Moj intervju: Zoran Jankovič

27.07.2007 ob 18:29

Janez Janša nima časa zame

Če poznate pesem Survivor, ki so jo zapele članice skupine Destiny’s Child, potem veste, da bi to lahko bila osebna himna Zorana Jankoviča. Na 1. januarja leta 1953 rojenega gospoda, ki se je iz prvega moža Mercatorja kot za šalo spremenil v prvega moža Ljubljane in vladajoči koaliciji pokazal, da z njim ni šale. Da se ga ne da uničiti. Da se po padcu vrne še močnejši. Še bolj spreten in še bolj nevaren. Po očetu Srb, po mami Slovenec. Vzoren oče dveh sinov in presrečni dedek vnučkom. Pozoren mož ženi Miji, ki jo za razliko od ostalih znanih slovenskih politikov brez težav poljubi tudi v javnosti. Nekoč avtoprevoznik, ki je lahko kot bi trenil prevozil tudi po tisoč kilometrov, danes pa župan glavnega mesta Slovenije, ki je obljubil veliko lepih stvari. Ker obljubo vedno drži, Ljubljančani komaj čakajo kaj se bo zgodilo. Če bi živel v Ameriki, bi mu bilo ime Arnold Schwarzenegger. Če bi živel na Luni, bi tam brez dvoma postavil nov trgovski center in povozil konkurenco. Če bi slučajno našel kakšne vesoljce, pa bi jih brez dvoma naučil kako se igra rokomet. In jasno, Miha Jazbinšek, ki ga ravnokar toži za stare grehe mestne občine, mu ne bo prišel do živega. Ljubljana namreč ni Mercator.

 

1. Pa začniva praznično in se spomniva letošnje novoletne zabave na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer vas je Jan Plestenjak pozval, da z njim zapojete pesem. Zakaj tega niste storili in ste navihano pobegnili z odra?

Če se prav spomnim, nisem pobegnil z odra, ampak sem skupaj z zbranimi na Prešernovem trgu odšteval zadnje sekunde do novega leta in jim nato tudi čestital. Pojem pa ne, ker nimam posluha.

2. Se zavedate, da ste prvi slovenski politik, ki je javno objel in poljubil svojo ženo?

Svojih čustev navadno ne skrivam, še vedno pa trdim, da nisem politik.

3. Boste na naslednjih volitvah res kandidirali za predsednika države?

Že večkrat sem povedal, da je sedaj moj motiv dobrobit Ljubljane in njenih prebivalcev. V Ljubljani je potrebno uresničiti še veliko projektov. Za predsednika države ne bom kandidiral.

4. Če bi vam rekel, da sem vas videl kako nakupujete v trgovini Tuš, kaj bi mi odgovorili?

Da to ni možno in sicer iz dveh razlogov. Prvič, pri nas nakupuje soproga in drugič, kupujemo v Mercatorju.

5. Na kaj pomislite ko slišite številko 21 in besedo vrtičkarji?

Ta številka zame nima nekega posebnega pomena, »vrtičkarji« pa me spomnijo na področje, ki ga je v Ljubljani potrebno urediti in ga trenutno že urejamo.

6. Vaš sin svojo ženko vedno zelo lepo spremlja po mestnih ulicah in ji pomaga tudi pri vzgoji otrok. Ste ga vi naučili takšnega kavalirstva?

Sinova sva vzgojila skupaj s soprogo. Sicer pa sem na oba zelo ponosen in se z njima odlično razumem.

7. Ko sva že pri sinu in snahi, se še spomnite koliko vas je stala njuna poroka in kdo vse je zapel v njuno čast?

Seznam nastopajočih je bil kar dolg in poroka je bila res sanjska. Vem tudi, koliko je stala, saj sem shranil račune.

8. Upam, da ne boste jezni, če vas vprašam, kdaj ste nazadnje koga pošteno okregali in nadrli?

Ponavadi se zelo enostavno ne pustim razjeziti, v slabo voljo pa me lahko spravijo nered, površnost in malomarnost, zlonamernost, nepoštenost in nestrpnost. Vendar me jeza tudi hitro mine in ne kuham zamere.

9. Kako se počutite kot župan, se pravi kot glavni džek v mestu?

Zelo dobro, na delovnem mestu se vsak dan počutim kot na dopustu. Imam vizijo, kakšna bo Ljubljana po mojem končanem mandatu, imam sodelavce, ki jih spoštujem ter jim zaupam in pri delu zelo uživam.

10. Boste še naprej nagajali Janezu Janši?

Predsedniku vlade nisem nikoli nagajal, nasprotno, že od začetka svojega mandata poudarjam, da morata država in glavno mesto medsebojno sodelovati, ne glede na to, če sta si predsednik vlade in župan prestolnice tudi osebno naklonjena. Sicer pa se je na več področjih izkazalo obratno. Država nagaja svoji prestolnici, tako z novim Zakonom o glavnem mestu, zaradi katerega nam je bilo odvzetih 60 milijonov evrov na letni ravni, kot tudi z odločitvami posameznih ministrov, ki s svojimi dejanji položaj prestolnice še otežujejo. Pri tem predsednik vlade že šest mesecev ne najde ene ure svojega časa za osebno srečanje z mano, kjer bi potrdila dogovor med glavnim mestom in državo ter definirala višino sredstev, ki jih mora po Zakonu o glavnem mestu država nameniti Ljubljani. Očitno pa temu ni naklonjen, saj sprejeti rebalans državnega proračuna te postavke ne vsebuje.

11. Ste potočili kako solzo, ko so vas odstavili z mesta direktorja Mercatorja?

Obdobje je bilo res emocionalno, predvsem zaradi zelo čustvenega odziva sodelavcev. Jokal nisem, bil pa sem najbolj ponosen na svojih 15.000 ljudi iz 4 držav, ki so se od mene tako lepo poslovili. Od vseh trinajstih menedžerskih nagrad, ki sem jih prejel, mi je ta pomenila največ. Danes pa sem prepričan, da so mi tisti, ki so me odstavili, naredili uslugo, saj v svoji novi funkciji župana resnično uživam.

12. Zakaj Ljubljane preprosto ne spremenite v en velik trgovski center, kjer bo vsak lahko dobil tisto, kar si želi?

Ljubljana bo postalo mesto, na katero bomo ponosni in v katerem bomo z veseljem živeli. Ne verjamem, da bi ljudje želeli živeti v trgovskem centru.

13. Ste svojim sosedom še vedno najboljši sosed?

To morajo oni povedati. So pa oni meni vsekakor najboljši sosedje.

14. Če vam povem, da sta v vas do ušes zaljubljeni Helena Blagne in Natalija Verboten, mi boste verjeli?

To ni vprašanje zame, sta pa obe zelo simpatični dami.

15. Kaj vidite ko se zjutraj pogledate v ogledalo?

Obraz, ki se mu ni treba bati, da bi se pri britju urezal, saj se lahko vsak dan brez slabe vesti pogledam v ogledalo.

16. In seveda, mi boste dovolili, da bom na novem nogometnem stadionu brcnil žogo proti golu, kjer boste vi vratar?

Pri nogometu ne stojim v golu, seveda pa ne bom imel nič proti, če mi boste na novem stadionu podali žogo.

 

5 komentarjev na “Moj intervju: Zoran Jankovič”

 1. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Prebral v Slovenskih novicah. Dokaj zanimivo in lahkotno branje

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Mislim, da si prebral v Direktu :)

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Zoki, 4 more years pravi:

  [...] 4 more years 24.09.2010 Zoran Jankovič bo v Ljubljani zmagal tudi zato, ker nima pravega protikandidata. Sem ujel nedavno soočenje, vsi [...]

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Šrot & Jankovič pravi:

  [...] Zoran Jankovič   [...]

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Zoki Superstar pravi:

  [...] moj-intervju-zoran-jankovic/ zoki-4-more-years/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !