Miro Simič: Tito brez maske

18.07.2007 ob 01:13

Vse, kar ste želeli vedeti o Titu, pa niste imeli koga vprašati.

Biografija, ki se bere kot napet triler, ali če hočete, kot komedija in romantična drama.  Vse največje skrivnosti legendarnega Tita. Tudi tista, da so Jovanko iz njegovega življenja odstranili zato, ker ga je hotela umoriti. In tista, da je bil nek ameriški novinar prepričan, da je Tito v resnici ženska. In tu so tudi vsi najpomembnejši Titovi Slovenci, kjer ne manjka niti Prežihov Voranc, ki bi lako namesto Tita postal Tito. Seveda, če ga ne bi prav Tito odstranil iz političnega življenja. Pa Stane Dolanc, ki mu je pri “političnih” likvidacijah pomagal celo zloglasni Željko Ražnjatović – Arkan. Pa Boris Kraigher in Boris Kidrič, ki sta umrla zelo mlada in morda v sumljivih okoliščinah. Pa seveda Edvard Kardelj, ki je vse do smrti zagovarjal samoupravljanje. Pa Titova zgodnja leta, ki jih je preživel v zaporih. Pa njegove številne ženske. Pa obiski znanih filmskih zvezdnikov, kjer se je v Titovi kuhinji na Brionih najbolje počutila Sophia Loren, ki naj bi k nam hodila tudi zaradi želje po umetni oploditvi. Pa številne teorije zarot o zadnjih tednih Titovega življenja. Pa podatki, kako je prav Tito v sedemdesetih zavozil Jugoslavijo in dal zamenjati številne sposobne intelektualce kot je bil recimo Marko Nikezić. Pa borbe s Stalinom in prerekanja s Churchilom. Pa druga svetovna vojna in Draža Mihajlović. Pa nesrečni Aleksandar Ranković. Vse to in še več boste našli v izjemno zanimivem pisanju novinarja Mira Simiča, ki je Tita naštudiral v nulo. S pomočjo tajnih dokumentov in vrhunskega pozanavanja takratnih razmer. Povsem objektivno podajanje zajetnega dela jugoslovanske zgodovine, kjer se mnenja o tem, kaj je bilo prav in kaj narobe, še vedno krešejo. Zelo živahna, strašno dinamična in  s tisočerimi fotografijami opremljena knjiga, po kateri bi morali nujno posneti film. Pravo biografsko sago, kjer bi Tita seveda igral Anthony Hopkins.

 

1 komentar na “Miro Simič: Tito brez maske”

  1. Sumničavka pravi:

    Hrvatom je že 15 let kristalno jasno, da je bil Tito “zamenjan” med 1942 in 1943. O tistem časovnem obdobju se pravzaprav nič ne ve – v podatkovnem smislu Titovega delovanja kraljuje na tistem mestu velika prazna luknja!

    Hrvati vedo, da je po nekem Titovem obisku njegova mama izjavila : “To NI moj Joža. Moj Joža je bil “mašinbravar” in mu je manjkal kazalec na levi roki. Ta človek pa ima vse prste…”

    Kakorkoli že… Dokler bo zgodovinska osebnost burkala domišljijo malih ljudi in bo predstavljala potencial za filmarje, vse dotlej se ne bodo nehala ugibanja o eni in edini resnici, ki pa jo je vedel samo pokojnik in skupaj z njim najožji krog vpletenih. Ki so zelo verjetno tudi že mrtvi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !