Celjski Kolosej zapira vrata

2.08.2007 ob 01:38

Začelo se je obetavno, velikopotezno in monopolno. Tako, da se je ustrašil celo konkurenčni Planet Tuš, ki je svoje kindovorane resda odprl že leto dni prej. Kolosejevi kinematografi so imeli namreč monopolne pogodbe z našimi filmskimi distributerji, kar pomeni, da so nove filme dobil pred Tušem in da Tuš nekaterih največjih uspešnic sploh ni mogel zavrteti v svojih kinih. Tak je bil primer filma Kristusov pasijon, ki ga je v Celju vrtel le Kolosej.

Vidno zaskrbljen in razburjen je bil tudi takratni direktor Tuševih kinematografov Urban Majcen, ki mi je povedal, da mu ni všeč takšna umazana igra. Potem je seveda počilo, saj so Kolosejeve dvorane kljub temu ostajale prazne. Veliko bolj prazne od Tuševih. Kljub raznim ugodnostim za obiskovalce in celo znatno nižji ceni kino vstopnice. Distributerji so jasno da morali menjati politiko, saj so uspehe s svojimi filmi dosegli le v Tuševih dvoranah.

Nekega dne sem povprašal tamkajšnje prodajalke vstopnic, ki so mi zaskrbljeno zaupale, da so dvorane res večinoma prazne in da so solidno obiskani le največji hiti. Ker sem se hotel o zadevi prepričati še na lastne oči, sem izvedel preizkus in na isti dan ob isti uri obiskal isti film. Najprej v Koloseju, potem pa še v Tušu. Kolosejejev dvorana je bila skorajda prazna, Tuševa pa nabito polna. Kljub nižji ceni v Koloseju, seveda.

Novica, da bo celjski Kolosej počasi zaprl svoja vrata tako sploh ni presenečenje, saj je bila izguba prehuda in so jo morali nenehno krpati z ljubljanskim dobičkom, kjer zaenkrat še nimajo Tuševe konkurence. Po drugi strani pa so Celjani preveliki patrioti, da bi denar dajali Ljubljančanom, zato so raje hodili v Tuš in se zraven zabavali še v tamkajšnjih zabaviščih, ki jih celjski Kolosej seveda ni ponudil. Sicer pa, že ko sem videl in spremljal delo ter ponudbo v Kolosejevi slaščičarni, mi je bilo jasno, da je nekaj hudo narobe.

Tudi na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani so Kolosejevi možje potrdili slab obisk v celjskih dvoranah, napovedali nepreklicno zaprtje in pojasnili, da ima Kolosej višje cilje. Želje po tem, da postane vodilni zabaviščni center v jugovzhodnem delu Evrope, kar pomeni, da so investicije, ki prinašajo izgubo seveda nesmiselne. Celjski Kolosej naj bi se zaprl do konca julija, lastniki pa že iščejo nove ponudnike, ki bodo dvorane spremenili v izobraževalne centre. Za Celjane to seveda ni dobro, saj bo zdaj monopol ime Planet Tuš, kar pomeni, da dodatnih ugodnosti ne bo več in da nižanje cen zavoljo konkurence žal odpade.

 

2 komentarjev na “Celjski Kolosej zapira vrata”

  1. parrot pravi:

    Tista o lojalnosti in lokalpatriotizmu celjanov Tušu je mimo. Poznam kar nekaj Celjanov, ki jim gladko dol visi za Tuša in njegov t.i. “imperij”. Kupujejo tam, kjer se jim najbolj splača, zabavajo tam, kjer jim ustreza. In ja, nikjer ni garancije, da je tako opevani Tuš najugodnejši, najboljši in oh in sploh.

    Verjamem, da ljudsko vzdušje, prerivanje med vozički sobotnih nakupovalcev avstrijskih salam in jogurtov ter šniclev ustreza mnogim, nikakor pa ne vsem.

    Seveda pa napisano ne pomeni, da je Kolosej dober. Očitno je slabši od Tuša. Vse skupaj je zaskrbljujoče.

  2. iztokgartner iztokgartner pravi:

    Ne razpravljam o tem kdo je boljši in kdo slabši (no ja, glede slaščičarne je Kolosej res imel krizo, da jih je lahko sram) in ne govorim o tem, kjer kdo kupuje in se zabava (no ja, v celjskem Koloseju se ni dalo zabavati, saj ni bil tako narejen), govorim o tem, da so Celjani pač raje hodili v Tuš. To je vse. Zakaj so hodili ne vem, vem pa, da je skoraj zagotovo razlog v patriotizmu. Jasno, da ne vsi, saj jih tudi sam poznam nekaj, ki so šli raje v Kolosejeve dvorane, toda tistih, ki so šli raje k Tušu, je bilo veliko več.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !