VLADIMIR BARTOL: Alamut

4.07.2007 ob 00:41

Ko človek bere roman, napisan davnega leta 1938, ne more verjeti, da je bil napisan davnega leta 1938. Bolj aktualen od tv postaje CNN, od rubrike »breaking news«, bolj preroški od Korana, bolj zlovešč od Osame Bin Ladna in bolj globok od najbolj globoke arabske duše. Besede, ki ujamejo esenco islamskega sveta, islamske obsedenosti s posmrtnim življenjem, s potjo v večni raj, v harem poln nabreklih lepotic. V meseno poželenje, ki ga na Zemlji seveda ni. V čisti nihilizem, ki ga lahko pričara samo veliki vodja Hasan Ibn Saba, Osama Bin Laden tisoč let pred Osamo Bin Ladnom, prerok in prvi mož Alamuta, skrbno zastraženega orlovskega gnezda, katerega hočejo zavzeti Perzijci. In tip je mojster manipulacije. Kot Adolf Hitler, kot Napoleon, kot vsi največji svetovni diktatorji. Pa četudi nima televizije in časopisov. Tip je karizma. Večja od Alaha. Večja od Šeherezade, Niccola Machiavellija in Marca Pola, ki jih je skrbno preučil Vladimir Bartol (1903-1967), najbolj prodajani in prevajani slovenski avtor vseh časov. Nostradamus, ki mu je veliki met uspel šele po smrti. Kot vsem največjim umetnikom. Šele takrat so ga namreč razumeli. Šele takrat so ugotovili, da je napisal mojstrovino. Roman vseh romanov, vrhunsko mešanico filozofije, akcije, tragedije, komedije, erotike, avanture, trilerja, drame in grozljivke. Briljantno zgodbo o mladih fantih, ki padejo na finto in slepo verjamejo svojemu vodji. Ki gredo do konca in se spremenijo v morilce. V kamikaze, v skrajneže, ki so pripravljeni na vse. Tudi na smrt, ki jim omogoča odhod v raj. V harem pohotnih žensk. V bajko, v Tisoč in eno noč. In samo pomislite, Hasan Ibn Saba na Alamutu resnično skriva celo kopico deklet. Pestro paleto ubogljivih damic, ki zaigrajo raj. Ki fantom v pijačo vtaknejo uspavala in jih zapeljejo v drugi svet. V svet, kjer hašiš popusti, v svet, kjer komaj čakaš, da umreš, da se boš vrnil nazaj v raj. V objem svoje Halime in svoje Miriam. Povedano čisto na kratko: »Nič ni resnično, vse je dovoljeno.« Tudi to, da daš obglaviti lastnega sina.

 

9 komentarjev na “VLADIMIR BARTOL: Alamut”

 1. Ne pravi:

  In kaj je v tem romanu novega?

  Razen zate?

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  To je roman, ki ga ob vsakem branju odkriješ na novo in se počutiš kot da si ga prebral prvič.

 3. Ne pravi:

  Okej.
  Jest ga pa recimo jemljem, kot nekaj, kar potrjuje mojo tezo. Od mojega fotra, pravzaprav.

  Da je muslimanska vera nasilna. Da zna manipulirat. In to neglede na kakrsnekoli “civilizacijske” ovire.
  Si se kdaj vprasal, zakaj đamijav ljubljani? Je to kaj povezno recimo z janicarskimi vpadi? S tursimi obleganji. Je to samo nadaljevanje vojne z drugimi sredstvi?

  Pred par sto leti so muslimani “popusili”. Smo jih tko nagarbal, da si niso pomislili priti vec nazaj. Danes si utirajo pot z nekimi “demokraticnimi” naceli. Izkoriscajo dosezke (in hkrati slabosti) sodobne zahodne civilizcije za svoje sirjenje.

  Aha, in pa otoke imajo, ki bodo placevali za nase pokojnine.

  Đamijo v vsako slovensko vas! Jest sem takoj za. Da bom lahko spet glava druzine. Da bom odlocal, kaj se spodobi za zensko in kaj za moskega. Da bom lahko babo zakonito fental tisti moment, ko me bo prevarala.

  Ja. Hocemo seriatsko pravo. Za krajo sekanje roke (pa ceprav za kos kruha 8letnemu otroku), za presustvo sekanje kurca. Kamenjanje za babe…

  Kopalke na plazi so seveda stvar preteklosti. Feredza. Edino primerno “oblacilo” za babe. Kdor ne ve, kaj je to si lahko poisce v iskalniku.
  Kjer je “dolznost” moskega, da prebuta babo. Da jo komandira, jo utesnjuje, ji gospoduje….

  Kaksno lizanje prstov med seksom! Kaksno razvajanje na plazi? Kaksno kleceplazenje za vzgojo otrok?

  Batine, sveta vladar. Bolj ko jo tepes, bolj ti je pokorna (ma, ko jebe ljubezen) In ce si slucajno zazeli drugega fukaca, ji preprosto prerezes vrat. Kot ovci, kar tudi je.

  Jes. to je raj na zemlji….Islam…. Ti si moja nova religija. Komaj cakam, da zgradijo đamijo.

  Kdo mi bo pakaj mogel?Skliceval se bom na svoje verske in druzbene obicaje, kot tisti cigan, ki je bil v Mariboru oproscen posilstva mladoletnice. Ker je pri nji pac obicaj, da se “porocijo” pri 12letih.
  In ker pac navad in verskih svoboscin “manjsin” ne smemo omejevati. Ker smo pa ja v demokraciji.

 4. pavla pravi:

  Dragi Ne, začni razmišljati s svojo glavo, ne z očkovo.

  Tvoja argumentacija je zelo slaba. Kaže da nimaš pojma o muslimanih kot tudi ne o svoji veri, ki je nimaš in svoji kulturi, ki je prav tako nimaš.
  Argumenti strmega klanca so prav zaradi tega zmotni, predvsem pa nevarni ;) . Pokažejo iz kakšnega testa si.

 5. Ne pravi:

  Draga Pavla,

  Jest ramislam s svojo glavo. Ti ne. Niti ne vem, zakaj se ne nosis feredze? Ti jo je tvoj muslimanski fukac ze nataknil na glavo?
  Pa ves , zakaj nosijo zenske feredzo?
  Ker zenska baje ni podoba boga.

  Aha, pozabil vprasati… sploh ves, kaj je ferdza? Feređa? Kako se to sploh napise?

  In ja, se opravicujem. Sem se mnogo zajebal in muslimane prikazal v slabi luci. Tistemu 9letnemu (8letnemu, ali kolikor je bil star) fantku niso odsekali roke. So mu jo malo podlozili in cez njo zapejali z avtom.
  In predenj me spet obtozis, da naj zacnem razmislajati z ockovo glavo….Mogoce ni bil avto. Mogoce je bil kombi. Ali pa kamion. Ne vem, Mi je bilo preslabo gledati tisti posnetek.

  Moj zelodec ni vec to, kar je bil pred leti. Vcasih sem zraven takih posnetkov jedel sendvic (ja, malica je bila)in se cudil cloveski zaslepljenosti. Danes, ko imam sina istih let, si tezko predstavljam, da bi mu kdo polomil vse kosti v roki, ker je ukradel kos kruha.

  Lacen pac ni. Prevec ima vsega, ne pa da bo hrane stradal.

  To je ogledalo zahodne druzbe.
  Ogledalo muslimanskega sveta je pa na zalost tocno to. Lacni otroci kradejo kruh, ker so… lacni. In so kaznovani za krajo.

  Kdo je brejnuosed? Pomoje ti. So ti malo zamazali oci? Se na zacetku delajo lepe? Ti pihajo na duso? Znajo tako leto nategniti “zahodnjakinje”?
  Aha, feredzo si si pozabila natakniti. Potem lahko gres na shod za dzamijo. Pa poskusi iti v kratkih hlacah po recimo…Iranu. Me zanima po koliko minutah te bodo zaceli kamenjati.

  Ne se bat.Boste zenske ze videle sejtana. Islam prihaja. Pa ne na zadnja vrata….

  (In se majcken dodatek, za tiste, ki uporabljajo mozgane….Religije so taka stvar, da se jih da tako zlorabiti. Za kakrkoli. Kot statistiko.)

  Moja kultura je pa odraz druzbe, v kateri zivim. Na nek nacin.

  Tako da…Muslimani pridejo.
  In zahtevajo, da se celotna druzba zacne prilagajti njim. Mogoce ne na zacetku, scasoma pa vendarle…..Ne ti men srat, baba glupa. Poglej, kaj delajo v Franciji. V Belgiji. Na Nizozemskem. V Nemciji….V Sloveniji, ne nazazadnje. Saj imajo svoje “molitvene centre” ali kako jim ze recejo….Recimo tam v Mostah pri zeleznici.

  Ampak to jim ne zadostuje. Oni bo radi vec. In ne samo đamijo. Islamski kulturni center, al kako ze recjo tisti stvari….

  Pavla. Po eni strani pricakujem, da se zacnes v javnosti kazati v feredzi. Po drugi strani pricakujem, da bo drzava prepovedala taksno diskriminacijo.

  Francija jo je, zakaj jo ne bi se mi?

  Predenj bo prepozno….

 6. pavla pravi:

  Ne, tokrat je tvoja argumentacija še slabša. Žal.

  Čisto po ne potrebnem se spravljaš name. Ne favoriziram muslimanov, niti ne demantiram tvojega pisanja. Taka je pač tvoja vizija. Čeprav je pa argument, ki ga zato uporabiš napačen.

  Pa saj sem ti že razložila zakaj. Zakaj se tako zelo bojiš? Nimaš lastne drže? Je prešibka?

  Retorična vprašanja. Ne rabim odgovora.

  PS. Če se nam ne bi zgodila reformacija, bi danes živeli kot … ?

 7. Ne pravi:

  Ce ne bi premagali janicarjev, bi bili danes muslimani. V to sem skoraj preprican. Pa ne samo mi. Tudi Avstrijci, pa Nemci… Na “sreco” in na mojo “zalost” je otomansko cesarstvo pocasi popusilo na balkanu.

  Verjemi, kar hoces.

  In kdor vlada z mecem, bo od meca umrl.

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The King of Fighters, Malone, Solitary Man, Four Lions, The Killer Inside Me pravi:

  [...] recenzije-i-could-never-be-your-woman-king-of-california/ vladimir-bartol-alamut/ recenzije-the-messenger-the-men-who-stare-at-goats-los-abrazos-rotos/ [...]

 9. IZTOK faking GARTNER » Recenzije pravi:

  [...] kandidat je že leta 1962 izgledal tako, kot da bi ga napisal Vladimir Bartol. Nič čudnega, da je leta 2004 izgledal še bolje. Še bolj sveže, klavstrofobično, srhljivo, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !