Zakaj se šampon speni šele v drugi rundi?

26.07.2007 ob 10:49

Tega pa res ne vem in dvomim, da mi bo kdo uspel podati zadovoljiv znanstven odgovor. Ko šampon namreč na lasišče namažeš prvič, ga skoraj ni čutiti, kar pokmeni, da se ne speni in da ga ne moreš fino razmazati po laseh. Ko ga naneseš drugič, pa je stvar povsem drugačna, saj se razširi, speni in naseli po vseh lasih enako. Saj nimam nič proti, samo tole me pa resnično zanima.

 

19 komentarjev na “Zakaj se šampon speni šele v drugi rundi?”

 1. chef chef pravi:

  Ja, res je hecno. Tega niti nisem vedel, ker mi je punca šele pred kakšnim letom povedala, da si moram glavo umiti dvakrat!

 2. M&G pravi:

  preveč svinjarije je na laseh za prvič :)

 3. bear pravi:

  čist simpl!
  probi si umiti glavo pa potem posuši lase in še enkrat umij. ne bo potrebno šamponirati 2x se bo ze prvič spenilo.
  problem je v umazanih laseh…..

 4. satir pravi:

  Ko si s papirjem obrišeš tazadnjo, je tudi prvi list bolj umazan kot tazadnji. Večji packon kot si, več papirja ali pa šampona porabiš.
  Še dobro, da imajo nekateri punce…

  Mamma mia, kaj smo v kameni dobi???

 5. girl girl pravi:

  to je res zanimivo. tudi jaz si moram lase umit 2krat. ko si prvič našamponiram lase se šampon malo speni. lase malo sperem z vodo (se pravi da nekaj šampona še vedno ostane na laseh) in nato ponovno našamponiram, da se res vidi pena :) meni se zdi da je to zato, ker imaš, ko drugič šamponiraš lase, na glavi še vedno nekaj šampona iz prve runde, ki je bil dalj časa v mokrih laseh in verjetno ta pomaga preostalemu šamponu, da se hitreje speni. drugače pa se šampon speni tudi v prvo če ga uporabiš res veliko. :)

 6. simon79 pravi:

  Po mojem je to ne toliko zaradi navadne umazanije, ampak zaradi mastnih las. Saj če probaš umit ponev, v kateri si kaj cvrl (torej mastna do amena), se v prvi rundi detergent za posodo ne peni, potem pa ful. Kaj ti jaz vem, nisem kemik ali kozmetičar :) . Plus lase mam postrižene na 0,3 in jih umivam samo z vodo in ful redko s šamponom. Poznam pa ta problem še iz “čupavih” let.

 7. nana pravi:

  šampon se lahko speni tudi prvič, problem je le v tem, da lase premoalo namočimo..

 8. saso pravi:

  to bi bilo zaradi različnih PH vrednostih (kislosti) mastnih laseh in šampona. pravzaprav je to ena od lastnosti, ki jih imajo mila zaradi česa so sploh tako učinkovita, ker jim ta lastnosti pomaga pri razgradnji “umazanije”. enako velja tudi za milo-švic, detergent-posoda, pralni prašek-perilo,… :)

 9. luna pravi:

  A si že kdaj slišal za tenzide, povšinsko napetost in podobne zadeve..Če nebi prešprical fizike bi vedel,zakaj se tle gre!!

 10. Oja pravi:

  Je že Simon dokaj pravilno povedal – prvič se šampon ‘posveča’ razgradnji maščobe, tako da se ima čas peniti šele, ko pride na čisto oz. nemastno podlago.

  Se spomnim še iz OŠ. :)

 11. Kritik pravi:

  Še malce kritične presoje. :-) Vsi, ki menijo, da ni pene zaradi umazaaaanije imajo prav. Največja težava na začetku izumljanja pralih sredstev je bila v tem, kako iznajti snov, ki bo nase vezala umazane delce. Poznamo kar nekaj načinov izdelave mila; od kuhanja rastlin do kuhanja živalskega loja…. Iznajdba snovi, ki veže nase umazane delce (o tem je bil celo posnet film) predstavlja revolucijo v svetu čistoče. Poanta pa je v tem, da je vezava umazanih delcev obratno sorazmerna z penjenjem. Torej, več je umazanije manj je pene. Poskusite si umiti lase in jih nato za dva dni pokriti z volneno kapo (tudi med spanjem) in nato umiti lase. Pene bo že prvič veliko več kot če kape ne bi nosili. Zaključek; živimo v totalno zasvinjanem svetu (beri zraku) in se tega sploh ne zavedamo, dokler si ne operemo las.

 12. openhearted pravi:

  Duš, do danes nisem vedel, kako sem zabit. Predvsem GIRL mi je s svojo znanstveno razlago povsem razorožila. Vsekakor vas ima večina prav. Stvar je topljenju maščob. Kaj dosti več pa tako ni za razpredati.

 13. girl girl pravi:

  hvala :D

 14. dule savič pravi:

  openharted se čisto strinjam s tabo. zanimivo je, da dedci nekako sami pri sebi najdemo laično najbolj logično razlago in se s tem ne obremenjujemo več. garti, tebi pa mislim da bo zadostovala že razlaga od GIRL – ne šparat s šamponom pa bo

 15. joste joste pravi:

  ja kera tema no : ) …važno je da so lasje umiti in ne da se šampon peni, čeprav je lažje če se. So pa te fore z dvakratnim nanosom šampona dobra biznis poteza. Recmo, če bi vsi head and shoulders šampon uporabljali z dvojnim nanosom, kot svetujejo v reklami, se jim prodaja poveča za 100 procentov, kar pa ponavadi za biznis ni slabo ; )

 16. MrJerry pravi:

  Ampak ce je sampon v drugi rundi penast, pomeni, da so bili lasje ze cisti, kar pomeni da je druga runda cisto metanje sampona stran.

 17. Oja pravi:

  Jerry, imaš prav – jaz, ki sem znalka, se ponavadi itak šamponiram samo enkrat! ;)

 18. simon79 pravi:

  Ja, o tej fori s priporočenim dvojnim umivanjem smo govorili na faxu pri angleščini. Par tržnikov se pogovarja, kaj bi bila najboljša strategija za čimvečjo prodajo. Pa eni delajo ne vem kakšne analize, reklame, in ne vam kakšne tržne prijeme, medtem ko se en model(ka?) spomne in zraven navodil za uporabo napiše “Rinse and repeat”. Komu se je najbolj povečala prodaja? :)

 19. markopigac markopigac pravi:

  uporabljas cuden sampon. meni se peni ze prvic..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !