V Slovo: psička Ajka (1994-2005)

27.06.2007 ob 02:03

Ajka je bila kul. Zelo kul. Najbolj kul. Ko smo jo dobili, nisem mogel verjeti svojim očem. Pred mano je stala mešanica gremlina Gizma, Spielbergovega Vesoljčka in Yode iz Vojne zvezd. Mešanica, ki je nisem videl še nikoli. Mešanica, ki je zadela v polno. Mešanica, v katero sem se zaljubil po dolgem in po čez. In ljubezen je trajala. Ajka je bila moja punca. Ena in edina. Vsak dan znova. Zjutraj, ko sem vstal. In zvečer, ko sem šel spat. Vsako jutro in vsak večer. In počela sva vragolije. Naučil sem jo številne trike in zvijače. Najboljša je bila tista, ko sem v roko skril bonbon, ona pa je s svojo šapico pokazala pravo roko. In hodila sva na sprehode, se podila po travnikih, skakala, divjala in se veselila.

Ajka je bila zakon. Resnično pametna psička. Brez konkurence. Brez možnosti za zamenjavo. Še posebej takrat, ko je skočila na posteljo,se skobacala pod mojo rjuho in mi nagajala. Tudi takrat, ko je s svojimi nohtki z moje stene skraspala poster nekega filma. In celo takrat, ko se je pokakala na mojo pidžamo in se delala, da ne ve kaj je storila. Ja, taka je bila naša Ajka. Leta 1994 edini francoski buldog v Celju in okolici. Prava atrakcija, ki je v lokalnih časopisih dobila tudi nekaj odmevnih člankov. Moja ljubica, ki sem jo vsaj tisočkrat fotografiral, posnel s kamero in ji zaupal glavne vloge s svojih amaterskih filmčkih. Vsako noč je spala pri meni v postelji, se me tiščala in mi na uho čisto potiho šepetala nežne besede. Res sem jo imel rad. Zelo rad. Le kdo je ne bi imel.

Bila je resnično ljubka, nepozabna, posebna in edinstvena. Ko sem jo pripeljal na obisk k svoji omi v Laško, je rekla: “Iztok, to ni pes, to je miniaturni človek.” Imela je prav. Ajka je bila psiček s človeško pametjo in s človeškimi čustvi. Ajka je bila fenomen. Moj fenomen. Moja mala buldika, ki je ne bom pozabil. Nikoli. Ne morem je. Nočem je. Preveč sem jo imel rad. Tudi takrat, ko je zbolela. Hudo zbolela. Bila je resnično boga. Popolnoma gluha, odsotna in izžeta od številnih alergij, ki so ji krajšale življenje. Toda še vedno me je imela rada. Še vedno se me je razveselila, ko sem prišel domov. Še vedno je pritekla k meni, me polizala po nosu in mi skočila v naročje. Pa četudi ni mogla več skočiti na posteljo. K meni je skočila. Zame je zbrala zadnje moči. Tega ne bom pozabil. Tega ne morem pozabiti. Tega zame ne bi naredil nihče. Samo Ajka. Ena in edina. Moja. Samo moja.

In ko sem se pred tremi leti preselil na svoje, je ostala pri starših. Pogrešal sem jo. Močno. Zato sem bil veliko pri njej. Še vedno je bila moja ljubica. Tudi na koncu, ko je imela zelo hude težave s kožo. Tudi dva dni pred smrtjo, ko sem jo še zadnjič vzel v naročje, stisnil k sebi, poljubil na čelo in božal. Začutil sem, da se poslavlja. Da hoče v pasja nebesa. Da me tolaži, ker jaz tolažim njo. Takrat sva bila eno. Čutila sva se. Na poseben način. Na najin način. In potem je šla. Za vedno. V raj. Tja, kamor grejo samo najboljši. Samo tisti, ki so si to zaslužili.

Ko mi je mama sporočila žalostno novico, nisem mogel jokati. Bil sem na poti v Kranjsko Goro, kjer sem imel televizijski nastop. V avtu je sedela tudi moja ekipa. Pred njo nisem hotel jokati. Pred njo nisem hotel pokazati kako zelo mi je hudo. Kako se mi para srce. Kako bi ustavil avto in se zadrl v nebo. Preklel Boga in Ajko zahteval nazaj. Ko sem pozno ponoči prišel domov, sem si vzel čas. Na mizo sem položil dve Ajkini slikici in prižgal svečko. Jokal sem. Kot majhen otrok. Kot Bambi, ki mu je umrla mama. Kot nekdo, ki je izgubil svojo najboljšo prijateljico. Svojo psičko. Svojo majhno Ajko. Francosko buldiko. Mojo francosko buldiko. Mojo, samo mojo. Tisto, ki me sedaj čaka nekje zgoraj. Zagotovo se ima lepo in spet počne vragolije.

Zanima me, če me čaka? Če ve, da jo pogrešam. Da bi naredil vse, da bi jo dobil nazaj. Samo za eno samo sekundo. Sekundo, ki bi nama pomenila večnost. Sekundo, ko bi jo spet objel, poljubil na čelo, ji nastavil nos, jo stisnil k sebi, v roko skril bonbon in čakal, da s svojo šapico pokaže nanj.

Ajka, nikoli te ne bom pozabil. Nikoli. In tule je pesmica, pesmica, ki je odslej napisana samo zate. Poje jo Eric Clapton. Sedaj jo pojem jaz.

Samo zate, mala moja buldika:

Would you know my name if I saw you in heaven?
Would it be the same if I saw you in heaven?
I must be strong and carry on,
‘Cause I know I don’t belong here in heaven.

Would you hold my hand if I saw you in heaven?
Would you help me stand if I saw you in heaven?
I’ll find my way through night and day,
‘Cause I know I just can’t stay here in heaven.

Time can bring you down, time can bend your knees.
Time can break your heart, have you begging please, begging please.

Beyond the door there’s peace I’m sure,
And I know there’ll be no more tears in heaven.

ajka.jpg

 

40 komentarjev na “V Slovo: psička Ajka (1994-2005)”

 1. nitka pravi:

  Zelo-močno-ful lepo napisan… priznam, sem šibka kadar gledam ali berem o odnosu človek-žival… in ravno ko sem tole brala mi je neki v učko padl… :blush:

 2. pendejo pendejo pravi:

  Ej, ampak ti bolj patiš in več napišeš o smrti enega pasjega sina kot pa o tvoji dobri? prijateljici in sodelavki, ki je pred kratkim umrla.Saj ti res nisi normalen.Pa Clapton je napisal komad za svojega sina,ne pa za neko vrečo bolh.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Če ne poznaš pasje ljubezni, se pravi ljubezni do psa, ki je deset let spal v tvoji postelji, potem si en zafukan kreten, ki nima pojma o ničemer.

  In da se razumeva, Ajka je bila preveč kul, da bi imela bolhe, kar pa zate žal ne morem reči.

  In da se razumeva še enkrat, Eric Clapton pesmico Tears in Heaven poje tudi za mojo pokojno psičko, pa če se ti razpočiš od jebene debilnosti.

 4. pendejo pendejo pravi:

  he he he a sta imela tudi kaj otrok?

 5. Ben pravi:

  Pendejo ti si resnično izgubljena osebnost.Mislim da si imel zelo slabo otroštvo,tako da nisi sam kriv da si tak kreten.Bilo bi boljše če bi te vzgajala sosedova krava,ker mati te očitno ni znala.Verjetno je ista kot ti,saj otroci se učimo od staršev tako da…….

  L.p.Ben

 6. grim reaper pravi:

  zelo lep zapis, zdajle ko sem ga bral sem se spomnil na svojega Capa ki me je zapustil prejšnje poletje, še vedno ga pogrešam in upam da se še enkrat vidiva-cap je bil 16 let mojega življenja najsvetlejša “kosmata” zvezda in nikoli ne bom pozabil vseh trenutkov veselja ki mi jih je dal.
  Lp

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Grim, to kar ti da psiček, ti ne more dati nihče drug.

 8. grim reaper pravi:

  Ja, in je grozno ko odide in ne moreš storiti ničesar da bi to spremenil…
  Tole posvečam mojemu najboljšemu psu Capu
  further seems forever-wearing thin
  http://www.youtube.com/watch?v=hGjJohOrI4o
  r.i.p.

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Stari moj, tvoj Capo zdajle zagotovo žura nekje v raju z mojo Ajko.
  Ziher se mata fino.

 10. grim reaper pravi:

  :) preganjata se tam nekje where the grass is greener & where the sun always shines.

 11. Escobar pravi:

  Que La Chinga Putita? … pizda si šupak s takimi komentarrji wanna be “ese” …… tu se vidi čustvena neinteligenca, k ti je starši niso znal privzgojit … al nis bil dojemljiv za njo al je pa že tvoji stari niso mel, cabron….

  okej js nisn glih dog lover, so kool živali, ampak sn bolj cat lover in mam doma jih ene par … od pasemskih do navadnih … pač raste že moja mama ob mačkih gor in tak rastem js in sestra že od malega z živalmi gor …. smo vlki ljubitelji živali in prinesejo toplino v dom …

  in na žival se lahko navežeš bolj kot na človeka … konec koncev, ni zahrbtna ne laže, ne manipulira s tabo, te ne obrekuje za hrbtom, ti noče nič slabega, pokaže ti pa velik hvaležnosti če skrbiš za njo … res d so mačke bolj samosvoje ko pes … ampak so tud kool …

  tak da RIP Ajka … Iztok lepo napisan

  PEACE

 12. Escobar pravi:

  aja drgač pa Mopsi se mi dopadejo že zarad une risanke na cartoon k je neka June k se bori s pošasti .. nikol si ne zapomnem naslova, ma pa mopsa k je škot, k se skos s huggiji baše pa v škotskem naglasu govori … umreš od smeha, carski cucek :)

  pa u MIB ga je tud razturu …

 13. Escobar pravi:

  tole je buldog stari? … zle sn še enkrat ornk prebral … :) shit js sn mislu d je mops .. .zle sn slike ornk pregledu pa mi ni štimal neki z ušesi niti z gobčkom … stari črn mops pa črn buldog … ha ha na hit pogledaš sta si full podobna ?? ne? :) js sn bil shure d so buldogi večji, tud če so mešani … vseen mopsi ga ownz od psov…

 14. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Escobar, mops in bludi sta si zelo podobna, tako da ti ne zamerim zmote. Prepričan pa sem, da bo moj naslednji pesek mopsek.

 15. malasladkaprinceska pravi:

  toj pa res Lepo napisan.me spominja na mojo dono,zarad ktere sm ucer spet jokaLa,ceprou je ze 3 Leta pa poL ni vec.

  no,ucer sm gLedaLa fiLm marLey&me.
  sicr sm iskaLa ce je kje recenzija,ampak a) aL je ni oz b) aL sm jz tok corava d tega ne znam najdit.

  ugLavnem fiLm o najbL napornem psu na svetu.
  jz sm se ceL fiLm presmejaLa,zgrazaLa nad psom,k unic USE,kar mu pride pred tace oz. gobc,na koncu sm se pa tok zjokaLa…spomLna sm se na zadne trenutke z mojo dono.na to,koLk je nemocna LezaLa na uni mizi v ambuLanti,na njen zadnji pogLed,predn je zaprLa ucke…
  res Lep fiLm no.

  iztok sorry,ce si kje pisu o njem…jz sm trenutn se kr pod upLivom custev in sm mogLa to napisat…
  pa ne skrb za ajko…veLik fajnih kuzkov ji deLa druzbo,ni ji doLgcajt pa ni je strah.

  in dona…upam d je tm,kjer si,veLik cukra.upam,d si skoz penasta okoL gobcka in d te zobje ne boLijo.in upam,d tut ti kdaj pomisLes name..miss u.:hug:

 16. malasladkaprinceska pravi:

  aha,vidm,d usi ene pesmce svojim kuzkom podarjate…
  dona,ta je zate…zmer si jo rada peLa. :)
  (pac je bLa buca pa je misLa,d nekdo Laja not in je se ona veseLo pomagaLa. :D )
  http://www.youtube.com/watch?v=dW7z4nhiLMk

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Princesa, nisem še videl tega filma.
  Po opisanem pa je je bila tudi Dona kul pesek.

 18. klemenix klemenix pravi:

  Res lepo napisano! ;)

 19. mitjA pravi:

  Pr meni je tako kot je nekoč dejal v filmu Mel Gibson v Smrtonosnem orožju:)I can kill a man but not the dog ! :)

  Pendejo ta pasji sin si ti :)

 20. Andrej pravi:

  Iztok sedaj ti pa res ne verjamem da te je pasma francoski buldog fascinirala.Mislim da je tvoja psička sedaj zelo užaljena ker bi jo zamenjal za mopsa.Zame je francoski buldog še zmeraj najboljši,najlepši,najpametnejši, predvsem pa najbolj zvest prijatelj.Enkrat francoski buldog za zmeraj francoski buldog.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, stara stvar, ki pa včasih še vedno močno zaboli.

  Mitja, dober citat.

  Andrej, ti jih imaš kar šest? Joj, pravi raj. Ma veš kako je, stari moj, tolko je bla boga glede kože in alergij, da res ne bi še enkrat tega dajal skozi. In skoraj ne zaupam, da so kje še povsem zdravi psički. Takega trpljenja ne bi mogel še enkrat gledati. Preveč se mi je paralo srce.

 22. Andrej pravi:

  Glej če želiš res pravega in zdravega francoza z rodovnikom se lahko dogovoriva in tudi cena ne bo prevelika.

 23. malasladkaprinceska pravi:

  dona je bLa taka zabavna mesanca med Lisicko,medvedom pa rakunom. :)
  in itak,da je bLa kuL.se fotr jo je meL rd,ceprou je bLa bosanka.
  pa na bLedu je u jezero padLa. :)

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, se ti javim po mailu, če si seveda pustil pravega.

  Princesa, zanimiva mešanica :)

 25. plujem plujem pravi:

  Sem se kar znašla v tistem dnevu in občutila s tabo. Vem, da to tudi mene čaka. In mi je že zdaj grozljivo. :S
  Še hujše je, ko vidim, kako ga boli. :(

  Sem pa zadnjič brala v eni knjigi, da imajo tudi domače živali “after life”.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pes nam zleze pod kožo isto kot partner ali starši in bratje ter sestre, zato ni čudno, da smo tako žalostni, ko gre kaj narobe. Po eni strani je krivično, da ne živijo tako dolgo kot mi, saj so tako krasna bitja, da se ne da opisati.

  Tvojemu psu pa želim čimmanj bolečine in trpljenja. Je pa res, da pes ve kdaj je čas, da gre in se na to pripravi. Hudo mu je le, ker bo odšel stran od tebe. Zanj ga ne skrbi. Še na koncu, ki bo ga moralo, ima v glavi tebe.

 27. plujem plujem pravi:

  Da. Krivično je, da ne živijo tako dolgo, kot mi.

  Upam, da bo z nami še nekaj časa in to predvsem brez bolečin. Psi (pa tudi druge živali) življenje dojemajo spontano in ne komplicirajo, tako kot znamo ljudje.

  Hvala za lepe želje.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ko odide, pa čimprej novega peseka. Morda ne bo tako kul kot je bil ta, a vseeno bo tak kot psi znajo biti.

 29. plujem plujem pravi:

  Prej sem dobila informacije. Je malo boljši. Sem prav vesela. :)

  Da. Se pa strinjam. Čimprej drugega, čeprav….ljupčija ne more nihče zamenjati.

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Naš Jodi je tako kul, da na Ajko še pomislim ne več. Je pa res, da je minilo že skoraj pet let od njenega odhoda.

 31. Alin pravi:

  uff…ko sm prebrala pismo za Ajko mi je kr hudo postalo. pred dobrim mesecem sem izgubila mojga psička ki sm odraščala z njim. hotela sem čim prej novega psička saj sem upala da bom mogoče tako lažje dala wse skupi skozi. pa se mi je maščevalo. naša prada je 4 dni po prihodu domow zaradi bolezni šla na drugi svet. res je hudo ko izgubiš pasjega prijatelja.
  žal mi je za ljudi, ki take ljubezni ne poznajo.
  upam da mata moj Nik pa moja Prada družbo drugih kužkov in da se majo lepo.

  LP wsem pasjim ljubiteljem

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Že dolgo nisem prebral tele objave. Zdajle sem jo in mi je kar malo hudo postalo. Sem se spomnil kako kul pesek je bila Ajka. Prav zato sem močno stisnil našega Jodija in mu rekel, da ga imam rad. Zdi se mi, da je začutil, da sem malo žalosten in me je s tačko nežno pokraspal po boku ter mi namenil enega svojih lepih pogledov.

  Uf, dva psička v mesecu dni, kruta usoda, uboga Prada, pa bogi vi, ki vas je tako hitro zapustila. Žalostna zgodba.

  Prepričan sem, da Nik in Prada v pasjih nebesih uživata, tako kot moja Ajka.

  Pa le kupi si še enega psa, gotovo ne bo tako kot je bilo s Prado.

 33. Alin pravi:

  no javljam, da smo v nedeljo(17.1.) šli po novo psičko. francoski buldog po imenu Pupa(rodovniško Figa):). hvala nekomu tam zgoraj, da je psička zdrava, igriva in nagajiva:)

  LP

 34. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Želim veliko sreče in veselja z novo psičko.

 35. » Ajka (1994-2005) pravi:

  [...] Včeraj sem bil na obisku pri mami in sem po dolgem času  zagledal sliko naše psičke Ajke, ki je umrla pred šestimi leti. Zares lepe spomine imam na to neverjetno prikupno in prebrisano [...]

 36. Nika pravi:

  Ful lepo moja psička je tudi ajka zelo nagajiva! <3

 37. anja3k pravi:

  Morm najprej povedat,da sem prvič prebrala tale sestavek o Ajki od Iztoka Gartnerja pred 6 leti,ampak takrat mi je umrla moja psička Taja,kap jo je zadela,in nisem mogla napisati nič,popolnoma nič.Vsake toliko sem si zopet prebrala o Ajki,pa zopet nisem mogla napisat,danes mislim,da mi bo uspelo,da povem,kako je to bitjece pustilo močan pečat v mojem življenju.Bila je mešanka,nič pasemska,le mamicina lubika je bila…in potem najhujše,groza,srhljivo,ampak,res je v očeh je imela tisti pogled,kot bi hotla rečt…mami ne jokaj,rada te imam!!!Mislim,da je bila to najhujša izkušnja,ki se mi je do sedaj zgodila v življenju,pa imam 49 let.Taja,Tajči…naš mali otročiček,sonček.. bolj pametna,ko bilo kater človek.Le človek,ki je imel čast izkusit,kakšna brezmejna ljubezen in zvestoba je v teh srčkih.Imela je 4,5 kg,pogumna je pa bila kot velikan…zopet jočem.Kmalu smo dobili drugo psičko,ki je zrasla v ogromnega čuvaja,,,seveda jo imamo radi.Potem smo rešili življenje še dvema malima siroticama,in nakoncu še nemškemu ovčarju.Vse imam rada,vsak pes ima svoj karakter,inteligenco,prisrčnost…rada jih imam,ampak v mojem srcu bo ostala ena in edina Taja…Letos bo 7 let odkar je ni več,a še vedno je na sredini postelje njen poušter,na nočni omarici njene igračke……

 38. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Najboljše “zdravilo” za poginulega kužata je nov kuža, ki ga ima človek enako ali pa še bolj rad kot prejšnjega. Razen seveda, če ni taka “faca” kot je bil prejšnji oz. če ti ne zleze tako zelo v srce kot ti je prejšnji. Ajka je bila enkratna, toda naš Jodi, naš mali pekinezek, naš mali Gizmo, je še bolj posrečen in edinstven. Kaj bo, ko njega enkrat več ne bo, pa si raje niti ne predstavljam.

 39. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tule pa še nekaj o naši Ajki.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/08/31/ajka/

 40. Nika pravi:

  moja psička je tudi Ajka kr zjokala se bom fullll lepo <333333

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !