IZTOK faking GARTNER

« | | »

Krvoločni psi

8.05.2007

Neskončna debata, ki bi jo rad enkrat za vselej zaključil z nekaj dejstvi. Tako imenovane sporne pasme, se pravi pasme psov, ki so nagnjene k temu, da rade ugriznejo, bodo kupili le ljudje, ki nimajo sto čistih. Kupiti in pitbula in dobermana in imeti vse pike v glavi, je nemogoče. Takega psa kupi človek, ki ima zelo nizko samozavest in se s pomočjo psa postavlja v družbi. Še več, tak človek bo tega psa vzgajal grobo in ga spodbujal k agresivnosti. Zato se ne čudim, da bo tak pes slej kot prej napadel manjšega psička in kakšnega otroka. Lepo vas prosim, če zakaj bi si kupili psa, ki ne bo vaš najboljši prijatelj, in psa, ki ga je treba imeti na trdo, da celo gospodarju ne zraste čez glavo. Če hočeš velikega psa, lahko kupiš nešteto zelo prijaznih pasem, zato res ne vem zakaj moraš kupiti recimo pitbula in se delati, da si ga kupil zato, ker ti je všeč in ker ga imaš rad. Lažeš samemu sebi, saj dobro veš, da si ga kupil zaradi izzivanja okolice in možnosti ustrahovanja sosedov. Povedano na kratko, krvoločen pes je odraz krvoločnega lastnika, krvoločen lastnik pa si seveda nikoli ne bo kupil čivave ali kakšnega zlatega prinašalca. Nikoli namreč nisem videl simpatične deklice, ki bi na sprehod peljala pitbula. Le tega vedno vidim v družbi kakšnega divjega obritoglavca, upornika in moškega, ki nima sto čistih. Prav imate, ker mu niso dali orožnega lista za uzi, si ji pač kupil psa.

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 8.05.2007 ob 21:07 pod jodi & co., vsakdanji lajf. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

345 odgovorov na “Krvoločni psi”
 1. Tanja - 8.05.2007 ob 22:46

  Dragi Iztok ti si butelj. Več kot očitno nikoli nisi imel psa. Take izjave so enake kot npr. izjava, da so vse blondinke neumne in podobne posploševalne izjave. Dejstvo, da ti še nisi videl deklice s pitbulom še ne pomeni, da ne obstajajo. Jaz sem jih za spremembo od tebe že kar nekaj in celo poznam jih nekaj (kdo bi si mislil) in ne boš verjel moj sedaj že pokojni pes se je vsak dan z veseljem igral z dvema “krvoločnima pasmama”, ki mu nikoli nista storili nič žalega. Se je pa to njemu in meni pripetilo in sicer naju je napadla kakor jih ti imenuješ nekrvoločna pasma, labradorec in to dva različna. Skratka dragi Iztok, tako kot pri ljudeh je tudi pri psih prva in glavna skrb vzgoja – ta je tista, ki določi “krvoločnost”. Mogoče je tudi zate še kaj upanja.

 2. jerry2 - 8.05.2007 ob 22:55

  Enkrat za vselej boš zaključil z dejstvi. Baš so dejstva ja. Zaključil pa nisi te večne polemike, kdo pa misliš da si?

 3. FRANCI - 8.05.2007 ob 22:59

  POZDRAVLJENI
  CEPRAV NERAD MORAM KOMENTIRAT TALE PO MOJEM MNENJU ZELO NIZEK IN ČLANEK ČLOVEKA KATERI SE PRAV NIČ NE SPOZNA NA VZGOJO PSA.PITBUL JE PRAV TAKO LEPA IN ZANIMIVA PASMA KOT JE TO YORKSHIREC,PUDELJ,OVČAR KATERIKOLI ALI PA KATERAKOLI DRUGA PASMA PSOV.V UVODU NAJ POVEM DA IMAM DVA PITBULAKATERA NISTA PRAV NIČ NEPRIJAZNA ALI NAPADALNA,SAJ STA BILA OD NAŠEGA PRVAGA SREČANJA DELEŽNA TOPLEGA DOMA,PRIJAZNE VZGOJE IN V TAKŠNA STA TUDI ODRASLA.DANES STA Z VSEMI OTROCI ZELO PRIJAZNA IN NIMAMO Z NJUNIM VEDENJEM PRAV NOBENIH TEŽAV.VSAK PES SE RAZVIJE V TAKŠNO POD NAREKOVAJI REČENO OSEBNOST,KOT GA NJEGOV LASTNIK VZGOJI.PRI DOLOČENIH PASMAH JE PAČ POTREBNO POLAGAT POZORNOST V VZGOJO VEČ KOT PRI DRUGIH.KOT JE TO PRI ČLOVEKU.ČE PA JE ČLOVEK TISTI KI JE PSA VZGAJAL V DUHU NEPRIJAZNOSTI IN AGRESIJE POL PA ZATO ŠE PITBUL NI KRIV DA JE PRIŠEL V ROKE TAKŠNEMU PRIMITIVCU.ŠE SLABŠI VTIS PA LJUDJE O ŽIVALI DOBIJO KO LAHKO VSAK TOTALNI NEPOZNAVALEC PIŠE O STVAREH O KATERIH NIMA NITI OSNOVNE STROKOVNE PODLAGE IN JE PO TEM KAR SEM TUKAJ PREBRAL POPOLEN AMATER.A KOT SEM ŽE DEJAL TUDI PITBUL JE PES TAKO KOT VSE OSTALE PASME IN PRAV NIČ NISO KRIVI TISTI PRIMERKI KI SO PRIŠLI V ROKE IDIOTOM.JAZ SEM V SVOJA DVA PREPRIČAN IN JIMA 100% ZAUPAM DA STA LAHKO ČLANA NAŠE DRUŽINE.PA HVALA ZA PRISLUH.FRANCI

 4. Tony - 8.05.2007 ob 23:00

  Vidim, da si nekaterim dog loverjem, malo živčke skravžljal. Jah, jaz se strinjam s teboj, dejstvo je, da glede na statistike so pač te vrste psov na vrhu in bi morala biti stroga kontrola nad prodajo. Seveda, vsak pes je lahko nevaren, ampak eni sp precej bolj nagnjeni k agresivnosti kot drugi. In take res povečini kupujejo ljudje s kompleksi.

 5. Rok - 8.05.2007 ob 23:02

  Bi najrajš začel z istim stavkom kot Tanja pred mano. Ker ve kar si napisal je en navaden bullshit. Tudi tako imenovano “nevarno”pasmo psa se lahko vzgoji v čisto prijaznega mirnega psa. K hodm po ulci se velik več malih prestrašenih čivav zaganja vame in laja na vse pretege. Tudi “prijazni” labradorci, zlati prinašalci in podobne pasme znajo biti zelo “pasji”. Tko da pri takem posploševanju mi gre kr mal na bruhanje. Mal razčisti najprej pri sebi od kje ti te travme pred psi, pol se pa spravi bloge pisat….

 6. Mitja - 8.05.2007 ob 23:06

  Najprej bi povedal da se z Iztokom niti malo ne strinjam.Sam sem lastnik angleškega buldoga,starši imajo zlate prinašlce in se popolnoma razumejo.Moj buldog spi,si deli vodo iz enake posode skupaj z muco in hodi na sprehode večinoma sam z mojo punco!Sam pa nisem nek obritoglavec in agresiven človek.Se pa strinjam z Tanjo,ki pravi da je najbolj pomembna vzgoja.Moj buldog je skoraj kot ˇmucekˇ.Je pa večinoma tako,da kakšen je lastnik psa takšen je pes.Tako da je lahko čisto vsak pes krvoločen!!!Poznam tudi takšne,ki imajo čivave tako napadalne,da te napade takoj ko te zagleda.

 7. pitbull - 8.05.2007 ob 23:22

  Škoda,da še vedno nekateri razmišljajo ozko in predvsem površno…in potem pridejo na vrsto Romi pa Muslimani etc…ne pustimo,da nam zavlada psihoza strahu!!!!!!! pitbull 4 ever, body of steel,heart of gold

 8. Pajo - 8.05.2007 ob 23:26

  Kaj naj človek še reče na te vaše butaste izjave! Saj vam že pregovor pravi “KAKRŠEN ČLOVEK TAK PES” in ta presneto drži!!!!

 9. Pajo - 8.05.2007 ob 23:28

  Pitbull, menim da te je mati naučila slovensko!!

 10. iztokgartner - 8.05.2007 ob 23:30
  iztokgartner

  body of steel,heart of gold and of course jaws of death

 11. Miha - 8.05.2007 ob 23:33

  Sam imam 2 Rottweilerja, ki se pravtako štejejo pod ˝krvoločne pse˝ kakor jih ti imenuješ. Sam svojima psoma zaupam, JE pa vse odvisno od vzgoje. Če si vzameš čas za psa in za njegovo vzgojo, so lahko še bolj krotki, kot pa drugi ˝nekrvoločni psi˝. Zgleda da imaš ti s takimi pasmami slabe izkušnje, travme? Vsaka pasma ima svoje hibe in recimo primer pri rottweilerjih je ta, da če se ne ukvarjaš z njimi, ampak jih privežeš nekam kjer so prepuščeni sami sebi, TAKRAT ratajo nevarni, ker so to drugače družabni psi in zelo zaščitniški. Do sedaj noben izmed mojih psov ni nikogar ugriznu, če pa bi prišo do kakšnega prerivanja, pa bi sigurno prišla pomagat, da zaščitijo lastnika!!! Ampak zgleda da ti res nimaš izkušnje s psi, ker tako posploševanje lahko samo nekdo napiše, ki se še mačke boji?
  Najprej si preberi kakšno literaturo, v kateri pišejo hibe teh takoimenovanih krvoločnih pasem, pa sem 100% prepričan, da povsod piše, da so družabni psi, če se z njimi ukvarjaš!!!

  lp, Miha

 12. Pajo - 8.05.2007 ob 23:36

  Sami neki “doktorji” vzgoje psov, pa kr naprej iste stvari ponavljate! Pa povejte kaj novega! Halo, da se je treba z psom ukvarjat!

 13. Miha - 8.05.2007 ob 23:43

  @pajo ja dej ti povej, kako nekomu takemu DOPOVEDAT da te psi niso nevarni!!! a se jih tut ti bojiš? hmmm

  zakaj vedno posploševanje? so primeri, ko teli krvoločni psi napadejo, pa verjetno je velik več primerov, ko drugi psi napadejo, sam o tem se ne govori tok naokol, kot pa o teh pasmah, ki veljajo za nevarne… vsak pes lahko ugrizne, te pa imajo večjo moč, kot ostali, zato hujše posledice, pes je pes, pa ni važn al je čivava al pa katera druga pasma!

 14. jure - 8.05.2007 ob 23:51

  Vse pasme naj bi bile miroljubne,če ne gre vzgoja v drugo smer oziroma so že apriori bolj krvoločne.Jst imam do takih pasem odpor,ker so pač označene za hude,veliko se je pisalo,da so napadle človeka..Če poznam lastnika,rade volje crkljam pitbula.Moti me to,da ko lavfam po Goluvcu in okolici,srečam veliko “napadalnih”pasem,lastniki pa po prvem vtisu niso glih taki,k bi imel takega psa za buci-buci.lp

 15. Pajo - 8.05.2007 ob 23:57

  Spoštujem vse ljudi,ki so pravi ljubitelji štirinožnih prijateljev! Ne bojim se psov,ravno nasprotno rad sem v njihovi družbi!

 16. segi - 9.05.2007 ob 00:11

  Če me nekdo povozi na prehodu znorim.
  Če me ugrizne pes, lastnika stožim do zadnje pare.

  Psi niso za vsakogar in sem 100% za to, da se uvede vsesplošni nadzor nad njimi. Podobno kot registracija za avto.

 17. boha - 9.05.2007 ob 00:12

  kaj dobiš če spariš buldoga in shitzuja?

 18. Miha - 9.05.2007 ob 00:15

  najbolša možna kombinacija psa je… pitbull in zlati prinašalec

  razlog?

  če ti roko odgrizne, da ti jo ol tut nazaj prnese ;)

 19. Timci - 9.05.2007 ob 00:20

  Jaz bi se pri tej debati postavil nekako na sredino.

  Bil bi pa vsekakor za to, da se inšpektorji končno enkrat zbudijo in začno izvajati kontrolo ali je pes na povodcu, ima nagobčnik, je lastnik za njim pospravil iztrebek itd. Upam, da bo gospod Jankovič to zadevo v Ljubljani uredil.

  Morda bi celo potrebovali svoje parke, kje bi se lahko “mirno” igrali in v miru srali::).

 20. Kritika - 9.05.2007 ob 00:22

  se strinjam s predhodniki, res si butelj ampak iz drugih razlogov. Kaj je zate krvoločen in kaj prijazen pes? Vsak pes je potencialno nevaren!!! Štos je v lastnikih, ki lahko vsakega psa naredijo za nevarnega.
  Pse je treba vzgajati in skrbeti za njih. Lastnik psa ne more enostavno kupiti psa in pričakovati, da se bo pes sam vzgojil ali celo bolj absurdno, da ga bo sosed ali kdo drug vzgajal.
  Lastniki psov, PAMET V GLAVO, ker je to preseglo že vse meje. Za tiste odgovore lastnike pa rečem le vsa čast in apeliram na vas, da se potrudite, da drugačne lastnike spreobrnete, ker mečejo zelo slabo luč na vas.

 21. Sara - 9.05.2007 ob 00:24

  Jaz imam psa in me totalno znervira, ko se sprehajava in je moj lepo na vrvici pa srecava na npr. Golovcu kaksnega psa (pasma sploh ni vazna) in renci ze na 10 metrov pa lastnik ali lastnica veselo govori: ja moj je pa cist prijazen, ni se nikol nobenmu nc naredu. Kaj a pol more mojemu glavo odtrgat, da bo privezan al kaj?
  Samo je pa 100% res da pasme niso nic krive ampak so lastniki in bi bil nadzor zelo koristna zadeva.

 22. Srečko - 9.05.2007 ob 00:26

  Jaz se pa popolnoma strinjam z Iztokom!

 23. Aleš - 9.05.2007 ob 00:33

  Kako to, da vsi ljubitelji psov vozite svoje ljubljenčke srat drugam, torej na zelenice drugih blokov in hiš?

 24. Sara - 9.05.2007 ob 00:35

  Ker drekci smrdijo?

 25. Repar - 9.05.2007 ob 00:44

  se čist strinjam da nevarnga psa nardijo lastniki in vzgoja. Sam mam pa sam eno vprašanje. Zakaj je ravno največ napadov storjenih s strani ravno teh pasm, če po mnenju večine tukaj pasma ni kriva za “krvoločnost”?

 26. Tommy Gunn - 9.05.2007 ob 00:58

  wtf… To kar ti pišeš je eno sranje in zarad takih idiotov pridejo te pasme na slab glas. Sem lastnik staforda in dobro vem, da to tvoje pisanje preprosto ne drži!!! Takim možganskim maloposestnikom, kot je avtor tega bloga predlagam, da v google vtipkajo:”pittbull problem video” in mu pozorno prisluhnejo in gledajo do KONCA!

 27. Tommy Gunn - 9.05.2007 ob 01:09

  @Repar: Na prvem mestu po številu ugrizov in napadov v 20 letni študiji je koker španjel in potem si lepo po vrsti sledijo še druge, kao same prijazne pasme. Pittbull je tretji od zadaj!

 28. Tommy Gunn - 9.05.2007 ob 01:26

  Evo stran kjer najdeš video: http://gprime.net/flash.php/thepitbullproblem
  Poglej, pol pa govor o napadalnih pasmah! Ker bi res rad, da se enkrat neha tako govort.

 29. POP - 9.05.2007 ob 01:39

  Pejo, tudi tebe je verjetno mati naučila slovensko.
  Piše se “s psom” ne “z psom”-
  Torej še enkrat. Pravilno se piše S PSOM.

 30. Ljubitelj psov - 9.05.2007 ob 03:27

  To je zelo ocitna provokacija in to si v dobri meri tudi dosegel, do neke mere, poudarjam, do neke mere, se celo strinjam s tabo… vendar nisi ne ti in ne jaz tu, da bi razpravljala o psiholoskih motivih, zakaj si nekdo kupi krvolocnega psa…
  Ce bi kdaj imel psa, bi zelo dobro vedel, da je vzgoja psa bistvenega pomena za izoblikovanje njegovega koncnega karakterja, strinjam pa se da za nekatere pasme ne bi smeli dovoliti proste vzreje in nakupa, vsakemu ki si ga zazeli, zahtevajo namrec veliko mero znanja in izkusenj s temi psi in ce tega ne obvladas, potem se dogajajo incidenti… “krivcev” je torej vec, od drzave naprej…

 31. Ljubitelj psov - 9.05.2007 ob 03:28

  To je zelo ocitna provokacija in to si v dobri meri tudi dosegel… Do neke mere, poudarjam, do neke mere, se celo strinjam s tabo… vendar nisi ne ti in ne jaz tu, da bi razpravljala o psiholoskih motivih, zakaj si nekdo kupi krvolocnega psa…
  Ce bi kdaj imel psa, bi zelo dobro vedel, da je vzgoja psa bistvenega pomena za izoblikovanje njegovega koncnega karakterja, strinjam pa se da za nekatere pasme ne bi smeli dovoliti proste vzreje in nakupa, vsakemu ki si ga zazeli, zahtevajo namrec veliko mero znanja in izkusenj s temi psi in ce tega ne obvladas, potem se dogajajo incidenti… “krivcev” je torej vec, od drzave naprej…

 32. Pajo - 9.05.2007 ob 05:12

  Pop tebi se pa j…. za pse si se pa raje na Slavistiko vrgu! PAJO NE PEJO! Ko si že tako pameten se vsaj brati nauči.

 33. macholol - 9.05.2007 ob 06:45

  dejstvo je, da imas prav

  ceprav sem se v nekaterih stavkih ki sem jih prebral malo zasmejal je to kruta resnica upodobljena z besedami

  kapo dol

 34. snoopy - 9.05.2007 ob 07:09

  Ti psi so kot pištole dokler jih ne sprožiš zato prosim premislite zakaj je človek vzgojil takšno pasmo ali pasme! Sem zelo dober poznavelec psov

 35. risbo - 9.05.2007 ob 07:26

  Lep pozdrav! Res ne vem kako lahko objavljajo take neumnosti kod je ta članek o “kao” krvoločnih psih kod so pittbuli, naj si ta oseba, ki je to napisou, prebere kašno knjigo o tej pasmi pa bo videu da to kar je napisau sploh ne drži. Res pa je da imajo močan ugriz. Zato ti psi niso sami po sebi napadalni temveč je človek tisti,ki ga naredi takšnega. To pa pišem zato ker imam že od malega takšne pse okoli sebe in tudi kod otrok nism imeu nobenih primerou, da bi me takšen pes napadeu ali ugrizniu. Pa še to poglejte si lestvico napadalnosti psou in boste videli da ta pasma ne sega v sam vrh temveč so na prvih mestih pudli, kokošpaneli,… in še bi lahko naštevau.
  Lep pozdrav!

 36. Dr. Deko - 9.05.2007 ob 07:54

  Pitbull rulez!!!Mimogrede pitbuli prenesejo veliko več draženja kot ostale pasme in jih tezje sprovociraš.Drugače pa je prav luškan,zelo igriv,psiček :) Lp!

 37. Roberto - 9.05.2007 ob 07:55

  Lep pozdrav vsem ljubiteljem narave in živali , sploh pa psov… Res škoda da zaradi nesreč z ugrizi agresivnih psov , ki jih vodniki niso vzgajali na korekten način , potem meče senco in črno luč na te lepe in nič krive živali … Če je že kdo tu krivec , potem je tu samo človeški faktor , in če že koga peljejo potem na evtanazijo , zaradi nesrečnega slučaja ali tragedije , potem naj peljejo odgovornega človeka…

 38. Roberto - 9.05.2007 ob 07:58

  Kakšni psiho tesi ne bi bili odveč , pred nakupom teh čudovitih in zahtevnih pasem….

 39. Skjar - 9.05.2007 ob 08:01

  Pozdravljeni!
  Ta objava sploh nima dejstev. Avtor objave je enostavno zapisal svoje prepričanje in predvideva, da imamo vsi enakega. Vendar dragi Iztok, to sploh ni res. Pri nas na vasi ni niti ene krvoločne pasme, je pa en kraševec podvijan ko strela. Lahko ga prideš pogledat. Pa če si že omenjal krvoločne pasme, kaj pa doge pa beauceroni (teh baje sploh ne smejo uporabljat pri policiji in pri vojski ker so baje premočni)? Sam imam psa, vendar mešančka, naslednji pes bo pa zagotovo čistokrvni doberman, ker mi je res najlepši pes (če hočeš ti lohka povem na eni kavici zakaj, zraven si boš pa še ogledal tistega kraševeca;)) In a misliš, da sem zaradi tega umsko zaostal in skinhead? Res znaš ocent ljudi samo po njegovmu psu. Kje si se to nauču? A pol tisti, ki nimate psa pa sploh ljudje niste po tvojem al kva?
  @Tony, kar se tiče tvojih statistik, to so stare statistike, ko se take pasme uporabljale še za v vojaške namene. Večinoma so ble s tem namenom tudi razvite s križanjem kao manj krvoločnimi pasmami.
  @Repar največ napadov je storjena s strani dveh ali večih psov skupaj, ker potem se počutijo že kot v kardelu.
  @Tommy Gunn, a glede tvoje statistike, a si zihr, da je upoštevala tudi število psov poamezne pasme?

 40. jernej - 9.05.2007 ob 08:06

  Dobro jutro,
  imam dva psa, pse imam že več kot 20 let.
  statistike…, nebi se skliceval nanje, največ sranja naredijo mediji, ki se veliko raje in za dlje časa oprimejo zgodbe v katero so vključene “nevarne” pasme kot pa “mešančki” – bullmastif = mešanci (radovljica); v obeh primerih so psi oz neodgovorni lastniki terorizirali okolico.
  tako da…
  lastniki, ki se sklicujejo na 100% zaupanje svojim psom, bodite previdni, upam da niste vzgojo peljali v to smer da ste psu zavrli vse nagone, ker ti “počlovečeni” psi so neprdvidljivi in nevarni (kokršpanjeli, pudli,…), in to 100% zaupanje tudi v vas spodbudi avtomatizacijo, ki je slepa in prepozno reagirate. svoje pse imam na sprehodih po gozdu spuščene, vendar jih ob vsakem srečanju pokličem k sebi in primem. spustim jih šele ko so sprehajačlci mimo oz izrazijo željo po srečanju z njima. nikoli ne veš kakšen dražljaj bo pes dobil od neznanega človeka. lahko se bo zbal za gospodarja in naredil pizdarijo, upoštevati je potrebno tudi življenska obdobja psa. isto kot pri človeku, mlad=živahen, srednja leta=zrel, star=počasen ali pa siten,… tko da
  PSI NISO KRIVI KRIVI SO LASTNIKI
  IN VEČJI PROBLEM JE ALKOHOL ZA VOLANOM!!! IZTOK

 41. angelc - 9.05.2007 ob 08:10

  Ja kaj, lastnika ubit, pesiča (ščeneta) pustit. Naj se futra z otroki, mački, pudli, ženskimi bedrci in drugo zverjadjo. Sam kdo bo pa potem potrebnice ženskega spola zadovoljeval?

 42. Romana - 9.05.2007 ob 08:13

  Se strinjam, da se ljudje družimo s sebi podobnimi in tako si tudi izbiramo pse in ostale hišne ljubljence take, ki nam ustrezajo po naravi. Vse odnose gradimo najprej pri sebi in tako, kot se kažemo na ven, tako nas ostali sprejmejo in tako vzgajamo otroke in tudi hišne ljubljence. Res pa si ne morem kaj, da ne bi pripomnila, da ko srečaš na ulici dobermane, razne bulle in druge pasje trdoglavce, da kar malo stisne pri srcu ravno tako, kot če srečas človeške obritoglavce z čudnimi hladnimi pogledi. Toliko v razmislek.

 43. kross - 9.05.2007 ob 08:23

  Jaz imam pitbullko staro 14 let. Živim v bloku in pes je naučen tako, da je lahko sam pred blokom. ŠE NIKOLI ni na nikogar zarenčala, kaj šele, da bi koga ugriznila, pa jo majhni otroci vlečejo za rep, sedijo na njej… Spi na postelji, ima svoj vzglavnik, svojo odejico. Zelo je pametna in povsem neškodljiva. Moji prejšnji psi so bili koker španjel, pudelj in terier. Kljub temu, da so bili deležni podobne vzgoje, je najlepše vzgojena pitbullka. In v našem bloku so vsi nori na njo. A res mislite, da bi mi v bloku pustili imeti psa te pasme, če bi bila napadalna? Tuidi meni gredo na živce ljudje, ki imajo v Tivoliju svoje majhne psičke spuščene in so prepričani, da jih ni potrebno imeti privezane, se derejo že na daleč, da njihov nič ne naredi. Sama imam svojo ne glede na vse vedno privezano, ker je to pač najboljše. Povedala bi še rada, da imam 100 pik v glavi, da imam narejeno FF, da sem užaljena, če nevednež kova avtorja tega članka, udriha po nas in nas tlači nekam, kamor ne sodimo. Očitno je, da ne še nikoli ni vzgajal psa (na žalost).

 44. Sebastjan - 9.05.2007 ob 08:32

  Glede na to, da tako radi govorite o “krvolocnih”, “borilnih” in “agresivnih” pasmah…

  Poglejte si statistike na tej strani: http://www.atts.org/

  Pa ne gre spet za statistike ugrizov in napadov.

  Pa se enkrat, ceprav vem, da bo bolj bob ob steno… Nevarnih pasem ni, so samo nevarni psi, ki pa so ponavadi produkt okolice in vzgoje. Tezava se ponavadi skriva na drugi strani vrvice.

 45. Pepi - 9.05.2007 ob 08:37

  Napisano sicer malo enostransko ampak v bistvu kar drži, vsaj v povprečju je tako. Ne izključujem dejstev, da obstajajo tudi poznavalci “pasje stroke”, ki vedo, kako se stvarem streže. Ampak tudi moje izkušnje kažejo, da se narava oz. karakter človeka in njegvi kompleksi odslikajo tudi v psu, ki si ga omislijo. Tudi “dogloverji” so (ste) zakompleksani na ta ali oni način, saj ga praktično ni človeka, ki nima nekega problema. A ni zanimivo, da se katastrofe najpogosteje zgodijo prav raznim samoimenovanim “dogloverjem”. Psi imajo različne karakterje in vsi po svoja “kosmata” ušesa. Ampak nihče me ne more prepričat, da me čivava lahko za vrat stisne. Po drugi strani mi pa povejte, zakaj mora nekdo, ki npr. stanuje v bloku, na balkonu imet še pitbulla ali rotvajlerja. Če je še tak “doglover” je to preprosto mučenje živali in pol se ne čudit, da ji enkrat poči.

 46. Sebastjan - 9.05.2007 ob 08:41

  @Pepi: Mucenje zivali, ce stanuje v bloku?

  Ok primerjaj manjso garsoniero (20 kvadratov) s tisti “old school” pesjaki (4 kvadrati), v katerih so bili v casih psi, ali pa tiste 2 metra verige.

 47. Sebastjan - 9.05.2007 ob 08:42

  Pismo se vidi, da je jutro… Se tipkat ne znam normalno.

  s tisti = s tistimi
  v casih = vcasih
  tiste = tista

 48. Pepi - 9.05.2007 ob 09:05

  Ja, dragi Sebstajan, tudi to ste (nekateri) “dogloverji”. Pes cele dneve na 4 m2 ali na 2 m dolgi verigi ali na balokonu. Ampak ga mamo tako radi, da brez njega preprosto ne moremo. Potem pa enkrata na dan za pol ure ven na sprehod, v nedeljo pa za dve uri. Te vprašam nekaj – če bi bilo s tabo tako, a bi bil ti kaj popadliv?
  Pa zgoraj – 14 let stara pitbullka, pred blokom, ki jo otroci vlečejo za rep. Ta bo samo enkrat stisnila za vrat, ko ji bo ,ubogi “starki”, vsega tega maltretiranja končno enkrat zadosti. Poznam dva primera, ko je domač pes, podobno prijazen, na stara leta domačemu otroku naredil “face lifting” v drugem primeru pa trajnega invalida, ker mu je odtrgal skoraj celo mečno mišico. Pa vas vprašam – ali bi svojega otroka, npr. pri 3 letih, mirno pustili skupaj s psom, brez da bi vedeli, kaj mu bo mali naredil, medtem, ko vas ni.
  Psi niso ljudje (saj vsi ljudje tudi niso) – nimajo zavesti, nimajo morale in ne razmišljajo o posledicah. Ko jih enkrat mine potrpljenne, pač naredijo tisto kar lahko. Razen če so preveč ustrahovani (vzgojeni) in si tega ne upajo. Ampak tudi to lahko enkrat mine. Kdo mi upa jamčit, da točno ve, da se njegovemu to ne bo zgodilo.

 49. Majki - 9.05.2007 ob 09:14

  Par dejstev:

  1. V Sloveniji največkrat ugriznejo mešanci (kar je normalno saj je rodovniških psov manj kot 5%) od “čistokrvnih” sta pa prav na vrhu labradorec in zlati prinašalec. Statistika je pa tukaj zavajajoča, namreč teh psov je v populaciji največ in raziskave kažejo, da če bi delali vzorec na enakem številu pasem ter z enako socializacijo, bi bile razlike med njimi nesignifikantne!

  2. Pes je edina žival, ki se je skozi svoj zgodovinski razvoj najbolj prilagodila človeku! “Sporazum” je bil obojestranski, kajti oboji imamo koristi in neetično, da ne rečem nehumano je udrihanje čez pasme, ki smo jih sami vzgojili.

  3. Vsak pasji ugriz je splet okoliščin, ki je tragičen tako za napadenega kot posledično psa! Pes pa vseeno VEDNO ugrizne s svojim pasjim RAZLOGOM medtem ko človek
  s svojim razumom, moralo, vero, intelektom,… – zapušča na tisoče mladih kužkov po gozdovih, kantah in odpadih, jih pretepa, veže na verige, ščuva, zanemarja, strada, zastruplja, tepe, strelja,…

  A si živo bitje, ki čuti bolečino in ga imenujemo človekov najboljši prijatelj zasluži takšen odnos?

  4. Vsak, ki ima psa je odgovoren za njegovo vzgojo in posledično za njegova dejanja! Zato lastniki (še posebej tisti, ki imate prvega psa) šolajte svoje kosmatince, redno ji cepite, imejte jih na vrvici, pobirajte njihove kakce, ne silite nikogar v kontakt z vašim psom (če bo kdo želel počohat vašega ljubljenčka bo sam pristopil k njemu) in izogibajte se tečnim sosedom in stricev v zelenih puloverjih z dvocevko na hrbtu. Klima v naši kokoški je napeta in nestrpna že do vsake malenkosti in
  ne spuščajmo se v nepotrebne konflikte – pa ne zaradi nas samih (ne boste verjeli koliko živcev si lako prihranite, če spoštujete teh par enostavnih pravil) temveč zaradi naših kosmatih prijateljev!

 50. Bishop - 9.05.2007 ob 09:18

  Nočem biti papiga ampak Iztok ti si res totalen amater kar se psov tiče in idiot kar se sociale tiče. Vsak pes ko se skoti je nepopisan list. Vsi so potencialno nevarni ob neprimerni in neodgovorni vzgoji. Karakter se oblikuje med odraščanjem. Vsak pes potrebuje ljubezen, nego in skrb ter predvsem DOSLEDNO vzgojo. Nekateri več nekateri manj. Pasme katere so označene kot nevarne (bolj primeren izraz bi bil ZAHTEVNE) zahtevajo celega človeka. Ves čas te preizkušajo, skušajo te podrediti in zahtevajo pozornost. Rabijo čutit pripadnost krdelu torej tvoji družini. Rabijo vodjo krdela (lastnik ali kdorkoli drug v krdelu). Če katerikoli člen manjka nastane problem. Če ni vodje potem postanejo to oni (oz skušajo postati). Če jih zavržemo, se ne ukvarjamo z njimi potem postanejo samostojni in nas ne upoštevajo več. In tukaj nastane potem problem. Najbolj pomembna pa je socializacija !!! Že ko so mladiči jih je potrebno navadit na okolje v katerem MI živimo(drugi psi, otroci, avtomobili, ljudje, itd). Napaka je ker nekateri osebki imajo psa kot predmet. “Rabim ga za čuvaja in jedel bo ostanke in bil zunaj privezan”.

 51. Bishop - 9.05.2007 ob 09:22

  Tak pes je potem nevaren, ker ni socializiran. Nikoli ni imel stikov z drugimi psi, ljudmi. In te ima potem za nevarnost in brani svoje krdelo pred njimi (jih napade, laja) Prav tako ni bil šolan torej ga ne moremo imeti pod nadzorom z ukazi. Predvsem pa se ves čas bori za naklonjenost gospodarja in zanjo bo naredil vse. Po tvoji logiki bi morali kastrirati vse kriminalce, morilce, pedofile itd, ker njihovi otroci bodo postali enaki svojim staršem. Ob primerni vzgoji prav zagotovo ne.

 52. Pepi - 9.05.2007 ob 09:40

  Zgornjim trem komentarjem – ne vem, komu ste jih namenili – mojemu komentarju ali prvemu. Da se razumemo – z vami se strinjam in še enkrat pravim: problem niso psi ampak neodgvorni ljudje, ki so njihovi lastniki.

 53. Jan - 9.05.2007 ob 10:51

  Nekatere pasme so, kot vemo, skrbno generirane z določenimi nameni. Pa ne mislim na pse reševalce in vodnike! Le zakaj bi si človek želel psa z genetsko zasnovo “napadalca in potencialnega ubijalca”? Ker je lep?!
  Načeloma se s teboj, Iztok, strinjam. Mislim pa, da obstajajo izjeme (upam, da čim več), ki si kupijo in živijo s temi posebnimi pasmami. In te izjeme nosijo odgovornost. Namreč, ljudje, ko se jim utrga, zlahka krvoločno iztrebijo “motečo” vrsto. Ki pa pes sam po sebi ni. Nekateri lastniki le-teh se igrajo z njihovo usodo in usodo žrtev napadov.
  Kar pa se tiče potencialne nevarnosti – nagobčnik in vrvica izven domačega dvorišča kot zakon, kazni za neupoštevanje podeseteriti, naj lastnik kateregakoli psa nosi polno odgovornost za morebiten napad. Tudi zapor. In enako odgovornost uveljaviti tudi za grdo ravnanje s psi (in drugimi živalmi). Amen.

 54. MITJA - 9.05.2007 ob 11:35

  Lahko imaš takšnega psa, vendar obvezno na povodcu, če ne na verigi in seveda NAGOBČNIK. Dejstva, se pravi karakteristike te pasme so znane, problematični so seveda nekateri neodgovorni lastniki teh psov.

 55. Sebastjan - 9.05.2007 ob 11:49

  @MITJA

  Spet pospolosevanje, karakteristike katere pasme?

  Mislis, da ce so bile te pasme v 19 stoletju vzrejana za bating sporte, da so psi se vedno popolnoma enaki, ceprav je vmes vsaj eno stoletje vzreje z bolj “normalnimi” cilji?

  V vecini gre za psihicno zalo stabilne pse, ki imajo izjemno radi ljudi in so povsem ravnodusni do ostalih psov in zivali, so pa seveda izjeme, ki potrjujejo pravila.

  Pomemben je morda tudi podatek, da je vecina slovenskih “pitbullov” dejansko mesancev, saj pasma kot taka v evropi ni priznana in posledicno ni nadzorovane vzreje.

  Kar se tice nagobcnikov, imamo zakon, ki to zadevo dobro in na pravi nacin obravnava (nagobcnik je obvezen za pse, ki so vsaj enkrat neizzvano napadli cloveka).

 56. punctual - 9.05.2007 ob 12:51

  Na tvoji spletni strani sem dobil kar dober občutek, pol pa greš pa napišeš takšne kozlarije…
  Saj človek, ki je že kdaj delal s psom -ne glede na pasmo – sploh ne more verjeti, da še živijo ljudje, ki za vedenje psov obsojajo pse. Žalostno…

 57. Samoen - 9.05.2007 ob 13:36

  Psu, ki me bo spravil v strah, se bom umaknil, če ne bo šlo, ga bom ustrelil.

 58. pipika - 9.05.2007 ob 13:56

  Po vseh mogočih komentarjih….Baš so jako pametni ti zagovorniki psov. Čestitke!!!Sama semse in se veliko ukvarjam s psi in menim, da so odličen prijatelj…ampak …!!!!!!Vse ni vzgoja, dragi moji pasjeslovci, ki Iztoka imenujete amater, sami pa bi najbrž s psom resnično radi zdravili svoj bolni ego, ali pa…ker ne morete ali ne želite imeti otrok (pes je konec koncev pes in je lažje…sploh v svetu, ko lagodnost pomeni statusni simbol in je otrok že prevelik napor za današnje primadone in skurb…poslovneže)…Takrat DA je pes uboga žival, ki mora hočeš nočeš prenašati frustracije psa. Ampak lepo vas prosim…..Kakor požlahtnjene rastline, tako so tudi psi, ki so bili “narejeni” za določen namen. In tudi dobro vzgojen “morilski” pes, je še vedno pes in tukaj pridemo do točke, kjer moderni zagovorniki doživijo kolaps v razmišljanju. Vsak pes lahko napade, nekateri “gensko” prej, to so vsekakor manjše pasme, ampak te nimajo močnega ugriza. Torej bi se ti, ki imajo doma killerske pse, morali najprej zavedati kaj lahko njihov kužek srčkan s svojim ugrizom naredi…ko, če že, bi vsaj njim, da bi jim popravilo primankljaj v razsodnosti.Kajti pse se ne vzgaja kot otroke!!!!!!!!!!!! in ni primerjave! take, ki že s takšno predispozicijo gredo v lastništvo nevarne pasme, bi morali dati na treznenje v kako ustanovo. Sama kot kinologinja in večkrat ugriznjena sem za to, da bi bilo potrebno pridobiti poseben dokument, ki bi dovoljeval lastništvo takšnih pasem. Takrat bi pa verjetno bile take debate odveč. Glavni problem teh pasem je, da se lastniki ne zavedajo kaj imajo pri hiši, ne poznajo karakterja svojega psa in vse temelji na njihovih domnevah, ki so ponavadi skrivljene. To je tako kot borci za pravice živali, ki mirno hodijo mimo lačnih, onemoglih ljudi in bi ljudi tudi pobijali za svoj prav….ali vegani, ki svojega otroka izstradajo do smrti….ali lastniki psov, ki slepo verjamejo v svojega psička in marketinške laži prodajalcev (namenoma ne imenujem rejcev, ker to niso pravi ljubitelji pasem, ampak za zaslužek prodajajo neke polresnice).
  Če se zgodi incident s psom…neglede na pasmo (čeprav je učinek različen) bi bilo potrebno takim malomarnim lastnikom soditi…ne samo v civilni tožbi. Psa ima lahko le človek, ki ima red pri sebi

 59. kross - 9.05.2007 ob 14:10

  Ja, ja… Zdaj se je pa razvnela huda debata. Saj so tudi meni vsa leta pametovali, da naj bi moji pitti enkrat počila ne vem kakšna že žilca v glavi in potem bo kao zdivjala. Pa po 14 (skoraj 15) letih še nič. Halo, saj se še premikati ne more več pri takšni starosti. In glede na oceno veterinarja, da upa dočakati še nekje 5 let, očitno res vrhunsko skrbim zanjo. In nikoli ni skočila na nikogar, nikoli nikogar ugriznila. Vzgoja je vse. Pa je nismo nikoli udarili. Vsa leta jo pa ljubeče objemamo, poljubljamo in se z njo pogovarjamo. Vseskozi smo pa opažali ali so kakšne vedenjske morebitne spremembe. Pa jih nikoli ni bilo. Je prava mucka.. Pošteno povedano, kdorkoli jo lahko odpelje s seboj, gre z vsakim, vsakemu da poljubčka. Če bi prišel tat v stanovanje, bi mu še pokazala kaj naj odnese. Tudi jaz poznam primerke, ko vzgajajo “težavne” pasme. In večina lastnikov, ki imajo pittije, je res idiotov. Sosed ima staforda, ki je pri 2 letih zdivjan, še moja se ga boji. In ga bo okolica prisilila, da ga bo dal uspavati.

 60. Blazz - 9.05.2007 ob 14:17
  Blazz

  Stari, pojma nimaš kaj sploh blebetaš. Pišeš da take pse kupujejo ljudje k so mal fukneni. Kako si to upaš izjavt?

  Kot bi rekel, kdor ma BMW je prasec denar nakradu.

  Dobr veš da to ni res. Fora je sam v tem,da bi morali taki ljudje se malo bolj izobrazit,d bi s tako pasmo znal prav delat.
  Ker krvoločnih pasem ni, so pa pasme ki so bolj dovzetne za agresijo in jo lažje “sprejmejo” kot nekaj ok.

  Moj foter se s psi ukvarja že okroglih 30 let in je bolj znan med rejci NO v sloveniji,tak da nekaj izkušenj pa mam. Kar veliko ubistvu.

  Ampak..se mi ne da kregat. Kar dajte vi namest mene :D

 61. nada - 9.05.2007 ob 14:36

  Ravno včeraj me je prijateljica poklicala, ko pove da je njeno nosečo snaho ( 5 mes.) sosedov pes dodobra pokrizel na Škofljici.
  Njo so odpeljali v bolnišnico,lastnik pa je bil hudo prizadet, kajti njihov pes ni nikoli pokazal kakšne agresije do mimoidočih.Oba zakonca lastnika psa,sta se vedla primerno dogodku z obžalovanjem.Policija je opravila svoje, sodnik za prekrške pa še bo.
  Psihične težave po prestanem stresu,strahu in ugrizov v prenosu čustev na otroka pa se bodo pokazale šele kasneje.

 62. Sebastjan - 9.05.2007 ob 15:12

  @pipika: Glede na to, da si se oklicala za kinologinjo, me zanimajo reference, ki te delajo kinologinjo. Si kinoloski instruktor z licenco, morda strokovnjak s podrocja vedenja druznih zivali? Ne blatim, resnicno me zanima.

  @nada: Pes ocitno ni bil pod nadzorom lastnika, se popolnoma strinjam, da mora imeti dogodek kazenski oziroma sodni epilog. Gre pa spet, kot vedno za zgodbo o neodgovornemu lastnistvu.

  Morda ves katere pasme je pes?

 63. Igor - 1.06.2007 ob 08:59

  Krvoločni psi????

  Poglej si jih http://krivi-rojeni.dobermanklub.net

 64. °pika° - 27.08.2007 ob 19:26

  Hm, mislim da so nekatere pasme bolj nagnjene k agresivnosti kot druge, ampak vsak pes je samosvoj, določeno vzgojen….Tudi iz psa, ki je po statistikah čisto neškodljiv, se z neprimerno vzgojo da ustvariti pravega ubijalca. Ni pa čisto res, da so vsega krivi lastniki in njihova vzgoja. Psa lahko zaznamujejo tudi slabe izkušnje. Imam boxarja, ki je biu nadvse prijazen do vseh psov, dokler ga ni nekajkrat napadel nemški ovčar. Od takrat naprej pse napada tudi sam:(

 65. mačka - 3.03.2008 ob 18:25

  cao jaz pa pravim tak ko je gospodar tak je pes.ne glede na pasmo. naj vam bo to jasno.to je dejstvo.čeprav pa imajo taki psi seveda tudi nekaj te krvoločnosti v sebi že od nekdaj cao usem

 66. iztokgartner - 3.03.2008 ob 18:36
  iztokgartner

  Mačka, najprej praviš, da takšen kot je gospodar, takšen je pes, potem pa poveš, da imajo nekatere pasme nekaj krvoločnosti že v sebi.
  Kaj bo zdaj torej držalo?

 67. Sebastjan - 3.03.2008 ob 21:13

  Glede na to, da je genetski prednik vseh psov volk, imajo nekaj krvoločnosti v sebi čisto vse pasme.

 68. iztokgartner - 3.03.2008 ob 21:32
  iztokgartner

  Sebastjan, res je, toda pri enih so ti zapisi veliko bolj izraziti, kar pomeni, da se krvoločni že skotijo. Če bi pitbula recimo vzgajal kot mopsa, sem ziher, da bi še vedno ostal pitbul.

 69. barbara - 20.05.2008 ob 17:57

  Iztok, ti si res usekan!!!

  A SPLOH KDAJ PREVERIŠ DEJSTVA, PREDEN KAJ NAPIŠEŠ??????

 70. Petra - 21.05.2008 ob 08:43

  Sem izobražena, stabilna, neodvisna ženska z univerzitetno izobrazbo, dobro službo in dobro situirana.
  Nekaj let nazaj sem se znašla v situaciji, ko preprosto nisem mogla zavrniti doma majhni, bolni kepici, ki je pač imela to smolo, da se je rodila z oznako pitbull…ker sem na žalost vzgojena v slovenski tradiciji sem seveda s strahom preždela nekaj prvih tednov s svojim “morilcem” v stanovanju…Potem sem ugotovila, da imam dve izbiri – psa zavržem, ali pa se intenzivno lotim vzgoje… Seveda sem izbrala drugo…In kaj imam po treh letih – ljubeznivega, zvestega, neizmerno ljubečega prijatelja, spremljevalca, varuško otrok in še bi se dalo naštevat…In potem slučajno naletim na tale blog…
  In sem se tako od srca nasmejala, da ste me označili za neuravnovešeno osebo, ki zdravi svoje komplekse s psom…:)
  Iztok Gartner – krvoločnost ni genski defekt. To pomeni, da so po tvoji teoriji vsi otroci morilcev in posiljevalcev, zločincev in podobnega za vse življenje zaznamovani s svojimi geni in bodo tudi oni slej kot prej postali enaki kot njihovi starši. Krvoločnost je popoln človeški konstrukt, kot je npr. trma in prevzetnost. To je človeška lastnost!
  Sploh pa ne razumem kako lahko psa vzgajaš v duhu pasme ?!? To lahko izusti popoln laik, ki svoje vire pridobiva iz Lady in SLovenski novic.
  Jaz sem psa vzgajala po pasje…
  Kar se pa zdravljenja kompleksov tiče – avč!!!
  Moram priznati, da mi življenje nikoli ni prineslo nekih težkih ovir in frustracij, niti telesnih ali duševnih hib, ki bi se z leti razvijale v komplekse. Moja glava je za enkrat popredalčkana in ne rabi obiskov specialistov. Tako da se nikakor ne najdem v opisu, da si s pitbullom podaljšujem penis, ali postavljam pred ljudmi. Prav tako imajo pitbulli, ki jih poznam, vsi odgovorne in skrbne lastnike in si s svojim postom usekal tako mimo in tako boleče nevedno, da sem začela dvomit v naslov tvojega bloga in ti predlagam sledečo spremebo: IZTOK GARTNER NE RAZMIŠLJA AMPAK NAPIŠE VSAKO BEDARIJO, KI SE JE SPOMNI! Glede na to, da si tako poln predsodkov in stereotipov nameni eno od naslednjih tem temu, saj sam spadaš pod kategorije ozkogledni, zavrt, nazadnjaški in rasističen. Sterotipi?

 71. barbara - 21.05.2008 ob 09:43

  Petra, BRAVO!!!

 72. mitko - 21.05.2008 ob 10:04
  mitko

  Iztok, kako bi mu lahko prisodil to, kar si o njem napisal :)
  http://www.dogs-central.com/dogs-puppies/doberman-pinscher-puppy/images/doberman4.jpg

 73. nevenka - 21.05.2008 ob 10:09
  nevenka

  Mene je napadel volčjak, pitbul me je pa obliznil.
  Tako, da se s tem tvojm posploševanjem, Iztok, tokrat ne morem strinjati. Včasih je tako kot praviš, velikokrat pa tudi ne.
  Daleč najbolj prijazen pes, kar jih poznam, je npr.
  ameriški staffordshire terrier.

 74. barbara - 21.05.2008 ob 11:15

  Čivave tudi grizejo in rade postanejo histerične, ampak to zato, ker ljudje kot je Iztok, ne razumejo, da je čivava glih toliko pes kot je doberman. Tako med enimi in drugimi najdeš lepo in slabo vzgojene primerke. Samo če bo čivava šavsnila, tega ne bo v Lady ali Slovenskih novicah. In ker že delaš primerjave z zlatimi prinašalci… Poglej si malo statistiko ugrizov pri ZP. Pa ni pasma kriva, krivi so ljudje, ki so prepričani, da ZP pa že ne more ugriznit in ga zato ne vzgajajo temu primerno.

 75. Davy - 21.05.2008 ob 15:27

  Ojoj,

  Iztok, žal mi je, ampak se glede tvojega ‘prispevka’ popolnoma strinjam s Petro in Barbaro.

  Nad tvojo izjavo sem rahlo razočarana, ker bi kaj takega pripisala nekomu, ki mu je res glavni vir informacij Novice, lady, in podobni časopisi.
  Če pa je tvoja izjava kot namen razbiti tabu, potem .. ok.

  TRDIM da je pes odsev lastnika in njegove vzgoje. To kar si ti napisal, je samo tvoje mnenje in ni neka splošna resnica.

  Potemtakem so vsi npr.. nemci – nacisti? Vsi otroci nasilnežev – nasilneži? … da se ne spuščam v kaj bolj groznega ..

  Ne rečem, marsikdaj je res… pes v rokah napačnega lastnika je lahko nevaren. Ampak.. kdo je tukaj RES kriv, pes ali njegov lastnik?

  Prosim, prosim, … a lahko vsaj mi, ki imamo res radi te kosmatince, da vsaj mi pravilno obveščamo in informiramo tiste, ki so pravih informacij res potrebni in da vsaj mi zaščitimo naše kosmatince pred krivičnimi očitki, kot so bili tvoji, Iztok.

  lep pozdrav,
  Davy

 76. Davy - 21.05.2008 ob 16:00

  Pipika, popolnoma se strinjam s tabo, predvsem z izjavo, da VSAK lastnik mora vedeti, kakšno pasmo ima in kaj določena pasma pomeni.

  Vsak lastnik nosi odgovornost za svojega psa in njegova dejanja.

  Vendar se mi ne zdi pravično do lastnikov, ki imajo ‘podstrešje’ urejeno, da se kar povprek posplošuje, da pa so kar vsi taki in drugačni …

  Brezglavo in brezvestno opletati s takimi nepreverjenimi izjavami, kot je tvoja začetna Iztok, enostavno ni fer in je popolnoma neodgovorno. To je seveda samo moje mnenje.

 77. iztokgartner - 22.05.2008 ob 01:39
  iztokgartner

  Dragi moji, vem, da ne more veljati za vse pse enaka oznaka, toda povejte mi, zakaj vedno ko pride do kakega napada, gre prav za te pse. Torej nekaj že more biti na tem. Če bi te napadla čivava, s tabo ne bi bilo nič. Če te napade rotvajler, pa lahko celo umreš.
  In nihče me ne bo prepričal, da pitbul recimo ni bolj nevaren od zlatega prinašalca.
  Pa če se vam zdim še tako neumen glede tega, ostaja dejstvo, da so ti psi veliko bolj nagnjeni k pizdarijam. Že če berete kakšno knjigo o psih, so prav pri teh vedno zraven narisani zobje.
  Ne bom rekel, da ne more biti pitbul prijazen, toda čudno mi je, da vi menite, da je v njem brez dvoma več napadalnosti kot v kakem zlatem prinašalcu.

 78. iztokgartner - 22.05.2008 ob 01:42
  iztokgartner

  Petra, veseli me, da imaš takega psa doma. Upam le, da te ne bo nekega dne zahrbtno ugriznil, ali kaj takega storil kakšnemu otroku ali majhnemu psičku iz soseske.
  In ko praviš, da nisi neuravnovešena oseba, se mi zdi smešno, saj je tvoj komentar poln stavkov, kjer dokazuješ prav nasprotno.
  Žal moj osnovni zapis očitno drži.
  Lastnik čivave in zlatega prinašalca se zagotovo ne bi spustil na tak žaljiv in osebni nivo pri komentiranju.

 79. Petra - 22.05.2008 ob 07:17

  Nisi vreden…

 80. barbara - 22.05.2008 ob 11:16

  Kaj pa naslednji psi, so po tvojem mnenju krvoločni ali ne? Vsi so precej veliki in glede na to, da je tebe velikost psa predpogoj za krvoločnost, bi te prosila, da mi poveš za vsakega posebej. Ker se zelo spoznaš, ti verjetno ne bo težko.

  Nemški ovčar
  Kraški ovčar
  Šarplaninec
  Belgijski ovčar – malinois
  Japonski akita
  Doga argentina
  Veliki šnavcer
  Bernski planšarski pes
  Srednjeazijski ovčar
  Brazilska fila
  Saluki
  Ruski hrt

 81. barbara - 22.05.2008 ob 11:19

  Lastnik čivave in zlatega prinašalca se zagotovo ne bi spustil na tak žaljiv in osebni nivo pri komentiranju.

  Kaaaaaaj? Ti trdiš, da so vsi lastniki čivav in ZP prijazni ljudje? A ti to resno????? Človeška neumnost res ne pozna meja… Svašta. In to ti praviš leta 2008? Hočem dokaze za to trditev!

 82. barbara - 22.05.2008 ob 11:24

  In povej mi še prosim, glede na moje komentarje, kakšno pasmo imam jaz doma? En je mešanec, ampak ga lahko uvrstiš recimo med ovčarje, terierje, ptičarje ipd. Ena pa je pasemska. No, povej.

 83. grim reaper - 22.05.2008 ob 12:08

  barbara, zdej si pa že smešna. Pojej tisti valium (ali 10) pa nehaj težit.
  dolgočasna si.

 84. barbara - 22.05.2008 ob 12:09

  Ma bi mi res en valium (ali 10) pasal, ko berem te bedarije. Maš?

 85. grim reaper - 22.05.2008 ob 12:11

  nimam na žalost meni zadostuje baldrijan in dobra misel (pa ne abstraktna)

 86. barbara - 22.05.2008 ob 12:12

  :) Mam dobro misel in medvedjo taco doma. Bom poskusla z dobro mislijo in enim sprehodom s cuckoma.

 87. iztokgartner - 22.05.2008 ob 13:02
  iztokgartner

  Barbara, velikost psa nima nobene veze s krvoločnostjo. Tipičen primer je nemški ovčar, ki je po naravni zelo prijazen pes. Je pa res, da so jih pri policiji in med vojno vzgajali za ubijalske mašine. Toda po naravi je to prijazen pes. Tiste sporne pase pa so že po naravni zelo divje in nagnjene k pizdarijam, kar pomeni, da jih veliko lažje vzgojiš za napadalne pse. Si predstavljaš, da bi imeli v policijskih vrstah zlate prinašalce in francoske buldoge? Ma saj jih neb nihče jemal resno.
  Glede lastnikov, nič ne trdim, če zapisal sem konkretno o Petri, ki se je pohvalila s tem, da je zelo fina oseba, istočasno pa je spustila zelo cenen komentar, kjer je napadla mene osebno.
  Barbara, ti nisi agresivna in napadalna, ti si večkrat le smotana in padeš pod vpliv tistih, ki me ne marajo, se pravi, da se ti zgodi, da si brez lastnega mnenja. To seveda nima nobene zveze s psom, ki ga imaš doma.

 88. barbara - 22.05.2008 ob 13:46

  Zanimivo. Mojo psico pa je napadel ravno nemški ovčar. Čivava tudi, ampak sem jo uspela potegniti s psice – lastnica pa je samo vreščala in krilila z rokami. In če bi tudi jaz krilila in vreščala, bi jo čivava verjetno zelo slabo odnesla. Do tega ne bi prišlo, če bi bila čivava na povodcu.

  Sicer pa: kdo tebe mara in kdo te ne mara, me ne zanima. Če se moraš tolažiti s tem, da ti nasprotujem samo zato, ker ti ostali tudi, se daj. Zame si, dokler pišeš takšne bedarije, en navaden butelj in vse prej kot ‘veliki ljubitelj psov’, kot si se nekje opisal.

 89. iztokgartner - 22.05.2008 ob 14:00
  iztokgartner

  Barbara, uboga psička, upam da je preživela napada krvoločne čivave.

 90. barbara - 22.05.2008 ob 15:32

  Ti si en navaden kreten. Sram te je lahko, kako si pokvarjen.
  Moja psica ni dosti večja od čivave, in ja, smo šivali in je tudi preživela. Hvala, ker te skrbi.

 91. david.pelko - 22.05.2008 ob 15:37
  david.pelko

  Res je Iztok, kar praviš. Pitbulle srečuješ velikokrat v družbi obritoglavcev, ki se jim že na daleč vidi, da so precej primitivne narave (včasih videz vara, največkrat pa ne).

  Ampak, kaj boš porekel na to, da sem jaz tudi imel Dobermana? :)

 92. mica - 22.05.2008 ob 15:58
  mica

  trenutno pišem zgodbo o ženski,ki jo je kot 5 – letnega otroka, do neprepoznavnosti obgrizel domač pitbull. V bistvu se je lahko zahvalila za življenje prisebnosti naključnega reševalca, ki je prišel ponjo in se je drznil oporekati uradnemu zdravnikovemu mnenju z besedami , da pa se mu “vendarle zdi, da je otrok še živ”.
  Tako da——

  :-(

 93. barbara - 22.05.2008 ob 16:16

  Moji prijateljici pa je v otroštvu v glavo skočil nemški lovski terier.

  Tako da–

  :(

 94. iztokgartner - 22.05.2008 ob 19:11
  iztokgartner

  Barbara, res te ne razumem najbolje. Tale zapis je nastal na osnovi takratnih novic o krvoločnih napadih takšne vrste psov in res ne vidim razloga, da se tako čudno obnašaš. Pa neke primerjave iščeš. Vsi vemo, da niso vsi psi isti, vemo pa tudi, da največkrat pride do napadov prav pri takih pseh. Kot tudi vemo, da imajo takega psa velikokrat tudi bolj “jezni” ljudje. Ne vedno, a vsekakor večkrat kot “normalni”. Zakaj me nočeš niti malo razumeti in vidiš samo slabe reči?

  Glede najine debate o rodovnikih, kjer so prav tako jezna in napadalna. Se pravi, ker nisem vedel točno kako to gre in ker sem napisal morda nekaj napak o leglu in mladičkih, pomeni, da sem mučitelj živali in baraba, na katero je treba gledati tako grdo in si celo misliti, da muči pse in da jih dejansko niti ne mara.

  To ni pošteno, Barbara. Zelo ozko me gledaš in ocenjuješ na osnovi lastne prizadetosti.

  Ma daj no, ne boš menda rekla, da so pitbuli in rotvajlerji enako miroljubni kot zlati prinašalci in še kakšne otroku prijazne pasme?
  Seveda obstojajo odstopanja, a neko splošno pravilo pa menda vseeno je, mar ne.

 95. m - 22.05.2008 ob 21:59

  nevarne pasme ne obstajajo. obstajajo samo nevarni lastniki. agresivnost ni prirojena ampak pridobljena. seveda so možna odstopanja, saj se veliko vzrediteljev odloča za paritve v liniji ( oče+hči, mati+sin, brat+sestra), da bi ohranili določen linijski potencijal. potem je treba takšne anomalije vzreti v zakup.
  tudi pri ljudeh je tako, da se ne rodimo kriminalci ampak nas družba in okolje v katerem živimo naredi takšne kot smo.
  resnica je ta, da je v sloveniji kinološka kultura na psu.zato prihaja do takšnih protislovnih mnenj.
  m.

 96. barbara - 22.05.2008 ob 22:40

  Iztok, še enkrat hvala, ker si izrazil skrb za mojo psičko. Mene dosti bolj skrbi za tvojega otroka, če boš živel v prepričanju, da je zlati prinašalec ‘otroku prijazen pes’. Sicer pa v tem trenutku zaključujem debato s teboj.

  Lp,

 97. iztokgartner - 22.05.2008 ob 23:45
  iztokgartner

  M, saj sem rekel, da si ponavadi samo naslilneži kupijo take pse.

  Barbara, pri nas doma bomo imeli manjše pse. Tako da je tvoja skrb odveč.
  LP

 98. mica - 23.05.2008 ob 06:46

  pri nas imamo mopsa. Ker smo- očitno- vsi, z otroki vred, tiste sorte, ki se počutimo nelagodno že ob sami misli na kaj “velikega” in “morebiti krvoločnega”.
  Mislim, da lahko z vso gotovostjo trdim, da je z lastniki psov, ki posedujejo pitzbuljerje ali podobne napadalne pse, za katere se že v naprej hudičevo dobro ve, česa so v še tkao predvidljivih situacijah sposobni, mentalno, predvsem pa ČUSTVENO, nekaj hudo narobe.Mogoče si bo tudi pri nas kdo- že v bližnji prihodnosti- “špogal” pa naredil kakšno raziskavo o njih. Tako kot se je to zgodilo na primer v Nemčiji in so bili rezultati dobesedno katastrofalni.
  Karikirano rečeno je kupiti tovrstnega psa enako kot se vleči počez čez cesto sredi noči, češ, saj vsi ljudje spijo, saj me nihče ne bo povozil.
  Zmeraj se najdejo norci….

  Je pa- če ob tej priložnosti lahko dodam- nekaj hudo narobe tudi z družbo, v kateri živimo. Spomnimo se na grozljiv primer napada treh zverin na človeka… a se lastnica smrtno nevarnih psov bulmastif še zdaj uspešno izmika sodišču, češ, da je neprištevna.
  O tem, da bi BILA prištevna, žal, NIHČE ne dvomi.
  Ker imeti pod streho TRI ali več tovrstnih krvoločnežev že navadnemu državljanu da misliti, da je tak človek nor. Dobesedno nor!
  In potem, ko vidiš še nadaljevanje, ko ji je edina briga še zmeraj pes,niti malo pa človek, ki so ga ti psi za vse življenje zaznamovali…..
  :-(
  ostajam brez besed.

  :-(
  Da o tem, da sodišče sedaj nekako “ne dovoli”, da bi te pse usmrtili, mi je pa sploh skregano z vsako logiko.

  In zelo pošteno in zelo odkrito povem, da me je tovrstnih lastnikov psov dobesedno strah…zelo strah.

 99. Bentilnik - 23.05.2008 ob 11:16

  Takšne debate in posplošena modrovanja ljudskega zdravega razuma razumevanju psov, pasjega in občem odnosu za živali delajo to kar je Rdeča Kapica storila volkovom.

  85% svojega življenja sem preživel, med ostalim, tudi kot solastnik 3 psic in sem imam za laičnega poznavalca psov. Popolnoma se strinjam, da so stafordširi zlorabljena pasma v smislu, da so prepogostokrat modni dodatek slaboumnim estrvertirancem, ki vejo toliko o psih kot o povprečni količini padavin v osončju Alfe Centauri, vendar pa je posploševanje in stigmatiziranje vedenja glede na pasme s strani bolj ali manj kinoloških analfabetov nesramno in nevarno.

  Niti ne bi razpredal o pasji psihologiji (ločeno od pasme), ki temelji na pripadnosti tropu, vlogi alfa samca/samice v tem… , ker za to nimam časa, poleg tega pa se mi zdi, da bi razpredanje o tem na tem mestu bilo boljkone scanje proti vetru.

  Dejal bi le, da je za dejanja slehernega psa, ki je v lastniški posesti odgovoren njegov lastnik; da ga nahrani, ga nauči scati in srati zunaj, da dreke za njim pobira, da ga uči socialnega vedenja in da njegovo vedenje pozna in ve kako se bo okolica odzivala na njegovega psa. Zato sam prve stereotipne ocene o psu povlečem iz sapiensa, ki ga spremlja in njega obnašanja. Pasma oz. postava in moč psa sta drugotnega pomena.

  Pa naj podam še svoje statistično-empirične izkušnje o prvih v navezavi z drugimi. Pitbuli so resda psi, ki, če razjarjerni in brez nadzora, lahko povzročijo veliko škode, a bolj nevzgojenih psov kot čivav in njih lastnikov še nisem srečal. Podobno velja za maltežane, mobse in vse ‘pse’, ki ‘gospodarjem’ predstavlajo bolj modni dodatek (Oni dan je moje dekle popotovalu v liftu v družbi ene od takih nevrotičnih čivav, ki jo je meni-nič-tebi-nič ‘malo’ ugriznila. Reakcija gospodarice – Malce potegne psa za vrvico in pravi: “A dej **** used se a ne vid’š da je mraz!”). Podobno je v vsej poplavi luštnih prinašalcev cela množica ljudi, ki ga ima ker je luškan. Ni ga bolj groznega kot neizživet, neprelaufan prinašalc, ki ga dvakrat na dan peljejo scat.

  Najbolj prijazen, norčav a obenem noro vzgojen pes je mojega prijatelja stafordširka (Tudi on mi je pravil zgodbo o tem kako ga je lastnica pudlja nadirala, da naj skrbi za svojega psa med tem ko je njen ‘prijaznež’ napadal stafordširko, ki se je v znamenje ‘I come in peace’ ulegla na hrbet.), ki je že ob tem ko jo je vzel točno vedel, kaj tak pes predstavlja in vzel nase odgovornost vzgoje za tega psa. Lahko bi tudi o tem, da je daleč najbolj vzgojen pes, ki sem ga poznal bila rotvajlerka, pa o tem, da… Pa se mi ne da več.

  Želim zaključiti, da je stereotipiziranje o vrojeni agresivnosti nesmiselno, podobno rasizmu in uporabno v vse smeri… V veliki meri je narava psa odvisna od njegovega gospodarja. In dejstva, da svojega psa najbolj pozna in reagira temu znanju primerno (to velja za vse gospodarje – tudi ali predvsem za lastnike bojda nenevarnih psov!).

 100. Larisa - 24.05.2008 ob 12:39

  Dragi Iztok.. sploh ne vem od kod ti je prišlo na misel da si pitbula samo kupujejo ljudje ki nimajo nič v glavi oz. samo tisti ki hočejo biti nekaj več..temu sploh ni tako oz. če je tak torej sem si jas pitbula vzela iz azila ven samo zaradi tega da bi postala frajerka? al sem si ga mogoče zaradi tega ker ne želim da bi živali trpele?
  torej jas sploh svoje psičeke nimam rada al kaj ker je pač pitbul? saj se vidi ja da nimaš nič v glavi.. torej če bi si pa vzela zlatega prinašlca potem pa bi blo vse kul? jas res nevem zakaj maš tolko proti pitbulom koda so si sami krivi za to kakšna je njihova zgodovina. ti sploh ne veš kak znajo biti oni nežni do tebe pa kak te znajo imeti radi? jas bi se prej zamislila nad kakšnim človekom kak zna biti agresiven ne pa nad pitbulom.

 101. Nick - 24.05.2008 ob 13:01

  Ja, se strinjam z vsemi, ki pravijo PSI RAUS!!!

 102. Anonimnež - 24.05.2008 ob 14:56

  Tudi jaz imam apbtja psicko pa nikol v dveh letih ni pokazala nobene agresije,je zelo hiperaktivna,vesela psicka.Tudi,če proti njej kateri drug pes pokaže agresijo ona se raje odmakne,kot pa da bi se z njim stepla!!Če boš pravilno in,da psu ne boš vsiljeval agresivnosti bo normaln,prijazen pes.
  IZTOK ti pa kot vidim pojma nimas o teh psih,zato prosim,da ne govoris neumnosti da se ta pasma skoti ze agresivna,da to ima u genih,ker to sploh ni res in nikoli ne bo!!!

  lp

 103. Nick - 24.05.2008 ob 15:49

  Ja, strinjam se tudi, da imajo debilci ravno take pse.

 104. Anonimnež - 24.05.2008 ob 16:30

  ja pitbuli so zajebani psi-to grizejo k nori, pa sploh se jih ne da ustavt, ko zacnejo,…..

  pa bla bla bla bla

  tale clanek je cist mim napisan in nimam kej rect kot to, da so pitbuli najprijaznejsi psi

  ajde zdj grem pa s pesom vn da bo kksnga pogrizu
  hahhahhha

 105. iztokgartner - 25.05.2008 ob 22:54
  iztokgartner

  Larisa, in zakaj si vzela ravno pitbula? Se ti je smilil prav on?

  Anonimnež, sem mislu, da so najprijaznejši mopsi, buldogi in recimo prinasalci. Da so prav pitbuli najbolj prijazni, pa res nisem vedel.
  Čakaj, čakaj, že berem novico, da je mops do smrti poklal otroka. Očitno sem se res zmotil.
  Ja ni kej, jutri si grem kupiti pitbula.
  Šalo na stran, le pazi, da ne bo res koga pogrizel. Glede na to, da se vedno kaj takega zgodi ravno pri tej pasmi.

 106. Maja - 26.05.2008 ob 00:01

  Kako ste vsi pametni:D
  Na začetku komentarjev eden piše o statistiki..NI RES. Pitbulli in drugi terrierji tipa bull so statistično po ugrizih-na dnu lestvice. Ti šment, a.

  “Anonomnež” nad mano, kaaaj se “rado zgodi ravno pri tej pasmi?” Tudi ti ga malo v temo, najprej si preberi moj zgornji odstavek..itak ne boš verjel, hehe..potem nehaj Novice brat..no ja, če pa tako lepo v stilu novel pišejo.

  Sej vem, lahko je širšim množicam glave pumpat, sploh ker so te iste množice tako predvidljive in željne “kruha in iger”-kater cajteng bo šel prej v promet, tisti kjer na debelo piše “Pitbul ubil človeka” ali “Nemški ovčar ubil človeka”?

  Well guess.

  Pa se napadi po svetu dogajajo dnevno in ni jih malo, pa to prav med vsemi pasmami in “nepasmami”, samo da to pač ni tako škandalozno.
  Kdo je nekje pred kratkim klal ovce? 2 nepitbulla. Zakaj o dogodku pol Slovenije ne ve nič? Ker nista jebena Pitbulla.

 107. Maja - 26.05.2008 ob 00:07

  Aja, sem tudi mnenja da je Iztok eden klasičnih slovenceljastih zakompleksancev, ki mu bolj ne pašejo njihovi lastniki kot pa psi sami.

  A ti je kdo torbico ukradel sredi Ljubljane? :D

  Pa dejstvo je tudi, da je kar nekaj “blogerjev” nesamozavestnih, neopaženih posameznikov ki jih primanjkuje pozornosti, zato se tudi spravijo cel svet obveščat o svojem vsakdanjiku. A sem žaljiva? Hm, zame je pa žaljivo da se me kot lastnico ene od t.i. “nevarnih pasem” opisuje kot nekoga ki “nima vseh čistih v glavi”.

  Pa lepo pozdrav.

 108. Maja - 26.05.2008 ob 00:08

  No hehe, pa še tole..avtor bloga navaja:

  “Neskončna debata, ki bi jo rad enkrat za vselej zaključil z nekaj dejstvi.”

  Samo, kje so pa dejstva?:D

 109. iztokgartner - 26.05.2008 ob 00:17
  iztokgartner

  Maja, tale zapis je bil objavljen pred letom dni. Zakaj zdaj spet o njem na veliko debatirate?
  Jebat ga, tako mislim in pri tem ostajam.
  No ja, sicer pa tudi jaz pogrešam dejstva od tebe.

 110. wolfdand - 26.05.2008 ob 11:07

  sam sem imel včasih bullterierje, enega pripeljanega iz bivše ČSSR, katerega so uporabljali za pasje borbe, pa je pri meni postal normalen pes, celo na razstavah sem z njim takrat pobral kar nekaj prvaštev. Tudi nekaj paritev je bilo z njim v Sloveniji, pa nobeden od potomcev ni bil agresiven. Lahko pa bi to postali, če bi bili v nepravih rokah. Ker se s psi profesionalno ukvarjam že 21 let v Policiji, sem v tem obdobju zamenjal že več psov, od ovčarjev, rottweilerjev pa vse do labradorcev, pa lahko povem, da je lahko vsak pes napadalen v napačnih rokah, ne glede na pasmo.
  Kot policaj sem obravnaval večkrat takšne lastnike ,,nenevarnih,, pasem, od dalmatincev, zlatih prinašalcev, kateri so ugriznili kar nekaj ljudi, pa tudi uničili kakšnega psa.
  V svetu se uporablja kar nekaj Pit bullov za reševanje, pa tudi kot iskalci mamil so uspešni.

 111. barbara - 26.05.2008 ob 11:47

  wolfdand, nima smisla, verjemi… Iztok se je odločil, da bo ostal neumen.

 112. nemo - 26.05.2008 ob 12:11

  Dragi Iztok G. ker si ocitno oseba z nizko samozavestjo se takole afnas po spletu in provociras lastnike psov. A znas mogoce v zivljanju se kaj drugega napisati, kaj pametnega za prememmbo.

 113. iztokgartner - 26.05.2008 ob 13:33
  iztokgartner

  Wolfand, kot sem zapisal že stokrat, ni pravilo, je pa večja možnost. In če hočeš vzgojiti krvoločnega psa, je pitbul odlična priložnost.

  Barbara, če boš prebrala vse komentarje, boš ugotovila, da ne mislim samo jaz tako. Enako velja za splošno mnenje v Sloveniji. Če pa so čisto vsi ti ljudje zate totalni kreteni, se pravi taki kot jaz, pa tudi okej.

  Nemo, počakaj, da kak tak pes napade tebe ali koga, ki ga poznaš. Potem pa se bova pogovarjala dalje. Sicer pa je bil ta post napisal pred letom dni in sta ga sedaj potegnili iz naftalina.
  Nisem pa vedel, da če nimaš pitbula, da ti manjka samozavesti. Bil sem namreč prepričan, da je ravno obratno.

 114. wolfdang - 26.05.2008 ob 17:07

  bla bla bla, me zanima, koliko psov si že imel v življenju.

  Pit bull, in druge sorodne pasme, pa naj gre za pasme tipa Bull, Molose, lahko tudi za ovčarje ali čisto ,,hišne,, pse, vedno je tako, nevarni so ljudje, ne psi, kajti čisto vsaka pasma je lahko nevarna, seveda, če jo človek takšno naredi.

  To je tako: Če norcu daš pištolo, jo bo uporabil, če pa pametnemu človeku daš pištolo, pa bo premislil, kdaj jo bo uporabil.

 115. iztokgartner - 26.05.2008 ob 18:23
  iztokgartner

  Wolfdang, torej pitbula vendarle primerjaš s pištolo?
  Imel sem boksarja, francoskega buldoga in čivavo.
  Itak, da je lahko vsaka pasma nevarna, toda ne tako zelo kot prav te sporne pasme.

 116. Sebastjan - 26.05.2008 ob 19:02

  “Itak, da je lahko vsaka pasma nevarna, toda ne tako zelo kot prav te sporne pasme.”

  A lahko prosim argumentiras to izjavo? Ampak ne z citiranjem clankov iz slovenskih novic in prodajanje nekih tvojih modrosti ampak dejansko argumentiras.

 117. Sebastjan - 26.05.2008 ob 19:04

  Aja pa se to, Wolfdang ni delal primerjave med pasmami tipa bull in pistolo. Ti si izjavo o pistoli pac navezal na pse tipa bull, ker tako pac ustreza tvojemu ozkemu pogledu na svet.

 118. nevenka - 26.05.2008 ob 19:27
  nevenka

  Te, sporne pasme sodijo med nevarnejše, ker so bile vzrejenje z selekcioniranjem na ta način, da so bili izbirani najboljši “osebki”, ki so bili učljivi in so imele nasilen potencial /to ni isto kot narava!/, pa tudi fizično dispozicijo /zelo močno čeljust/.
  Iz cele vrste psov človek ne more narediti ne vem kakšnih nasilnežev iz teh vrst pa lahko. Ampak človek!!!!

 119. nevenka - 26.05.2008 ob 19:29
  nevenka

  Aja, da bo jasno še to: naravo je potrebno krotiti, potencial pa prebuditi in nasilnost privzogjiti. V tem je ogromna razlika.

 120. Nick - 26.05.2008 ob 19:33

  Da malo znižam pritisk: psov se malokrat bojim, nikoli pa mi ne ustreza gledati njihovih drekov vsepovsod. In večji imajo večje.

 121. nevenka - 26.05.2008 ob 19:35
  nevenka

  Zaradi napačne vzgoje je lahko nevaren tudi zlati prinašalec, če ni socializiran /tudi do drugih psov/ in vzgojen v samozavestno bitje in bitje, ki zaupa svojemu gospodarju. Svojeglav pes s poudarjeno željo po dominaciji tudi potrebuje natančno in nedvoumno vzgojo, pa je tudi vse v redu.
  Znotraj prav vsakega legla so psički z različnimi značaji in zahtevajo pravilen pristop. Sicer je spet človek tisti, ki naredi napako. Tako je s kužki.

 122. nevenka - 26.05.2008 ob 19:38
  nevenka

  Daj no, če ti en sračko dvigne pritisk, pa to res ni krvoločnost, he, he…

 123. Nick - 26.05.2008 ob 19:45

  nevenka, serji po svoji zemlji

 124. nevenka - 26.05.2008 ob 19:55
  nevenka

  O, kulturnež, kako sem očarana!

 125. iztokgartner - 26.05.2008 ob 20:10
  iztokgartner

  Sebastjan, ma to je tako, kot da bi ti moral razlagati, zakaj je tiger bolj nevaren od majhnega mucka, ti pa bi mi pojasnil, da vedno ni tako in da je tudi majhen mucek lahko nevaren, če ga tako vzgojimo.
  To je v nas, v naši družbi. Morda smo večkrat krivični, toda vendarle pa je treba priznati, da se velikorat nesreča zgodi prav pri teh pasmah.
  Povedano zelo iskreno, tudi zgledajo nevarno. Veliko bolj od enega mopsa recimo.

 126. Sebastjan - 26.05.2008 ob 20:36

  No poglej, jaz se bom za razliko od tebe raje postregel z rezultati znanstvene raziskave.

  Ce pogledamo rezultate ameriske neodvisne institucije za testiranje pasjega temperamenta ugotovimo, da je testiranje temperamenta uspesno opravilo 84,3% testiranih ameriskih pitbull terierjev, 83,4% ameriskih staffordshirskih terierjev, 92,1% angleskih bullterierjev in 88,8% staffordshirskih bullterierjev. Pa poglejmo se nekaj zanimivih pasem, ki so se uvrstile nizje od teh strasnih terierjev tipa bull.

  Afganistanski hrt, avstralski ovcar, basenji, beagle, bradati collie, bison frise, border collie, civava, koker spaniel, dalmatinec, nemski ovcar, nemska doga, maltezan, miniaturni pudelj, pomeranec, saluki, shih tzu in se mnogi drugi.

  Statistike tudi govorijo, da se “nesreca” kot si jo imenoval ne zgodi najveckrat pri teh pasmah, res pa je, da mediji o teh pasmah najraje pisejo.

 127. Nick - 26.05.2008 ob 20:44

  nevenka, danes so kmetje s traktorji pokosili teh nekaj travniških parcel. ki ločijo naše naselje od sosednjih blokov. pa saj ni važno, kdo ima svojo hišo in kdo je v bloku – saj po teh travnikih celo leto vodijo na tri dnevne sprehode pse njihovi lastniki, doma tako iz bajt kot blokov … in ki so tako zelo dobrosrčni, da jih vodijo srat v lepo naravo trikrat na dan.

  dober tek, krave!

 128. nevenka - 26.05.2008 ob 20:53
  nevenka

  Ja, Nick, higiena in kultura pasjih lastnikov je neka druga tema. Saj je pereča. Tudi na mojem predvrtu, ki nima ograje se znajdejo potičke. Kuža ni kriv, če ga tišči. Lastnik ga takorekoč pelje na moj vrt. A ne bom umrla od tega.
  Če bi me napadel hud pes, bi pa lahko. Kriv bi bil pa spet lastnik.
  To je vse.

 129. klemenix - 26.05.2008 ob 21:06
  klemenix

  jp, kriv je vedno lastnik, ne pa žival! Zapomnimo si to!

 130. MitjA - 26.05.2008 ob 21:50

  Zanimivo ker sem malo višje zasledil je glede zlatih prinašalcev.Statistično je ta pasma (zlati prinašalec) največkrat ugriznila človeka :)

 131. wolfdang - 26.05.2008 ob 22:45

  glede drekov pa takole, pa saj krave jedo tudi svoje dreke, pa tudi človeške. Večkratletno kmetje polivajo cele cisterne razne gnojnice ko praznijo greznicehlevov. V te greznice pa imajo nekateri napeljano tudi kanalizacijo iz svojih sekretov, drugače na travnikih ne bi bil pomešan tudi sekret papir. Da o večdnevnem vonju, ki ostaja v zraku, ne govorimo.

  Živim na vasi, tako da se vsakodnevno z vozilom ali peš izogibam kravjekom, saj imamo nekaj kmetičev, kateri vsakodnevno vodijo živino skozi vas na pašnike. pa misliš, da kdo pospravi. Malo morgen.

  Da se razumemo, tudi mene osebno motijo dreki na cestah, igriščih, dočim v naravi pa razpadejo.

 132. iztokgartner - 27.05.2008 ob 01:23
  iztokgartner

  Sebastjan, ko se znajdem iz oči v oči s pitbulom, mi ta statistika prav nič ne pomaga.

  Klemen, pa vendar mora nekaj biti tudi v genih, no. Če temu ni tako, pa je veliko ljudi, ki si kupi takšne pse, res kretenov.

  Mitja, no, pol pa se vse neha. Očitno se ves čas bojimo napačnih psov in so dejansko zlati prinašalci najbolj nevarna pasma na svetu.

 133. Nick - 27.05.2008 ob 07:12

  wolfdang, ti pač nikoli nisi kosil trave in pač ne moreš vedeti, ni blema

 134. nevenka - 27.05.2008 ob 07:27
  nevenka

  He, he fantje, statistično je zelo verjetno, da je zlati prinašalec največkrat ugriznil človeka, saj teh psov tudi je veliko, več kot pitbullov.
  Boljši statistični pokazatelj bi bil koliko je nasilnih psov znotraj pasme na 100 psov. Potem bi opazovali pa še korelacijo nasilen lastnik in nasilen pes. Ta slika bi bila nekoliko bolj poštena.

 135. m - 27.05.2008 ob 10:08

  očitno te bom morala enkrat povabiti na kavo, da se boš na lastne oči prepričal, da krvoločni, agresivni in napadalni psi ne obstajajo.mogoče boš ob stiku s kakšno res “napadalno” pasmo dojel,da se in kje se motiš.
  po tvoji teoriji, ki jo ves čas tukaj zagovarjaš je enako kot, da se otroci rodijo z morilskim genom in otroci kriminalcev krenejo po isti poti samo zato, ker so njihovi starši takšni?
  res je statistično gledano največ ugrizov od pasem, ki so v naših gospodinjstvih najbolj zastopane. žal je resnica drugačna.največ je ugrizov majhnih pasem pod težo 15 kg. žal ti ugizi največkrat niso prijavljeni, zavedeni v statistike in lastniki redko poiščejo zdravniško pomoč. kajti ugriz majhnega psa izgleda in daje drugačne poškodbe, kot ugriz večjega 20, 30 ali več kilogramskega. zato statistike lažejo. kot tista, da slovenci v povprečju jemo vsaki dan klobaso in kislo zelje. v resnici bogataši jedo klobase, revežem pa ostane samo na zelje!
  m.

 136. MitjA - 27.05.2008 ob 10:24

  Ponavad so tamali dost bol agresivni do drugih.Pse so križali zaradi fizionomije ki je pripomogla pri borbah in res je da so pse križali s tem namenom.Je pa zmotno mišljenje da se je narava psa s tem spreminjala v agresivno pasmo nagnjeno k napadom in ugrizom.Sam imam mešanko med Argentinsko Dogo pa Stafordom.Pa glede na to da moja psica ni pasemska ima glede borbenih lastnosti prednost tako pred pitbuli ali stafordi če se tako gleda na tak način.Ampak kdor kupuje psa s tem namenom da gleda na to pač ni zrel za psa,kaj šele odgovoren!Ta pasma oz. takoimenovana pasma “krvoločnih psov” ima povsem enak odnos do ljudi in psov kot ostale pasme s to razliko da če pride do ugriza so posledice dosti hujše ,kar pomeni da je zmotno “označevanje” teh psov kot kvoločne!Kriva je njihova moč ne pa narava!Na koncu lahko krivimo le sami sebe ker smo ljudje prišli do te pasme ki jim žal prenekateri nebodo kos!Žival je takšna kot je.Tudi velikani si zaslužijo ljubezen in v prav taki obliki jo prejmeš nazaj:)
  Pa mir z vami in vašimi psi :)

 137. strojnik - 27.05.2008 ob 10:34
  strojnik

  Tako je. Chivave so najbolj zajebane. En dva tri, pa te da na kose… :roll:

  Raztrgane žrtve nevarnih psov se pa naj nujno zamislijo, ker so tako silno izzivale, saj so jih vedno raztrgali do takrat mili, ubogljivi psi, ljubitelji otrok (običajno), da ne rečem mucki, ki so priložnostno podivjali… :roll:

  A ni napisan nek zakon o nagobčnikih in povodcih, mogoče… :?

 138. barbara - 27.05.2008 ob 10:50

  strojnik, vse v redu?

 139. strojnik - 27.05.2008 ob 11:05
  strojnik

  Gre. Hvala za skrb. :D
  Pa s tabo… :mrgreen:

 140. barbara - 27.05.2008 ob 11:18

  Tko no… Lahko bi blo boljše ;)

 141. m - 27.05.2008 ob 12:01

  vaju peljem na sprehod? :) :):)
  m.

 142. barbara - 27.05.2008 ob 12:57

  Rajši ne, v takšni vročini znam postat krvoločna :)

 143. Larisa - 27.05.2008 ob 15:10

  iztokgraner: v azil nisem šla z namenom da bi si vzela pitbula ampak se je to spontano zgudilo..nmreč želela sem si imeti nekega malega kužka vendar jih takrat niso meli..pa sem se ravno z tistim kaj dela v azilu pogovarjala in se potem zagledala pitbulko kak je pri ograji stala pa dala tačke na ograjo gor ter me tak lepo nežno gledala da se mi je resnično čisto zasmilila..sicer je pa takrat v azilu blo celo leglo še njena sestrica in bratec..tak da sem jas pol njo vzela in do zdaj še mi ni blo nikoli žal in verjamem tudi da mi ne bo..ker vem da mi je zelo hvaležna da sem jo rešla tistih muk..

 144. iztokgartner - 28.05.2008 ob 00:55
  iztokgartner

  M, ne boš verjela, toda moja teorija je tudi ta, da se nekateri otroci res rodijo zlobni in da zlobni ostanejo ne glede na okolje in starše. Če besedo zlobni menjava z zoprni, pa je še bolje.

  Larisa, vse lepo in prav, toda milo gledanje mi s pitbuli nikakor ne gre skupaj. Zame milo gleda recimo Mops.

 145. iztokgartner - 28.05.2008 ob 01:23
  iztokgartner

  Nov zapis na isto temo:

  LINK

 146. Larisa - 29.05.2008 ob 18:05

  če bi jo vido verjamem da bi se strinjo zmano.. ker čist enako pogleda kot kakršni drugi “ne nevarni” pes.

 147. Larisa - 29.05.2008 ob 18:11

  drugač pa ravno danes sem pred šolo božala “nevarnega” psa rotwailera ki je bil privezan na vrvici pa če tudi me ne pozna je bil zelo prijazni..kak sem pristopla k njemu je začel s tistim micenim repekom migljati nato sem mu roko dala za povohati in me je že začel lubčkati ter se mi pustil čohati kot kakšen drugi kuža. tak da res nevem zakaj bi bili ti psi nevarni če so pa dosti bol prijazni od katerih drugih “ne nevarnih psov.. se boš naprimer zlatemu prinašalcu veni privezan se nikakor nebi pustil božati temveč bi začel sprva lajati na tebe.

 148. iztokgartner - 29.05.2008 ob 19:32
  iztokgartner

  Larisa, jaz sem pa prav danes v parku videl enega obritega, tetoviranega in nevarnega tipa, ki je imel na povodcu pitbula, ki sem se ga pošteno ustrašil, ko je začel nekam čudno lajati in gledati na okrog.

 149. Larisa - 29.05.2008 ob 23:07

  ja saj ne rečem na to da to ni res.. sam nevem zakaj bi zdaj vse ostale meto v isti koš? glej jas nisem ne pobrita ne potetovirana zgledam čisto normalno in nimam psičke zaradi tega da bi se pred družbo metala ven z njo..imam jo samo zaradi tega da jo lahko cartam doma jo razvajam.. saj je tak razvajena da spi zraven mene na posjli pri glavi če grem sam do hladilnika že pride za mano pa gleda kam grem..pa imam tudi doma sestro staro osem let kateri še ni nikoli nič naredla pa je včasih tudi čisto samo z njo doma pa jo lubčka če pa to ne pa tak lepo aja na pojslici pa čaka kdaj pridem domov. saj vem da maš ti drugačno mnenje o njih da jih v bistvu sploh ne maraš čeprav nevem zakaj.. ampak pač mojo mnenje je pač takšno da se mi zdi da lahko pitbula enako vzgojiš kot nemšega ovčarja al pa kakšnega zlatega prinašalca..no ravno z čivavami pa mopsi se jih pa resnično ne da primerjat.. tako tudi ne moreš nemškega ovčarja primerjati z čivavo..saj to je ja povsem logično.

 150. iztokgartner - 29.05.2008 ob 23:25
  iztokgartner

  Larisa, lepo da obstajajo izjeme kot si ti. To mi daje upanje.

 151. ena - 30.05.2008 ob 14:55

  dej no ka pa teb ni jasn …če kdo nima 100 pik u glavi si to ti!!!deluje tak k da nimaš nobene!!!tk k si reku sporne pasme psov …lej (kreten) te pasme znajo bit najbol prijazne pasme psov (v glavnem) NIMAŠ POJMA!!

 152. grim reaper - 30.05.2008 ob 15:03

  1na, ej če s že tko pogumna z svojimi komentarji ti kot url ni treba limat povezavo na isti pejđ.
  al pa si pussy?
  no to si tko al tko-večpomenka
  v glavnem dej ne bit tko presrana.
  jez za svojim mnenjem stojim in to lahko vsakmu demonstriram na rl. tko da če maš neki za povedat povej ne se pa pol skrivat, kr je lol do konca.

 153. Morska - 30.05.2008 ob 15:26

  Ljudje prevečkrat pri svojih izkušnjah sklepamo z indukcijskim pristopom – od posameznih primerov k splošnim in zanemarjamo vzroke za te slabe izkušnje. Res je, da so pasme različne in imajo svoje značilnosti, a psi so tako dobro “vzgojljivi”, da niso s tem definirani. Imam zelo dobre izkušnje z raznimi t.i. krvoločnimi psi, prav tako pa eno zelo negativno iz otroštva, zaradi katerih sem se tudi sama kar nekaj časa bala vseh psov. Prijatelji, ki so me čuvali v času, ko je bil brat v bolnici, so imeli na videz neškodljivega psa, srednje velikosti, mešančka (v našem jeziku bastardota), ki pa je bil živ hudič. Vsakega obiskovalca je naskočil in hotel prijeti za roke, ker naj bi moral vsak nekaj prinesti. Pod mizo je težil za kavo (na katero je bil nor – no belo kavo) in najprej je sam držal glavo v naročjo in prosil, če mu je nisi dal, pa je hitro začel renčat. Imel je “svojo” sobo – dnevno, v katero ni imel vstopa noben tujec. A žal se je skozi njo šlo na wc. Ker sem bila pri njih zelo pogosto, sem seveda wc kar dosti potrebovala. In vedno, ko me je tiščalo, sem morala prosit koga od članov družine, da me je prijel za roko, me peljal skozi dnevno, kjer me je pes zelo podrobno opazoval in ob vsakem premiku bil v napadalni pripravljenosti, počakal pred vrati wcja, da sem opravila svoje in me potem peljal nazaj. Travme sem doživljala.
  No potem sem spoznala, da je pes le ubogi kreten, ki so ga “ustvarili” kretenski člani družine in moja ljubezen do psov je imela prosto pot.

 154. iztokgartner - 30.05.2008 ob 15:50
  iztokgartner

  Morska, še en dokaz, da si malce čudni ljudje kupijo malce čudne pse, iz tega pa seveda nastane nevarna kombinacija.

 155. ena - 30.05.2008 ob 16:47

  grim reaper al karkoli si bmk prvo sam sebe poglej pa napiš svoj ime pa priimek če si že tuk pametn poleg tega mam pa pravico pisat kar se men zlub pa tk za info powm kar si mislim nekim čudakom kt si pa ti al pa tist ginekolog pa ne mislim razkrivat svojo identiteto tk da pšššššš +++ kdo je teb kej pisu js sm pisala (nick-GINEKOLOGU)

 156. ena - 30.05.2008 ob 16:48

  iztok gartnerju….pa če si pismen ne boš več pisu (ker me ne zanimajo tvoja neumna mnenja)

 157. iztokgartner - 30.05.2008 ob 16:54
  iztokgartner

  Ena, velja, prav zaradi tega, ker si mi prav ti rekla, da te ne zanimajo moja mnenja, bom nehal pisati.

 158. barbara - 30.05.2008 ob 18:22

  ‘še en dokaz, da si malce čudni ljudje kupijo malce čudne pse’

  V tekstu piše, da je pes mešanec. Torej težko verjamem, da je bil kupljen. Iz teksta se da tudi razbrat, da pes ni bil niti malo vzgojen in da je lepo postal alfa v tisti bajti, saj si je lastil tako predmete kot prostore. Pes ni bil čuden, bil je nesrečen in nevzgojen. Lastniki pa so bili navadni idioti, če so se psu pustili tako terorizirati in so dopustili, da je teroriziral tudi ostale. Pojma nimaš, Iztok.

 159. Maja - 30.05.2008 ob 19:50

  Iztok, sej bo boljš..;)

  http://www.psih-klinika.si/

 160. Maja - 30.05.2008 ob 19:52
 161. iztokgartner - 1.06.2008 ob 17:49
  iztokgartner

  Maja, očitno si že bila tam, da obvladaš celo njihove internetne naslove :)

 162. lalala - 2.06.2008 ob 19:36

  Na svojno grozo moram ugotoviti, da se strinjam z Gartnerjem. Ko gre človek po parku in srečuje debeloglave tipe nizke rasti (in čela) delno nabildane in delno debele od piva, ki grdo gledajo in pred sabo peljejo pitbula, se počuti rahlo nelagodno – nikoli ne veš kdo je hujša tempirana bomba – lastnik ali pes.

 163. iztokgartner - 2.06.2008 ob 20:21
  iztokgartner

  Lalala,kako grozno, da se mora človek kdaj strinjati z mano, mar ne. Še bolj grozno od tega, da te napade pitbul.

 164. lalala - 2.06.2008 ob 20:27

  To je res grozno, ampak včasih pač tako nanese.

 165. Aleš - 8.06.2008 ob 11:58

  Ne sodi o stvareh,o katerih morda nimaš takšnega znanja!Prvo si naberi kakšne lastne izkušnje do te pasme potem pa komentiraj….in potem piši take mim komentarje!!Ti pač povem,ker ne mislimo vsi tako kot ti!Pa brez zamere.

 166. iztokgartner - 8.06.2008 ob 17:19
  iztokgartner

  Aleš, ne sodim, le svoje mnenje sem povedal. Mnenje, ki so ga naredile prav izkušnje.

 167. iztokgartner - 19.06.2008 ob 21:38
 168. Sebastjan - 19.06.2008 ob 22:02

  Izsek iz besedila:

  “…saj je v hišo sprejela neznanega psa, po tem, ko so ga bivši lastniki izgnali zaradi pogostih napadov.”

  Kje so bili starsi? Kako lahko nekdo pusti otroka z prakticno neznanim psom?

  Iztok bo seveda trdil, da je kriv pes in ne neodgovornost starsev.

  Sicer pa, za kontratezo:

  http://dogsinthenews.com/stories/070301a.php

 169. monnika - 19.06.2008 ob 22:12

  @iztokgartner: tale link je čista traparija. res je, to se ne bi smel dogajat. zdej pejt pa še na http://www.24ur.com pa tm mal preber kok folka je umrl (ja, ne morš vrjet) zarad drugih LJUDI. na tisoče otrok umre vsak dan pa se folku je*be, ko pa 1 pes ubije 1 otroka je pa cel halo. kriv je pa lastnik!! (in niti prbližn ne pasma)

  mam sosede z rotvajlerko. froc od lastnice je obupen: poliva jo z vodo, brca, odriva, pljuva (saj ne da bi mt kej ukrepala, še manj pa za to pristojne službe, ki jim dol visi če nimaš vsaj 100 krav itd.). psica mu niti ne zalaja nazaj. NIČ. vsaj nanj ne… na vse ostale pa renči še pol ure po tem, ko jih ni več v bližini. in spet – krivi so lastniki ker pustijo da se pes tko razvija!! pr njih bi še čivavo spremenil v volka

 170. iztokgartner - 20.06.2008 ob 01:39
  iztokgartner

  Sebastjan, krivi so oboji. Če bi namreč v hišo vzeli čivavo ali mopsa, se z otrokom zagotovo ne bi zgodilo nič.
  Glede kontrateze, you got me good :)

  Monnika, kakšne zveze imajo ljudje, ki vsak dan umirajo s tem člankom?
  Imaš prav prav, takšni lastniki, takšni psi.
  Žalostno.

 171. Sebastjan - 20.06.2008 ob 07:50

  Evo, se ena kontrateza na tvoje civave in mopse.

  http://archives.cnn.com/2000/US/10/09/pomeranian.kills.ap/

 172. iztokgartner - 20.06.2008 ob 16:11
  iztokgartner

  Sebastjan, za vsak tvoj link, jaz lahko dam vsaj deset “svojih”. Verjemi, da je “mojih” stokrat več in da so tvoji zelo redek primer.
  Povrhu tega pa so še stari.

 173. Sebastjan - 20.06.2008 ob 20:33

  Ja linkov morda res lahko priskrbis vec, ker so taksne pasme pac medijsko veliko bolj zanimive. Ce imas obcutek, da se v sloveniji na leto zgodita tisti trije ugrizi psov, o katerih pisejo slovenske novice se motis. In vodilni definitivno niso pitbulli.

  Kar se mojega drugega linka tice se strinjam, res je starejsi dokazuje, pa lahko ubijajo tudi pasme, ki imajo eno kilo in pol. Ce parafraziram, ce te nekdo povozi s kolesom bos imel mnogo vecjo verjetnost da prezivis, kot ce te nekdo povozi z tovornjakom. Ampak dejstva so ista, nekdo te je povozil.
  Manjsi psi niso nujno manj nevarni, res pa je da ponavadi naredijo manj skode.

 174. iztokgartner - 20.06.2008 ob 20:38
  iztokgartner

  Sebastjan, točno tako, manjši psi niso nujno manj nevarni, res pa je, da ponavadi naredijo manj škode. Če je večji pes povrhu tega še pitbul, pa je pizdarija še toliko večja, saj ga v veliko primerov blesavi lastniki vzgajajo v pošast. Sam pa ima seveda že lepe dispozicije za vse to.

 175. monnika - 21.06.2008 ob 00:38

  @iztokgartner: kaka je zveza? hotla sm ti povedat da tolk folka umre zarad soljudi, k pa 1 ubije pes se pa zatrese svet… :roll:

 176. iztokgartner - 21.06.2008 ob 01:51
  iztokgartner

  Monnika, ne zatrese se, ampak pride pa prav pri tejle debati o krvoločnosti pitbulov.

 177. Sebastjan - 21.06.2008 ob 10:54

  Na tendenco pasjega napada vpliva šest medsebojno odvisnih faktorjev:

  dednost
  zgodnje izkušnje
  socializacija in šolanje
  fizično in psihično (vedenjsko) zdravje
  obnašanje tarče napada
  okolica

  Kot vidiš pasma ni eden od faktorjev in je žalostno da vse te faktorje ti povzameš z besedo pitbull.

  Problem je neodgovorno lastništvo in rešitve kot je prepoved določenih pasem ne bodo dosegle željenih učinkov.
  Vse kar bi se zgodilo, bi bilo to, da bi si neodgovorni lastniki, ki zdaj mečejo slabo luč na pse tipa bull omislili neke druge pasme, ki bi potem spet postale “problematične” in bi jih bilo treba prepovedat in tako naprej in tako naprej. Začaran krog, katerega žrtve bi bili samo psi.

  A dog’s tendency to bite depends on six
  interacting factors: heredity, early experience, socialization and training, physical and
  behavioral health, victim behavior and environment.

 178. iztokgartner - 21.06.2008 ob 13:39
  iztokgartner

  Sebastjan, ni letelo samo na pitbule, o njih je beseda pač tekla zaradi tega, ker so se oglasili prav njihovi lastniki.

  Jaz sem v originalnem tekstu zapisal: “recimo pitbula, pa dobermana, pa ostale neverne pasme.”

  Je pa res, da je pitbul izvrstna ubijalska mašina, če hočeš to iz njega narediti.

 179. Sebastjan - 21.06.2008 ob 14:00

  Spet govoris o nevarnih pasmah. Nevarne pasme ne obstajajo, obstajajo nevarni psi.

  Izvstna “ubijalske” masine so lahko cisto vsi psi, ki imajo 20kg in vec.

  Zakaj je gestapo kot sluzbene pse uporabljal pudlje? Verjetno ne zato, ker se jih da tako fino sfrizirat.

 180. iztokgartner - 21.06.2008 ob 14:34
  iztokgartner

  Sebastjan, govoriti, da določene pasme niso same po sebi nagnjene h krvoločnosti, je neumno. Drugače pa se strinjam s tabo.
  Glede gestapa, a niso bili v prednosti nemški ovčarji?

 181. Mohamed - 23.06.2008 ob 09:11

  Ojla Iztok,
  ceprav ne razumem ravno zakaj si se tudi Ti, kakor toliko ljudi na tem preljubem planetu, odlociv za tako oguljeno in obrabljeno temo. Zakaj se nisi raje dolocil napisati naprimer kaj pozitivnega o agresivnih psih in poiskati kaj dobrega na tem svetu? No to se res ne bere tako in tvoj blog nebi bil tako bran, verjetno je ta tema, ki si jo razpredal najbojl brana od vsegaga kar si sploh kdaj koli napisal in verjetno nikoli v zivljenju ne bos napisal bolj brane stvari og tega. Na sreci, da tako recem. poskusi si prebrati naprimer kaj podobnera temu:

  http://dogsinthenews.com/stories/070301a.php
  http://www.thetowntalk.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080530/NEWS01/805300331/1002
  http://www.topix.com/forum/football-players/michael-vick/T578GS4HF1T7UC716

  in videl bos, da kar pises ne zdrzi ravno vode.
  Res je da clanki niso med najbolj branimi na netu a vendar govorijo n stvareh v katere Ti ne verjames, v DOBROTO zivali in, da so na tem planetu za vse slabo krivi izkljucno ljudje tvojega kova, ki ne priznajo svojih napak in sirijo ze tako narascajoco nastrpnost, do ostalih.

  Se enkrat te vprasam, zakak si se odlocil napisati ta clanek in zakaj sploh z besedami omenjas posamezne pasme, ter zakaj se o stvareh, ki bodo brane se s strani koga drugega kakor tebe ne pozanimas bolje in pises objektivno. Tvoj pogled je zelo usmerjen in pristranski, ne sprejemas drugacnosti, drugih pogledov in najhuje je da se branis z nesmisli nestrpnezev, ki bi najraje zaplinili cel svet ne vedoc, da na taistem planetu zivijo.

  Pa brez zamere.

 182. iztokgartner - 23.06.2008 ob 16:00
  iztokgartner

  Mohamed, tale tema je resda med 50 najbolj komentiranimi zadevami, vsekakor pa ni na prvem mestu.
  A saj veš, debata o psih je vedno raznolika in vsak ima na to svoj pogled. Povrhu tega je debata stara že več kot leto, pa so jo znova našli in je nastalo tolko novih komentarjev.
  Živali imam zelo rad in verjamem v njihovo dobroto. Za razliko od človeka, ki je stokrat bolj pokvarjen od živali. Toda ne boš me prepričal, da je pitbul po večini nežna pasma.
  Tako mislim in tako bo ostalo. Pe četudi bi prebral, da ni tako, bi še vedno imel podobno mnenje.
  A veš, recimo, da tebi ni všeč Dustin Hoffman. Gre ti na kurac, pa čeprav veš, da ga ogromno ljudi ceni in da je zakon. Toda tebi ni všeč in ti boš vedno našel razlog, da ti ne bo.
  Tako je pri meni s to vrsto psov.
  Pa brez zamere tudi tebi.

  P.S.
  Če kdaj spoznam kakega pitbula, ki bo prijazen, pa bom zapisal drugače.

 183. barbara - 1.07.2008 ob 20:02

  Prosim, če ta link spustiš noter, mogoče bo komu pomagal razumet:

  http://gprime.net/flash.php/thepitbullproblem

  Hvala

 184. mustang - 5.10.2008 ob 13:22

  Citat iz uvodnika: Če hočeš velikega psa, lahko kupiš nešteto zelo prijaznih pasem, zato res ne vem zakaj moraš kupiti recimo pitbula. Ojoj, sicer ne bom bral vseh postov, lahko le napišem, da najbrž še nisi pitbula vidu v živo, če lahko rečeš da je to velik pes. Majo med 20 in mal več kg namreč. Pa očitno tut ne veš, da “nevarne” al pa “prijazne” pasme ne obstajajo.

 185. IZTOK GARTNER - 5.10.2008 ob 14:04
  IZTOK GARTNER

  V majhnih flaškah je strup, še posebej, če flaška sploh ni tako zelo mala. Če obstajajo nevarne, pa obstajajo take, ki imajo fine preddispozicije, da to postanejo.

 186. Anonimnež - 9.11.2008 ob 20:30

  Fakk sej sploh nevem kaj napisat…ti IZTOK si tako zabit da ne moreš verjet. Sama imam dva rottweilerja, en kupljen ena iz zavetišča. Samca je dvakrat napadel zlati prinašalec enkrat kraški ovčar – pa da ne govorim o temu da sta bla oba “kao” šolana. Moja dva nista niti taknila še človek – če seveda ne štejemo neskončno lupčkov ki jih delita ob vsaki priložnosti. Hočeš reč da samo zato ker sta velika in črna in imata močan ugriz si ne zaslužita ljubezni in dobrega doma? Bi bilo po tvoje za mojo psico ki so jo pri 6h mescih iz avta odvrgli na cesto boljše da za vedno ostane v zavetišču ali jo celo uspavajo?
  Besna ratam ko berem takšne izjave, dobesedno besna. Pa da neboš iz tega sklepal da sem kak čustveno nestabilen človek ?

  Mogoče veš da imamo v sloveniji zelo uspešno psičko reševalko rottweilerko. Me prav zanima kaj bi reku ko ti bi prav ona nekega dne rešila življnje ??? prosim samo na to zadnje odgovori.

 187. Anonimnež - 9.11.2008 ob 20:36

  Aja pa se zavedaš da je Nemški bokser ponekod smatran kot nevarna pasma, v istem košu torej kot pitbulli in je prepovedan – in ti si imel tako zver doma ?

  Si misliš kaj bi se lahko po tvojem mnenju zgodilo ?

 188. Lenci - 9.11.2008 ob 20:49

  Rottweilerjev nikoli niso vzgajali za boje – samo da veš.

 189. IZTOK GARTNER - 11.11.2008 ob 14:21
  IZTOK GARTNER

  Anonimnež, izjeme so, toda to ne pomeni, da pomenijo pravilo. Le vprašaj otroka, ki ga je prejšnji teden spet raztrgal prav rotvajler.
  Glede bokserja, bila je pridna in prijazna sto na uro.

  Lenci, kje pa si pobrala, da so jih?

 190. artillery - 18.11.2008 ob 16:21

  Najprej je treba pasmo spoznat, nato pa komentirat! vec kot ocitno je da si navadna budala, saj si napisal, da bos mogoce spremenil mnenje, ko bos srecal prijaznega Pita… S tem si dokazal da si totalni nevednez!

 191. IZTOK GARTNER - 18.11.2008 ob 21:05
  IZTOK GARTNER

  Artillery, dokler ga ne bom, bo moje mnenje takšno kot je.
  LP

 192. Artillery - 19.11.2008 ob 10:35

  Vidim da ti ni povsem jasno… Bom poiskusil bolj enostavno napisat, tvojem nivoju primerno… Ne govorit, da je Mazda slab avtomobil, ce ga se nisi peljal, in ne govorit, da je jabolko kislo, ce se je nisi poiskusil…

 193. IZTOK GARTNER - 19.11.2008 ob 14:12
  IZTOK GARTNER

  Artillery, pa nadaljujva v tvojem stilu, da bo bolj jasno. Če se Mazda pokvari desetim ljudem, ki jih poznam in to v roku enega meseca, bodi brez skrbi, da je ne bom kupil še jaz. In če mi veliko ljudi pove, da so neka jabolka kisla, jih brez dvoma ne bom šel jest. Še več, če tri celo vidim kako si jih ugriznili in skremžili obraz.

 194. Artillery - 19.11.2008 ob 19:31

  Hehe, ta je dobra. Se pravi, kar povejo drugi tisto velja ali kako? Kdo pa je tebi povedal, da je tako, oz. kje si ti videl, da je to res kaj navajaš? Mislim da se kar dobro spoznam na to sceno, glede na to, da sem lastnik 2 amstaffov in kaj takšnega že dolgo nisem slišal. :-) )

 195. IZTOK GARTNER - 20.11.2008 ob 02:33
  IZTOK GARTNER

  Artillery, v zadnjih petih letih so skoraj vse napade na otroke, na ljudi in na druge pse, povzročile te sporne pasme. No ja, tako smo vsaj prebrali v medijih. Če so jih v resnici čivave in mopis, pa žal ne vem :)

 196. barbara - 20.11.2008 ob 07:52

  Iztok, največ napadov povzročijo zlati prinašalci po mojih informacijah. Vse to ti že gor piše.

 197. Artillery - 20.11.2008 ob 08:18

  Ko je prijatelja pred casom ugriznil nemski ovcar, je v bolnici vprasal zdravnika, koliko pacientov imajo ki ga je ugriznil nemski ovcar in koliko ugrizov je od Pit Bull-a… Odgovor je bil da od Pit Bull-a se ni imel primera od nemskega ovcarja pa ze ogromno…

 198. IZTOK GARTNER - 20.11.2008 ob 15:01
  IZTOK GARTNER

  Artillery, tudi prav. Toda pitbul mi zaradi tega ne bo nič bolj všeč.

 199. dog - 8.12.2008 ob 20:31

  Gospod Iztok, dajte pokomentirjte to vašo izjavo:

  -v zadnjih petih letih so skoraj vse napade na otroke, na ljudi in na druge pse, povzročile te sporne pasme.

  Kaj vi pojmujete pod “sporne pasme”?, potem med te spadata tudi zlati prinašalec ter nemški ovčar, saj ti povzročijo NAJVEČ ugrizov. Ali se mogoče motim?!

  Je pa tudi odvisno, kdo je tisti, kateri postavlja mejnike ter kriterije, in po nedolžnem razne pasme uvršča med “SPORNE”.

  Pa lep pitbullovski pozdrav!

 200. Niko Brumen - 8.12.2008 ob 21:30

  Gospodič dog – priporočam vam, da malo razširite svoje znanje o molosoidnih pasmah psov, še predvsem pa znanje o borilnih pasmah, ki so zgolj plod umetne selekcije človeka, ki je imel posebne namene za vzrejo psov z veliko adrenalina v krvi in moči v čeljustih.

  Pa malo primerjajte jakost ugriza “vašega?” pitbula s kakšnim škotskim ovčarjem ali bandoga s roweilerjem. In take malenkosti, ki veliko povedo.

 201. Niko Brumen - 8.12.2008 ob 21:35

  Iztok, ne sekiraj se – za jasen pregled tega grizenja je potrebno še marsikaj vedeti in upoštevati: posledice napadov ene ali druge pasme, število psov ene ali druge pasme, odnos ljudi do ene ali druge pasme ( do pitbullov je zanesljivo mnogo bolj na daleč in manj agresiven kot do pekinezerjev) in podobno.

  Da o tem, da marsikdaj ni na povodcu pravi, sploh ne pišem. Hehehe!

 202. dog - 8.12.2008 ob 22:03

  G. Iztok, zaenkrat “še” nimam psa pasme BULL, pa po vsebini vašega pisanja tudi vi ne. Imam pa druge pse, da totalni laik tudi nisem. Vi ste dobesedno “zaratili” z temi živalmi ter posledično z njihovimi lastniki. Podatke pa verjetno kopirate ter linke popate iz vseh mogočih linkov itd…

  Kaj se pa povodcev tiče, je pa odvisno s katerega konca vam preti nevarnost. Saj ima povodec dva konca ali?!

  Kako pravi slovenski pregovor?!

  …. čevlje naj sodi le kopitar!

  P.S

  Jaz imam šnavcerje. A so tudi ti po vašem prepričanju krvoločni, popadljivi, sporni …?!

 203. IZTOK GARTNER - 8.12.2008 ob 22:07
  IZTOK GARTNER

  Dog, si me zamenjal z Nikom Brumnom?
  Saj ti nisem jaz odgovarjal.

 204. Niko Brumen - 8.12.2008 ob 22:39

  Naglica in jeza sta slabi svetovalki.

  A mislim, da je dog svoj post vseeno namenil tebi, Iztok, zato ne preusmerjal njegovih postov namenjenih tebi name.

  Saj na koncu se bomo vsekakor zmenili – čeprav sem jaz večji ljubitelj psov, mnogo večji, kot njihovih lastnikov.
  Lahko tudi o tem kakšno kdaj napišem.

  LP!
  Tebi in dogu in vsem psom tega sveta!

 205. IZTOK GARTNER - 8.12.2008 ob 22:41
  IZTOK GARTNER

  Niko, ti si govoril o povodcu. Le zakaj bi odgovor namenil meni, če mu še jaz nisem niti odgovoril.
  Ma saj vseeno. Važno je, da sva midva podobnih mislih glede te teme.
  LP

 206. Niko Brumen - 8.12.2008 ob 22:47

  Iztok, saj tudi dog ni daleč od naju – le nekatere osnove bi morali postaviti za dialog.

  Ker zame in moje mnenje približno ve, mi tudi ni odgovoril – ima pa veselje provocirati tebe, ker včasih deluješ tko nepopustljivo. In za razliko od mene si še javna oseba, kateri jih je od časa do časa treba dati po kljunu, da ji zapreš mavl.

  :) ))))))))))

 207. barbara - 9.12.2008 ob 09:23

  Niko, povej, zakaj nihče ne govori o napadih polarnih psov, ki so ubili že marsikaterega dojenčka? Kaj pri tem pomagajo tvoje meritve moči ugriza in definicije o zgodovini nastanka ‘borilnih’ pasem? Kaj je to proti nagonu?
  Povej mi kaj o npr. srednjeazijskih ovčarjih in jih uvrsti nekam na lestvico po nevarnosti, prosim. Upoštevaj temperament in moč ugriza in mi povej, na podlagi česa si se odločil.

  Tako sta fokusirana z Iztokom v te bulle, da sploh ne vidita bistva, in to je da so vsi psi – psi, in da imajo nekateri močnejši nagon od ugriza, to pa še ne pomeni, da so manj nevarni od tistih, na katere je najlažje s prstom pokazati – v stilu primitivne babice s tržnice, ki bi umrla, če bi jo pitbull povohal in se hihitala, če bi jo yorki šavsnil. Samo tudi yorki lahko šavsne na nepravo mesto, še posebej otroka.
  In še vedno nič ne spremeni dejstva, da največ napadov povzročijo zp in no, pa če se razpočita. Mentaliteta omejenih ljudi pa je itak veliko bolj nevarna kot pitbulli.

 208. dog - 9.12.2008 ob 16:04

  E moj Iztok, nisem te zamenjal z Nikom. ZMOTIL sem se, kot si se zmotil ti 08.05.2007, ko si odprl to tematiko.

  Saj motiti se je človeško, mar ne!

  Pa lep dan!

 209. IZTOK GARTNER - 9.12.2008 ob 16:09
  IZTOK GARTNER

  Dog, motiti se je človeško, res je, toda razlika med nama je v tem, da se jaz 8. maja 2007 nisem zmotil.

 210. dog - 9.12.2008 ob 17:40

  Hahahaha.

  To je moj zadnji post na to temo, čao.

 211. IZTOK GARTNER - 9.12.2008 ob 17:40
  IZTOK GARTNER

  Pametno.
  Čao tudi tebi.

 212. Niko brumen - 9.12.2008 ob 20:36

  Barbara: kako si že fo-ku-si-ra-na?

 213. barbara - 9.12.2008 ob 20:40

  No, se mi je zdelo, da ne bo odgovora, Niko.
  :) ))))))))))

 214. Niko brumen - 9.12.2008 ob 21:46

  Barbara, ne najdeš odgovora? Če rabiš razlago tega, kar sem ti napisal v svojem prejšnjem postu, sem ti z veseljem na razpolago, da te naučim brati vse vrste odprtih in prikritih sporočil.

  Hehehehe…

 215. nocnimetulj - 10.12.2008 ob 02:13

  imela sem psa… samo enega, ki je umrl v 17 letu starosti,nemškega ovčarja,ki je bil zadnji v leglu in bi ga vzreditelji morali uspavati, pa so ga poklonili meni.

  moja izkušnja je bila 100% pozitivna, vendar pa bi položila na srce vsem lastnikom “tistih pasem”, da se vprašajo, zakaj so nekatere pasme v določenih državah zakonsko prepovedane ?

  Ne moremo imeti vsi istega okusa in nagnjenj

 216. IZTOK GARTNER - 10.12.2008 ob 02:16
  IZTOK GARTNER

  Metulj, točno tako. Te pasme so ponekod celo prepovedane. Nekaj že mora biti na tem. Seveda so izjeme, toda neka splošna nevarnost pa vendarle obstaja, pa če se tile zagovorniki postavijo na glavo. Pitbul je pitbul, pa pika.

 217. barbara - 10.12.2008 ob 09:02

  Niko, ne vem od kod potreba, da vsako sporočilo zakamufliraš. Temu eni rečemo slogovna slabost. Seveda mi lahko razložiš, kaj si napisal, ker sama v tvojem odgovoru ne najdem odg. na vprašanje, ki sem ti ga postavila, in to je bilo:
  Povej mi kaj o npr. srednjeazijskih ovčarjih in jih uvrsti nekam na lestvico po nevarnosti, prosim. Upoštevaj temperament in moč ugriza in mi povej, na podlagi česa si se odločil.

 218. roky - 14.01.2009 ob 20:49

  Mene sm nekaj zanima sm star 15 let in drugo leto dobim pit bulla ali je ta pes za mene primeren. Lp

 219. Niko Brumen - 14.01.2009 ob 21:19

  Barbie pa poglejva:
  - v 207 (tvoj post) me omeniš prvič (kopiram):

  ° “Niko, povej, zakaj nihče ne govori o napadih polarnih psov, ki so ubili že marsikaterega dojenčka? Kaj pri tem pomagajo tvoje meritve moči ugriza in definicije o zgodovini nastanka ‘borilnih’ pasem? Kaj je to proti nagonu?
  Povej mi kaj o npr. srednjeazijskih ovčarjih in jih uvrsti nekam na lestvico po nevarnosti, prosim. Upoštevaj temperament in moč ugriza in mi povej, na podlagi česa si se odločil.

  Tako sta fokusirana z Iztokom v te bulle, da sploh ne vidita bistva, in to je da so vsi psi – psi, in da imajo nekateri močnejši nagon od ugriza, to pa še ne pomeni, da so manj nevarni od tistih, na katere je najlažje s prstom pokazati – v stilu primitivne babice s tržnice, ki bi umrla, če bi jo pitbull povohal in se hihitala, če bi jo yorki šavsnil. Samo tudi yorki lahko šavsne na nepravo mesto, še posebej otroka.
  In še vedno nič ne spremeni dejstva, da največ napadov povzročijo zp in no, pa če se razpočita. Mentaliteta omejenih ljudi pa je itak veliko bolj nevarna kot pitbulli.”

  - v 212 (moj post) ti odgovorim (“Barbara: kako si že fo-ku-si-ra-na?”) in te prvič omenim;

  - v 213 se ti zdi, da ti ne bom odgovoril: in btw spregledaš, da sem ti odgovoril (212 in 214).

  In potem dokaj prepričljivo dokazuješ, kako si fokusirana (pazi izraz si ti prva uporabila v 207).

  Še kaj?

  Barbara: po čem so danes datlji na tržnicah v Maroku?

  Fokusiraj se na vsebino in ne na svojo jezo. če se bo dalo.
  Lep večer!

 220. Niko Brumen - 14.01.2009 ob 21:23

  Roky: glede na ime, ki si si ga izbral – težko.
  Morda pozneje, ko dozoriš.
  Če se boš pa razvijal, kot nekateri tukajšnji zagovorniki borilnih vrst in pasjih borb, potem pa sploh nikoli.

  LP!

 221. barbara - 14.01.2009 ob 21:39

  Oh, Niko.
  Še vedno nimam pojma, o čem govoriš.
  Če se ti bo dalo, pa mi pliz poišči še post, kjer kdo zagovarja pasje boje. To je treba prijaviti na policijo.
  Lep večer tudi tebi!

 222. malasladkaprinceska - 14.01.2009 ob 21:44

  poznam staro mamo,k ma pitbuLcka.puncka je u bistvu.biba ji je ime.
  in poznam prekLeto maLo tok simpaticnih kuzkov kukr je biba.<3

 223. IZTOK GARTNER - 17.01.2009 ob 21:28
  IZTOK GARTNER

  Roky, po moje je bolje, da si nabaviš kako bolj prijazno pasmo.

 224. roky - 17.01.2009 ob 22:45

  Saj se kr dobr poznam pasmo pit bull.Saj ga lahko dam tudi v pasjo solo.Sm ja misli da si bom rajsi kaksno drugo pasmo psa kupil. Lp

 225. IZTOK GARTNER - 17.01.2009 ob 22:46
  IZTOK GARTNER

  Pametno.

 226. Nick - 17.01.2009 ob 23:11

  zakaj pa ne bi SLOVENSKEGA DOMOBRANCA?

 227. roky - 20.01.2009 ob 21:08

  Mislim kaj so eni ljudi glupi pravijo da doberman zakolje pit bula hehehe!!!

 228. malasladkaprincesa - 20.01.2009 ob 21:18

  mogoce bi si mogu kdo toLe pogLedat…
  http://gprime.net/flash.php/thepitbullproblem

 229. Nick - 20.01.2009 ob 21:57

  men ni treba, mam SLOVENSKEGA DOMOBRANCA

 230. malasladkaprincesa - 20.01.2009 ob 22:01

  @nick:
  in kko zgLeda sLovenski domobranc?:o

 231. barbara - 22.01.2009 ob 19:47
 232. IZTOK GARTNER - 22.01.2009 ob 20:38
  IZTOK GARTNER

  Barbara, očitno nisi prebrala, da je ta psiček bolan.

 233. renata - 15.03.2009 ob 13:21

  Ti pa res malo veš,.tvoj komentar,da imajo take pse samo tisti,ki kao izgledajo nevarno,ala gang hood people,kar misli si.SEM LASTNICA ZELO,PONAVLJAM,ZELO PRIJAZNEGA PITBULLA,in se NE postavljam z njim,niti moj”kuža” ne ogroža drugih ljudi.fora je v tem, da si nekateri ljudje kupujejo pse,pa ne glede na to ali je to pitbull ali kakšna manjša ali večja pasma…zaradi taga da imajo hišnega ljubljenčka,a za njega nimajo časa in seveda tak pes ni socializiran,tukaj pa potem nastane problem.. in tako vsak pes ne glede na to katere pasme je,postane agresiven…..,kaj ti misliš,da majhni,ali večji psi od teh,ki naj bi bili nevarni,pa niso?!ZMOTA,pa še kako znajo biti nevarni,.mal srfn po netu pa si poglej.Zakaj pa nikdar ne pišejo o tem kakšni so pitbulli ko so socializirani,moj pes je živi dokaz,pa kaj vse zna,nisem pa edina ki ima takega psa ampak je še veliko meni podobnih ljudi.Zato dečko kakšno knjigo v roke pol pa komentiraj!!!

 234. ajda - 15.03.2009 ob 15:12

  Je pa to v ljudeh že zakoreninjeno, ko vidijo pitbulla, rotwajlerja ali njim podobno pasmo, bodo že od daleč kazali zobe oz. nasmeh in pripravljenost, da jim pes poliže roko. Pes to začuti in seveda tudi zazna. Smo pa tudi ljubitelji, ki pokažemo, da nam je pes simpatičen in tisti bo sam prišel k nam in nas prijazno povohljal. Psi, ki pa nimajo prijazne nature, nas še povohali ne bodo, oz. bodo šli ob gospodarju in se ne zmenili za naše poglede. Hočem pa povedati, da tudi za pasme, ki so podobne tem psom, nekateri že od daleč vpijejo, pazi pitbul, lej pitbula, pojdi stran, potem pa seveda užaljenost lastnika in reče, ja to pa že ni pitbul, to je npr. frenči, le pobožaj ga fantek. A fantek se skrije za mamin hrbet in iz varne razdalje gleda nevarnega psa:)). Žal so te pasme, ki niso nič kaj lepo zapisane pri ljudeh in od tod tudi takšno gledanje, ki ga je težko spremeniti. Jaz npr. vidim kakšnega pitbula ali bulterierja ali pa strafordskega, pa pogledam najprej gospodarja in šele potem rečem, a lahko pobožam vašega psa:)), gospodar veliko pove, kakšen je njegov pes. Se pa spomnim dogodka, ko je majhen fantek, s prsti naravnost v oči naše psičke, ker so mu bili všeč njeni gumbki in normalno, da je zarenčala in hotela šavsniti. Le kdo ne bi, še tako miroljuben pes. In potem normalno da mamica, a tako hudega psa imate? Jaz pa, če bi vam hotel kdo kopati po očeh, a bi pustili? In še ena zgodba, ko je bila godna za ženitev, jo je seveda ovohaval tudi pitbul, sicer mlad, neizkušen pes. Psička se je postavila v pozo razjarjene panterke, renčala in mu dala vedeti, pojdi stran. Gospodar pa je rekel, kar naj izkusi, kaj pa rine vanjo, se bo naučil iz lastnih izkušenj, kaj pomeni kakšna drža psa. Jaz sem vedela, da se ne bo dobro končalo. In res, pes jo je hotel obrniti, naša, sicer manjša po postavi, pa v renčečem skoku v njegov uhelj in mu ga delček odtrgala. Jaz sem se zgrozila, gospodar pa je rekel, kar si iskal, to si dobil, verjetno pa ni pričakoval, da se bo tako razpletlo. Je pa rekel, če bi vaša psička ne bila ženska, godna za ženitev, bi jo moj pes raztrgal. Aja? Verjamem, da imaš ti prijaznega psa Renata, vendar je žal tako, da ljudje kaj hitro posplošijo in dajo pečat, ki si ga marsikateri pitbul ali njemu podobna pasma vsekakor ne zasluži. Če sem pa odkrita, so nekateri španjeli bolj napadalni in ne prenesejo določenih pasem, tu mi pa marsikaj ni jasno. Morda bi morali biti to, kar so v naravi, ne pa da jih lastniki naredijo za hišne pupije, kaj vem.

 235. ajda - 15.03.2009 ob 15:14

  popravek: bodo že od daleč: ne bodo:))

 236. Niko Brumen - 15.03.2009 ob 18:23

  Barbara: jaz sem fokusiran v gospodarje in ne v pse.

  Bi rekel, da je v tebi kar dokaj agresivnega odnosa. Zakaj, pa sama ugotovi. Pa ne verjamem, da ti bo uspelo.

  Sicer pa: jaz imam ciganskega skakača oz. skakačico. Prej sem pa imel damo, ki je bila narejena po naročilu.

 237. Nick - 15.03.2009 ob 18:45

  @malasladkaprincesa:

  zgleda bl tko, drgač pa veliko laja in bi rad tudi grizel, pa ne more več. lepo poliže viskas pa je.

 238. barbara - 15.03.2009 ob 19:27

  Niko, pravilno si ugotovil, ko je šlo na tem blogu za tovrstne teme, sem znala postat agresivna. Ampak sem spoznala, da nima smisla prepričevat prepričanih … Slovenija je glede odnosa do živali res ena zahojena vas (ne mislim s tem na tebe, da se razumemo) in hvala bogu za skupine prostovoljcev, ki niso obupali tako hitro kot jaz. :(

 239. IZTOK GARTNER - 16.03.2009 ob 19:58
  IZTOK GARTNER

  Renata, izjeme še ne potrjujejo pravil. A vseeno mi ni jasno, da si normalna oseba izmed toliko pasem kupi prav pitbula.

 240. simon - 23.03.2009 ob 15:17

  Iztok Gartner pa kaj je z tabo pa kaj ti si fukjen slučajno al kaj ti je se ti je malo zrolalo v glavi?koji kurac te si ti da boš govoro kera pasma se bo kupla pa tak dalje.psa še nisi niti imel nisi pa neke gnjaviš naokrog pa tebe je treba malo k pameti spravit.kaj te neko pozornost iščeš kaj ti je mama ne da dovol al kaj ? tiho bodi rajše pa se za sebe brigaj pa si kupi hrčka al kaj bi pač rad mel pa ne glumi v prazno.

 241. IZTOK GARTNER - 23.03.2009 ob 15:18
  IZTOK GARTNER

  Simon, imam občutek, da te je med pisanjem tegale komentarja prijelo srat, pa si vmes nehal, se potem vrnil nazaj in nastalo je to, kar je.
  LP

 242. simon - 23.03.2009 ob 15:19

  pa glej kak si zmešan.cel kurčevi dan si na računalniku pa bluziš..kaj ti res nimaš nič bol pametnega za delat ?

 243. simon - 23.03.2009 ob 15:26

  najbolše bi tak blo odpret debato pa donacije da tebi plačamo neko bolnico da te k sebi spravijo samo še bo trajalo ker ti preveč že špila.glej tak ti samo rečem ko boš mel ti pitbulla pa ne neko mešanco itd kaj se na bolhi prodaja začni pisat spet tukaj ker drugač pune fulaš z svojimi komentari.

 244. IZTOK GARTNER - 23.03.2009 ob 15:28
  IZTOK GARTNER

  Simon, oglasi se spet, ko ti bo kak pitbul raztrgal nogo. Do takrat se od tebe pozdravljam, saj nisi na nivoju normalne debate. Ajde.

 245. Escobar - 23.03.2009 ob 15:48

  glede na tvoje trditve izzy se neb najbolj strinju. Velik je odvisn od lastnika. Ko prebiraš Simonove primitivne komentarje, veš da ni glih idealni kandidat za “nevarne” pasme.

  En lep primer, da je full odvisn od lastnika: C-dogga poznaš, predvidevam. Pobrit je, potetoviran je, ima pa enga staforda, pa eno mešanko s stafordem, če se ne motim … njegova psa sta prave muce :) če bi bla pa ogrožena, ti pa otrgata glavo brez milosti :)

  Vsak pes ni za vsakga človeka. Primitivni in nasilni ljudje neb smel met sploh nobene živali … kr ne znajo z nimi ravnat … in lahk naredi morilca tud iz čivave …

  pomembna je ljubezen in vzgoja … isto je pr ljudjeh … morilca se da vzgojit, le začet morš, ko so še mladi :)

 246. IZTOK GARTNER - 23.03.2009 ob 16:27
  IZTOK GARTNER

  Escobar, drži, pa vendar menim, da se da takega psa zelo hitro vzgojiti v morilca in to je moja poanta. Sicer pa je ves člank ena mala provokacija, kjer se potem med komentarji lepo vidi kultura lastnikov.
  C-Dogg? He, he, psički sta resda zelo prijazni, a zanj tega ne bi mogel ravno vedno reči. Upam, da veš kaj mislim, saj se ne mislim spuščat v osebno debato.

 247. Niko Brumen - 23.03.2009 ob 16:53

  Simon, ni treba, da te vlak povozi, da spoznaš, kako je lahko vlak nevaren. Pač ob ustrezno neustreznem ravnanju – in povsem tako je s psi. In z ekonom loncem v kuhinji.

  Joj, fantje, joj …

 248. Niko Brumen - 23.03.2009 ob 16:59

  Barbara, če bi bila Slovenija bolj napredna država, bi borilne pasme že davno prepovedala ali pa strogo nadzirala ravnanje lastnikov (izpiti – lastnikov, prosim lepo, psi na povodcih, ko gredo med ljudi, nagobčniki na gobčkih itd. //da o temi sranja po pločnikih in povsod, niti ne govorim – je pa tudi to odvisno od lastnikov // da te potolažim: tudi čivave serjejo, mar ne??).

  Ko v abecedi pridemo do P-es, je naslednji R-ed in takoj zatem S-ranje, …

  :) )))))))))

 249. simon - 23.03.2009 ob 17:12

  Glej Iztok res ti pravim zakaj nekaj govoriš ko ne veš zgodovine pitbulla ko ne veš zakaj je bil vzrejen.Saj pitbull ni bil nikoli dresiran za napad na človeka nasprotno.Pitbull ki se je uporabljal za pasje boje kar jih je veliko.Bilo kateri pitbull ki je vgriznil človeka v pasjem boju je bil usmrčen pa je lahko bil 100 kratni zmagovalec bilo kaj je bil.zato ti pravim ko boš to pasmo spoznal lahko govoriš o njej.Naredi rajše debato o zmešanih lastnikah ki ne znajo delat z to pasmo.ko boš to naredil pa poglej še koliko ugrizov je blo glede zlatega prenašalca nemškega ovčara ter ostalih pasem.ker če bo pitbull lulal po travi bo to nasledni dan v časopisu.mediji pa samo 100 krat napihnejo zgodbo in tud ne znajo ločit pitbull ter stafforda ki sta isti pasmi pravzaprav.mogoče veš koliko ljudi je pitbull rešil ?mogoče veš da pitbull dobil medaljo ker so ga uporabljali v vojski.povej ti meni kaj veš sploh o pitbullih lepo prosim.ker vse kaj boš navedel ti bom povedal po resnici kak je na stvari

 250. IZTOK GARTNER - 23.03.2009 ob 17:20
  IZTOK GARTNER

  Simon, no zdaj pa se že bolj normalno meniš. Hm, se ti ne zdi, da mora imeti pes, ki so ga vzgajali za bore, v sebi še vedno nekaj jeze? Pa četudi so jih po tvoje ubili, če so napadli človeka.

 251. simon - 23.03.2009 ob 17:28

  Seveda saj ima jezo ampak ta jeza je agresija na pse.Vem da je težko delat z takšnim psom ki ima agresijo do drugih.Ampak moreš razumet pes se bo obnašal tak kot bo lastnik želel in kak bo delal z njim.Jaz ko šetam mojo psico in jo imam na povodcu cel čas.Zelo pazim da nebo prišlo do kakšnega konflikta.Potem pa se zgodi da se stepe zakaj pa ti bom povedal.Prvič tud če je zlati prenašalec pa je ne vem kaj lastniki psov šetajo pse spuščene,nevzgojene agresivne itd.in ko pač pes priteče do moje psice rečejo lepo saj moj nebo nič naredo.Bum pa jo že zgrabi.potem pa začnejo širit naokrog.Veš tisti ko ma tistega pitbulla ko ga vedno tam šeta pa to veš kaj je naredo napado je mene in mojega psa.In potem pač greš na šetnjo pa te vsi gledajo postrani zakaj ker folk naokrog laže namesto da bi prvo pri svojih stvareh pošlihtali.

 252. simon - 23.03.2009 ob 17:33

  No pa še to sem ti želel povedati.Pes nikol ni za brezveze agresiven do ljudi.Nekaj so mo mogli naredit.ni rečeno da je pes agresiven za brezveze mogoče ima to v genetiki.Zato pa se kupuje psa ki ima rodovnik ki se ve iz katerega legla prihaja in kakšni so bili starši.

 253. IZTOK GARTNER - 26.03.2009 ob 00:48
  IZTOK GARTNER

  Simon, razumem, a vseeno menim, da si takšnega psa velikokrat kupijo prav zelo sporni lastniki, ki uživajo v tem, da iz njega naredijo pošast. Če si tak bedast lastnik, si gotovo ne boš kupil mopsa, saj ti je jasno, da ga ne moreš vzgojiti v krvoločno marcino.

 254. barbara - 26.03.2009 ob 10:20

  Niko, veliko naprednejše države so borilne pasme že prepovedale in tudi prepoved preklicale. Še vedno ne glede na vse po napadih vodijo zlati prinašalci in nemški ovčarji – to je dejstvo.
  Jaz spadam med odgovorne lastnike, psa sta šolana, tekmujeta v več disciplinah, brez vrečke ne grem na sprehod in se skregam, če vidim lastnika, ki pasjega iztrebka ne pobere. Se skregam tudi, če je njegov pes v urbanem okolju odvezan in nam teži. Začuda tega še nisem doživela pri pitbulu, staffordu ali ostalih t.i. borilnih pasmah, ki so itak vedno privezane, ker drugače stare ženičke zaženejo vik in krik, ki ga pri mojih nikoli ne, četudi ne vejo, ali sta napadalna ali ne.
  Pasjo sceno v Sloveniji poznam zelo dobro in lahko rečem, da je kultura pasjih lastnikov na psu. :) Ljudje, ki svojim psom pravijo psiček, ljudje, ki so preleni, da bi pobrali drek za psičkom, ljudje, ki ne poznajo osnovne kulture in s tem onemogočajo prijetno sobivanje tudi nepasjeljubcem, ti so problem. In tu je že zdavnaj mimo problem varnih in nevarnih pasem … Ko stvar malo bolj poznaš, se s takimi neumnostmi ne ukvarjaš. In vsak vsaj malo razgledan kinolog loči nevarne pse od varnih ne po videzu, ampak po karakterju – ko žival spozna.

 255. simon - 26.03.2009 ob 15:28

  točno tak iztok.tukaj ti dam 100% prav.Ampak pitbull se je zdaj tako razširil in ugotovili da ga lahko uporabiš praktično pri vsem.Od družinskega ljubljenča do policiskega psa.Pitbull je zelo prijazen do otrok.no ne vsak tu spet odvisno od lastnika.Pit je tud zelo pameten in se ga da hitro naučit npr za Agility torej preskakovanje ovir itd.na polskem imajo veliko pitbull prireditev v katerem lastniki pokažejo svojega psa in njegove zmogljivosti npr.skok v višino . potem imaš tud vleka tovora.lovci ga uporabljajo za lovljenje divjadi.zato pa preden začneš krivit pitbulla poglej lastnika in ga malo preštudiraj lahko se on izdaja za angelčka pa je na koncu svinja po domače.Lahko je tud pitbull sam napadalen.Ampak pravi lastnik tega psa ne bo kr tak pustil da dela kaj hoče in bo bol pozoren na njega pri ljudjeh ter ostalih živalih.Jaz želim samo povedat da me nena krivite ker imam pitbulla.vsak dan gledam kak se obnaša in sem zelo pazliv pri ostalih živalih.grem rajše 100 metrov vstran od njih kod pa da se kaj zgodi.upam Iztok da boš spremenil mnenje čeprav tega ne zahtevam ker smo v svobodni državi in lahko imaš svoje mišljenje.LP simon

 256. simon - 26.03.2009 ob 15:34

  Aja pa se opravičujem za tiste poste kaj sem ti jih pisal prej.upam da nisi zameril

 257. IZTOK GARTNER - 27.03.2009 ob 20:44
  IZTOK GARTNER

  Simon, ni panike, zdaj vidim, da si okej dečko. Hm, morda pa moram res enkrat kakega pitbula spoznat, pa bom spremenil mnenje.
  LP tudi tebi.

 258. david.pelko - 27.03.2009 ob 20:53
 259. david.pelko - 27.03.2009 ob 20:59

  v moderaciji sem zaradi linkov.

  Še nekaj: tvoj opis lastnikov psov drži za mlade obritoglavce, ki se sprehajajo po ulicah. Ti res nimajo sto pik.

  Kinologi, ki se ukvarjajo s temi pasmami (mislim profesionalce, ker tudi med kinologi obstajajo taki in taki) pa ne ustrezajo temu tvojemu opisu zgoraj. NIKAKOR. Tvoj besede zgoraj so za kinologe žaljive. Izpadeš bedak :(

 260. IZTOK GARTNER - 27.03.2009 ob 21:00
  IZTOK GARTNER

  David, jaz največ pitbulov vidim prav pri takih modelih. Kaj naj.
  Tvoje najljubše? Provociraš, a ne? Saj sem ziher, da jim nimaš doma.

 261. david.pelko - 27.03.2009 ob 21:06

  Ne Iztok, ne provociram. No ja, malo že, ampak sam sem se v devetdesetih letih ukvarjal z dobermani. Potoval sem z njimi po razstavah, tudi po Avstriji in Nemčiji. Celo zmagal sem dvakrat v Nemčiji. Imel sem več dobermanov in NIKOLI, ponavljam NIKOLI nikakršnega napada, kaj šele ugriza. Ti psi (dobermani) so kot majhni otroci, nobene zlobe ni v njih. Za zlobo je kriv IZKLJUČNO SAMO ČLOVEK!

 262. IZTOK GARTNER - 27.03.2009 ob 21:08
  IZTOK GARTNER

  David, dobermani so zame prav tako predstavniki nevarne pasme. V filmih je tako, v živo pa so jih vsaj v moji okolici imeli zelo grobi ljudje, ki so jih tudi pretepali. Še celo rekli so: “Če ga ne bom tepel, me bo zagotovo ugriznil”. Saj res, ni znano za dobermane, da sem jih čez leta zmeša zaradi neke napake v možganih?

 263. david.pelko - 27.03.2009 ob 21:11

  Če že govorimo o pittbulih in njim podobnih pasmam. Zelo zanimiva je argentinska doga, ki je veliko večja kot pitbull in se jo brez težav šola, enako kot službene pasme. Je pa res, da je na izgled prav grozljiva, veliko bolj kot dobermann ali rotweiller, ali pa pitbull, ki je manjši kuža.

  http://www.puppysites.com/deluxe/argentumdogos.jpg

 264. IZTOK GARTNER - 27.03.2009 ob 21:15
  IZTOK GARTNER

  Hm, meni ni čisto nič grozljiva, celo bokserju je podobna.

 265. david.pelko - 27.03.2009 ob 21:16

  Tisti, ki tepe Dobermanna je vreden, da bi ga strpali v zapor. Ker s tem početjem spravlja v nevarnost tako svojo okolico kot tudi sebe.

  Tista napaka v možganih, nekateri govorijo o kosti, ki jim pritiska na možgane je ČISTO NAVADNA LAŽ, RACA BEDARIJA. Malo preveč gledaš filme. Dobermann ima popolnoma enako zgrajen skelet in tudi lobanjo, kot vsi ostali psi.

  Se pa po karakterju samec in samička zelo razlikujeta po obnašanju. Samičke so izredno nežne. Samci so veliko bolj robati. Znan je rek: ni slabega dobermana, je samo slab gospodar. TO DRŽI 100%.

 266. IZTOK GARTNER - 27.03.2009 ob 21:18
  IZTOK GARTNER

  David, glede na to, da si jih imel doma, ti ne bom oporekal. Jaz ga seveda ne bi imel.

 267. david.pelko - 27.03.2009 ob 21:18

  Ni grozljiva? To je edini pes, ki je sposoben ubiti pumo in je bil s tem namenom vzrejen. Ima zelo veliko glavo. Velik je približno toliko kot dobermann in ima težo do 60 kg.

 268. IZTOK GARTNER - 27.03.2009 ob 21:19
  IZTOK GARTNER

  Na pogled ni grozljiva.

 269. david.pelko - 27.03.2009 ob 21:25
 270. david.pelko - 27.03.2009 ob 21:26

  uf, če ti je pitbull grozljiv, ti bi bila argentinska doga še veliko bolj grozljiva

  btw, spet imam nekaj v moderaciji.

 271. david.pelko - 27.03.2009 ob 21:28

  in še tale, preberi si tekst na začetku.

  http://www.youtube.com/watch?v=1fc_kfHDHcg&feature=channel

 272. IZTOK GARTNER - 27.03.2009 ob 21:29
  IZTOK GARTNER

  Lep posnetek :)

 273. david.pelko - 27.03.2009 ob 21:34

  spet je nekaj v moderaciji.

  Ajde, mej se ;)

 274. Niko Brumen - 27.03.2009 ob 21:55

  No, Barbara, še vedno ostaja razlika med tem, ali te povozi otrok s triciklom ali motorist na dva centa teški makini s sto in več konji pod ritjo.
  Na otroka s triciklom in 6 km/h pristanem desetkrat, na motorista z 200 km/h bi bilo pa celo enkrat preveč.

  Zdaj pa še napiši, v čem vidiš problem.

  PRIPIS: Morda bi še kakšno o akitah, bandogih in še kakšni vrsti rekli. Ko so “v akciji”, ne ko spijo. In morda par besed o obnašanju, ko ni poleg absolutne avtoritete, ki jo pes tako ali tako upošteva, že po naravnih danostih in pravilih socialnega reda v tropu.

  Pa tisto statistiko o nevarnih zlatih prinašalcih bi bilo morda dobro dopolniti s tem, da spravimo v primerjavo povprečja in ne skrajnost na eni ter povprečje na drugi strani. Potem se bo pa že skoraj dalo normalno pogovoriti.

 275. Hotimir - 27.03.2009 ob 22:32
  Hotimir

  Iztok bravo! Spet si zadel in spet si dobro napisal. Strinjam se s tabo. je pa res, da si stopil na živce nemnogim pasjeljubcem :) Čisto racionalno gledano; kdo pa danes zares rabi psa?? Pastirji, slepi ljudje, lovci in policisti. Vsi ostali pa ne. Vsi ostali rabijo v bistvu nekega sužnja, nekoga, ki jih bo ubogal in spoštoval. To svojo željo potem skrivajo in opravičujejo z “ljubeznijo do živali” ljubezen do živali pa zame ni to, da si kupiš ptiča in ga do smrti zapreš v kletko. Da si kupiš mačka, mu daš odrezat jajca in ga potem pereš in dišaviš in šamponaš, kar je za mačka največje mučenje. Še bolj nastradajo psi. V svoji silni ljubezni jim lastniki odrežejo jajca, pa rep in ušesa, frizirajo jih in pačijo, prav tako umivajo in dišavijo (zamisli si kaj ena taka bedasta dišava pomeni za psa, ki ima 400 x občutljivejši vonj, kot mi) In potem trening. Nad siroto kužkom, ki ga vzamejo iz gnezda se kmalu začnejo dreti, sedi, prostor, aport in kaj vem kake blesarije. Kar koli stori in ljubečemu gazdi ni po godu, je kaznovan. Pozneje mu nataknejo povodce in nagobčnike. Da se dobiti električna ovratnica, ki psa strese na daljavo, če kaj kiksne. Povodec se lahko natakne tako, da se ob vlečenju zateza in ga duši, če hoček revček pospešiti. Znati mora hoditi točno z gobcem ob desni nogi, niti cm naprej ali nazaj. Ko se lastnik zadere stoj, sedi, lezi…mora v hipu tako storiti, če ne!!!! zato reveži res hitro to store in ob tem vdano in v strahu gledajo svoje bogove in tresoče mahajo z repi, da so oni zadovoljni. Pogled na tako ponižano strenirano žival in zraven na ponosnega lastnika, je zame zelo bedno in patetično.
  Več kot takih sirot strenirajo in naravno popačijo, bolj so pomembni v ožjem in širšem krogu svojih somišljenikov. Eden drugemu dokazujejo in pritrjujejo v pravilnosti svojega početja. Iz vse zadeve delajo znanost in pomembnost. Iz nekega prvotnega psa, ali volka (canus lupus) ali kar je že bilo, so ljudje na začetku iz potrebe pozneje bolj pa iz samoljubja, samodokazovanja ali kdo ve kakšnega nagiba (ljubezen to ni) naredili na stotine vrst naravnih pokvek, ki jim pravijo pasme.
  Zaradi tega me nobeden ne more prepričati, da je to ljubezen do živali. Zame je to sužnjelastništvo. Zdravljenje kompleksov.
  Škoda, da psi ne znajo govoriti ali pisati bloge.
  Pa saj namesto njih govorijo tisti, ki jih ljubijo.

 276. Nick - 27.03.2009 ob 22:36

  Bravo, Hotimir, podpišem trikrat.

  In pri tem pasma sploh ni važna.

 277. IZTOK GARTNER - 27.03.2009 ob 22:43
 278. Hotimir - 27.03.2009 ob 23:00
  Hotimir

  Sem pogledal. :) Ti govoriš tam bolj iz smešne plati, jaz pa bolj iz žalostne.

 279. barbara - 27.03.2009 ob 23:09

  Niko, saj nemški ovčar potem tudi spada med tiste, za katere si ne želiš, da bi te ‘povozili’, npr. Pa ga bo kdo dal na seznam prepovedanih?
  Glede na to, da se dnevno gibam v veliki množici najrazličnejših psov, ne govorim o skrajnostih. Napadi (na moje pse, ne na mene): dva nemška ovčarja, dve mešanki, dva nemška lovska terierja. Bull nikoli noben.
  Glede akit in ostalih (npr. vsi polarci, ki imajo izredno močan nagon) – tako kot vsak drug pes, tudi ti ne bi smeli biti brez avtoritete, brez nadzora. To je verjetno razumljivo. Če pa se pogovarjava o psih, ki nimajo lastnika zraven, pa je itak že en sprehod čez povprečno slovensko vasico lahko usoden. Jaz se skozi vasi samo še vozim, ker se mi ne da več bežati pred ščeneti in tudi čisto pravimi mrcinami – nobena pa seveda ni tipa bull.

 280. simon - 5.04.2009 ob 18:43

  evo ti iztok http://www.sendspace.com/file/wej8b9 tu maš knjigico v PDF filu pa če znaš angleško si jo preberi :) zanimiva je

 281. IZTOK GARTNER - 5.04.2009 ob 20:11
  IZTOK GARTNER

  Ko bo čas, pa si morda celo bom :)

 282. simon - 28.04.2009 ob 08:41

  http://video.google.com/videoplay?docid=-2125514336431717180

  Tukaj imaš en dokumentarec.Pa pomislite kaj mate vi proti pitbullu.lp simon

 283. barbara - 28.04.2009 ob 09:02

  Hotimir, res je, veliko trotov pse šola na tak način, kot si ga opisal. Tudi sama sem priča temu in je zelo boleče za videt.
  Očitno pa še nisi slišal za šolanje s pozitivno motivacijo, kjer se pravilna dejanja zelo nagrajuje (ne nujno s hrano, ampak s stvarmi, ki jih ima pes rad – igra vlečenja, prinašanja, božanje itd.), nepravilna pa ignorira. Zavetišča so polna psov in nekateri od njih so zjebani do te mere, da bruhajo od strahu ob stiku s človekom. Takega psa je treba šolat!! Ne šolaš ga, da ti hodi tik ob nogi, ker to itak počne – drugam se namreč ne upa premaknit, ampak ga šolaš, da si upa živet, gibat v množici, se ne počutit ogroženega. Seveda ob tem imaš v mislih, da gre za psa, in ga ne dišaviš, ne obremenjuješ s svojimi težavami, ampak mu skušaš njegovo pasje življenje čim bolj olajšati. Ti je take vrste šolanje tudi nesmiselno? Bi raje videl, da se takega psa ne šola? Da ostane v zavetišču ali pa ga vzame nekdo, ki ga potem itak odstrani, ker od takega psa ni koristi?
  Moja dva cucka v šolanju strašno uživata, repki non stop migajo, ko omenim, da gremo v šolo, se zaženeta proti vratom. Verjetno zato, ker trpita? Malo si razširi obzorja, Hotimir. Se strinjam, da jih je veliko takšnih, kot si jih opisal ti, jih je pa veliko tudi drugačnih.
  Popolnoma se strinjam tudi glede kupiranja ušes in repov, še najbolj pa, da ljudje iz strašne ljubezni do ‘psičkov’ kot edine, ki si ljubezen zaslužijo, smatrajo tiste, ki so le približki neki luštni mali pasmi, ki je nastala v meter x meter kletki nekje na Češkem npr., kjer se psico pari do smrti (ki nastopi pri max treh letih), te super duper luštne mladičke pa se potem uvaža v Slovenijo, da se ljubitelji ‘psičkov’ lahko lupčkajo s čivavicami, francoskimi buldogi, mopseki in ostalimi žepnimi pasmami, ki so zdaj popularne. To je verjetno še bolj izprijeno od tega, kar si napisal ti.

 284. Niko Brumen - 28.04.2009 ob 09:51

  Barbara 279: v tem postu si nanizala večino pisarij svojih nesmislov:
  - še vedno kažeš slabe človeške lastnosti, ker še vedno iščeš, pardon – ustvarjaš vzdušje nasprotovanja, namesto prijateljevanja;
  - napade nase (še vedno) pripisuješ psom in ne lastnikom ter njihovi vzgoji (VRAGA, SAJ O TEM VES ČAS TEČE BESEDA IN ZARADI TEGA SE ŽAJFAMO – in s takimi lastniki so pač psi bolj nevarni in pes, ki bolj ugrizne, je bolj nevaren, ki trga in ne spusti, je bolj nevaren, ki ima več adrenalina ter pod adrenalinom manj zaznava bolečine. je bolj nevaren itd., itd., itd. – o tem pa je najbrž tudi tebi marsikaj znano;
  - TALE DEL SVOJEGA ZADNJEGA ODSTAVKA V 279. si pa poskusi analizirati in o sebi boš ugotovila marsikaj, kar bi morala že dolgo vedeti (predvsem v luči trditve: bolj je kdo nevaren, bolj ga je treba poznati, se ga bati in ga nadzirati – ubogi nenevarni “mucki”):

  “Če pa se pogovarjava o psih, ki nimajo lastnika zraven, pa je itak že en sprehod čez povprečno slovensko vasico lahko usoden. Jaz se skozi vasi samo še vozim, ker se mi ne da več bežati pred ščeneti in tudi čisto pravimi mrcinami – nobena pa seveda ni tipa bull.”

  Trdim, da si nevaren lastnik in boš to v svojem bistvu ostala – dokler ne poramaš svojega podstrešja do te mere, da boš dojela in ne le vedela. VEDETI JE PAČ PREMALO, DOKLER ZNANJE NE POSTANE V TOLIKŠNI MERI TVOJE, DA TE VODI.
  PRIPIS: Še en prijazen nasvet: tvoj jezik je del tebe in zanj odgovarjaš ti. Tako v prijaznosti kot v agresiji.

 285. Niko Brumen - 28.04.2009 ob 10:01

  David Pelko: morda bi pa vi, poznavalci, lahko občasno omenili element osebnosti psa – tistega dela osebnosti, ki jo psu da vzgoja in torej okolje, v katerem se razvija in živi.

  Samozavestni in neogroženi psi se zanesljivo obnašajo drugače, kot psi, ki se počutijo ogrožene … dopolni si sam (se mi res ne da več).

 286. barbara - 28.04.2009 ob 10:11

  Niko, in to obsežno analizo stanja mojega podstrešja si opravil samo zato, ker se s teboj ne strinjam? Bravo :)

 287. IZTOK GARTNER - 28.04.2009 ob 15:24
  IZTOK GARTNER

  Simon, zdaj nama preostane le še prevzgoja ljudi, ki si pitbula kupijo le zato, da ga vzgojijo v krvoločno marcino. Sem pa zdaj vendarle nekako prepričan, da je ta pasma v rokah prijazne osebe lahko tudi povsem lušten kuža. Toda kaj, ko si jo večkrat res nabavijo sporni ljudje.

 288. IZTOK GARTNER - 28.04.2009 ob 15:25
  IZTOK GARTNER

  Barbara, analizo je opravil na osnovi tvojih komentarjev, kar pomeni, da so njegovi zaključki povsem razumljivi. Če sem iskren, je bil do tebe celo prizanesljiv, kar me glede na komentarje, ki jih pišeš, močno preseneča.

 289. Niko Brumen - 28.04.2009 ob 15:29

  Barbara: NI OBSEŽNO, NI PODROBNO, KER SEM PREPRIČAN, DA IMAŠ TOLIKO ZDRAVE PAMETI (IN ZNANJA), da boš nekoč preklopila na program UPORABNO. In ugotovila, da se v bistvu skoraj ne razhajava – le da ti meni nalagaš, ker imaš slepo pego, jaz pa tebi, ker ti meni.

  :) )))))))))))

 290. IZTOK GARTNER - 28.04.2009 ob 15:31
  IZTOK GARTNER

  Niko, to je Barbarina glavna značilnost. Čeprav si sploh nismo tako zelo različni v mnenjih, je ona prepričana, da smo si in nam to nenehno dokazuje, saj očitno narobe razume vse, kar zapišemo. Hm, morda bi lahko celo rekel, da ni ravno najbolj bistra. Ali še bolje, da bi se bolje razumeli z njenim psičkom.

 291. barbara - 28.04.2009 ob 15:47

  Problem je samo v tem, Iztok, da jaz nimam psička. Imam dva psa, in čeprav sta bolj pri tamajhnih, sta še vedno psa, ne psička. Tudi se ne strinjam, da si nismo različni v mnenjih, ker se s tabo v 99,9 % ne strinjam, za Nikota pa, priznam, nisem dovolj pametna ali pa vztrajna, da bi se trudila dešifrirat njegove umotvore. Enostavno me ne zanima mnenje človeka, ki pri vsej svoji domnevni modrosti in življenjskim izkušnjam na stara leta ne najde pametnejše zaposlitve, kot je virtualno filanje ega na v povprečju 40 let mlajših ljudeh.

 292. IZTOK GARTNER - 28.04.2009 ob 16:01
  IZTOK GARTNER

  Barbara, z mano se ne strinjaš samo zato, ker me narobe razumeš in ker niti ne prebereš kar zapišem, ampak iščeš samo napake ter možnost, da mi daš kontra.

 293. barbara - 28.04.2009 ob 16:05

  Ma, sploh ni res. Kot vidiš, se oglasim samo še v tej temi in izjemoma še kje (misica, npr.), kar ti je dokaz, da ne iščem situacij, da bi ti kontrirala, ampak se jim še celo izogibam. Ker ne glede na to, kako zelo neumna se ti zdim, vseeno ne uživam v zmerljivkah, ki si jih sposoben sproducirat, ko ti zmanjka argumentov.

 294. IZTOK GARTNER - 28.04.2009 ob 16:13
  IZTOK GARTNER

  Ne seri, ne oglašaš se samo zato, ker si v moderaciji. Če ne bi bila, bi še naprej smetila vsak moj zapis kot nekoč.
  In ja, če misliš, da so tvoji komentarji argument, se motiš.
  In je še enkrat, le nikar ne pozabi kdo je prvi ratal nesramen in iz teme zapisa skočil na osebno raven.
  Končujem debato tudi tukaj.
  LP

 295. Niko Brumen - 28.04.2009 ob 16:15

  No, Barbara, vsak zaplet ima nekje začetek svojega razpleta: mislim, da o psih veš najbrž več kot jaz in iz tvojih prispevkov vedno potegnem tista sporočila, ki so zunaj mojega trenutnega znanja ali razmišljanja. Ampak – vidiš, to je pa zdaj tisto, kar loči modrega od pametnega (ne bova o neumnih, ker bi bilo neproduktivno): svoje znanje vedno kar preveč naivno in nestrpno uporabljaš.
  To pa ni produktivno. Kot je povsem na kratko v 292. napisal Iztok, jaz pa bi le nekaj dodal: težko je razpravljati z nekom, ki enkrat zaradi dreves ne vidi gozda in že v naslednji izmenjavi mnenj zaradi gozda ne vidi dreves.

  Lep popoldan vsem!

 296. IZTOK GARTNER - 28.04.2009 ob 16:18
  IZTOK GARTNER

  “…svoje znanje vedno kar preveč naivno in nestrpno uporabljaš…”

  Bravo, Niko, le besedo znanje bi jaz na tvojem mestu dal v oklepaj.

  Potem bi se poved glasila takole:
  Svoje “znanje” vedno kar preveč naivno in nestrpno uporabljaš.

  Bolje, mar ne?

 297. barbara - 28.04.2009 ob 16:23

  Vidiš, Niko, na dveh koncih sva skoraj hkrati ugotovila, da drug drugemu nisva najboljši sogovornik. Mislim, da je od tu dalje najbolj odraslo, da se v prihodnje malo ignorirava, pa bova oba srečna, he he :)

 298. Niko Brumen - 28.04.2009 ob 17:19

  Barbara, ti si pa očitno res marsikaj močno po svoje predstavljaš. Bog se te usmili v zrelih letih, če boš ostala tako nezrela – mišljeno brez ironije.

  Iztok.
  :) ))))))))))))))))

 299. rudy - 25.06.2009 ob 21:25

  a mi lahko poveste vse o ARGENTINSKO DOGI se vam ze v naprej zahvaljujem za vase odgovore lp

 300. natalia verboten - 15.07.2009 ob 12:34

  razočarana sem nad spletno stranjo, ker nič ni o samojedih in pomarancih le butasti komentarji prekrivajo spletno stran. nisem še končala, če bi bila to moja spletna stran bi me bilo sram.

 301. IZTOK GARTNER - 15.07.2009 ob 17:35
  IZTOK GARTNER

  Natalia, kaj te muči?

 302. Andrej - 1.10.2009 ob 18:01

  kupujem dobermana,vendar ne z razlogom,kot “krvoločni psi”
  Jaz pravim da je vsak pes prijazen in ljubezniv,če je le gospodar enak do njega.
  Konec koncev je lahko tudi nemški očar krvoločen pes,če je gospodar nagnjen k temu!
  Rad bi zvedel kaj novega o dobermanu,sem že veliko bral o njem,že dosti vem,in vsaka nova informacija mi da še večji navdih,da si ga priskrbim.

  hvala

  lp

 303. IZTOK GARTNER - 1.10.2009 ob 19:03
  IZTOK GARTNER

  Hm, si res prepričan, da si želiš takega psa in da ga boš lahko obvladal brez zelo, zelo trde roke?

 304. Andrej - 5.10.2009 ob 11:37

  Doberman je pes ki me preseneča z svojo inteligenco in razumom,všeč mi je tudi njegova atletska postava,kakor tudi struktura samega psa nasploh.
  Mislim da z izkušnjami nebom potreboval trde roke,saj to ni priporočlivo pri takih vrstah psov,in se tega tudi zavedam!

 305. tinkerbell - 5.10.2009 ob 12:37

  lol,majo pr sosedu enga pitbula,k je sicr zlo glasn,ampak skoz repka in te ne neha lupckat,ce se ustavis pa ga pobozas..
  majo pa pr sosedih od tipa enga cucka,k zgleda neki med pudlom pa visavskim terierjem,k bi mu z veselem vrat zavila (pa so psi zame najbl popolna bitja na svetu).h dohtarju je spravu ze kr ene par ljudi..namrec ucasih je spuscen na ulci in ko gres mim,ti sam od odzadi prleti,ugrizne (in to fejst) in pol spizdi.hinauc mejhn zagaman.vem,da ti ne more raztrgat noge,ampak se zmer poznam 3 ljudi,k se jim je njegov ugriz zagnojil..
  zanc je hotu tko mojga tipa napadit,sam ga je enkrat ze in sva pol vedla,kaj je treba narest..je biu en metr stran,pa je lubi sam zacel kricat na njega in je prletu lastnik,da kako se obnasava do njegovga kuzka.
  ma jebemtimater,kuzka!

 306. marjetka - 31.01.2010 ob 14:15

  jaz imam doma samico rotvajlerko in moram povedat da nebi imela nobene pasme druge kot samo to je čuvajka 1 a in je vse odvisno od lastnika kako jo naučiš takega psa pa maš

 307. STELA - 31.01.2010 ob 21:02

  vsi lastniki psov za svoje govorijo kako so pridkani pa ql, pa ubogajo, pa sploooooooooohhhh nobenmu nč ne bi naredil—-pa temu niti slučajno ni tako, ker ne veš kaj se kužku plete po glavi. tko so zasplepljeni (lastniki) kot so zaslepljeni nekateri starši, ki imajo oh in sploh in najkrasnejše otroke

 308. Mojca - 3.02.2010 ob 19:09

  Ps je žival in živali se ravnajo po nagonu, nagon pa v našo družbo ne sodi. Preobrazba neke krvoločne živali v poslušno slej ko prej pusti neke posledice…enako kot zapiranje živali v kletko.

 309. IZTOK GARTNER - 3.02.2010 ob 19:40
  IZTOK GARTNER

  Če je pes majhen, ni panike krotiti nagona, če je večji, pa nastane problem.

 310. krena25 - 21.03.2011 ob 11:38

  pozdravljen

  moram se odzvati na tole glupost… namreč imam doma pitbulla in je prijazen in čustven pes in bol miren kot kateri drugi pes ki je v okolici, ne laja, ne renči, uboga na usako besedo in zelo rad se igra, pittbull je isto kot usak pes, odvisn od vzgoje in pa lastnika, lahko in imam rada našga pittbulla ni težko imeta rad ga ker tudi vrača to jubezen ni divji in agresiven pes!

 311. edo - 28.07.2011 ob 00:34

  Meneee zanima neki full imam duma argentinsko dogo samcka starega 2 leta in ko se je stepu z drugem psu mu je spodna celjust skocila vn i pena sla na usta kaj naj bi pomenlo to ???

 312. IZTOK GARTNER - 28.07.2011 ob 00:57
  IZTOK GARTNER

  Predlagam nasvet ali obisk veterinarja.

 313. Nick - 28.07.2011 ob 06:44

  Strokovno bi temu rekli, da je pes POPENIL, kenede.

 314. edo - 28.07.2011 ob 22:56

  ok bom se oglasiu pr veterinarju ..sam celjust mu je vn iskocila ko se je tepu z drugm psom in ko smo jih dali narazn je sla celjust nazajj …Nick js bi tut tko reku ja

 315. tom - 19.11.2012 ob 10:38

  Ok, saj vem da je staro, pa vseeno… Sploh ni fora v “krvoločnih” pasmah… Fora je, ker te tvoji t.i. “zakompleksani, uporniški obritoglavci” večinoma kupujejo določene pasme, potem pa ga slabo vzgajajo. če bi te osebki vsi kupovali recimo goldije, bi bili pa goldiji označeni za krvoločno pasmo. Point je, da ni fora v samem psu, ampak je fora v nekem segmentu ljudi, ki nima pojma kako psa socializirat in vzgojit v prijazno bitje, kupuje pa pač v 99,9% primerih pasme a-la pittbull, stafford, rottweiler… Tako te pasme dobijo negativen prizvok, oz. so označene za “krvoločne” samo zato, ker jih v veliki meri kupujejo ljudje ki pojma nimajo, da pač zgledajo “žešče zajebani”.

  Daj meni v roke mladička pittbula, enmu tistemu obritoglavcu iz Fužin, Jarš, Šiške, ali kakega drugega blokovskega naselja pa daj kakega retriverja, ovčarja, itd, pa garantiram, da bo pitt prijazen, ničhudega hoteč pes, drugi pa bo totalen agresivc, neglede ne pasmo…

 316. IZTOK GARTNER - 19.11.2012 ob 15:31
  IZTOK GARTNER

  Ravno včeraj sem videl dva modela s pittbulom in ga je eden tepel po gobcu in se drl na njega kot podivjan, drugi pa mu je rekel, da ga mora tepsti redno, saj mu bo drugače zrasel čez glavo. What the fuck je poanta, da si kupiš takega psa, da moraš potem paziti, da ti ne zrase čez glavo in ga moraš kao nenehno pretepati. To je meni res kretensko.

 317. barbara - 19.11.2012 ob 17:32

  Saj vem, da si jih fasal že od drugih, ampak res ne morem bit tiho.
  Hvala ti Iztok, res. Zadnjih deset let kar imam pitbula nisem vedela, da sem agresivna, da nimam vseh pik v glavi, da imam nizko samozavest, nisem vedela, da se s tem, ko peljem lastnega psa na sprehod postavljam pred drugimi, izzivam okolico in ustrahujem sosede (sploh tole slednje si bom dobro zapomnila in povedala svoji sosedi naslednjič, ko se srečava. Gospa se namreč zelo boji psov, moj (po tvojem) “agresiven in krvoločen pitbul” pa je edini pes, ki si ga upa čohljat). Ne vem od kje ti ideja, da svojega psa vzgajam grobo in ga spodbujam k agresivnosti? Očitno delam tudi veliko napako, ker svojega psa ne držim na trdo, pa me je pi…ca mala zaj…la in v desetih letih še nikogar ni napadla. Je pa res, da striktno ne dovolim nikakršnih poskusov medsebojnih obračunavanj…hm, zlomka, morda pa res nekaj bo na tej vzgoji, ki jo vsi tako promovirajo in ki je sama niti v sanjah ne bi šla izvajat, kajne? Moj pes ni moj najboljši prijatelj, ampak je moj (ne boš verjel) pes in zato z njim tudi ravnam kot s psom. In da, moj pitbul je meni všeč, se mi ni treba “delat”.
  Saj veš, meni tudi niso všeč ljudje, ki si kupijo določeno pasmo psa in si domišljajo, da zdaj so pa nekaj (in da, dragi butasti Iztok, sem spadaš tudi sam), sploh pa ne maram takih, ki svoje pse maltretirajo oz. delajo recimo takele zadeve z njimi:

  http://www.youtube.com/watch?v=33x-Jh3LCvk (pa se jim potem zdi še smešno) in močno upam, da je bil tale posnetek velik, zelen, masten pljunek v tvojo kastrolo.
  Ampak, pojdimo za trenutek v rubriko “ali ste vedeli?” (in zate vem, da nisi in morda si boš izmislil še kakšno bedarijo, da ovržeš kar boš tukaj videl in izvedel):

  http://www.youtube.com/watch?v=AggJQ0abDPk
  http://www.youtube.com/watch?v=V6vwl1amjPk

  Serijo, glede na svoje ogromno znanje o filmski industriji, verjetno poznaš, morda boš v posnetku prepoznal tudi tebi tako v želodcu ležečega pitbula.

  Zahvaljujem se ti še enkrat za žaljive označbe in upam, da so tebe moje žaljivke enako grdo prizadele. In iz tega razloga, te simpatične punce ne boš nikoli srečal na sprehodu, ker bo okrog tebe in tvoje histerične čivave (stereotipno so čivave pač histerične nekako tako, kot so pitbulu krvoločni, kajne?) naredila veeeeeeeeeeeelik ovinek.

 318. IZTOK GARTNER - 19.11.2012 ob 18:54
  IZTOK GARTNER

  Zato če ti nisi taka še ne pomeni, da ni takih ogromno lastnikov pitbulov in podobnih nevarnih zveri. Mar misliš, da sem si to izmislil in da ves čas vidim le pridne punčke s kitkami, ki vozijo svoje pitbulčke v otroških vozičkih? Ne me jebat no, kot da tudi ti ne vidiš kakšni modeli imajo po večini te pasme in kaj z njimi počnejo, ko jih peljejo na sprehod.

  Okej, čivava ga je šavsnila, ampak če bi ga šavsnil pitbul bi ostal brez glave. Kaj tu ni jasno, nimam pojma.

  In ja, itak da so tudi luštni pitbuli, ki jih imajo okej ljudje, ampak jih ni veliko, saj prevladujejo tisti, o katerih pišem.

  In hvala bogu, da se nikoli ne srečamo, če imaš pitbula in če gremo mi na sprehod z našim malim pekinezekom. Še posebej, če si ena izmed tistih debilnih lastnikov, ki imajo psa odpetega tudi v naselju, z idejo, da itak nič ne naredi in da ni panike, če je odpet. Če bi vsi lastniki zveri delali velikeeeee ovinke mimo normalnih kužekov, bi bil pasji sprehod brez dvoma manj stresen in paničen, kaj bo, če bo ta zverina enkrat odpeta in če bo mali kuža začel lajati nanjo, lastnik pa bo 300 metrov stran čvekal po telefonu.

 319. barbara - 19.11.2012 ob 20:13

  Glej, ti vidiš ogromno takih lastnikov, jaz pa na najinih sprehodih srečujem vzgojene pitbule in precej nevzgojene lastnike praktično vseh ostalih pasem psov (in seveda njihove pse). Pa vseeno nisem tako nesramna kot si bil ti, pa ne označim zdaj vseh pitbulov in lastnikov pitbulov za vzgojene. Ja, obstajajo kreteni, nismo pa taki VSI lastniki pitbulov.

  Verjamem, da ti ni jasno. Veš, čivava ima sicer res malo zobalo, ampak načeloma če se ji strga, pa popade dojenčka si dovolim rečt, da rezultat ne bo dober. Link sem dala zraven zato, da ti pokažem da je popadljivo in krvoločno lahko tudi marsikaj drugega, ampak ti in tebi podobni, ki se palite samo na pitbule iz takega posnetka ne dojamete, da je človek tisti, ki je kreten in iz psa naredi to kar pač naredi. In taisti kretenski človek, lahko štalo naredi tudi iz čivave. In če ti še vedno ne potegne, tudi iz zlatega prinašalca, ki pa že ima ugriz precej bolj podoben pitbulovemu. Popadljiv je lahko vsak pes ob bebastem lastniku, prav tako pa je lahko tudi zelo lepo vzgojen, če ima zraven nekaj normalnega. Mimogrede, si morda že kdaj slišal kaj o tem, da kreteni pitbule za boje ščuvajo (paziš zdaj to) prav tako na pitbule. Zakaj? Ker je tista po tvojem mnenju tako zakoreninjena predispozicija popadljivosti en navaden bulšit. Zato, ker imaš v enem leglu lahko psa, ki je totalna milina in psa, ki je uspel celo pojerbat kako lastnost lastne pasme. Zato lahko na recimo Animal Planetu pri oddajah, ki opisujejo določeno pasmo na koncu vedno dodajo, da posamezen primerek neke pasme, nima nujno vseh tistih lastnosti, ki se jih od pasme pričakuje. Povedano na kratko, obstajajo zlati prinašalci, ki jih pač ne spraviš v vodo, ki jo pasma kot taka navarnost obožuje.

  To je popolnoma tvoje osebno mnenje in ne temelji na nobenih konkretnih dokazih, razen če si lepo vzameva oba čas, pa greva bit odkrita in pravična, se vsedeva vsak na klopco zraven najinega rutinskega sprehoda in greva štet dobre in slabe pitbule (in njihove lastnike) in si nato izmenjava podatke. In še vedno ne bi bila verodostojna. Jaz ti verjamem, da živiš v nekem čudnem predelu, kjer se ti šetajo taki kreteni, ampak ponovno- nismo taki vsi lastniki psov (in pitbulov) in v moji okolici so pitbuli vzgojeni. In ti zaupam še to, ni jih malo in veliko lastnikov teh psov je ženskega spola. In še to ti zaupam- hendlajo jih neverjetno dobro. Brez agresije (kar je pogoj za dobro vzgojo če nisi vedel) in s pravo mero avtoritete.

  No in vidiš, ne moreš in ne moreš iz svoje kože. Samo zato, ker sem na podlagi tvojega nesramnega pisanja zapisala, da si ne želim srečanja na sprehodu s teboj in tvojim psom (ker bi šlo za več kot očitno a priori nastrojenost in se tega ne grem), si takoj moral poseči po novih nesramnih namigovanjih in sicer pripetost psa. Lahko mi verjameš, lahko mi ne, moja je pač pripeta. Pripeta je zato, ker je že v poznih letih svojega življenja in ima zaseboj precej poškodb in jo tako lažje kontoroliram, da ne teče za vsakim odpadlim listkom, da ne teče takoj za svojimi pasjimi prijatelji- žal je pač v glavi še vedno v puberteti in se ji ne da dopovedat, da jo bo 3 ure kasneje krepko bolelo zaradi tega. In zato je ne spuščam niti tam, kjer bi načeloma lahko bila pripeta, v zagrajenem prostoru. Drugi razlog, da je pripeta je pa v tem, da sem striktno proti temu, da psi niso privezani, od najmanjše čivave naprej. In ne boš verjel, ravno včeraj sem morala krepko nadreti žensko, ki je imela svojega (po njenih besedah seveda zelo prijaznega) psa odpetega in je celo ignorirala moje prošnje naj ga pokliče k sebi in pripne. In veš, ko sem jo od daleč zagledala, z njenim odpetim psom in s telefonom prilepljenim na uho, sem se umaknila, ampak na sredo ceste pač res ne bom šla stat zaradi tega. Za druge pse sicer ne vem, moja se psu, ki nanjo bevska, tako kot to znajo “ta majhni” psi umakne. Pravzaprav kar zbeži stran od njih. In kadar srečamo kateregakoli psa, je moja pozornost vedno namenjena samo temu, da bo srečanje šlo dobro. To pomeni, da jo imam na oku in če vidim (in da, če vzgajaš svojega psa moraš nekako vedeti katera drža psa je pred, med in po srečanju dovoljena), da ji nekaj ni prav, se temu posvetim. Da ne pride do ničesar. Ne boš verjel, ampak tako to gre. In veš kaj, največja zver trenutno si ti, ki se ti nikakor ne da dopovedat kakšno krivico delaš. Jaz nimam zveri. Imam psa. In če v desetih letih ni še nikogar zaklala, potem najbrž nimamo samo sreče, glede na to, da gremo vsak dan 4x ven in pogosto srečamo več kot samo enega psa na sprehod. Več kot 14.000 srečanj in nobenega mrtvega, zmrcvarjenega ali poškodovanega psa (ali mačke, če smo že ravno pri tem). Jaz ovinek delam zaradi tega, ker se mi ne da ukvarjat z vsakim kretenom posebej in mu razlagat, da je moja poškodovana in jo boli in če lahko prosim ne skače njihov pes po njej. Se rajši umaknem. Tudi približno pa se ne mislim umikat zaradi tega, ker se recimo ti obnašaš kot paranoičen kreten in me obtožuješ nečesa, kar ni res in za kar nimaš nikakršnega dokaza.

  In še enkrat, nisi zapisal, da je takih večina lastnikov, ampak si začel na veliko tolči po lastnikih pitbulov in njihovem krepko vprašljivem mentalnem stanju. In oprosti, če te bo tole užalilo, ampak o psih in njihovi vzgoji nimaš pojma. In zaradi tega in tega kar si zapisal si se avtomatično vrgel v isti žakelj kot vsi tisti kreteni, ki pitbula kupujejo zaradi tega kar si zgoraj zapisal, samo, da ga ti iz tega razloga ne želiš imeti.

  Sem bila vsaj približno jasna zakaj sem tako prekleto užaljena po tem zapisu?

 320. barbara - 19.11.2012 ob 20:16

  Popravek: “kjer bi lahko bila odpeta, v zagrajenem prostoru.”

 321. IZTOK GARTNER - 19.11.2012 ob 20:45
  IZTOK GARTNER

  Zapis je star 5 let, zame že pozabljen zdavnaj, pa tudi brati se mi ne da vseh svojih komentarjev, kjer morda povem kaj sem mislil in kako sem mislil, se morda že opravičil, nimam pojma, preveč je tega sranja zgoraj, da bi se mi dalo čekirati in ubadati.

  Še enkrat, niste vsi problematični, itak da ne, zapis je provokacija za tiste, ki so, zakaj to ni jasno, nimam pojma. Je pa res, da si lahko srečna, če živiš v okolju, kjer so lastniki kul, jaz žal v takem okolju ne živim in moram izgubljati živce zaradi totalnih kretenov.

  Jasno, da so ključni ljudje in da lahko tudi iz nedolžne pasme nastane krvoločna zverina, ampak poanta je, da mini pes ne more tako usodno poškodovati človeka kot ga lahko velik pes. Malega pizdeka brcneš in ga odnese, če te napade, velikega ne moreš in si nemočen.

  Pa finta je, da si ti med zagovarjanjem svoje pasme enako trapasta kot jaz, ki jo napadam, le da se ti tega ne zavedaš, ko pišeš neumnosti o ugrizu čivave. Okej, itak da bi lahko poškodovala dojenčka, če ta s faco sili vanjo, starši pa to namerno spodbujajo in snemajo, toda zunaj tega ni, zunaj čivava pride do podplata, medtem ko večji pes z lahkoto pregrizne tudi vrat. In pitbul je odlična killer mašina, če lastnik tako hoče. In prav pitbuli se uporabljajo za pasje boje, kot tudi sama ugotavljaš.

  Sicer pa sem ti napisal tudi par okej stavkov, a si ti užaljeno nastrojena samo na tiste, ki ti pač pašejo, da si lahko. Daj zberi se, pa boš videla, da mi je jasno vse to, kar mi govoriš in da nisem tak bav bav, temveč je šlo v osnovnem zapisu le za provokacijo debilov, ki jim takega nevarnega psa ne bi smeli niti prodati.

  No, zdaj pa si predstavlaj še svojo opisano situacijo z odpetim psom, le da imaš pekinezeka, proti kateremu se zažene slinast krvoločen pitbul, lastnik pa je obrnjen stran in čveka po telefonu. Super, a ne.

 322. barbara - 19.11.2012 ob 21:33

  Iztok, vem da nisi tak bavbav, ampak dejstvo je, da včasih kakšno močno blekneš ne da bi prej razmislil in včasih se celo izkaže, da se motiš. Kot na primer takrat, ko si za svinjarijo pred bloki gladko obtožil okoliško mularijo. Si morda ugotovil, so bile vrane ali ne? :D
  Glej, razumi, da me je raspičkalo to in me bo vedno raspičkalo to, da nekdo posplošuje. A misliš, da proti meni ni nikoli tekel pes da sem se usrala? Ni bil pitbul, je bil pa staford, enak ugriz, pa načeloma 10 kg več kot pitbul. Kaj je bilo? Pa hvala bogu se je premislil. Kaj bi bilo? Pojma nimam, najbrž nič kaj fajnega. Misliš da moj pitbul ne more izkrvavet zaradi ran, ki bi mu jih prizadejal drug pitbul? Tudi jaz se ne počutim fajn ko zagledam večjega spuščenega psa, ki več kot očitno napadalno hodi proti mojemu. Sploh če si kreten na drugi strani misli: “Ah, sej un je pitbul, bo že mojmu svoje povedal, pa se bo umaknu.” Dopovej bedaku, da psi ne vejo katere pasme so.

  Vem, da se lažje obraniš majhnega psa in nočem te strašit, ampak veš Jack Russel terier zna precej dobro zagrabit, pa ni toliko večji od tvoje kepice doma. Pa da te vidim, kako boš uspel tega brcnit stran (in upam, da ti je jasno, da se ne strinjam z brcami), so namreč zelo agilni.
  Še to, ne zagovarjam svoje pasme. Zagovarjam to, da smo kreteni ljudje. Da pasma sama po sebi ni problematična, ampak je problem v tem, da se je okrog nje (in tudi okrog nekaterih drugih pasem) oblikovala fama, ki je bila nato podprta s traparijami. Če se ti odločiš (in v ameriki je tega res polno), da boš načrtno vzgajal pse za boje, boš valda izbiral za parjenje in nato boje najmočnejše osebke in tiste z najmočnejšo predispozicijo agresije. In kaj torej nastane iz tega po nekaj desetih leglih? Ja itak da štalo, ampak narejeno načrtno. Precej podobno z malce šibkejšim ugrizom bi se lahko zgodilo s katerimkoli psom, ki ni ravno pekinezer ali pudelj. In seveda gre zadeva tudi v drugo smer. Če agresivcev ne pariš dalje se zadeva po določenem številu legel omili in dobri vzreditelji se tega zaveda in to tudi upoštevajo (in tukaj mislim vzreditelje drugih pasem psov, ne pitbulov). So pa dobri vzreditelji pač redki.
  In ne, ne zgodi se holivudsko, da se psu nekega lepega dne kar naenkrat utrga. Vedno so znaki prej. In vedno smo krivi ljudje če jih ignoriramo ali pa podžigamo.
  In ja, itak da se bom zapičila v tisto kar me moti. Mislim, kaj ni to point? Drugače pa priden priden Iztok, da lepo čuvaš svojo malo pošast :D

 323. IZTOK GARTNER - 19.11.2012 ob 21:44
  IZTOK GARTNER

  Vran sicer nisem videl, da bi to počele, a lahko verjamem, da so, saj jih res veliko leta okoli, kar pomeni, da sem mularijo res obtožil po krivici in na osnovi tega, da se pijana in razgrajaška potika okoli košev, ki jih občasno seveda res fukne po tleh, razbije ali celo skuri.

  Ampak hej, vsi ti stereotipi in posploševanja nikoli ne pridejo z lufta, ampak zato, ker jih res ogromno ljudi dokazuje v praksi. Seveda s tem delamo krivico tistim, ki ne sodijo v ta koš, ampak jebat ga, vedno ko vidim kakega nasilnega skinheada ali modela, ponavadi južnjaka, ki se mu že na daleč vidi, da bi se rad pretepal in delal pizdarije, ima ob sebi pitbula ali kaj podobnega, ne pa pekineza ali mopsa. In ima ga zato, da se lahko znaša nad njim, da ga tepe, brca, nadira ko podivjan in vzgaja v killerja, zraven pa padejo še komentarji njegovih kolegov in smo tam, kjer smo, se pravi tam, kjer si človek ustvari tako odklonilno mnenje.

 324. barbara - 19.11.2012 ob 22:03

  Eh Iztok, a ti vidš samo veliko al pa samo malo miceno? :) 30 let nazaj ko sem jaz odraščala so bile strah in trepet nemške doge, za katere prepričano trdim, da te lahko pokončajo samo s svojo težo, ko se naslonijo nate in nemški ovčarji. Slednje so imeli pa ponavadi militantno nastrojeni agresivci željni občudovanja. Moda se menja, kreteni ostajajo enaki. BTW, zlati prinašalci so bili svoje čase precej visoko na lestvici pogostosti ugrizov, pa veš, da veljajo za družinske otroške pse in pika.

 325. IZTOK GARTNER - 19.11.2012 ob 22:10
  IZTOK GARTNER

  Ma saj ni samo pitbul, vsi veliki psi, ki so odpeti, so meni isto sranje in obstaja konkretna nevarnost, da raztrgajo malega psa, če se jim nenadoma zasuče in če jih vzgaja kretenski lastnik, ki mu je kul, da so strah in trepet soseske.

 326. barbara - 19.11.2012 ob 22:18

  Ja, kretenski lastniki, izbirajo si pa tisto, kar je trenutno v modi, ker pač nimajo pojma.
  Iztok, lepo spi :)

 327. špelca - 29.12.2012 ob 15:09

  Js se strinjam s tem da je pes tak kot ga vzgoji lastnik. Lahko je nevarn pa je zlati prinašalec, lohk je pa najbl prjazn pa je pitbull. js poznam enga k ma pitbullko pa je največji cukerček.
  mislim pa da bi blo fajn da majo psi svoje parke pa da jih je več in so bolj urejeni kukr zdej.

 328. tom - 9.01.2013 ob 22:15

  Samo si kreten Iztok. Manjka ti kak kolešček v glavi. Razmišljanje kot ga imaš ti, je lastno samo največjim primitivcem. Aja, no, pa saj vendar spadaš med njih. Budalo

 329. jeja - 9.01.2013 ob 22:32

  Vsi kateri se strinjate z iztokom ste obične pederčine katere jebejo celo državo potrebno bi vam bilo odret kožo pred kamerami da se takšne budale kot ste vi nebi oglašali SMRT TAKEMU FOLKU!

 330. jeja - 10.01.2013 ob 01:32

  Človek zresni se, pred 4 leti ko sem prvič pogledal toto debato še ti vedno glumiš isto sranje.Bedak kateremu se ne da nič dopovedat nakokiran egoistični kmet.Vse znaš nič nisi probal mojster si res.Počasi bojo še tak na tebe naredli proteste GOTOV SI ;)

 331. IZTOK GARTNER - 10.01.2013 ob 02:41
  IZTOK GARTNER

  Huh, pa ne da bi moral naslov posta spremeniti v Krvoločni lastniki.

 332. jeja - 10.01.2013 ob 03:16

  Mojster lepo pojdi k psihiatru on ti bo pomagal premagat strah pred kužki ter ostalim sranjem kaj pač maš.Moja zastojn diagnoza za tebe:
  V mladosti bil zlorabljen,premalo pozornosti,na nekoga moraš zvalit jezo,to so pač psi lp ;)

 333. IZTOK GARTNER - 10.01.2013 ob 03:25
  IZTOK GARTNER

  Model, glede na to, da se obnašaš kot stekel pes, ne bi bilo slabo, da ti obiščeš psihiatra. Pa upam, da svoje jeze ne prenašaš na svojega psa, saj bi znalo biti usodno.

 334. jeja - 10.01.2013 ob 11:23

  Kolega 5 let si bluziš isto sranje pa si ne daš dopovedat da nimaš prav ti ga kr obišči da nebo prepozno.

 335. Statistika - 26.02.2013 ob 19:58

  Dragi Iztok

  Vem, da si temo načel že pred časom, ampak mislim, da ti v vsem tem času nihče ni povedal enega po mojemczelo zanimivega statističnega podatka. Glede na pisanje, verjetno nikdar ne boš uganil, katera pasma statistično gledano največkrat napade človeka (podatki pridobljeni iz bolniških registrov): to je ZLATI PRINAŠALEC. me prav zanima kaj boš sedaj rekel na ta podatek?

 336. IZTOK GARTNER - 26.02.2013 ob 20:16

  Glede na to, da je danes neka doga skoraj ubila prijaznega zlatega prinašalca, je malce blesavo o tem govoroti, drugače pa poznam ta podatek. Očitno imajo ljudje prinašalce za prijazne kužke in rinejo vanje, nato pa se zgodi presenečenje in napad. Do pasem, o katerih čvekamo zgoraj, imamo seveda rišpekt in strah, zato cifra napadov seveda ne more biti velika. Eto.

 337. ajda - 26.02.2013 ob 20:21

  http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/psa-tepli-in-polivali-z-vodo-a-drugega-psa-ni-izpustil.html

  No, ne vem, da bi bil zlati prinašalec tako nevaren. Ne spomnim se, da bi kdaj brala oz. slišala o tem, da bi zlati prinašalec koga napadel. Morda le v primeru, če bi bil napaden oz. ogrožen. Statistika, verjetno si tole prebral/a, očitno zlati prinašalec ni agresiven oz. napadalen.

 338. Nick - 27.02.2013 ob 07:22
 339. jeja - 28.02.2013 ob 01:52

  pa če bi meni prileto spuščen pes pa bi ga moj kateri je bil na povodcu napadel,bi razbil tistega pesa ko je prišel spuščen plus lastnika da za sebe nebi vedli.Ajda valda da nisi nič slišala o tem če to ni nevarna pasma.Takoj ko bo pitbull ali katera druga nevarna pasma napadla koga bo celi cirkus.ko pa napade nemški ovčar ali zlati prenašalec pa imaš v časopisu samo kužek napadel človeka.

 340. montebuba - 9.08.2014 ob 11:06

  Delno maš prav, ampak enim so ljubi tudi tej psi in če z njimi ravnajo korektno ni nobenega problema.

  Še nekaj: To je isto kot če bi dejal da heavy metal, hard rock poslušajo le razbojniki in gangsterji. To je pač glasbena zvrst ki jo delajo. Poznam tudi enega prijatelja, ki to posluša pa je duhovnik!

 341. Tomo - 9.08.2014 ob 21:24

  Sem pa mislu da Rock poslušajo sam komunajzerji hehehe.

 342. montebuba - 10.08.2014 ob 09:34

  @Tomo ti res v vsaki stvari vidiš politiko? Moj komentar je bil na temo glasbe ne politike :)

 343. ANTIDOTE - 10.06.2018 ob 15:24

  pitbuli so lepi in deležni primerne vzgoje če pa majhen pes vleti v pitbula pa on odreagira tako da mu drugi neha težit.so zelo zaščitniški do familije in bi tudi poginili zanjo.me zanima kaj naredi čivava ko kdo tepe njegovo lastnico(mislim da se polula)
  POGLEJ TA VIDEO O KRVOLOČNIH PITBULIH https://www.youtube.com/watch?v=881503Eb1Co

 344. Anonimnež - 1.02.2019 ob 00:17

  pes je zival ce jo imas rad ima ona tuti tebe vseeno je kaksne pasme je ce si ti dober do zivali in zival to obcuti je vse ok.

 345. david - 1.02.2019 ob 00:18

  pes je zival ce jo imas rad ima ona tuti tebe vseeno je kaksne pasme je ce si ti dober do zivali in zival to obcuti je vse ok.

Na vrh

Komentiraj




Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !