Robert Roškar mi je kradel filmske kritike

23.06.2007 ob 03:21

multimedia.jpg

Pred časom sem čisto slučajno v roke dobil revijo Spekter, revijo mariborskih študentov, kjer na zadnjih straneh Robert Roškar, tisti Robert Roškar, ki na NET TV vodi neko oddajo, objavlja filmske recenzije. Ko sem jih začel brati, me je skoraj zadela kap. Bral sem namreč svoje recenzije, ki jih objavljam na raznih forumih in v svoji radijski oddaji. Poba jih je dobesedno prepisal in se podpisal kot avtor. Kot da so njegovo delo. Kot da jih je napisal sam. Ogorčeno sem pisal na uredništvo revije Spekter, kjer mi je urednica Ana Presker pojasnila, da ni imela pojma kaj se dogaja in da je Robert po zaslugi svojih, se pravi mojih kritik postal zelo popularen med mariborsko študentarijo. Še več, njeno prvo pismo je bilo celo nesramno in žaljivo, tako da res nisem vedel kdo je tu nor. Njen novinar mi ukrade avtorsko delo, jaz se pritožim in jo vprašam kaj se dogaja, ona pa nesramno vrne udarec in mi pove, da je to ne briga, da so ocene itak slabe in da je to Robertov problem. Ko sem prišel k sebi in začel dihati, sem napisal drugo pismo, gospa Presker pa je vendarle prišla k pameti in mi odgovorila tako kot je treba.

Ko sem naposled za pojasnilo vprašal tudi Roberta, kaj za vraga je počel, mi je povedal, da ni vedel, da so kritike moje in da jih je pač pobiral z neta ter se podpisoval kot avtor. Madona, tudi če ni vedel, da so moje, kako je lahko to počel in se zjutraj kljub temu pogledal v ogledalo. Kako se je lahko podpisal pod nekaj, kar ni bilo njegovo avtorsko delo. Tega res ne razumem in to se mi zdi resnično grdo dejanje.

Očitno njegovih tatvin ni ugotovil nihče, čeprav ni kradel samo meni marveč občasno še drugim avtorjem s filmskih forumov. Tokrat je žal naletel na nekoga, ki ga je pogruntal in zahteval pojasnilo. Njegova opravičila so bila izvita s trte, saj se na forumih vedno podpišem s polnim imenom in priimkom, na koncu pa mi je celo povedal, da so mu moje kritike všeč ter da spoštuje moje delo.

Ko sem se malo pomiril in se z gospo Presker dogovoril, da jih ne bom tožil, saj nisem tako nizek kot oni, me je presenečenje usekalo še enkrat. V roke sem namreč dobil še nekaj starih številk Spektra in spet zagledal moje ocene. Moje avtorsko delo in Robertov podpis na vrhu strani.

Spet sem bil besen, toda Robert mi tokrat ni odgovoril na pismo. Naredil se je gluhega. Stvar ga ni več zanimala. Ko sem hotel zadevo spraviti v medije, nisem imel uspeha. Jasno da ne, saj je Robert nedotakljiv in prijaten dečko, o katerem vsi pišejo same lepe stvari.

Še vedno vodi oddajo na NET Tv, piše filmske recenzije za Spekter in se dela kot da ni storil nič narobe. Hvala bogu, da so recenzije zdaj veliko slabše in da se prav vsi študentje čudijo zakaj je nenadoma spremenil stil pisanja in začel pisati povsem drugače kot pretekla leta.

Ja dragi moji, filmske kritike sem v reviji Spekter ves čas objavljal jaz, le da mi je bilo ime Robert Roškar in da za to nisem dobil niti tolarja.

Svinarija brez primere.

 

44 komentarjev na “Robert Roškar mi je kradel filmske kritike”

 1. klemenix klemenix pravi:

  He, tale je pa huda ja. Glede na to, da nisi ravno neznan kritik se mi zdi kar malce čudno, da je sploh pomislil, da bi kopiral tvoje kritike.

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Meni se zdi še bolj čudno to, da je mislil, da jaz tega ne bom ugotovil.

 3. kiki pravi:

  Ne moreš verjet! Zanimivo, da ga pod njegovim blogom na Pozareportu tudi nekdo obtozuje plagiatorstva…

 4. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  svinjarija.

 5. irena irena pravi:

  sicer še nikoli nisem slišala za to revijo, ampak tudi jaz ne morem verjeti, da bi nekdo takole prosto po prešernu jemal zadeve s forumov in se meni nič tebi nič podpisal spodaj. Sej človek ne ve, ali bi se smejal, ali jokal.

 6. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Pa ti pri spektru niso ponudili možnosti za sodelovanje? Mislim, vsaj toliko bi pa lahko bili fer, da bi ti vsaj za naprej plačevali kritike. Pa še reklamo bi si lahko naredili. Mater, eni pa res nimajo pojma… Tegale lopova pa na grmado!

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Niso mi ponudili sodelovanja. Robert mi je celo milostno predlagal, da lahko kakšno kritiko kdaj pa kdaj napišem tudi jaz. Nisem bil toliko jezen zaradi samega dejstva kraje avtorskega dela, kot zaradi hude ignorance. Urednica pa seveda ni našla časa v treh mesecih, da objavi kak članek o meni. Kot sem rekel, dol jim visi tale zadeva in požvižgajo se na to, kar se je zgodilo. Ne trdim, da sem neka hudo pomembna oseba, toda navaden bedaka pa že nisem in to me je tudi ujezilo. Še posebej zato, ker kritike pišem že celo življenje in se res trudim, da bi nekam z njimi prebil. Potem pa ugotoviš, da ti jih nekdo krade in z njimi služi celo denar.

 8. tomo pravi:

  Očitno se napačno razumevanje web 2.0 iz spleta seli tudi v tiskane medije. Poglej malo po blogih, spletnih portalih itd., sigurno boš dobil še kakšen tretji podpis pod tvoje delo. Da avtorske pravice na splošno vedno bolj postajajo zadnja briga, pa že veš.

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Res je, toda to vseeno ni isto kot dejstvo, da nekdo tvoje delo pod svojim podpisom objavlja v reviji, kjer potem odgovorni v tem dejstvu sploh ne vidijo neke hude težave.

 10. Samo pravi:

  Spekter – pribežališče rdečega podmladka. Kaj si pa pričakoval? Tako kot je pokvarjena slovenska politika, je pokvarjena tudi slovenska študentska politika. In Spekter je le podaljšek te politike…

 11. Harry pravi:

  Glede na to, da se sam ukvarjam z ogromno količino avtorskega dela, me ta zadeva niti ne preseneča, me pa jezi ker sem naslednjič jaz tisti, ki bo videl svoje besedilo podpisano z drugim imenom. V kolikor je dovolj dokaznega gradiva glede avtorstva predlagam tožbo s primerno odškodnino (po predhodnem posvetovanju z ustreznim pravnim strokovnjakom). To je edini način, da se začne spoštovati avtorske pravice v Sloveniji – za razliko od nekaterih drugih tožb so tovrstne tožbe lahko bistveno bolj učinkovite, saj obstaja original in duplikat – internet pa omogoča tudi natančno ugotovitev datuma, ko je bil napisan original. Internet je za širjenje informacij in avtorskega dela super zadeva edini način za spoštovanje avtorskih pravic pa bo žal tožarjenje. Če sam dobim nekoga, se bo ta soočil s posledicami – prvič zato da se bo vedelo kdo je avtor (Spekter bi mora objaviti javno opravičilo – v tvojem primeru in zapisati da je dotični RR kopiral tvoje prispevke) in zato, da mi plača denar, ki bi ga lahko dobil če bi objavil zadevo v plačanem mediju (sam lahko oceniš kakšna bi bila odškodnina).

 12. nekdo pravi:

  Pol pa naj si še kar ta članek skopira, pa ga objavi… Pri nas se itak vse kopira..že samo v glasbo poglejte, razni atomiki pa anđelsi pa kaj jaz vem.. koliko pesmi imajo svojih? Kar po Slaku pa Avseniku, pa gremo cd naredit..Zdaj pa še misli med sabo krademo?

 13. Sportsman pravi:

  Tisti, ki so sicer zelo glasni ob takih situacijah, ti tokrat ne bodo dali podpore, ker si navdušen nad kadilskim zakonom. Vehemence samooklicanih blogerskih veličin ne bo. Žal. Za tožbo, ki bi sicer uspela, pa je treba imeti denar vnaprej. Tudi žal.
  Mogoče bi mu dva “hribo-nigra” odtrgala moda za začetek?

 14. nada pravi:

  Tudi jaz se pridružujem mnenju Harry-a.
  Tvoja dolžnost je, da si izboriš za svoje delo pošteno plačilo in opravičilo.Ostalim pa v poduk.

 15. *biba* pravi:

  Prav zato bi jih jaz v poduk, če že zaradi pravice ne, tožila. Tako bi bili ubiti dve muhi na mah: toženemu bi se dalo možnost, da sprevidi težavo iz zakonskega vidika, plus s tako tožbo bi zadevo le spravil v medije.

 16. nimiy pravi:

  kot so že nekateri pred mano ugotovili, če imaš dokaze, potem zahtevaj honorar za vse tvoje recenzije, ki so bile objavljene, če se ne strinjajo jih pač toži. po moje se bojo kar strinjali z neko poravnavo, ker če pride to tožbe, zna zadeva za njih biti veliko bolj neprijetna in predvsem dražja.

 17. chef chef pravi:

  No, meni se je pa zgodilo tole.

  Prekopiral je do potankosti, le zadnji odstavek je zbrisal. Potem je trdil, da se je zmotil. Da je bil nevešč bloganja in je pravzaprav hotel samo linkati na moj blog :lol:

  Kaj čmo, takle mamo.

 18. Cobra pravi:

  take ko on je treba samo strelit ! ! !

 19. Sportsman pravi:

  V redu, chef, smo prebrali, ko je bilo aktualno. Če sta zakopala bojno sekiro, se drži bontona.

 20. marcos pravi:

  Tožit se ti ga ne splača, ker bo to trajalo najmanj dve leti plus veliko stroškov, do takrat pa boš tudi že vse skupaj pozabil in spet smo pri slavnem slovenskem sodstvu, kjer sojenje traja nerazumno dolgo. Kot gotovo veš, bi bilo v Ameriki precej drugače in predvsem hitreje.

 21. irena irena pravi:

  Kakšnega bontona? Sej sploh ni omenil, za koga gre, bonton pa ne narekuje, da svojih slabih izkušenj ne smeš več nikoli niti omeniti, samo zato, ker bi nekdo drug najraje pozabil na to. To narekujejo usluge, ne bonton.

 22. dmashina dmashina pravi:

  Nič novega… svoj čas je to tudi Lepa Vida Žabot počela. You’re in good company. :D

 23. ata hidrant ata hidrant pravi:

  ja, to me je spomnilo na leto, ko sem bil prvič prvak v pitju vode pa sm ugotovu, da se en drug hidrant pred raznimi klopcami hvali kako je on prvak. Sm bil taku jezn da sm kar vodo vn šprical! Sta me janko pa stric top komi pomirila pa še mamca klopca je pršla pa mi dala lupčka pa rekla, dej hidry pomiri se, saj se boš še razpočil! Pol sm se res pomiru, zdej ko sm pa že četrtič zapored prvak sm pa že kar navajen takih stvari… včasih me celo v smeh spravijo :D

  btw, iztok, zgledaš fejst pob pa sm te dodal na myspaceu ;)

 24. Dajana pravi:

  Nujno piši uredniku, da ti povrnejo škodo in plačajo za recenzije in seveda predloži dokaz – tvoje pisanje. Zagrozi jim s tožbo, če ne bodo reagirali. Nujno se posvetuj tudi z ljudmi, ki se na to spoznajo – recimo kontaktiraj Dejvija Kolarja, ki je predaval na Blogresu, on ti bo gotovo povedal, kaj lahko narediš.

  lp

 25. vlkisef pravi:

  definitivno zagrozi z tožbo,če nebo zaleglo pa vloži tožbo,kje pa piše da rabiš odvetnika,za vlogo pač plačaš 1% od zneska za katerega boš kretena tožil ali pa zaprosiš ob ložitvi tožbe sodišče za oprostitev plačila sodnih taks,rabiš pač
  Potrdilo o premoženjskem stanju, katerega dvignete na Davčni upravi občine, kjer stanujete ALI pa potrdilo o skupnem gospodinjstvu, katerega dobite na Upravni enoti, kjer imate prijavljeno prebivališče.
  2.Potrdilo o katastrskem dohodku, ki ga dvignete na Davčni upravi občine, kjer stanujete.
  3.Zadnjo dohodninsko odločbo.
  4.Potrdilo o povprečnem mesečnem neto osebnem dohodku za zadnje 3 mesece, to potrdilo dobite v podjetju, kjer ste zaposleni.

 26. 2short pravi:

  to so pač te svinje k ne znajo nč svojga narest pa misljo da jim bo uspel služt na tak način. obest ga!

 27. markopigac markopigac pravi:

  mojca mavec #2?

 28. brezveze sploh krneki » Objave » Vrnitev Neustavljivega ali nov primer plagiatorstva? pravi:

  [...] to ni bilo prvič! Iztok Gartner je s tem tipom že imel težave: http://iztokgartner.blog.siol.net/2007/06/23/robert-roskar-mi-je-kradel-filmske-kritike/ [...]

 29. scorpionboy pravi:

  On ves čas kopira. Ker drugega ne zna.
  Pogosto kopira komentarje in vsebine z ostalih strani.
  Zatorej če sprmeljaš katere izmed njegovih (Kvazi) vsebin, je možno da eno stvar prebereš drugič…

 30. veteran pravi:

  Karma – kar seješ, to žanješ. Ti si kradel drugim, drugi kradejo tebi. Dokaži mu, da je kradel – če ne boš, bo ON tebe tožil, ker si ga tule tako svinjsko obrekoval. Jaz bi te.

 31. Pupa pravi:

  Ja, ja … Robert je tiha voda, ki bregove dere… Kakorkoli … tega si ne bi smel dovolit, urednica pa tudi ne. Zares njegovi so samo stavki, ki se začnejo na “Luba Gela, Sveti Damjan Murko …” in podobni, pa še ti so najbrž vprašljivi. Dečko se mi je zasral, četut sva se nekoč dobro razumela.

 32. Lukas pravi:

  Robert je samooklicana zvezda. Žal ni edini. :-(

  Sicer pa privoščim vse dobro.

 33. Mitja pravi:

  Kok se je zdj zadeva razpletla ?

 34. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Mitja, v bistvu se ni. Parkrat sem gratis napisal kritike za revijo Spekter, obljubljenega intervjuja niso nikol z mano naredili, zadevo sem počasi pozabil, Robert pa me je čez čas prosil naj članek umaknem s svojega bloga, ker sva stvar kao pozabila in se zmenila za zakop bojne sekire. Če namreč njegovo ime vtipkaš v google, pride med top searchi tudi moj članek, ki ga seveda nisem umaknil. Tudi zavoljo svojih bralcev.

 35. Pupa pravi:

  Iztok, edino pravilno, da ga nisi umaknil.
  Naj se vidi kaj se zgodi, če si poln sam sebe in bi rad da bi se vse vrtelo okrog tebe…itd., itd.

  Človek, ki bi rad delal vse na svetu, bil prisoten kjer se le da, po vrhu vsega pa je še len, preprosto ne more delat vsega kar bi rad.
  Fajn je, da imamo ljudje cilje, samo kar je preveč, je preveč. Moraš vedet česa si sposoben in česa ne. Ne moreš vsega za vsako ceno, no…
  Edino, če si taki optimist, kot je bil v tem primeru. Mogoče ga je izučilo, čeprav dvomim.

  Pozdravčki vsem!

 36. Mojca pravi:

  Kako si sploh upa krasti? Kolk je pa neumen! Ne morem verjet.

 37. JERCA pravi:

  Kok mi gre na jetra tale Robert Roškar. Pa nisem edina!!!
  Wannabe something… hinavec

 38. Tomas pravi:

  Se strinjam. Čist bo zabluzil.

 39. Sonja pravi:

  Ne morem verjet! Ravno sem iskala šeneke podatke o njemu in sem naletela na tole. Nikar ne umakni, saj je prav, da se take stvari vedo.

 40. nevenka nevenka pravi:

  To je pa res barabija prve vrste.
  Prav bi bilo, da bi nosil posledice za svoja dejanja. Če še nikoli ni slišal za avtorstvo, je pa res en bedak zarukan.
  Na tuj račun živet je pa res luštno. Najbrž je menil, da je zvit.

 41. filmoljub pravi:

  Se pridružujem ogorčenju nad plagiatorstvom. Take bi bilo treba za jajca obesiti in potem kamenjati do smrti. Lahko da smo nekateri slabši, drugi boljši blogerji, imamo vsak svoje mnenje, ne odstopamo od lastnih mnenj in se občasno kritično zbodemo, ampak kraja tujega mišljenja (in pripisovanje avtorstva sebi) je nekaj najbolj nesramnega, primitivnega in idiotskega, kar se je zmožna spomniti človeška neumnost. Če ga kje srečaš, ga daj na gobec, nesposobno in arogantno urednico pa tudi.

 42. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sonja, takih reči se ne umika. In veseli me, da poguglaš njegovo ime in da te vrže tudi sem.

  Filmoljub, on se je že opravičil in sem na vse skupaj malce pozabil, nanjo pa imam še vedno slabe spomine, saj se ni držala dopgovora niti za pikico. Slovenija pač.

 43. Denis pravi:

  ajejejej kaj dela ta moj bratranec ;) Sam če ni nihče od bralcev posumu nisi tako zelo znan. Po pravici povedano te tudi jas ne poznam. Ampak če maš prvi zadetek na googlu pod Robert Roškar si kar znan no. Ajde uživite vsi

 44. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Denis, no, zdaj me poznaš :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !