Happy Birthday: Dustin Hoffman

8.08.2007 ob 14:41

Ne boste verjeli, toda veliki Dustin Hoffman danes praznuje že sedemdeset let. Ker gre za mojega najboljšega igralca vseh časov, se pravi za igralca, ki je leta 1988 posnel Deževnega človeka, moj najboljši film vseh časov, je prav, da se mu poklonim z nekaj stavki.

Stari dobri Dustin, ki bi moral za prav vsako svojo vlogo dobiti oskarja, je na sceno priletel leta 1967, ko je dobil glavno vlogo v Diplomirancu, kjer ga je hotela požreti pohotna Anne Bancroft, kultna gospa Robinson. Ker mu ni ugajal imidž lepega dečka in novega seksualnega simbola (prav ste prebrali, Dustin Hoffman je leta 1967 veljal za vročo robo med dekleti in ženskami), je počil Polnočnega kavboja in Malega velikega moža ter dokazal, da je najboljši igralec na svetu. Igralec, ki bi lahko igre naučil tudi Jacka Nicholsona, Ala Pacina in Roberta De Nira.

Leta 1969 mi je bil zelo zelo všeč tudi v nežni romantični drami John and Mary, kjer je bil zaljubljen v Mio Farrow, leta 1971 pa me je sesul s filmom Slamnati psi, kjer se je maščeval bandi, ki mu je posilila ženo. Kariero je torej začel odlično. Več kot odlično. Z Diplomirancem, Kavbojem, Malim velikim človekom in Slamnatimi psi. Ker mu ni bilo dovolj, je posnel še Metulja in Lennyja. Ker je hotel še dlje, pa je zaigral tudi v Vseh predsednikovih možeh in Maratoncu.

Ko se takole spominjam vseh teh filmov, o katerih zdajle teče beseda, sploh ne morem verjeti kako zelo dober je bil v njih. Kako zelo dobro je odigral vse te vloge. Še posebej v Maratoncu, ko so mu vrtali zdrave zobe in ko se je sredi kopalnice začel nenadoma dreti kot histerična baba. Ali pa Kavboju, ko je sredi ceste nadrl voznika in mu zabrusil: “Tukaj hodim jaz.” In seveda v Diplomirancu, kjer je gospo Robinson vprašal, če ga morda skuša zaplejati. Ja, dragi moji, to so bili časi, ko je bil Dustin številka ena. Najboljši igralec svoje generacije. Pravzaprav vseh generacij. Tudi tiste, kjer so bili najboljši Marlon Brando, Montgomery Clift in James Dean.

Po Maratoncu je malce zaspal in nam butnil povprečno kriminalno dramo Straight Time, nato pa še dolgočasno Agatho, ki je ne bi rešil nihče. Hvala Bogu, da je leta 1979 posnel klasiko Kramer proti Kramerju, kjer je bil spet tako zelo dober, da nisem mogel dihati kako leto. Natančneje do leta 1982, ko se je oblekel v žensko in se spremenil v Tootsie. Potem si je spet vzel triletno pavzo in za televizijo posnel briljantno ekranizacijo Smrti trgovskega potnika, kjer je bil tako zelo odličen, da še zdaj ne morem verjeti kaj sem gledal. No ja, leto 1987 je prineslo ponesrečeno komedijo Ishtar, za katero jima je z Warrenom Beattyjem še vedno nerodno, leto 1988 pa nepozabnega Deževnega človeka, kjer me je dokončno sesul in se zapisal med moje heroje. Med igralce, ki igrajo tako zelo dobro, da bi jih usekal na gobec. In Deževni človek, v originalu Rain Man, je res krasen film. Tako zelo, da mi po njem ni bil zares všeč prav noben film več. Le kako bi mi bil, ko pa je Dustin zaigral avtista, kjer je bilo nerodno celo pravim avtistom. Prav imate, Rain Man je bil njegov drugi oskar, prvega pa je dobil devet let prej za Kramerja. Leta 1989 posnel solidni Family Business in zaigral sina Seana Conneryja, leta 1990 pa se je na hitro pojavil v Dicku Tracyju. Leta 1991 mi je bil zelo všeč v Billyju Bathgateu in Hooku, leta 1992 pa me je malce razočaral z Naključnim junakom. Leta 1995 se je več kot uspešno preizkusil kot akcijski junak v filmu Izbruh, se spremenil še v Ameriškega bivola in briljantno usekal tudi odvetnika v drami Sleepers. Leta 1997 me je spet sesul do konca s filmoma Mad City in Wag the Dog, kjer je bil znova tako zelo dober, da sem komaj lovil sapo. Leti 1998 in 1999 sta bili malce zaspani po zaslugi filmov Sfera in Ivana Orleanska, leto 2002 pa sem bil razočaran zaradi drame Moonlight Mile. In ravno Moonlight Mile predstavlja njegovo najslabšo vlogo po mojem okusu. Vlogo, kjer sem skoraj zaspal. Pa vendar vlogo, kjer je bil kljub temu boljši od vseh ostalih igralcev tistega leta.

Prav imate, Dustin Hoffman je najboljši tudi ko je slab. Ko je dober, pa je itak najboljši od vseh. Hvala Bogu za leto 2003, ko se je zmagoslavno vrnil z mojstrovinama Confidence in Runaway Jury, in za leto 2004, ko me je spet do konca navdušil s filmoma Finding Neverland in I Heart Huckabees. In ravno Huckabees je bil novi dokaz, da mu ni para. Če k temu dodamo še izredno zabavno vlogo v komediji Meet the Fockers in glas v risanki Racing Stripes, lahko zapišemo, da je bilo leto 2004 njegovo leto. Oskarji so ga žal spet zaobšli, kar je jasno, saj bi bilo smešno, da bi jih imel na polici že trideset. Dve leti nazaj je bil gangster Meyer Lansky v odlični drami The Lost City, lani pa parfumer v še boljši dramski grozljivki Parfum. Leto je zmagoslavno zaključil kot psihiater v Stranger Than Fiction, kmalu pa bo udaril s štirimi novimi filmi. Še vedno ne morem verjeti, da je star že 70 let, saj se zavedam, da ne bo več prav dolgo zmogel igrati dobrih vlog. Še kakšnih deset let in ostali mu bodo le dedki in babice. Recimo, Tootsie II: The Old Bitch is Back. Leta 1972 mu je ušel Michael Corleone v Botru, leta 1982 pa Gandi, ki ga je zamenjal s komedijo Tootsie. Povedano drugače, Dustin je bil najboljši tudi v vlogah, ki je sploh ni igral.

 

4 komentarjev na “Happy Birthday: Dustin Hoffman”

 1. paucstadt paucstadt pravi:

  No, sam ga cenim, a toliko pa spet ne ;)

  Rain man-a (je Deževni človek dejanski prevod!?!?) je odigral res izjemno in samo kapo dol.

  Za najboljši film pa se odločam med Kavbojem in Diplomirancem…?

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Ja, Deževni človek je dejanski prevod filma Rain Man.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] tudi na hip hop usekane muhe. Še bolj posebej, ko ugotovimo, da lasatega ponija govori celo Dustin Hoffman, ki mu mafijski pelikan (Joe Pantoliano) zagrozi z usodo konjske glave iz Botra. Tako je, Racing [...]

 4. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Last Chance Harvey pravi:

  [...] Dustin Hoffman, ki v žep kljub letom še vedno vtakne praktično vse igralce na svetu,[...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !