ki naj bi izšel decembra. Saj ni on kriv, če so trenutno Turbo Angels in podobni trenutno “in” v Sloveniji – kar se mi zdi totalno pomanjanje ukusa za glasbo, ampak tako pač je. Žal kvaliteta glasbe ni več na prvem mestu. Glede frizure pa, sorry, mislim, da je stokrat boljši kot prej. Pa brez zamere.

 3. Suby pravi:

  človek gre z glasbo naprej! me prav zanima, kolko bi fenov pridobiv, če bi pel vedno iste tipe pesmi kod pred 10 leti tudi zdej! glasba se razvija, se spreminja in ljudje ki poslušajo glasbo zdej imajo radi nekaj novega! tako tudi on sledi smernicam tega, da ustvarja nekaj novega, da
  razveseli NEKATERE stare fene in pridobiva nove. seveda ker v tem je dobiček se ti ne zdi, če bi on gledal samo na to, da bodo stari feni potešeni in ne sledil smernicam glasbe bi vrjetno Šporke riči bil zadnji njegov album, ker nebi bl odnarja za naslednjega!
  ti pa komentiraš še, da če nima las ne zna delat dobrih komadov, zanimivo razmišljanje res!
  NO PA DA T IPOVEM NASVET ŠE ZA NAPREJ, DA BOŠ LAHKO POSLUŠAL NJEGOVE BODOČE KOMADE: “NAREDI SI PLAYLISTO VSEH STARIH KOMADOV OB KATERIH SI SE RAZJOKAL, DEJ REPEAT IN JIH POSLUŠAJ DOKLER TI NE ZMANJKA SOLZ IN SE RAZJOKAL ZA VSE NAPREJ, POTEMTAKEM TI NE BO RABLO JOKAT PRI NOVIH KOMADIH IN BOŠ MOGOČE UGOTOVU DA SO CELO RES DOBRI!”
  pa ne se zahvaljevat za nasvet!

  LP

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Dragi Suby, problem je v tem, da jih izgublja.
  Vsako leto več.
  Gibonni je z vsakim albumom boljši, Grašo pa slabši.
  Tudi Oliver gre naprej, toda ohranja stil, po katerem je znan.
  Grašo pa gre nekam, kjer ne bo dobro.
  In ravno zato mu je popularnost tako močno padla, njegove nove pesmi pa niso uspešnice.
  In ja, ko si je ostrigel lase, je nehal delati dobro glasbo.
  Kaj vem, morda pa je kot Samson :)
  Novi komadi so tebi morda dobri, toda meni ne potegnejo, kar je čudno, saj mi je bil Grašo pred leti res totalni car.
  In če ob počasni baladi ne jokam, balada ni dobra.
  In le zakaj bi se ti zahvaljeval za tako blesav nasvet?
  Šporke riči žal ne dosegajo prvih dveh albumov, pa če se ti postaviš na glavo. Pa ne zato, ker je hotel ujeti trend in nove smernice, marveč zato, ker je izgubil imidž. Izgubil je stil, to pa za nobenega glasbenika ni dobro.
  No ja, razen za Madonno, ki vžge v prav vseh stilih.
  Grašo je bil novi Oliver, zdaj pa je le njegov bledi posnemovalec, ki po novem poje tudi italijanske pesmi.
  Škoda, saj mi je bil res kul.

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Draga Eternity, Turbo Angels in podobni nimajo nobene zveze s tem, da je Petrova popularnost padla, saj se mu je nekaj podobnega zgodilo tudi na Hrvaškem. Poba nima prave uspešnice. Tistega pravega hita, s katerim bi se obdržal na vrhu. In že podatek, da je prvi izpadel iz šova Zvezde pojejo, pove dovolj o njegovi popularnosti.
  Glede frizure pa bi rekel takole. Kratki lasje so morda zdaj res bolj “in”, toda z dolgimi je imel poseben imidž. Imidž, ki ga je imel samo on in je bil prav po njem zelo znan. Ko se je ostrigel, pa je postal enak kot vsi. Isti in nič posebnega.
  Pa četudi je tebi morda sedaj bolj všeč. Toda nekoč je po cesti šel kak fant, ki je imel podobne lase in brčice kot Grašo, pa so mu rekli: “Glej ga, Petar Grašo.” Danes pa seveda ne rečejo ničesar, saj kratki lasje niso nič posebnega.

 6. Eternity pravi:

  Pozdravljen!
  Žal se ne strinjam s tvojim mnenjem.
  PRVIČ, slovenska glasba postaja vedno bolj popularna in žal veliko zelo kvalitetnih hrvaških glasbenikov izgublja poslušalce. Res ne vem zakaj je tako, vendar je.
  DRUGIČ, to, da je izpadel iz šova zvezde pojejo, še nič ne pove. Mu pač ne leži učenje petja. Niso vsi rojeni učitelji glasbe.
  Tretjič, frizura ni simbol uspeha v glasbi. Predvidevam,da tvojemu mnenju botruje tvoja lastna frizura. Se motim, ali si dolgolasec? GRAŠO JE ŠE VEDNO-KLJUB KRATKI FRIZURI – ZELO PREPOZNAVEN. Še več, končno se celo njegova frizura sklada z njegovo glasbo, ki žal pač ne spada med heavy metal ali rock,torej je skladna z zvrstjo glasbe. In da ne pozabim, vsak glasbenik običajno ima svoj idol,h kateremu stremi. V primeru Petra Graša je bil to Oliver Dragojevič. To, da išče svoj lasten slog, pa vsak človek, ki kaj da na dobro glasbo odobrava. Nihče si ne želi poslušat posnemovalce drugih pevcev – in v tem se je Grašo končno izkazal. Osebno, mu lahko zaradi tega rečem le: Hvala, Grašo,ker postajaš samosvoj!

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Draga, Eternity, vidim, da ne bova prišla skupaj :)

 8. mala 14 pravi:

  jooj on je pa men TAK CAR!!!!!!!! tko kot je biu pred 10imi leti čeprow sm bla takrt stara komi 4 leta pa ga nism še poslušala .. ampak pomojm je zdej še bolši. in glede koncertou skor usak mesc ma kje u sloveniji kkšn koncert, al pa je gost u odaji al ma pa kakšn nastop. tko da nebi zdej o tem:D.. in vedno zapoune dvorane… usaj na teh zadnjih koncertih ko sem bila je bilo čisto vse nabito.. no pa lepo se mejte. čau bau

 9. Maša Vuk Godina pravi:

  Petru Graši 31 letnemu pevcu ni popularnost nič padla. Motite se! Še vedn je šefe in car. Razumeti pa morate,da so te govorice,da je z Danijelo totalno neresnične. NI! Fant je sam! Njegov život je glasba. Nehajte s tem:Petar + Danijela. It’s a lie! Grašo ima svoje življenje,dela čez glavo in na vrhuncu je!

  Čao,čao!

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Maša, ne verjamem, da nista skupaj. Le zakaj bi bila to finta? Nepotrebno. Finta je bila, da nista, pa četudi smo vsi vedeli da sta.

  In popularnost mu je padla. Pa čeprav se tebi to morda ne zdi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !